Scott Ritter : Η παραπληροφόρηση στην Ουκρανία.

 


Αναλύω ως στρατιώτης. Πέρασα πολλά χρόνια στην καριέρα μου μαθαίνοντας τακτικές για να κλειδώσω και να καταστρέψω τις σοβιετικές δυνάμεις μέσω ελιγμών. Τους ξέρω αυτούς τους τύπους. Τα μελέτησα για 35 χρόνια, το δόγμα και τον εξοπλισμό τους, την τακτική λειτουργίας τους. 



Αυτό που βλέπουμε στην Ουκρανία είναι μια κλασική  στρατηγική πολλαπλών κατευθύνσεων. Στόχος της είναι να δεσμεύσει τις εχθρικές δυνάμεις, να τις κρατήσει στη θέση τους, να καταστρέψει θέσεις διοίκησης, να τις περικυκλώσει και να καταλάβει σημαντικά στρατηγικά σημεία. Παρακάμπτει οχυρωμένες περιοχές όπου η μάχη θα ήταν πολύ σκληρή. 

Η ταχύτητα των ρωσικών στρατευμάτων ήταν υψηλότερη από την ταχύτητα των γερμανικών στρατευμάτων κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Blitzkrieg κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτή είναι η ταχύτερη πρόοδος στρατευμάτων στην ιστορία. 

Πάνω απ’ όλα, δεδομένου ότι ο ουκρανικός στρατός αποτελείται από 260.000 άνδρες, εκπαιδευμένους και εξοπλισμένους σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, με ένα στενά συνδεδεμένο σύστημα διοίκησης, το οποίο διαχειρίζονται αποτελεσματικά αξιωματικοί. Θα πρέπει επίσης να εξεταστεί το ενδεχόμενο στήριξης 200 έως 300.000 έφεδρων, βοηθητικών μονάδων και υπηρεσιών. Και έτσι οι Ρώσοι ξεκίνησαν με 190-200.000 στρατιώτες για να αντιμετωπίσουν μια δύναμη 600.000 στρατιωτών. 

Συνήθως, στην αρχή μιας εκστρατείας, θα έχετε ένα πλεονέκτημα τρεις προς ένα έναντι μιας επιθετικής πλευράς. Οι Ρώσοι ξεκίνησαν την επιχείρηση με πλεονέκτημα ένας εναντίον τριών, ή ένας εναντίον τεσσάρων από την ουκρανική πλευρά. Ωστόσο, οι απώλειες της τελευταίας εβδομάδας είναι 1 προς 6 υπέρ των Ρώσων. Συνήθως, στις σύγχρονες συγκρούσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μεγάλης κλίμακας μάχες εξόντωσης, για παράδειγμα, οι Γερμανοί σε μάχες με τους Αμερικανούς, δεδομένου ότι οι Αμερικανοί κέρδισαν, για κάθε Αμερικανό που σκοτώθηκε, υπήρχαν 3-4 Γερμανοί. Αυτή η αναλογία επέτρεψε στους Αμερικανούς να κερδίσουν μάχες και να προχωρήσουν. 

 Η αναλογία μεταξύ των Ρώσων και των Ουκρανών από το 1 έως το 6 είναι μια συντριπτική ήττα για την ουκρανική πλευρά. 

Ένας από τους λόγους που παρεμποδίζουν την προέλαση των Ρώσων είναι ότι η ρωσική πλευρά ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποφύγει τις απώλειες μεταξύ του ουκρανικού στρατού. 

Για μένα, όπως και για όλους τους άλλους, ήταν απόλυτη έκπληξη το γεγονός ότι ξεκίνησαν την επιχείρηση με το ένα χέρι δεμένο πίσω από την πλάτη τους. Η πρόοδος είναι πολύ ήρεμη και πολύ ακριβής. Οι Ρώσοι προσπάθησαν να διαπραγματευτούν με όλους εκείνους που κατείχαν οχυρωμένες θέσεις με στόχο την ελαχιστοποίηση των αμάχων θυμάτων και την καταστροφή των αστικών οικισμών. Οι Ρώσοι απέδειξαν την άρνησή τους να σκοτώσουν Ουκρανούς στρατιώτες στους στρατώνες τους. Αντίθετα, συχνά ανακοίνωναν ότι «προτιμάμε να μείνετε στους στρατώνες σας και να εγκαταλείψετε την αντίσταση επειδή τα αιτήματά μας δεν είναι εναντίον σας, κυνηγάμε μεγαλύτερα ψάρια». 

Δυστυχώς για τους Ρώσους, οι Ουκρανοί αποφάσισαν να πολεμήσουν, και αγωνίζονται πολύ έντιμα. Δεν μπορώ να υποτιμήσω το θάρρος και την ανθεκτικότητα του ουκρανικού στρατού. Αντιμετωπίζουν έναν καλά εκπαιδευμένο και καλά εξοπλισμένο ρωσικό στρατό, ο οποίος έχει τακτικά και επιχειρησιακά πλεονεκτήματα. Και οι Ουκρανοί διαλύουν αρκετά αξιοπρεπείς συγκρούσεις. Αλλά χάνουν, χάνουν χωρίς ελπίδα. Και νομίζω ότι νωρίτερα, ακόμα πιο νωρίς παρά αργότερα, θα δούμε μια πλήρη παράδοση. Όταν ξεμείνουν από πυρομαχικά, ξεμείνουν από τρόφιμα, στερούνται καθαρού νερού και καυσίμων και θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια επιλογή: περιττή αντίσταση ή θάνατο. 

Lee Camp: Υπάρχει πολλή συζήτηση στην αμερικανική προπαγάνδα, μπορώ να αναφέρω το απόσπασμα σας στο Twitter ως παράδειγμα – «σχεδόν όλα όσα λένε στα δυτικά κανάλια σχετικά με τις ενέργειες των Ρώσων στη Συρία δεν είναι αλήθεια». Τι γνώμη έχεις για τα ρωσικά στρατεύματα για τις απώλειες αμάχων; 

Scott Ritter: Τα ρωσικά στρατεύματα στερήθηκαν σκόπιμα ένα τεράστιο πλεονέκτημα του σύγχρονου στρατιωτικού δόγματος – ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα όσον αφορά τη δύναμη πυρός. Θα έλεγα ακόμα και απόλυτη ανωτερότητα. Η συνήθης ρωσική στρατηγική είναι να εντοπίσουν τον στόχο και να κάψουν τη θέση με βαριά πυρά από πολλαπλό πυροβολικό, πυραύλους, όλμους και στη συνέχεια να προωθήσουν τις  χερσαίες δυνάμεις που πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα. Και αυτό συμβαίνει τώρα. 

Αλλά ο ισχυρισμός ότι οι Ρώσοι στοχεύουν σκόπιμα τον άμαχο πληθυσμό είναι μια απόλυτη στρέβλωση της πραγματικότητας. 

Οι Ρώσοι είναι πολύ προσεκτικοί στη χρήση όπλων. Όταν χρησιμοποιούσαν βαριά όπλα, για παράδειγμα στο Χάρκοβο, χρησιμοποιούσαν διάφορα συστήματα εκτόξευσης πυραύλων σε μάχες σε ιδιωτικά κτίρια. Αλλά αυτό που δεν θα σας πουν τα ΜΜΕ είναι ότι οι Ρώσοι έστειλαν μια αναγνωριστική ομάδα σε αυτή την περιοχή πριν από αυτό. Έπεσε σε ενέδρα και καταστράφηκε από τον ουκρανικό στρατό, ο οποίος είχε εδραιωθεί στην περιοχή. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα μιας αναγνωριστικής επιχείρησης μετατρέπει αυτόματα την περιοχή σε νόμιμο στόχο μάχης. 

Λυπάμαι αλλά αυτοί είναι οι κανόνες του πολέμου. Εάν έχετε πάρει την απόφαση να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας σε κατοικημένες περιοχές, δεν μπορείτε, δεν είναι πλέον έγκλημα πολέμου εάν οι Ρώσοι χτυπήσουν αυτές τις περιοχές. 

Πιστεύω ότι οι Ρώσοι αποτυγχάνουν σε μία πτυχή, και αυτό αφορά την προπαγάνδα. Δεν λέω ότι θα ήθελα οι Ρώσοι να πουν ψέματα. Αλλά θα ήθελα να υπερασπιστούν καλύτερα την άποψή τους σε αυτή την αντιπαράθεση. Μπροστά τους δεν έχουν μόνο την προπαγάνδα της ουκρανικής κυβέρνησης. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η CIA συνεργάζεται μόνο με το ουκρανικό Υπουργείο Πληροφοριών. Και η CIA είναι υπεύθυνη για αυτό που ονομάζεται «επιχείρηση πληροφοριών». Είναι μια συγκεκαλυμμένη επιχείρηση πολιτικής δράσης, που χρησιμοποιείται με την άδεια του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Και ο λόγος που η CIA πρέπει να πάρει προεδρική έγκριση είναι ότι η CIA γενικά δεν έχει το δικαίωμα να χειραγωγεί πληροφορίες που θα επηρεάσουν την αμερικανική κοινή γνώμη. Μπορούν να πουν ψέματα, το κάνουν με μεγάλη επιτυχία. Αλλά απαγορεύεται να λένε ψέματα αν επηρεάζει την κρίση των Αμερικανών. 

Αυτό ακριβώς κάνουν τώρα. Διαδίδουν παραπληροφόρηση. Ή, ας το θέσουμε έτσι, πραγματοποιούν μια καλά υπολογισμένη επιχείρηση πληροφόρησης προκειμένου να επιτύχουν εσωτερικά πολιτικά αποτελέσματα στη Ρωσία. Ο στόχος στην πραγματικότητα είναι η ανατροπή του καθεστώτος, θέλουν να ανατραπεί ο Πούτιν. Ως εκ τούτου, επιδιώκουν εσωτερική δυσαρέσκεια στη Ρωσία και κατευθύνουν αυτή τη δυσαρέσκεια με κυρώσεις και πολιτικούς μηχανισμούς. Όλα πρέπει να  λειτουργούν μαζί. Οι κυρώσεις δεν λειτουργούν από μόνες τους. Οι κυρώσεις στοχεύουν μια συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών στη Μόσχα, και με την άρνηση  σε αυτήν την τάξη της  πρόσβασης στα οφέλη της συνεργασίας με τη Δύση, ανατρέπετε τον τρόπο ζωής τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν αυτή η τάξη να βγει εκτός ελέγχου και να ανατρέψει τον Σαντάμ της. Αυτή είναι μια επιχείρηση αλλαγής καθεστώτος. 

Και η προπαγάνδα στην Ουκρανία δεν περιορίζεται στην υπερβολή των ουκρανικών νικών, όπως συνήθως κάνει ο στρατός, ή στην υποβάθμιση των ρωσικών επιτυχιών. Είναι η χειραγώγηση των πληροφοριών στη Ρωσία και στην Ευρώπη. Ας θυμηθούμε το ΝΑΤΟ – είναι μια ανίκανη οργάνωση που διέφυγε ντροπιασμένη από το Αφγανιστάν. Πώς θα τους αντιμετωπίσεις με αυτό που συμβαίνει τώρα; Πώς θα οδηγηθούν να πάνε ενάντια σε αυτό για το οποίο είναι ικανοί οι Ρώσοι; Πρέπει να ξεκινήσουμε μια επιχείρηση ενημέρωσης, με στόχο την αναδιαμόρφωση της κοινής γνώμης στην Ευρώπη. Η αμερικανική κοινή γνώμη βρίσκεται επίσης υπό την επήρεια προπαγάνδας. Δεν μπορείς να κάνεις τη CIA να πει ένα ψέμα εδώ και στο σπίτι, στο CNN , να δηλώσει «Ναι, είναι όλα ένα ψέμα.» Δεν χρειάζεται να κάνεις αυτές τις δηλώσεις, δεν χρειάζεται να αναφέρεις μόνο την αλήθεια. Αφήνουν τα ψέματα να ζωντανεύουν. Αυτό απαιτεί την κυβερνητική έγκριση. Έτσι, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών συμμετέχει σε μια επιχείρηση που εξαπατά την αμερικανική κοινή γνώμη και ο λαός πρέπει να το λάβει υπόψη. 

Scott Ritter /Réseau International/21 mars 2022.

Ο Σκοτ Ρίτερ είναι πρώην αξιωματικός πληροφοριών των ΗΠΑ. Υπηρέτησε στην Σοβιετική Ένωση για την εφαρμογή συμφωνιών ελέγχου των όπλων κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου και αργότερα ως Γενικός Επιθεωρητής Όπλων του ΟΗΕ στο Ιράκ από το 1991 έως το 1998. Θεωρείται σήμερα ειδικός στην στρατιωτική στρατηγική και συνεργάζεται με διάφορα περιοδικά και ειδησεογραφικούς ιστότοπους.  



0 comments: