Ο τότε γερουσιαστής και νυν πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καυχιόταν ότι ήταν ο πρώτος αμερικανός αξιωματούχος που πρότεινε βομβαρδισμό του Βελιγραδίου

       

Τόσο τα ρωσικά όσο και τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης και κρατικοί αξιωματούχοι κυκλοφορούν ευρέως τις τελευταίες ημέρες ένα βίντεο που επανεμφανίστηκε από το 1999, όπου ο τότε γερουσιαστής Τζο Μπάιντεν καυχιόταν ότι ήταν ο πρώτος αμερικανός αξιωματούχος που πρότεινε βομβαρδισμό του Βελιγραδίου και καταστροφή των υποδομών της πόλης.


Κρατικά ΜΜΕ στη Ρωσία έγραψαν αυτή την εβδομάδα, ενώ παρουσίαζαν το βίντεο: “Ο επικεφαλής της Roscosmos, Ντμίτρι Ρογκόζιν, αναδημοσίευσε το βίντεο στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπενθυμίζοντας στον σημερινό Πρόεδρο των ΗΠΑ τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ το 1999, βομβαρδισμό που εκτιμάται ότι έχει σκοτώσει περίπου 2.500 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 89 παιδιών . Ρώσοι αξιωματούχοι χρησιμοποίησαν το κλιπ για να απαντήσουν στον Μπάιντεν για την τελευταία περιγραφή του Βλαντιμίρ Πούτιν ως «εγκληματία πολέμου» και «κακοποιό» λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Παίρνει επίσης ευρεία κυκλοφορία στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Καυχάται ο Μπάϊντεν στην μαγνητοφωνημένη ομιλία του:

«Πρότεινα βομβαρδισμό του Βελιγραδίου. Πρότεινα στους Αμερικανούς πιλότους να πάνε εκεί και να καταστρέψουν όλες τις γέφυρες στον Ντρίνα !». Οι 78 ημέρες αεροπορικών επιθέσεων διήρκεσαν από τις 24 Μαρτίου 1999 έως τις 10 Ιουνίου 1999. Οι βόμβες συνέχιζαν να πέφτουν ακόμη και το Πάσχα της Σερβίας – που ονομάζεται Pascha – το οποίο είναι η πιο ιερή ημέρα του Ορθόδοξου Χριστιανικού έτους.

«Πρότεινα πολύ συγκεκριμένη δράση», δήλωσε ο Μπάιντεν, ενώ φάνηκε να κομπάζει για τις δικές του «μυώδεις» προτάσεις οι οποίες βοήθησαν να οδηγηθεί στον πόλεμο του ΝΑΤΟ εναντίον των Σέρβων.

Η αποστολή της Κίνας στην ΕΕ  υπενθύμισε επίσης την δράση των  ΗΠΑ  στη Γιουγκοσλαβία, καταδικάζοντας τον εξωφρενικό βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας από το ΝΑΤΟ τον Μάιο – ο οποίος σκότωσε και τραυμάτισε πολλούς Κινέζους υπηκόους και δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με περίληψη του περιστατικού στην The National Review, ( Η Εθνική Επιθεώρηση), «Παρά τον φαινομενικά εκτεταμένο έλεγχο στόχων, στις 7 Μαΐου η κινεζική πρεσβεία στο Βελιγράδι χτυπήθηκε από πέντε δορυφορικά  κατευθυνόμενες βόμβες (joint directed attack munition),  από αμερικανικά βομβαρδιστικά B-2 Spirit. Τρεις Κινέζοι δημοσιογράφοι — ο Shao Yunhuan της Xinhua και ο Xu Xinghu και η σύζυγός του Zhu Ying της Εφημερίδας Guangming — σκοτώθηκαν στην επίθεση. Είκοσι άλλοι Κινέζοι υπήκοοι τραυματίστηκαν, πέντε σοβαρά.»

Την Πέμπτη το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε σε δήλωσή του «δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ» – και το συσχέτισε με την αγανάκτηση της Ουάσινγκτον για τη συνεχιζόμενη ρωσική στρατιωτική δράση στην Ουκρανία:

Η κινεζική διπλωματική αποστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε την Πέμπτη ότι ο κινεζικός λαός μπορεί να συμμερίζεται πλήρως τα αισθήματα για τα δεινά άλλων χωρών, καθώς “δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ποιος βομβάρδισε την πρεσβεία μας στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας”.

«Δεν χρειαζόμαστε διάλεξη περί δικαιοσύνης από τον βιαστή του διεθνούς δικαίου», ανέφερε. «Ως απομεινάρι του Ψυχρού Πολέμου και της μεγαλύτερης στρατιωτικής συμμαχίας στον κόσμο, το ΝΑΤΟ συνεχίζει να επεκτείνει το γεωγραφικό πεδίο και το φάσμα των επιχειρήσεών του. Τι είδους ρόλο έχει διαδραματίσει στην παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα; Το ΝΑΤΟ έχει ανάγκη να το σκεφτεί».Κατεστραμμένη κινεζική πρεσβεία στο Βελιγράδι, 1999

Ενώ οι ΗΠΑ το υποβάθμισαν ως “τυχαίο συμβάν στόχευσης”, αργότερα προέκυψαν στοιχεία ότι πιθανότατα έγινε σκόπιμα εν μέσω κατηγοριών ότι οι επικοινωνίες του γιουγκοσλαβικού στρατού μεταδίδονταν από την πρεσβεία.

Ο Μπάιντεν συνέχισε πράγματι να κομπάζει για το ρόλο του στην επίθεση του ΝΑΤΟ στο Βελιγράδι σε πολλούς διαφορετικούς χώρους…

Στο παραπάνω αρχειοθετημένο κλιπ, για παράδειγμα, είπε σε μια πύρινη ομιλία, «Θα συνεχίσω με κάθε ίνα της ύπαρξής μου να αγωνίζομαι για να κρατήσω την Αμερική παρούσα, με στρατεύματα που μπορούν να πυροβολούν και να σκοτώνουν…»

«Πιστεύω ότι είναι απολύτως απαραίτητο τα Αμερικανικά στρατεύματα να είναι στο πεδίο, με φορτωμένα τουφέκια και τραβηγμένες ξιφολόγχες».

0 comments: