Κίνα και Ρωσία εναντίον της Τουρκίας στο Ιράκ.

 

Μετά τις ρωσικές κινήσεις στη Συρία στον ενεργειακό τομέα που περιλαμβάνουν τον αποκλεισμό και την απομόνωση της Τουρκίας, μία νέα κίνηση που υλοποιείται στα τέλη Νοεμβρίου 2020, ένα δεκαήμερο πριν από την παρέμβαση της Μόσχας στον Καύκασο, εκπαραθυρώνει την Τουρκία και από το Ιράκ.


Το μεγάλο θύμα αυτής της υπόθεσης, που εξελίσσεται εντελώς παρασκηνιακά, είναι η κρατική Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (TPAO), που μέχρι πρότινος ηγείτο κοινοπραξίας για την ανάπτυξη και αξιοποίηση τεραστίου κοιτάσματος φυσικού αερίου Mansuriya. Τη θέση της καταλαμβάνει η Κίνα.


Τελικά με πρόφαση καθυστερήσεις και ανακολουθίες στα τόσο σημαντικά έργα ανάπτυξης, οι Ιρακινοί ακυρώνουν τα συμβόλαια των Τούρκων, για να παραδώσουν το κοίτασμα στη ρωσική ROSNEFT. Πολλοί θεώρησαν τότε πως επρόκειτο για μία ευρηματική κίνηση των Ρώσων για να επανέλθουν στο σημείο που είχαν σταματήσει το 2017. Μπορούν πλέον να προχωρήσουν ταχύτατα στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος με στόχο την επέκταση σταδιακά του ελέγχου και στο Νότο του Ιράκ, όπως ακριβώς έχουν ήδη πράξει στον Βορρά.

Όμως, στα τέλη Απριλίου εκδηλώνεται ακόμα ένας αιφνιδιασμός με πρωταγωνιστή τον κινεζικό όμιλο SINOPEC (China Petroleum & Chemical Corp.) που υπογράφει με το υπουργείο Πετρελαίων του Ιράκ σύμβαση εκχώρησης του 49% του κοιτάσματος Mansuriya για την εκμετάλλευση φυσικού αερίου – μη σχετιζόμενου με τα αποθέματα αργού πετρελαίου.

Η σύμβαση που έχει την δυνατότητα επέκτασής της επί μία πενταετία, ακολουθεί μία άλλη του SINOPEC με το Κατάρ με αντικείμενο την προμήθεια δύο εκατ. τόνων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σε ετήσια βάση επί μία δεκαετία. Ακολουθεί επίσης την 25ετή συμφωνία Πεκίνου-Τεχεράνης, που δημοσιοποιείται στις αρχές Αυγούστου του 2020 και υπογράφεται πριν λίγες εβδομάδες. Το κοίτασμα Mansuriya εντοπίζεται σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με το Ιράν, μερικά χιλιόμετρα βορειότερα της Βαγδάτης και εκτιμάται πως τα αποθέματά του ανέρχονται σε 4,5-4,6 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου με σχεδιασμό να αποδίδει σε ημερήσια βάση 320 εκατ. κυβικά πόδια.

Σκαληνό τρίγωνο

Πρόκειται για πολύτιμη ενεργειακή πηγή και όταν οι τιμές του φυσικού αερίου ανακάμψουν σε φυσιολογικά επίπεδα θα αποφέρει πολλά. Όμως, η σπουδαιότητά του είναι ανώτερη από τα προσδοκώμενα οικονομικά οφέλη για δύο σημαντικότατους λόγους. Ο πρώτος είναι ότι το Ιράκ επιθυμεί διακαώς να συνδυάσει τρία κοιτάσματα φυσικού αερίου (Mansuriya, Akkas και Siba) σε ενιαίο συμβόλαιο ανάπτυξης, όρο που αποδέχεται ο επικεφαλής της ROSNEFT Igor Sechin. Οι τρείς περιοχές σχηματίζουν ένα σκαληνό τρίγωνο στο νότιο Ιράκ, με κορυφή την Mansuriya και τις άλλες δύο στην Siba στον νότο (σε μικρή απόσταση από τις λιμενικές εγκαταστάσεις στην Βασόρα) και δυτικά στην Akkas (σχεδόν στην μεθόριο με την Συρία).


0 comments: