Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Πρόεδρος Πολωνίας: Αποδεκατίστε τους Ρώσους να μείνουν μόνο 50 εκατομμύρια

        

Ο Πολωνός πρώην πρόεδρος Λεχ Βαλέσα προκαλεί σάλο με εξωφρενικές δηλώσεις: «Η Δύση πρέπει είτε να αλλάξει το ρωσικό «πολιτικό σύστημα» ή να ξεκινήσει μια μαζική εξέγερση. Κάποιος πρέπει να επιστρέψει τον πληθυσμό της Ρωσίας σε λιγότερο από 50 εκατομμύρια».





«Ο κόσμος δεν θα είναι ποτέ ασφαλής όσο υπάρχει η σύγχρονη Ρωσία», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI την περασμένη Παρασκευή. Η Ρωσία είναι «αυτοκρατορική» από την φύση της και πάντα θα προσπαθεί να «προσαρτήσει λαούς», είπε ο Βαλέσα.

Ο πρώην Πρόεδρος της Πολωνίας είπε περαιτέρω ότι ακόμη και αν τα δυτικά κράτη βοηθούσαν την Ουκρανία να κερδίσει την σύγκρουση με τη Μόσχα, ο κόσμος δεν θα ήταν πιο ασφαλής. Σύμφωνα με τον Wałęsa, η διεθνής κοινότητα μπορεί να βιώσει άλλη μια σύγκρουση με τη Ρωσία «σε πέντε χρόνια». Και πρόσθεσε:

«Σε δέκα χρόνια θα δούμε έναν διαφορετικό Πούτιν».

Προκειμένου να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη, η Δύση πρέπει να προκαλέσει «μια αλλαγή πολιτικού συστήματος» στην Ρωσία, συνέχισε ο Βαλέσα. Εάν αυτό αποδειχτεί αδύνατο, η “οργάνωση μιας εξέγερσης” θα ήταν μια άλλη επιλογή για τον πρώην ηγέτη του συνδικάτου. Σύμφωνα με τον Wałęsa, στην Ρωσία εξακολουθούν να υπάρχουν «60 λαοί που προσαρτήθηκαν, όπως προσαρτώνται σήμερα οι Ουκρανοί», αποκρύβοντας φυσικά το γεγονός πως οι Ουκρανοί ουσιαστικά είναι οι Ρώσοι και στο ανατολικό κομμάτι επιθυμούν την προσάρτηση στην Ρωσική Ομοσπονδία. Θα ήταν «αναγκαίο να πείσουμε αυτούς τους λαούς … να δράσουν» προκειμένου να επαναφέρουμε τον πληθυσμό της Ρωσίας «σε λιγότερο από 50 εκατομμύρια»,  είπε.

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2021, ο πληθυσμός της Ρωσίας είναι σήμερα περίπου 147 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με την κρατική στατιστική υπηρεσία Rosstat τον Απρίλιο. Ο Wałęsa, ο οποίος ήταν ένας από τους συνιδρυτές του κινήματος Solidarność που έριξε την σοσιαλιστική κυβέρνηση στην Πολωνία, δήλωσε επίσης ότι η Δύση «έπρεπε να είχε καταστρέψει» την Ρωσία μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ, αλλά κατέληξε στην «θετική (για τους διεθνιστές) εικόνα του τελευταίου Σοβιετικού ηγέτη, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ»:

«Θα έπρεπε να είχαμε καταστρέψει την Ρωσία. Αλλά ο Γκορμπατσόφ ήταν πολύ έξυπνος. Είπαμε στον εαυτό μας εκείνη την εποχή: “Υπήρχε ο Στάλιν, ο Μπρέζνιεφ, αλλά ο Γκορμπατσόφ είναι ωραίος».

Πρόσθεσε ότι «αυτό ήταν το λάθος μας τότε». Σύμφωνα με τον πρώην Πολωνό ηγέτη, η Ρωσία είχε τη δυνατότητα να «περιμένει τις δύσκολες στιγμές» και «να συνεχίσει όπως έκανε για αιώνες, προσαρτώντας συνεχώς ανθρώπους στην αυτοκρατορία της».

Ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας υπερασπίστηκε επίσης τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ο Βαλέσα κυριολεκτικά:

«Υπάρχουν τώρα δύο συστήματα: … οι δημοκρατίες και το ΝΑΤΟ, που θέλουν να επεκταθούν (διεθνιστική τάξη πραγμάτων), αλλά με δημοκρατικά μέσα (ΕΔΩ ΓΕΛΑΝΕ ΔΥΝΑΤΑ!!!), αναζητώντας τη συναίνεση του λαού, [και]… η Ρωσία και η Κίνα, που επιστρέφουν στις παλιές μεθόδους της προσάρτησης».

Οι δηλώσεις του Βαλέσα δεν πέρασαν απαρατήρητες στη Ρωσία. Ο πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Βλαντιμίρ Τζαμπάροφ σχολίασε:

«Τι μπορεί να πει κανείς εδώ. Ο πρώην ηλεκτρολόγος του ναυπηγείου του Γκντανσκ, ο οποίος λόγω… πεπρωμένου ήταν επικεφαλής του συνδικάτου Solidarność, το οποίο αντιστάθηκε στις αρχές, έγινε τελικά πρόεδρος της Πολωνίας. Δυστυχώς, το ανώτατο αξίωμα στο κράτος δεν έδωσε ίχνος μυαλού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου