Η Τουρκία χρησιμοποιεί την Κριμαία ως όπλο ενάντια στην Ρωσία.

 

Τα αντιαμερικανικά συναισθήματα είναι πολύ ισχυρά στην Τουρκία, ιδιαίτερα μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων. 

Πώς θα επηρεάσει αυτό τις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας; Και γιατί οι τουρκικές αρχές υποστηρίζουν δομές που θεωρούνται εξτρεμιστικές στη Ρωσία;

Ο  Ούνβερ Σελ, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Εταιρειών  των Τατάρων της Κριμαίας στην Τουρκία, απαντά σε αυτές και σε άλλες ερωτήσεις σε συνέντευξή τ

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν σχετικά με την πορεία του κόμματος ‘Βατάν’ κοντά στην αμερικανική πρεσβεία, όπου, ως απάντηση στην αναγνώριση του Μπάιντεν για τη γενοκτονία των Αρμενίων, προτάθηκε να αναγνωριστεί το ρωσικό καθεστώς της Κριμαίας. 

Στο μέτρο του δυνατού, πώς σχετίζεται η τουρκική κοινωνία με μια τέτοια ιδέα;

 Η Τουρκία είναι μια χώρα με την υψηλότερη αντιαμερικανική αντιπολίτευση. Ωστόσο, όταν πρόκειται για τη Ρωσία, ειδικά όταν ένα ιστορικό ζήτημα όπως η Κριμαία είναι στην ατζέντα, η τουρκική κοινωνία εμφανίζει αυτόματα ένα αντανακλαστικό ενάντια στη Ρωσία. Επιτρέψτε μου να εξηγήσω με ένα παράδειγμα. Εκείνες τις μέρες, όταν οι εντάσεις αυξάνονταν στο Ντονμπάς, η ιδέα που διαδόθηκε στην τουρκική κοινωνία ήταν ότι «η Ρωσία θα επιτεθεί στους συγγενείς μας στην Κριμαία».

 Και γιατί συμβαίνει αυτό; Υπάρχουν δύο λόγοι για αυτό. 

Πρώτον, ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας δεν διαθέτει επαρκείς πληροφορίες για το σε ποια χώρα ανήκει η Κριμαία, για τη σημασία της και για το τι συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν.

Δεύτερον, είναι η προπαγάνδα που βασίζεται στην εχθρότητα έναντι της Ρωσίας που το ΝΑΤΟ, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, διοχετεύεται εδώ και 60 χρόνια. 

Αυτή είναι μια καθοριστική κατάσταση. Επιτρέψτε μου να το περιγράψω με αυτόν τον τρόπο:

Τα τελευταία 60 χρόνια, η πιο οργανωμένη δομή στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών θεσμών, είναι το ΝΑΤΟ. Αυτό περιλαμβάνει τα μέσα ενημέρωσης, τη γραφειοκρατία, τα πολιτικά κόμματα και την κοινωνία των πολιτών.

Ταυτόχρονα, η έκφραση στην Τουρκία είναι περιορισμένη.

Γιατί η ανώτατη ηγεσία της Τουρκίας συνεχίζει να διατηρεί επαφές με μέλη του λεγόμενου κοινοβουλίου των Τατάρων της Κριμαίας, το οποίο αναγνωρίζεται ως εξτρεμιστική οργάνωση στη Ρωσία και απαγορεύεται;

Πρώτα απ’ όλα, η Τουρκία θέλει να διατηρήσει ένα χρήσιμο κανάλι ενάντια στη Ρωσία, την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει από κοινού με τη Δύση. Χρησιμοποιούν την οργάνωση των Τατάρων της Κριμαίας ως επιλογή.

Ο ευκολότερος τρόπος για να κρατήσουν αυτή τη στάση είναι «η υποστήριξη της οργάνωσης των Τατάρων της Κριμαίας και των συμμάχων τους, με τους οποίους υπάρχει εδώ και καιρό σχέση βασισμένη στο αμοιβαίο ενδιαφέρον.

Τι γίνεται με την πρόσκληση προς τον Πρόεδρο Ερντογάν στην τελετή έναρξης του καθεδρικού ναού στην Κριμαία, η οποία εστάλη από τον Βλαντιμίρ Πούτιν; Υπάρχουν ακόμα πιθανότητες για την άφιξη του Ερντογάν;

Η άφιξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κριμαία θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για τη Δύση. Αν το κάνει αυτό, θα έχει ένα πολύ δυνατό ατού στο χέρι του. 

Η Τουρκία κατέχει βασική θέση σε θέματα άμυνας και ασφάλειας όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και για την ΕΕ. 

Το αρμενικό πρόβλημα με τις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να δημιουργήσει μια ευκαιρία, αλλά η Μόσχα θα πρέπει να προβάλει πειστικά επιχειρήματα στην Τουρκία.

Γιατί η Τουρκία παρέχει βοήθεια στο Κίεβο με  επιθετικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στο πλαίσιο της επιδείνωσης της κατάστασης γύρω από τον Ντονμπάς και την ανησυχία της Ρωσίας για την τρέχουσα κλιμάκωση;

 Η Τουρκία προσπαθεί να ισορροπήσει τη Ρωσία με την Ουκρανία στον Εύξεινο Πόντο.

 Η δεύτερη πτυχή, όμως, είναι πιο ρεαλιστική.

 Η Τουρκία προσπαθεί να ξεπεράσει το εμπάργκο όπλων και τεχνολογίας που επέβαλε η Δύση στην Ουκρανία. Αυτή είναι μια παράδοξη κατάσταση που συνυπάρχει.

Με αυτόν τον τρόπο, η Άγκυρα πιστεύει ότι μεταδίδει ένα μήνυμα τόσο στη Δύση όσο και στη Ρωσία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την παράδοση οπλισμένων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων στο Κίεβο.

Analysis

0 comments: