Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Ρωσία : Αποδεχτείτε το νέο καθεστώς στην Ουκρανία.

       

Ενα δυσμενές μέλλον περιμένει την Ουκρανία”. 








Η Ρωσία δεν πρόκειται να επιστρέψει τα εδάφη της Ουκρανίας. Η Μόσχα ζήτησε από τις δυτικές χώρες και την κυβέρνηση Ζελένσκι να αποδεχθούν επίσημα τη διχοτόμηση της Ουκρανίας, αναγνωρίζοντας τον έλεγχο που έχει ο ρωσικός στρατός σε εδάφη της χώρας, μετά από 70 ημέρες πολέμου.

«Νέες εδαφικές πραγματικότητες»

Η Μόσχα ζήτησε να συμφωνήσουν δηλαδή ότι όχι μόνο η Κριμαία ανήκει στη Ρωσία, αλλά και ότι η περιφέρεια του Ντονμπάς είναι πια ανεξάρτητη περιοχή.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα έκανε λόγο για «νέες εδαφικές πραγματικότητες».

Τη νέα κατάσταση, όπως θεωρεί η Μόσχα ότι έχει δημιουργήσει στην Ουκρανία ο πόλεμος και η ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, ανέλαβε να περιγράψει η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα (σε συνέντευξή της σε ισπανική εφημερίδα), καθιστώντας έτσι σαφείς τις επιδιώξεις του Κρεμλίνου.

Όπως είπε «η επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία και η ανεξαρτησία των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ είναι εδραιωμένες εδαφικές πραγματικότητες που το Κίεβο και οι αρχές άλλων χωρών πρέπει να αναγνωρίσουν».

Πρόσθεσε με έμφαση ότι «πρόκειται για ήδη καθιερωμένες εδαφικές πραγματικότητες, που προέκυψαν εξαιτίας της πολιτικής των ίδιων των αρχών του Κιέβου, οι οποίες ήρθαν στην εξουσία μέσω ενός νεοναζιστικού πραξικοπήματος το 2014. Η Κριμαία επέστρεψε στη Ρωσία, οι Λαϊκές Δημοκρατίας Ντονέτσκ και Λουχάνσκ έγιναν ανεξάρτητες οντότητες. Πρέπει να σεβαστούμε τη νόμιμη και τεκμηριωμένη επιλογή των λαών και το δικαίωμα των εθνών στην αυτοδιάθεση, όπως κατοχυρώνεται στον Χάρτη του ΟΗΕ».

“Θα υπάρξει περαιτέρω διάλυση της Ουκρανίας”

Ο γερουσιαστής Σεργκέι Τσέκοφ, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας είπε ότι τμήματα της Ουκρανίας θα ήθελαν να επανενωθούν με την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, ενώ μίλησε για προσπάθεια της Πολωνίας να ανακτήσει εδάφη που θεωρούσε δικά της.

Η Ουκρανία άρχισε να καταρρέει ως αποτέλεσμα της κατάφωρης αχαριστίας απέναντι στη Ρωσία, η οποία στην πραγματικότητα δημιούργησε αυτό το κράτος, ανέφερε ο Σεργκέι Τσέκοφ, μιλώντας στη ρωσική ιστοσελίδα Lenta.ru.

«Καταστρέφεται μπροστά στα μάτια μας, γιατί οι άνθρωποι που ζουν στο έδαφος της Ουκρανίας είναι διαφορετικοί. Στην ανατολή σκέφτονται ένα πράγμα, στη δύση άλλο, στο κέντρο ένα τρίτο, στο νότο ένα τέταρτο. Και αντί να καταλάβουν ότι η Ουκρανία είναι ποικιλόμορφη, πολυεθνική, εισήγαγαν μια αντιρωσική πολιτική, με αποτέλεσμα την κατάρρευσή της», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Τσέκοφ, ένα δυσμενές μέλλον περιμένει την Ουκρανία καθώς ούτε η Κριμαία ούτε το Ντονμπάς θα επιστρέψουν στη χώρα. Επιπλέον, τα εδάφη που ελέγχονται επί του παρόντος από τον ρωσικό στρατό ενδέχεται και αυτά να μην επιστρέψουν.

Οι διεκδικήσεις

Άλλες χώρες διεκδικούν επίσης τα εδάφη της Ουκρανίας. Η Πολωνία στους χάρτες της σχεδιάζει την πόλη Λβιβ ως πολωνική, και η Βολινία (χάρτης, κάτω) επίσης θεωρείται πολωνική επικράτεια.

Σίγουρα, αν παρουσιαστεί η ευκαιρία, η Πολωνία θα προσπαθήσει να ανακτήσει τα εδάφη που αρχικά θεωρούσε δικά της και η Ουγγαρία δεν θα πάρει την Υπερκαρπαθία, η ίδια η Υπερκαρπαθία (χάρτης, κάτω) θα θέλει να επανενωθεί με την Ουγγαρία, όπως η Μπουκοβίνα (χάρτης, κάτω) με τη Ρουμανία.

Με πρωτεύουσα το Λβιβ

Ο πρώην βουλευτής του Βερχόβνα Ράντα (κοινοβουλίου) της Ουκρανίας, Ιλία Κίβα, από το κόμμα της Αντιπολίτευσης «Για Ζωή» (OPPL), προέβλεψε επίσης ότι τμήμα της χώρας με πρωτεύουσα το Λβιβ θα προσχωρήσει στην Πολωνία ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος.

Ο Κίβα είπε ότι ο σχηματισμός της δυτικής γραμμής άμυνας της Ουκρανίας έχει τώρα ξεκινήσει καθώς όπλα και πυρομαχικά που προωθούνται από την Ευρώπη θα παραμείνουν στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Και πρόσθεσε ότι αυτό είναι το πρώτο στάδιο πριν την απόσχιση και τη δημιουργία μιας «φιλοδυτικής Ουκρανίας» που θα έχει πρωτεύουσα το Λβιβ, με επακόλουθη ένταξη, μέσω δημοψηφίσματος, στην Πολωνία.

Τον Φεβρουάριο, ο Κίβα είχε δηλώσει ότι τρεις χώρες θα μπορούσαν να διεκδικήσουν ορισμένα από τα εδάφη που είχαν ενσωματωθεί στην Ουκρανία κατά τη σοβιετική εποχή.

«Περιμένουμε από την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Ρουμανία να διεκδικήσουν το έδαφος που έλαβε η Ουκρανία κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος» ανέφερε ο ίδιος.

Και σημείωσε ότι οι κάτοικοι της περιοχής λαμβάνουν δεύτερη υπηκοότητα, επομένως το σενάριο «προσάρτησης» είναι πολύ πιθανό.

Κατηγορίες κατά της Ουγγαρίας

Στις 4 Μαΐου, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας της Ουκρανίας (NSDC), Ολέξιι Ντανίλοφ, κατηγόρησε την Ουγγαρία ότι σχεδίαζε να καταλάβει μέρος της ουκρανικής επικράτειας.

Η Βουδαπέστη, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, «για κάποιο λόγο πίστευε ότι μπορούσε να καταλάβει μέρος της επικράτειάς της», είπε.

Ο Ντανίλοφ τόνισε ότι μετά τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης, η Ουγγαρία θα μπορούσε να αναμένει οφέλη.

Ρωσικές διεκδικήσεις

Ο πρώην βουλευτής του Βερχόβνα Ράντα Ολέξιι Ζουράβκο δήλωσε ότι οι νότιες πόλεις της Ουκρανίας δεν έχουν θέση στη χώρα, καθώς, κατά τη γνώμη του, πάντα έλκονταν προς τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μέλλον των νότιων περιοχών βρίσκεται στην οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση με τη Ρωσία και το καθεστώς του Κιέβου δεν θα είναι πλέον σε θέση να επαναφέρει την περιοχή της Χερσώνας υπό τον έλεγχό του.

Η Μικολάιβ και η Οδησσός θα ακολουθήσουν τον δρόμο τους, είπε ο Ζουράβκο.

Όπως αναφέρεται, στην περιοχή της Χερσώνας ξεκίνησε την 1η Μαΐου η αλλαγή του νομίσματος σε ρούβλια. Οι κάτοικοι έλαβαν ήδη συντάξεις σε ρούβλια.

«Ουκρανικά εδάφη στη Ρωσία»

Επιπλέον, ο Ολέξιι Γκοντσαρένκο, βουλευτής από το ουκρανικό κόμμα της «Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης», υποστήριξε ότι το Κουμπάν πρέπει να ανήκει στην Ουκρανία. Εκφράζει την αγανάκτησή του επειδή, στη Ρωσία, το Χάρκοβο και η Οδησσός χαρακτηρίζονται ρωσικές πόλεις.

Μάλιστα, υπενθύμισε ότι «πριν εκατό χρόνια» στο Κουμπάν (νότια Ρωσία) μιλούσαν ουκρανικά. Σύμφωνα με τον πολιτικό, πρόκειται για «εθνικά ουκρανικά εδάφη» που αποκόπηκαν «από τη θέληση της μοίρας».

«Σήμερα, πολλοί άνθρωποι εκεί έχουν ξεχάσει ότι ήταν κομμάτι των Ουκρανών. Αλλά παρόλα αυτά, νομίζω ότι αυτές οι ρίζες – τόσο από τα επώνυμα των κατοίκων, όσο και από τραγούδια και από τον πολιτισμό – φαίνονται διαφορετικές », είπε ο Γκοραντσένκο, αναφερόμενος σε εδαφικές διεκδικήσεις.

Είναι σίγουρος ότι η ρωσική περιοχή με τις κωμοπόλεις και τα χωριά της «μοιάζει περισσότερο με την Ουκρανία».

Βγήκαν από τις κατακόμβες και ακολούθησε μπαράζ
Η Ρωσία εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο εργοστάσιο Azovstal της Μαριούπολης με συνέπεια να υπάρχουν αρκετές δεκάδες νεκροί Αζοφίτες και Ουκρανοί στρατιωτικοί που επιχείρησαν αντεπίθεση.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε πως αναγκάστηκε να βομβαρδίσει με πυροβολικό, άρματα μάχης και Αεροπορία την χαλυβουργία.

Tα βίντεο είναι χαρακτηριστικά της ισχύος της επίθεσης.

«Χάθηκε η επαφή με τους Αζοφίτες» λέει ο δήμαρχος Μαριούπολης

«Σφοδρές μάχες» διεξάγονται στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, δήλωσε ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο, λίγο αφότου η Μόσχα αρχικά δήλωσε πως δεν έχει εξαπολύσει επίθεση εναντίον αυτού του εργοστασίου όπου έχουν οχυρωθεί Αζοφίτες και Ουκρανοί μαχητές.

«Δυστυχώς υπάρχουν σφοδρές μάχες στο Azovstal σήμερα», δήλωσε ο Μποϊτσένκο στην ουκρανική τηλεόραση.

«Χάσαμε την επαφή με τα αγόρια. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι συμβαίνει εκεί, αν είναι σε ασφάλεια ή όχι», πρόσθεσε.

Όπως είπε, «το βαρύ πυροβολικό, τα άρματα μάχης (και) η αεροπορία» συμμετέχουν σε αυτή τη ρωσική επίθεση καθώς και «πλοία που προσέγγισαν» στις ακτές, καθώς η περιοχή του Αζοφστάλ βρίσκεται κατά μήκος της Αζοφικής θάλασσας.

«Τα αγόρια μας είναι γενναία και υπερασπίζονται το οχυρό, όμως είναι πραγματικά δύσκολο», είπε στην ουκρανική τηλεόραση, εκτιμώντας πως «έχοντας συγκρατήσει τον εχθρό» επί εβδομάδες, οι τελευταίοι μαχητές που έχουν οχυρωθεί στα υπόγεια του τεράστιου συγκροτήματος της μεταλλουργίας Αζοφστάλ «επέτρεψαν να κερδηθεί χρόνος».

Ρωσία: Έχουν μεγάλες απώλειες – Τους βομβαρδίσαμε

«Κηρύχθηκε εκεχειρία, άμαχοι έπρεπε να απομακρυνθούν από το έδαφος της Αζοφστάλ. Ουκρανοί στρατιωτικοί και του (τάγματος) Αζόφ, που βρίσκονται στο εργοστάσιο, το εκμεταλλεύτηκαν.

Οι μαχητές του Αζόφ επιχείρησαν να εξέλθουν από τις κατακόμβες και να διασκορπιστούν σε θέσεις βολής και σε σημεία παρατήρησης. Αφού διασκορπίστηκαν, άνοιξαν πυρ εναντίον των μαχητών του Ντονέτσκ και των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που βρίσκονταν στην περίμετρο του εργοστασίου» προσθέτει το υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωσή του

«Τώρα μονάδες του ρωσικού στρατού και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, χρησιμοποιώντας το πυροβολικό και την αεροπορία, αρχίζουν να καταστρέφουν αυτές τις θέσεις βολής» καταλήγει το ρωσικό υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Αμέσως μετά την απόσυρση των αμάχων, ξεκίνησαν πλήγματα με τη χρήση πυροβολικού και αεροπορίας. Ως αποτέλεσμα καταστράφηκε μια υπόγεια αποθήκη καυσίμων και λιπαντικών, η οποία χρησιμοποιούνταν από ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και ξένους μισθοφόρους, μεταξύ άλλων για τη χρήση γεννητριών ντίζελ.

Αεροπορικές επιδρομές έπληξαν στόχους στο νότιο τμήμα του μεταλλουργικού εργοστασίου. Εκεί, οι μαχητές προσπάθησαν να οργανώσουν μια οχυρωμένη περιοχή με την ανάπτυξη διαφόρων όπλων πυρός, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών και άλλων όπλων.

Μετά την εντατική χρήση του πυροβολικού και της αεροπορίας, η δραστηριότητα των εχθρικών πυρών στο έδαφος του εργοστασίου Azovstal κατεστάλη.

Οι μαχητές υπέστησαν σημαντικές απώλειες στο τέλος της ημέρας. Οι προσπάθειές τους να προβάλουν οποιαδήποτε σοβαρή αντίσταση αυτή τη στιγμή κατέληξαν σε φιάσκο, γιατί οι επιζώντες αναγκάστηκαν και πάλι να καταφύγουν στις κατακόμβες. Από τους 300 επέστρεψαν μόνο 70 άτομα.

Δείτε βίντεο : 


“Δεχόμαστε επίθεση”

Ο αναπληρωτής διοικητής του συντάγματος του Αζόφ, Σβιατόσλαβ Παλαμάρ, δήλωσε στο Associated Press «είναι αλήθεια ότι η χαλυβουργία δέχεται επίθεση».

Νωρίτερα, ο αρχηγός της αστυνομίας της Μαριούπολης ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός «έχει αρχίσει να εισβάλει στο εργοστάσιο σε πολλά σημεία».

” Αν μας τελειώσουν τα τρόφιμα, θα χτυπάμε πουλιά”

Οι προμήθειες των Αζοφιτών εξαντλούνται, ενώ εντείνονται οι προσπάθειες για την απομάκρυνση όσων βρίσκονται μέσα.

«Οι βομβαρδισμοί είναι αδιάκοποι από άρματα μάχης και κάθε τρία με πέντε λεπτά γίνονται αεροπορικοί βομβαρδισμοί» δήλωσε χτες ο Σβιάτοσλαβ Παλάμαρ αναπληρωτής διοικητής του τάγματος Αζόφ στο CNN.

«Υπάρχουν ακόμη άμαχοι που έχουν βρει καταφύγιο στο εργοστάσιο, και παρόλα αυτά ο εχθρός συνεχίζει τους βομβαρδισμούς».

«Δεν μπορώ να σας πω με σιγουριά για πόσες μέρες έχουμε ακόμα (προμήθειες) αλλά σας διαβεβαιώνω ότι κάνουμε μεγάλη οικονομία στο νερό, στα τρόφιμα και ειδικά στα πυρομαχικά», είπε ο Παλάμαρ. Πρόσθεσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις μοιράζονται ό,τι έχουν με τους πολίτες.

«Εάν συμβεί το χειρότερο και ξεμείνουμε από τροφή, θα χτυπάμε πουλιά και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να αντέξουμε», τόνισε.

Δείτε βίντεο

Image


Επικίνδυνη κλιμάκωση – Δεν είναι διόλου απίθανη η χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων

Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση, καθώς η Μόσχα δοκιμάζει τώρα την «ηλεκτρονική εκτόξευση« συστημάτων πυρηνικών πυραύλων.

Οι ρωσικές δυνάμεις στο Καλίνινγκραντ προχώρησαν στην προσομοίωση επιθέσεων με πυραύλους που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές μεσούντος του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη Μόσχα. Στο πλαίσιο άσκησης, περίπου εκατό στρατιώτες προσομοίωσαν την «ηλεκτρονική εκτόξευση» κινητών συστημάτων βαλλιστικών πυραύλων τύπου Iskander με πυρηνικά όπλα, δήλωσε την Τετάρτη το υπουργείο Άμυνας.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξασκήθηκαν σε επιθέσεις κατά στρατιωτικών στόχων ενός φανταστικού εχθρού καθώς και στο πώς θα απαντήσουν σε μια αντεπίθεση. Το Καλίνινγκραντ είναι ένας ρωσικός θύλακας στη Βαλτική Θάλασσα μεταξύ δύο μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, της Πολωνίας και της Λιθουανίας, άρα δεν επελέγησαν τυχαία ούτε ο τόπος ούτε η χρονική συγκυρία αυτής της άσκησης, σχολιάζουν δυτικά ΜΜΕ.

Όπως σας μετέδωσε ήδη χθες το πηγές από την Μόσχα μιλώντας στο defencenet.ru υποστήριξαν ότι «Αυτή η κόκκινη γραμμή έχει παραβιαστεί. Όχι μόνο όπλα, αλλά και προσωπικό του ΝΑΤΟ έχει εμπλακεί επί ουκρανικού εδάφους κατά των ρωσικών δυνάμεων που αποτρέπουν την εξόντωση των ρωσόφωνων από την εξόντωσή τους».

Από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει τα τακτικά πυρηνικά όπλα της Ρωσίας. Στα τέλη Φεβρουαρίου έθεσε μάλιστα σε κατάσταση συναγερμού το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας του, ενώ έχει απειλήσει με αστραπιαία αντίποινα σε περίπτωση άμεσης εμπλοκής της Δύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με παρατηρητές η κρατική τηλεόραση της Ρωσίας επιχειρεί τα τελευταία 24ωρα να εξοικειώσει την κοινή γνώμη στην ιδέα μιας χρήσης πυρηνικών όπλων κόμη και κατά δυτικών στόχων.

«Εδώ και δύο εβδομάδες ακούμε από τις τηλεοράσεις μας ότι τα πυρηνικά σιλό θα έπρεπε να ανοίξουν. Και ακούμε επίσης ότι αυτά θα φρικτά όπλα θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν, αν συνεχιστούν οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία», δήλωσε την Τρίτη ο Ρώσος δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2021.

Τα πυρηνικά όπλα λειτουργούν κυρίως ως αποτρεπτικό μέσο

Η Ρωσία είναι μια από τις μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του πλανήτη διαθέτοντας περίπου 4.500 πυρηνικά όπλα, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν αναπτυχθεί για πλήγματα κατά στρατηγικών στόχων, πράγμα που σημαίνει ότι λειτουργούν κυρίως ως αποτρεπτικό μέσο και δεν θα χρησιμοποιηθούν σε ένοπλες συρράξεις.

Έχουν τοποθετηθεί σε διηπειρωτικούς πυραύλους σε πυρηνικά σιλό, σε φορητές μονάδες εκτόξευσης, σε στρατηγικά βομβαρδιστικά, ή σε υποβρύχια που πλέουν αθόρυβα στη Βόρεια Θάλασσα και άλλες περιοχές του πλανήτη. Τέτοια πυρηνικά όπλα θα μπορούσα να εκτοξευθούν σε λίγα λεπτά και ορισμένα μπορούν να πλήξουν στόχους σχεδόν σε κάθε μέρος της υδρογείου.

Οι περισσότεροι ειδικοί σε θέματα ασφαλείας θεωρούν επί του παρόντος σχεδόν αδύνατη τη χρήση πυρηνικών όπλων έστω κι αν η Ρωσία επισείει την απειλή χρήσης τους στην παρούσα φάση και διατηρεί μαζί με τις ΗΠΑ στο πυρηνικό δόγμα της το δικαίωμα του πρώτου χτυπήματος αν αντιμετωπίσει μια υπαρξιακή απειλή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου