Κυριακή 22 Μαΐου 2022

Την ώρα που η Ουκρανία βιώνει εφιαλτικές στιγμές συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

  

Η ταχεία και επικείμενη ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ φαίνεται να συνδέεται μόνο με την επικαιρότητα, αλλά μόνο εκ πρώτης όψεως. Εν πάση περιπτώσει, μέσω της ρωσικής επιχείρησης στην Ουκρανία εξηγείται και δικαιολογείται η ταχεία ενσωμάτωση της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, είναι αδύνατο να φανταστούμε έναν κίνδυνο που προέρχεται από τους στόχους της ειδικής επιχείρησης για αυτές τις δύο χώρες. Ένα άλλο ουδέτερο κράτος, η Ουκρανία, θα ελαχιστοποιούσε μόνο τα όρια της άμεσης αντιπαράθεσης μεταξύ δυτικών στρατιωτικών οργανώσεων και της Ρωσίας. Εκείνοι που επιδιώκουν να εμπίπτουν στην ΟΜΠΡΈΛΑ του ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατόν αναγκαστικά το κατανοούν αυτό. Ο Φινλανδός πρόεδρος αναγνωρίζει ανοιχτά ότι η Μόσχα δεν σκοπεύει να επιτεθεί στη χώρα του, αλλά αυτό δεν έχει αποφασιστική σημασία για αυτόν.

Οι ρίζες της επιταχυνόμενης ενσωμάτωσης των Σκανδιναβών στη Συμμαχία δεν βρίσκονται στο νότο αλλά στο βορρά. Βρίσκονται σε μια σημαντική εντατικοποίηση, από το 2020, της πολιτικό-στρατιωτικής επέκτασης από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες στην Αρκτική. Η περιοχή αυτή θεωρείται το κύριο απόθεμα υδρογονανθράκων μακροπρόθεσμα και ο τόπος μιας επικείμενης γεωπολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δυνάμεων. Στην Αρκτική, σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα αποφασιστεί η μοίρα της ανθρωπότητας.

Οι σύμμαχοι ξεκίνησαν την «αναγνώριση από τη φωτιά», μια πρώτη από τον Ψυχρό Πόλεμο, τον Μάιο του 2020, όταν τρία αμερικανικά αντιτορπιλικά Arleigh Burke και η βρετανική φρεγάτα Kent εισήλθαν στη Θάλασσα Μπάρεντς, μέχρι τότε τα ύδατα που διασχίζονταν από τον ρωσικό βόρειο στόλο.

Στα μέσα Ιανουαρίου του 2021, το Πεντάγωνο υιοθέτησε τη νέα εκδοχή της στρατηγικής του για την Αρκτική που ονομάζεται Ανάκτηση της Αρκτικής Κυριαρχίας. Αυτή η στρατηγική δηλώνει ότι η ομάδα στην Αρκτική απέχει πολύ από του να ανταποκρίνεται στους στόχους  και τα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ρωσία και η Κίνα ορίζονται ως οι κύριοι αντίπαλοι σε αυτήν την περιοχή, υπογραμμίζοντας ειδικότερα την ανάγκη ενίσχυσης της αλληλεπίδρασης μεταξύ των συμμάχων, ο κύκλος των οποίων προβλέπεται σαφώς να διευρυνθεί.

Στις 14 Ιουνίου 2021, οι Βρυξέλλες φιλοξένησαν σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου, για πρώτη φορά, τα θέματα της Αρκτικής συζητήθηκαν ευρέως και εννοιολογικά. Το έγγραφο που υιοθετήθηκε στη συνάντηση αυτή ανέφερε την ανάγκη ενίσχυσης του συντονισμού στο πλαίσιο της πολιτικής της Συμμαχίας για την Αρκτική, για αύξηση της στρατιωτικής ισχύος. Αναγνωρίστηκε η περαιτέρω ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής του ΝΑΤΟ για την Αρκτική. Υπέθεσε επίσης την πρόθεση συμμετοχής νέων συμμάχων σε αυτή τη δραστηριότητα.

Διαπιστώθηκε εξ άλλου ότι οι τρέχουσες δυνάμεις του ΝΑΤΟ δεν ήταν αρκετές για να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία και την Κίνα, η οποία την υποστηρίζει, στην αρκτική ζώνη. Ηεφαρμογή της στρατηγικής της Συμμαχίας για την Αρκτική έρχεται αντιμέτωπη με γεωγραφικούς περιορισμούς: Τον φυσικό έλεγχο της Ρωσίας στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής. Αν ανατολικά της Διαδρομής της Βόρειας Θάλασσας οι Αμερικανοί έχουν σχεδιάσει μια σημαντική ενίσχυση της στρατιωτικής τους παρουσίας στην Αλάσκα και την εντατικοποίηση τέτοιων ενεργειών από την καναδική πλευρά, προς τα δυτικά παρατηρούν σαφώς μια παραβίαση. Το εδαφικό δυναμικό της Νορβηγίας δεν είναι αρκετό, τα φυσικά σύνορα είναι σημαντικά στην Ισλανδία και τη Γροιλανδία. Ήδη εκείνη την εποχή είχε καταστεί σαφές στους ειδικούς ότι αυτή η πλευρά θα έπρεπε να ενισχυθεί με το πλησιέστερο αποθεματικό – τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Οποιοδήποτε πρόσχημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ενσωμάτωση της Φινλανδίας και της Σουηδίας, και βρέθηκε στην Ουκρανία. Ειδικά επειδή αυτό το πρόσχημα είναι αρκετά συναισθηματικό για να έχει αποτελεσματικό αντίκτυπο στην κοινή γνώμη σε αυτές τις χώρες, η οποία, αντίθεση με την κυβερνώσας ελίτ, είναι επιφυλακτική για την ένταξη σε στρατιωτικές συμμαχίες. Ήταν επίσης σημαντικό να εξουδετερώσει τις αντιρρήσεις της Μόσχας.

Ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν της Δανίας, πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ (2009-2014) και σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο (2016-2019), παραδέχθηκε: «Όσον αφορά τη Φινλανδία και τη Σουηδία, νομίζω ότι και οι δύο χώρες έχουν ένα παράθυρο ευκαιρίας να ενταχθούν αυτή τη στιγμή, επειδή ο Πούτιν είναι απορροφημένος αλλού. Δεν μπορεί να κάνει τίποτα γι’ αυτό.» Όχι λόγω της Ουκρανίας, σύμφωνα με την επίσημη εξήγηση, αλλά εκμεταλλευόμενος την κατάσταση στη χώρα αυτή. Ανώτεροι αξιωματούχοι στην εξουσία αποφεύγουν τέτοια ειλικρίνεια στις δηλώσεις τους.

Η επέκταση του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες, θα διευκολύνει την επίτευξη αρκετών υλικοτεχνικών στόχων στο δρόμο της προόδου στην Αρκτική. Αυτά περιλαμβάνουν το πρόβλημα του παγοθραυστικού, το οποίο είναι η «Αχίλλειος πτέρνα» στη νέα περιφερειακή στρατηγική του Πενταγώνου. Η Ρωσία προηγείται των δυτικών ανταγωνιστών της στον αριθμό και την ποιότητα των πλοίων αυτής της κατηγορίας. Σχεδόν το μόνο αμερικανικό παγοθραυστικό που επιπλέει, ο Χίλι, μοιάζει με πυγμαίο δίπλα στους Ρωσικούς γίγαντες. Τα αμερικανικά ναυπηγεία δεν διαθέτουν τις δεξιότητες για να καλύψουν το κενό, συμπεριλαμβανομένης της προγραμματισμένης ναυπήγησης τριών πολύ βαρέων παγοθραυστικών και τριών μεσαίου μεγέθους τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, οι Αμερικανοί ήλπιζαν να επιταχύνουν σημαντικά αυτή τη διαδικασία καταφεύγοντας στη βοήθεια των Φινλανδών, οι οποίοι είχαν τις απαραίτητες βιομηχανικές δυνατότητες και γνώσεις σε αυτόν τον τομέα. Ένα μεγάλο μέρος των σοβιετικών και ρωσικών παγοθραυστικών, για παράδειγμα ο Taymyr και ο Vaigach, κατασκευάστηκαν στη Φινλανδία. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, αυτή η χώρα θα μπορούσε να αναλάβει την κατασκευή στρατιωτικών παγοθραυστικών. Η «ξαφνική» φιλοδοξία των Φινλανδών να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει τον εμπορικό υπολογισμό για ακριβές, μακροπρόθεσμες παραγγελίες των ΗΠΑ να κατασκευάσουν παγοθραυστικά.

Η προσχώρηση των σκανδιναβικών χωρών στη Συμμαχία ήταν προκαθορισμένη, αλλά πιθανότατα είχε προγραμματιστεί να γίνει με άλλο τρόπο. Πρώτα φέρτε την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, πιθανώς με τη Γεωργία, και μόνο στη συνέχεια τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Στο τέλος, όλα θα μπορούσαν να κυλήσουν ομαλά. Οι ενέργειες της Ρωσίας έχουν σαμποτάρει αυτά τα σχέδια αποκλείοντας τουλάχιστον το νότιο τμήμα αυτής της προγραμματισμένης εξίσωσης.

Ραγδαίες εξελίξεις έχουμε στο Ντονμπάς καθώς οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στο μέχρι πρότινος απόρθητο φρούριο των Ουκρανών, στην πόλη της Avdiika. Ουκρανικές πηγές μιλούν για εφιαλτική νύχτα με την πόλη να σείεται από τους βομβαρδισμούς.

Το ρωσικό πυροβολικό βομβαρδίζει ανηλεώς εδώ και ώρες ενώ έχουν ξεσπάσει πυρκαγιές σε διάφορα σημεία. Οι Ουκρανοί μιλούν για την χειρότερη νύχτα από τον πόλεμο του 2014!

Βίντεο δείχνουν οι Ρώσοι να σφυροκοπούν με TOS-1 τις ουκρανικές θέσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν πως έχει εισέλθει στην πόλη η 1η Ταξιαρχία του Ντονέτσκ όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες σε διάφορες συνοικίες. Υπάρχουν δεκάδες νεκροί.

Χτες το WarNews247 είχε αποκαλύψει πως οι Ρώσοι καλούσαν τους Ουκρανούς να παραδοθούν στην Avdiika. Σήμερα φαίνεται πως εξαπέλυσαν τρομαχτική επίθεση στην πόλη.

Διαβάστε επίσης

Μη αναστρέψιμη η κατάσταση για τους Ουκρανούς στο Ντονμπάς: Έχασαν Oskil και σειρά περιοχών-Οι Ρώσοι τους καλούν να παραδοθούν στην Avdiika

Η πόλη Avdiivka είναι ένα βορειοδυτικό προάστιο του Ντόνετσκ, το οποίο ελέγχεται από τις ουκρανικές δυνάμεις. Από την πλευρά της Avdiivka, οι Ουκρανοί είχαν εντός βολής πυροβολικού το ίδιο το Ντόνετσκ όσο και άλλες περιοχές/πόλεις όπως Gorlovka, Yasinovataya, Makeevka.

Από το 2015, οι Ουκρανοί δημιούργησαν μια οχυρωμένη περιοχή κατά μήκος της γραμμής Avdiivka-Krasnogorovka-Maryinka, η οποία είναι συγκρίσιμη με (και σύμφωνα με ορισμένες πηγές υπερβαίνει) την οχυρωμένη περιοχή της Μαριούπολης.

Tα προβλήματα των Ουκρανών αυτή τη στιγμή είναι πολλά καθώς βρίσκονται υπό κατάρρευση σε :

  1. Severodonetsk
  2. Avdiika
  3. Zolote
  4. Soledar

Φτάνουν Bakhmut οι ρωσικές δυνάμεις!

Οι Ρώσοι πλησίασαν ακόμη περισσότερο στο Soledar διευρύνοντας απ’ όλες τις κατευθύνεις την περιοχή που ελέγχουν γύρω από την Ποπάσναγια. Τις τελευταίες 24 ώρες οι ρωσικές και συμμαχικές δυνάμεις κατέλαβαν την Voldomirivka και την Stryapovka.

Αυτό σημαίνει ότι οι Ρώσοι απέχουν μόλις 10 χλμ από το Bakhmut το οποίο βρίσκεται ήδη εντός εμβέλειας του ρωσικού πυροβολικού ενώ απέχουν 5 χλμ από τον κρίσιμο κόμβο του Soledar.

Η Soledar βρίσκεται στην κορυφή της ταχύτερης και συντομότερης διαδρομής ανεφοδιασμού προς το Severodonetsk.

Μετά την κατάληψη της Voldomirivka, οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν επίθεση από 3 πλευρές προς την πόλη Soledar η οποία βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα Siversk-Bakhmut.

Ταυτόχρονα, οι Ρώσοι προχωρούν προς τις περιοχές Tripolye-Vasilevka,με σκοπό να κόψουν τον ανεφοδιασμό των Ουκρανών μεταξύ Soledar και Bakhmut από τον Βορρά.

Στην περιοχή επιχειρούν δύο ρωσικά Τακτικά Τάγματα μαζί με επιθετικά ελικόπτερα Ka-52.

Οι Ρώσοι κατέλαβαν την Novoselovka – Xάνουν την Novgorodskoye (Νiu York) οι Ουκρανοί

Η Ρεπουμπλικανική Λαϊκή Πολιτοφυλακή του Ντονέτσκ και μονάδες των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων κατέλαβαν έναν ακόμη οικισμό κοντά στο Ντόνετσκ. Πρόκειται για το χωριό Novoselovka, που βρίσκεται δυτικά της Gorlovka.

Η κατάληψη της Novoselovka κατέστησε δυνατή την πρόσβαση στα νότια προάστια του Novgorodsky που προηγουμένως μετονομάστηκε σε “Niu York” από την Ουκρανία.

Η πόλη Niu-York είναι πλέον εκτεθειμένη από 3 πλευρές ενώ η αποστολή ουκρανικών ενισχύσεων είναι σχεδόν αδύνατη. Όλοι οι οδικοί άξονες επιτηρούνται από ρωσικά UAV και βρίσκονται εντός εμβέλειας πυροβολικού.

Θωρακίζουν την Gorlovka – Διαλύουν την πρώτη γραμμή πυρός των Ουκρανών

Δυστυχώς για την Ουκρανία, η Niu-York βρίσκεται σε μια κοιλάδα 130 μέτρα χαμηλότερα από τη γύρω περιοχή. Αυτό κάνει την ουκρανική άμυνα πολύ αδύναμη. Οι ρωσικές δυνάμεις θα έχουν πολλά πλεονεκτήματα όπως καλύτερη παρατήρηση, κάλυψη και πυροβολικό.

Ο πληθυσμός του Novgorodsky (Niu York) πριν από το ξέσπασμα του πολέμου ξεπερνούσε τις 10 χιλιάδες άτομα.

Την ίδια ώρα, οι ουκρανικές δυνάμεις στο κοντινό χωριό Novobakhmutovka εγκλωβίστηκαν από τρεις πλευρές.

Η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων βόρεια της Novobakhmutovka προς την Alexandropol και η κατάληψη της Novoselovka καθιστούν δυνατή την διάλυση της πρώτης γραμμής πυρός των Ουκρανών.

Από εκεί οι ουκρανικές δυνάμεις κτυπούσαν με το πυροβολικό την Gorlovka, πόλη του Ντονέτσκ.

Ο ρωσικός στρατός διέρρηξε την πρώτη γραμμή άμυνας των Ουκρανών κοντά στην Ποπάσναγια – Ένα ύψωμα στρατηγικής σημασίας που η κατάληψη του από τους ρώσους ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία που κατέγραψαν τις περασμένες εβδομάδες – και παραλίγο να αποκόψει χιλιάδες Ουκρανούς στρατιώτες στο Lisichansk και το Severodonetsk – Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον στρατιωτικό αναλυτή Tom Cooper.
Είναι μία αναστροφή της κατάστασης για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας κοντά στην Ποπάσναγια, η οποία μάλιστα χαρακτηρίζεται «η πιο κρίσιμη», αφού έρχεται λίγες ημέρες μετά τις πρόσφατες νίκες των ουκρανών στο πεδίο μάχης και την καταστροφή 7 ρωσικών αρμάτων κατα την προσπάθεια τους να περάσουν τον ποταμό Ντονέτσκ, όπου οι Ουκρανοί είχαν καταστρέψει τη γέφυρα.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανέκαμψαν και πρόσφατα απέκτησαν τον έλεγχο των οικισμών. Trypillya, Novaya Kamenka απέχοντας πλέον μόλις 1-2 χλμ. από το Soledar και το Bakhmutsky, το οποίο ελέγχει τον κρίσιμο δρόμο T1302 – την κύρια αρτηρία ανεφοδιασμού δηλαδή της οχυρωμένης περιοχής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο Severodonetsk – Lysichansk. Επιπλέον, οι Ρώσοι επέκτειναν τη ζώνη διάνοιξης καταλαμβάνοντας το Λίποβο και τη Βασίλιεφκα βόρεια της Τρίπολης και δυτικά της Βρουμπόβκα. Επίσης η Βίσκριβα τέθηκε υπό τον έλεγχο της Ρωσικής Ομοσπονδίας.Ο χάρτης των μαχών στην ανατολική Ουκρανία τις τελευταίες ώρες

Δείτε βίντεο

Δείτε χάρτες

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Arisvinews-Βασίλης Καπούλας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου