Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Χωρίς DNA πως είναι τόσο σίγουροι οι Αμερικανοί ότι εξόντωσαν τον al-Zawahiri;

  

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι ίσως το Πακιστάν να επέτρεψε στο αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο του καθ’ οδόν προς τον στόχο.




Ο Λευκός Οίκος αποκάλυψε το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα) ότι δεν έχει αποδείξεις DNA ότι ο αρχηγός της Al Qaeda, Ayman al-Zawahiri, ήταν αυτός που σκοτώθηκε στην επίθεση με drone στην Καμπούλ την Κυριακή.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος John Kirby είπε ότι οι αξιωματούχοι χρησιμοποίησαν πολλές πηγές και στοιχεία προκειμένου να αποδειχθεί ότι ο διάδοχος του Osama Bin Laden είναι νεκρός.

Από τους Rob Crilly και Natasha Anderson/Dailymail.com

Ήδη, οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου βρίσκονται υπό πίεση προκειμένου να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το χτύπημα, συμπεριλαμβανομένου του από πού πέταξαν τα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και την τυχόν ξένη βοήθεια που είχαν για την εξόντωση ενός από τους πιο καταζητούμενους ανθρώπους στον κόσμο.

Ο Kirby, συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για τις στρατηγικές επικοινωνίες, αρνήθηκε να αναφερθεί στο εάν το χτύπημα πραγματοποιήθηκε από τη CIA ή αν χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι Hellfire R9X, εξοπλισμένοι με λεπίδες, στοιχεία που προέκυψαν μόνο μέσω πληροφοριών.

Και παρόλο που ανέφερε ότι το χτύπημα έστειλε ένα μήνυμα ότι οι ηγέτες της Al Qaeda δεν θα είναι ποτέ ασφαλείς πουθενά, παραδέχτηκε ότι δεν θα ήταν δυνατό να αποκτηθεί γενετική απόδειξη του θανάτου του al-Zawahiri. «Δεν έχουμε επιβεβαίωση DNA. Δεν πρόκειται να λάβουμε αυτή την επιβεβαίωση», είπε στο CNN. «Ειλικρινά, με βάση πολλές πηγές και μεθόδους από τις οποίες έχουμε συγκεντρώσει πληροφορίες, δεν το χρειαζόμαστε».

Ο Kirby, που έκανε τον γύρο των πρωινών αμερικανικών τηλεοπτικών εκπομπών, είπε ότι το χτύπημα έδειξε ότι οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει σε σοβαρό βαθμό την ικανότητα να σκοτώνουν τρομοκράτες στο Αφγανιστάν. «Ότι συνέβη, σας λέει ότι μπορούμε να κάνουμε ακριβώς αυτό που λέγαμε ότι θα κάνουμε πριν από ένα χρόνο: Η δυνατότητα αντιτρομοκρατικής δράσης πάνω από την περιοχή είναι δυνατή», είπε στον Morning Joe του MSNBC. «Και αν είμαι ηγέτης της Al Qaeda στο Αφγανιστάν αυτή τη στιγμή, σκέφτομαι σοβαρά πλέον ότι δεν είναι το ασφαλές καταφύγιο που πίστευα κάποτε ότι ήταν».

Το αμερικανικό χτύπημα είναι το πρώτο από τότε που οι αμερικανικές δυνάμεις εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν πέρυσι. Έκτοτε, αξιωματούχοι είχαν υποσχεθεί μια στρατηγική «αντιτρομοκρατίας πέρα ​​από τον ορίζοντα», αλλά αγωνίζονται να βρουν χώρες στην περιοχή έτοιμες να συνεργαστούν με την Ουάσιγκτον για τη φιλοξενία μυστικών αποστολών ή αεροπορικών βάσεων των ΗΠΑ.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι ίσως το Πακιστάν να επέτρεψε στο αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο του καθ’ οδόν προς τον στόχο, στο πλαίσιο μιας παλιάς συμφωνίας κοντά στην περίοδο έναρξης της σύγκρουσης στο Αφγανιστάν.

«Το drone μπήκε οπωσδήποτε στον εναέριο χώρο του Πακιστάν πάνω από το Μπαλουχιστάν και μετά στο Αφγανιστάν», δήλωσε στη South China Morning Post ο Abdul Basit, ερευνητής στη Σχολή Διεθνών Σπουδών S. Rajaratnam στη Σιγκαπούρη. Ωστόσο, Πακιστανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν ότι επέτρεψαν τη χρήση του εναέριου χώρου τους και είπαν επίσης ότι δεν είχαν προσκομίσει στοιχεία σχετικά με την τοποθεσία του ηγέτη της Al Qaeda.

Ο 71 ετών Ayman al-Zawahiri είχε χαρακτηριστεί από τους Αμερικανούς αξιωματούχους ως το νούμερο δύο του Osama Bin Laden, ήταν ένας εκ των βασικών συντονιστών των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και ανέλαβε ως ηγέτης της διαβόητης τρομοκρατικής ομάδας μετά τον θάνατο του Bin Laden το 2011.

Το χτύπημα των Αμερικανών πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής, στις 6:18 π.μ. τοπική ώρα, σε μία οικία στο Αφγανιστάν, στην οποία είχε κρυφτεί ο τρομοκράτης. Κατά την επίθεση με δύο πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από drones της CIA, ο al-Zawahiri σκοτώθηκε ακαριαία καθώς στεκόταν στο μπαλκόνι του σπιτιού, στο κέντρο της Καμπούλ.

Ο γεννημένος στην Αίγυπτο τζιχαντιστής συνήθιζε να βρίσκεται αρκετή ώρα στο μπλακόνι του σπιτιύ, κάτι που προφανώς είχε παρατηρήσει η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών, δίνοντας έτσι στο drone αρκετό χρόνο προκειμένου να εκτελέσει την επίθεση. Η αποστολή, είπαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, χρειάστηκε έξι μήνες για να σχεδιαστεί και αποτέλεσε το αποκορύφωμα μιας πολύ ευρύτερης, προσεκτικά συντονισμένης εκστρατείας για τον εντοπισμό και τη δολοφονία του αρχηγού της Al Qaeda, ο οποίος είχε αποφύγει με επιτυχία τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ μέχρι την Κυριακή.

O Αl-Zawahiri, γεννημένος στο Κάιρο το 1951, μπήκε για πρώτη φορά στα ραντάρ των αμερικανικών αρχών τη δεκαετία του ’90, λίγο μετά τη σύσταση της τρομοκρατικής ομάδας, το 1988, από τον Bin Laden. Οι δύο τρομοκράτες φέρεται να συναντήθηκαν κάποια στιγμή στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν ο al-Zawahri κράτησε τον Σαουδάραβα εκατομμυριούχο ασφαλή στις σπηλιές του Αφγανιστάν από τους σοβιετικούς βομβαρδισμούς που τότε ήταν συνηθισμένοι στην περιοχή.

Το 1998, αναδείχθηκε σε Νο2 πίσω από τον Bin Ladden, ενισχύοντας περαιτέρω το προφίλ του, καθώς άρχισε να εμφανίζεται δίπλα στον Σαουδάραβα στις συνεντεύξεις Τύπου της Al Qaeda, εκπέμποντας αντιαμερικανικά αισθήματα και καλώντας άλλους ομοϊδεάτες μουσουλμάνους να συμμετάσχουν στην οργάνωση τους. Την ίδια χρονιά, ο al-Zawahiri, τότε 47 ετών, κατηγορήθηκε για τον φερόμενο ρόλο του στις βομβιστικές επιθέσεις στις Πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τανζανία και την Κένυα, στις 7 Αυγούστου 1998.

kourdistoportocali

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου