Δέχεται ότι το ΝΑΤΟ, «γαυγίζοντας στις πύλες της Ρωσίας», προκάλεσε πιθανότατα την ρωσική εισβολή. Αποκαλύπτει ότι οι αποστολές όπλων στην Ουκρανία δεν υπηρετούν την ειρήνευση και διχάζουν τους καθολικούς.
Ότι η Ουκρανία χρησιμοποιείται και ως δοκιμαστήριο νέων όπλων.Σε μιαν ακρόαση τον περασμένο μήνα, ο Πάπας Φραγκίσκος ασπάσθηκε την ουκρανική σημαία που του έδωσαν Ουκρανοί πρόσφυγες.
Ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα με την ελπίδα να μεσολαβήσει για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του Βατικανού. Το δήλωσε σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από την ιταλική εφημερίδα Corriere della «Sera, «Δεν πρόκειται να πάω στο Κίεβο προς το παρόν. Νιώθω ότι δεν πρέπει να πάω. Πρώτα πρέπει να πάω στη Μόσχα. Πρώτα πρέπει να συναντήσω τον Πούτιν. Αλλά είμαι επίσης ιερέας, τι μπορώ να κάνω; Κάνω ό,τι μπορώ. Αν ο Πούτιν άνοιγε την πόρτα…».
Οι επικρίσεις του Ρωμαιοκαθολικού ηγέτη για τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία κατέστησαν σαφείς καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης, αλλά ανάμεσα στις πιο ενδιαφέρουσες και εκπληκτικές φράσεις ήταν όταν αναφέρθηκε στα αίτια της εισβολής και του πολέμου που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου. Δήλωσε στην εφημερίδα ότι «το γαύγισμα του ΝΑΤΟ στις πύλες της Ρωσίας» είναι πιθανότατα αυτό που ώθησε τον Πούτιν να επιτεθεί στην Ουκρανία.
Κατά μιαν ακρόασης της Τετάρτης, ο Πάπας είχε ασπασθεί την ουκρανική σημαία, που του παρέδωσαν Ουκρανοί μετανάστες.
Ακολουθεί το σχετικό τμήμα της συνέντευξης, σύμφωνα με μηχανική μετάφραση από την ιταλική γλώσσα:
Η ανησυχία του Πάπα Φραγκίσκου είναι ότι ο Πούτιν, προς το παρόν, δεν θα σταματήσει. Προσπαθεί επίσης να σκεφτεί τις ρίζες αυτής της συμπεριφοράς, τους λόγους που τον ωθούν σε έναν τόσο βάναυσο πόλεμο. Ίσως το «γαύγισμα του ΝΑΤΟ στην πόρτα της Ρωσίας» ώθησε τον επικεφαλής του Κρεμλίνου να αντιδράσει άσχημα και να εξαπολύσει τη σύγκρουση. «Δεν μπορώ να πω αν προκλήθηκε, αλλά ίσως, ναι.»
Επίσης ενδιαφέρον είναι ότι ο Πάπας έφτασε κοντά στην καταδίκη των διεθνών μεταφορών όπλων που τώρα εκχύνονται στην Ουκρανία, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, οι οποίες πρόσφατα εξουσιοδότησαν ένα άνευ προηγουμένου δισεκατομμύριο στρατιωτική βοήθεια στην κυβέρνηση της Ουκρανίας.
«Και τώρα όσοι ενδιαφέρονται για την ειρήνη αντιμετωπίζουν το μεγάλο ζήτημα της προμήθειας όπλων από τα δυτικά έθνη στην ουκρανική αντίσταση» ξεκίνησε ο Πάπας με τις σκέψεις του για το ζήτημα αυτό. Παραδέχθηκε ότι το ερώτημα διχάζει ακόμα και στον καθολικό κόσμο. «Δεν μπορώ να απαντήσω, είμαι πολύ μακριά, στο ερώτημα εάν είναι σωστό να προμηθεύουμε (με όπλα τους Ουκρανούς», ανέφερε. «Το σαφές είναι ότι τα όπλα δοκιμάζονται σε αυτή τη γη. Οι Ρώσοι γνωρίζουν τώρα ότι τα τανκς είναι ελάχιστα χρηστικά και σκέφτονται άλλα πράγματα. Οι πόλεμοι γίνονται γι’ αυτό: να δοκιμάσουμε τα όπλα που έχουμε παραγάγει..”
«Αυτό συνέβαινε στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το εμπόριο όπλων είναι σκάνδαλο, λίγοι αντιτίθενται σε αυτό». Στη συνέχεια επικαλέστηκε την υπόθεση του πολυετούς σαουδαραβικού-αμερικανικού πολέμου στην Υεμένη, περιγράφοντας ότι «πριν από δύο ή τρία χρόνια ένα πλοίο φορτωμένο με όπλα έφτασε στη Γένοβα, το οποίο έπρεπε να μεταφερθεί σε ένα μεγάλο φορτηγό πλοίο για να τα μεταφέρει στην Υεμένη. Οι λιμενεργάτες δεν ήθελαν να το κάνουν. Είπαν: ας σκεφτούμε τα παιδιά της Υεμένης. Είναι μικρό πράγμα, αλλά μια ωραία χειρονομία. Θα έπρεπε να υπάρχουν πολλοί σαν κι αυτούς.”
Τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου έχουν ήδη προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση ορισμένων Αμερικανών Καθολικών κληρικών…
Σχετικά με το πόσο γρήγορα θα μπορούσε να κλείσει ο πόλεμος, ο Φράνσις θυμήθηκε μια συνάντηση στις 21 Απριλίου με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν στο Βατικανό. Ο Ορμπάν μετέδωσε ότι ο Πούτιν του είπε σχέδια για τον τερματισμό του πολέμου μέχρι τις 9 Μαΐου, που είναι η αναμνηστική «Ημέρα της Νίκης» στη Ρωσία.
«Ελπίζω ότι αυτό συμβαίνει, οπότε θα κατανοήσουμε επίσης την κλιμάκωση αυτών των ημερών», παρατήρησε ο Φράνσις. Εξέφρασε ανησυχία για την εξάπλωση του πολέμου σε όλη την Ουκρανία. «Επειδή τώρα δεν είναι μόνο το Ντονμπάς, είναι η Κριμαία, είναι η Οδησσός, παίρνει το λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας από την Ουκρανία». Σε αυτό το σημείο κατέληξε λέγοντας; «Είμαι απαισιόδοξος, αλλά πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσουμε τον πόλεμο» Είπε επίσης ότι ενδεχομένως ο Πατριάρχης της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας Κύριλλος θα μπορούσε να προσπαθήσει να παρέμβει με τον Πούτιν, αλλά θυμήθηκε ότι σε πρόσφατο τηλεφώνημα προειδοποίησε τον πατριάρχη να μην είναι «το παπαδάκι του Πούτιν».
Τη Δευτέρα, ο Ρώσος υπουργός των εξωτερικών Λαβρώφ αναφέρθηκε στις διεθνείς εικασίες σχετικά με τον τερματισμό των επιχειρήσεων μέχρι τις 9 Μαΐου και τους έριξε κρύο νερό αναφέροντας, «Ο στρατός μας δεν πρόκειται να προσαρμόσει τεχνητά τις ενέργειές του σε καμία ημερομηνία, συμπεριλαμβανομένης της Ημέρας της Νίκης», και εξήγησε: «Ο ρυθμός της επιχείρησης στην Ουκρανία εξαρτάται, πρώτα απ ‘όλα, από την ανάγκη ελαχιστοποίησης τυχόν κινδύνων για τον άμαχο πληθυσμό και το ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό».
Το σχόλιο του Πάπα για το “Γάβγισμα του ΝΑΤΟ στις πύλες της Ρωσίας” αντικατοπτρίζει επίσης μερικά από τα επιχειρήματα του γνωστού καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σικάγο και αναλυτή διεθνών σχέσεων John Mearsheimer:
Zero Hedge, 22-5-3.
0 comments: