Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Την ώρα που Ρωσία και Αμερική σήκωσαν το Κόκκινο τηλέφωνο, ο Μακρόν καλεί τον Ζελένσκι σε συνθηκολόγηση.


Εξέλιξη που δείχνει μεταξύ ποιών είναι ο πόλεμος. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, μίλησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν στην πρώτη συνομιλία μετά την έναρξη της επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία!


Το Πεντάγωνο είπε ότι η αμερικανική πλευρά τόνισε την σημασία της διατήρησης ανοιχτών επικοινωνιών και προέτρεψε να τεθεί σε εφαρμογή κατάπαυση του πυρός.


Οι συνομιλίες είναι δείγμα του ότι η σύγκρουση ΔΕΝ είναι μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αλλά μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, η οποίες πολεμούν τον Πούτιν μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό!


Οι συνομιλίες δείχνουν, αν μη τι άλλο, πως υπάρχει έδαφος (προσωρινού;;;) συμβιβασμού. «Η τηλεφωνική επικοινωνία δεν έλυσε κανένα ακανθώδες πρόβλημα ούτε οδήγησε σε άμεσες αλλαγές στα όσα κάνουν ή λένε οι Ρώσοι», δήλωσε πάντως σε δημοσιογράφους ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.


Την ίδια ώρα σοβαρό «θέμα» φαίνεται να προκύπτει μεταξύ Κιέβου και Παρισιού στον απόηχο της επικοινωνίας που είχαν οι Μακρόν και Ζελένσκι. Ο Γάλλος πρόεδρος φέρεται να συζήτησε με τον Ουκρανό ομόλογό του την πιθανότητα η Ουκρανία να κάνει υποχωρήσεις στον Βλαντιμίρ Πούτιν για την εδαφική της ακεραιότητας ώστε να υπάρξει λύση στην πολεμική σύρραξη. Πάντως, καθώς οι μάχες συνεχίζονται, οι κλιμακωτές επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, στους αγωγούς ενέργειας και στις σοδειές θα γίνονται όλο και πιο αισθητές. Ίσως ο Πούτιν υπολογίζει ότι η Δύση θα κουραστεί να δίνει τη μάχη για το Ντονμπάς πριν κουραστεί η Ρωσία. «Πιθανώς ο Πούτιν υπολογίζει ότι η αποφασιστικότητα των ΗΠΑ και της Ε.Ε. θα καμφθεί όσο χειροτερεύουν οι ελλείψεις τροφίμων, ο πληθωρισμός και τα προβλήματα στον ενεργειακό εφοδιασμό», προειδοποίησε την Τρίτη η επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Εϊβριλ Χέινς. Την Τετάρτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν επισκέφθηκε αγρόκτημα στο Ιλινόι και υποστήριξε ότι για τις αυξήσεις του κόστους ζωής στις ΗΠΑ ευθύνεται δήθεν ο Βλαντιμίρ Πούτιν.


Ένα είναι το σίγουρο λοιπόν: Από αυτή την σύγκρουση, η οικονομία της Δύσης καταστρέφεται!

Ο Ρεπουμπλικανός εκπρόσωπος Paul Gosar (Αριζόνα) καταδίκασε την απόφαση της Ουάσιγκτον να στείλει όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία. «Για το εξουθενωτικό χρέος, τα προβλήματα με τον πληθωρισμό και τη μετανάστευση δεν φταίει ο [Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ] Πούτιν», δήλωσε.


Ο Γκοσάρ ήταν ένας από τους 57 βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που καταψήφισαν το νομοσχέδιο για την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία την Τρίτη. Αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην πυροδότηση ενός «πόλεμου διά αντιπροσώπων» στην Ουκρανία.


«Δεν έχω καμία αρχή να ακολουθήσω παρά τον δρόμο της ειρήνης και της μη επέμβασης. Η Ουκρανία δεν είναι σύμμαχός μας. Η Ρωσία δεν είναι εχθρός μας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το χρέος μας, τα προβλήματα με τον πληθωρισμό και την μετανάστευση. Για τίποτα από όλα αυτά δεν φταίει ο Πούτιν».


Πληθαίνουν οι «φωνές» στη Δύση για λήξη της σύγκρουσης με κάθε τρόπο - Οι οικονομίες καταρρέουν. Κρίση προέκυψε μεταξύ Κιέβου και Παρισιού αμέσως μετά την επικοινωνία που είχε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Εμανουέλ Μακρόν καθώς ο Γάλλος πρόεδρος φέρεται να πρότεινε στον Ουκρανό πρόεδρο να παραχωρήσει η Ουκρανία εδάφη στην Ρωσία ώστε να τελειώσει η πολεμική σύρραξη.


Όπως  αναφέρει το γαλλικό BFMTV, ουκρανικά μέσα μετέδωσαν εικόνες από συνέντευξη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ιταλική τηλεόραση, όπου ο Ουκρανός πρόεδρος αποκάλυψε τι πρότεινε ο Εμανουέλ Μακρόν.


«Μου φαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν είναι σωστό. Δεν είμαστε έτοιμοι να σώσουμε κάτι ή κάποιον και να χάσουμε εδάφη για αυτό. Πρόκειται περί χαμένου χρόνου» είπε για να προσθέσει ότι αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ψάξει την προσέγγιση με τον Πούτιν, τον οποίο συνέκρινε εκ νέου με τον Χίτλερ. Σημειώνεται βέβαια ότι την σύγκριση αυτή την έκανε ένας άνθρωπος ο οποίος φυλάκισε τον αρχηγό της ουκρανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και έχει κλείσει με νόμο όσα ΜΜΕ θεωρεί «φιλορωσικά». Πάντως, η αποκάλυψή του ότι πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν την επαναπροσέγγιση με τον Β.Πούτιν, δείχνει πως ο οικονομικός «λογαριασμός» για τις χώρες τους είναι πολύ βαρύς και τους φοβίζει ότι αν αυτό συνεχιστεί, τον χειμώνα θα έχουν σοβαρές κοινωνικές αντιδράσεις.


«Η Ρωσία έδειξε στις 24 Φεβρουαρίου ότι δεν ενδιαφέρεται για υποχωρήσεις και ότι θα καταλάβει όποια εδάφη αποφασίσει. Και ο Εμανουέλ δεν χρειάζεται να κάνει καμία διπλωματική δουλειά. Έγινε πρόεδρος, τον στήριξα, αλλά χωρίς άλλα βήματα η ιστορία δεν θα συγχωρήσει κάτι τέτοιο» πρόσθεσε. Το γαλλικό δίκτυο BFMTV επικοινώνησε με το προεδρικό μέγαρο, με πηγή του Ελιζέ να απορρίπτει τα σχόλια του Κιέβου και να επισημαίνει ότι ποτέ δεν διαπραγματεύτηκε με την Ρωσία χωρίς την έγκριση της Ουκρανίας. «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει συζητήσει τίποτα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν χωρίς τη συμφωνία του προέδρου Ζελένσκι και δεν έχει ζητήσει ποτέ από τον πρόεδρο Ζελένσκι υποχωρήσεις. Πάντα λέει ότι είναι στο χέρι των Ουκρανών να αποφασίσουν τους όρους της διαπραγμάτευσης» αναφέρει σχετικά η πηγή.


Πάντως επί του πρακτέου δεν διαψεύδεται ότι ο Ε.Μακρόν ζήτησε από τον Β.Ζελένσκι να υποχωρήσει σε εδαφικά ζητήματα. Ο Ζελένσκι επιτέθηκε στον Μακρόν λέγοντας πως Γάλλος πρόεδρος δεν θέλει να χάσει την όποια αποδοχή έχει από τον Βλαντιμίρ Πούτιν όσο διαρκεί η σύγκρουση. «Δεν πρέπει να ψάχνουμε τρόπους για να δραπετεύσει η Ρωσία και ο Μακρόν αυτό κάνει από ματαιοδοξία. Ξέρω ότι ήθελε να πετύχει αποτελέσματα στην μεσολάβησή του, αλλά δεν τα κατάφερε. Μέχρι να κατανοήσει η Ρωσία τι ακριβώς χρειάζεται δεν θα ψάξει καμία διέξοδο» είπε. Η εκτίμησή μας είναι ότι ο Μακρόν όντως ζήτησε κάτι τέτοιο από τον Ζελένσκι διότι πλέον ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αρχίσει να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ΕΕ και ειδικότερα στους Ευρωπαίους πολίτες που δεν ξέρουν τι να πρωτοπληρώσουν.


Ο Ε.Μακρόν και το επιτελείο του ρεαλιστικά σκεπτόμενοι γνωρίζουν πως το 25% των εδαφών που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι στην Ουκρανία με βαρύ φόρο αίματος δεν πρόκειται να το επιστρέψουν ποτέ. Ότι χάνεται με πόλεμο κερδίζεται μόνο με πόλεμο και η Ουκρανία δεν διαθέτει αυτή την ισχύ. Η Ρωσία πέραν της Κριμαίας και των εδαφών σε Λουγκάνσγκ και Ντονέτσκ έχει κερδίσει κι άλλα εδάφη στο Ντόνμπας, το μεγαλύτερο μέρος της Ζαπορίζιε και ολόκληρη την Χερσώνα. Αυτά δεν επιστρέφονται και οι Γάλλοι το ξέρουν. Όσο για τους Αμερικανούς, δεν θα το παραδεχτούν δημόσια αλλά άρχισαν να βλέπουν ότι η επιμήκυνση του πολέμου δεν κάνει καλό ούτε σε αυτούς και οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου είναι κοντά και οι μετρήσεις δείχνουν ότι οι Δημοκρατικοί ετοιμάζονται για μία «μεγαλοπρεπέστατη» ήττα.


Το τηλεφώνημα που έγινε σήμερα μεταξύ Λόιντ Όστιν και Σ.Σοϊγκού έγινε γι αυτό το λόγο.


Κάποιοι στην Δύση άρχισαν να κατανοούν ότι είναι πολύ δύσκολο να συντριβεί μία κλειστή οικονομία σαν την ρωσική που διαθέτει ότι χρειάζεται εντός ρωσικής επικράτειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου