Το άγνωστο μανιφέστο του Πούτιν για την Παγκοσμιοποίηση.

    

Η μετασοβιετική Ρωσία δεν το σκόπευε ποτέ, αλλά τώρα ακολουθεί τα παγκόσμια επαναστατικά βήματα του κομμουνιστή προκατόχου της, κάτι που μιλά για μια ενδιαφέρουσα τάση που συνδέεται με τον ιστορικό ρόλο αυτού του κράτους-πολιτισμού στις Διεθνείς Σχέσεις.







Ο Πρόεδρος Πούτιν μοιράστηκε το παγκόσμιο επαναστατικό του μανιφέστο την Τετάρτη μιλώντας στην ολομέλεια του φόρουμ « Ισχυρές ιδέες για μια νέα εποχή ». Ο Ρώσος ηγέτης τάχθηκε κατά της αδικίας του Golden Billion που κυριαρχούσε στις Διεθνείς Σχέσεις μέχρι αυτό το σημείο, αλλά προέβλεψε με βεβαιότητα ότι η μονοπολική ηγεμονία τους μειώνεται αμετάκλητα μετά την έναρξη της συνεχιζόμενης ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της χώρας του στην Ουκρανία. Αυτή η ρατσιστική και νεοαποικιακή παγκόσμια τάξη πραγμάτων, όπως σωστά την περιέγραψε, γίνεται γρήγορα λείψανο του παρελθόντος καθώς πραγματικά κυρίαρχα κράτη υψώνονται για να συντρίψουν το υπερεθνικό σύστημα της δυτικής ελίτ να ελέγχει άλλες χώρες μέσω αντιπροσώπων.

Το αναδυόμενο αποτέλεσμα, είπε ο Πρόεδρος Πούτιν, είναι ότι η Αφρική, η Ασία και ειδικά η Ινδία δεν θα κλέβονται πλέον όπως ήταν εδώ και αιώνες. Επανέλαβε επίσης το συμπέρασμα του Υπουργού Εξωτερικών Λαβρόφ στα τέλη του περασμένου μήνα ότι η Δύση φοβάται χώρες όπως η δική του που υπερασπίζονται την κυριαρχία τους, καθώς αυτό τους επιτρέπει να προστατεύουν τα εθνικά τους μοντέλα ανάπτυξής τους, μεταξύ άλλων στον κοινωνικό-πολιτιστικό, οικονομικό και πολιτικό τομέα. Ο Ρώσος ηγέτης έκλεισε στη συνέχεια το σχετικό μέρος της ομιλίας του σημειώνοντας ότι «αναμφίβολα, η υπεύθυνη, ενεργή και εθνικά προσανατολισμένη κοινωνία των πολιτών είναι το πιο σημαντικό συστατικό της κυριαρχίας», που είναι ο ευγενής στόχος για τον οποίο αγωνίζεται η χώρα του.

Όλα αυτά είναι ζωτικής σημασίας να τα έχουμε κατά νου, καθώς αντικατοπτρίζουν την εξελισσόμενη μεγάλη στρατηγική της Ρωσίας υπό το πρίσμα των δραματικά αλλαγμένων διεθνών συνθηκών που επιφέρει η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία που αναγκάστηκε να ξεκινήσει για να υπερασπιστεί την ακεραιότητα της εθνικής της ασφάλειας κόκκινο γραμμές. Αναγνωρίζοντας πόσο αντιπαραγωγική ήταν η απάντηση της υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Δύσης εναντίον της χώρας του σε σχέση με τα δικά τους αντικειμενικά συμφέροντα, ο Πρόεδρος Πούτιν φαίνεται να αποφάσισε ότι τώρα είναι η τέλεια στιγμή να καταφέρει ένα θανατηφόρο πλήγμα στην υπερεθνική τους ελίτ, προκειμένου να απελευθερώσει επιτέλους το υπόλοιπο τον κόσμο από τον ζυγό τους.
Η Κίνα μέχρι τώρα είχε αναλάβει ανεπίσημα αυτόν τον ρόλο, αν και έμμεσα και με καθαρά οικονομικά μέσα που συνδέονται με την παγκόσμια σειρά μεγάλων έργων της Πρωτοβουλίας Belt & Road (BRI), αλλά τώρα η Ρωσία προχωρά ακόμη περισσότερο αφού κυριολεκτικά αναγκάστηκε για να διατηρήσει βιώσιμα την ακεραιότητα των κόκκινων γραμμών εθνικής ασφάλειας. Τίποτα λιγότερο από την πραγματική επανάσταση στις Διεθνείς Σχέσεις καθιστώντας τις πραγματικά πολυπολικές δεν αρκεί για τη διασφάλιση των αντικειμενικών συμφερόντων της. Ενώ η Κίνα προχωρούσε σταδιακά αυτό το τέλος μέσω του BRI, το οποίο από προεπιλογή έθετε ορισμένα όρια στο πόσο γρήγορα και μακριά μπορούσε να φτάσει, η Ρωσία χρησιμοποιεί μια υβριδική εργαλειοθήκη που αποτελείται από οικονομικά, στρατιωτικά και πολιτικά μέσα.

Η μετασοβιετική Ρωσία δεν το σκόπευε ποτέ, αλλά τώρα ακολουθεί τα παγκόσμια επαναστατικά βήματα του κομμουνιστή προκατόχου της, κάτι που μιλά για μια ενδιαφέρουσα τάση που συνδέεται με τον ιστορικό ρόλο αυτού του κράτους-πολιτισμού στις Διεθνείς Σχέσεις. Λόγω του τεράστιου μεγέθους της, του κοσμοπολίτικου πληθυσμού της (που τον εμποτίζει με απεριόριστη δημιουργικότητα) και της συνεπούς υπεράσπισης της κρατικής κυριαρχίας, η Ρωσία βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή της διαμόρφωσης παγκόσμιων τάσεων, που τις περισσότερες φορές οδήγησαν στην προσπάθεια της να μεταρρυθμίσει τον κόσμο σύστημα για να γίνει πιο ίσο, δίκαιο και δίκαιο. Αυτή είναι η κατάσταση των πραγμάτων στις μέρες μας, όπου η Ρωσία έχει γίνει για άλλη μια φορά η κορυφαία επαναστατική δύναμη στον κόσμο.

Του Andrew Korybko
Αμερικανός πολιτικός αναλυτής

0 comments: