Power of Siberia 2 η απάντηση του νέου πλανητάρχη.



Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης έχει ήδη κοστίσει στις κυβερνήσεις δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια και μια επικείμενη αντιπαράθεση με τη Ρωσία θα το έκανε χειρότερο. Τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά πρόκειται ήδη να δουν αύξηση 54% στο κόστος του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας παρά τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να συγκρατήσουν τις τιμές. 

Η Ρωσία παρέχει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης, και εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απαντήσουν με κυρώσεις, υπάρχει πιθανότητα να διακοπεί ο εφοδιασμός Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης εντείνεται ακόμη και όταν οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη την ήπειρο αγωνίζονται να σταματήσουν την κρίση μέσω μέτρων πολιτικής stop-gap και επιδοτήσεων. Το περασμένο έτος σημειώθηκε μια εκπληκτική αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου κατά 330% σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, πλήττοντας τους καταναλωτές εξαιρετικά σκληρά, την ίδια στιγμή που η παγκόσμια οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει και να προσαρμοστεί στην τρέχουσα νέα πανδημία του κορονοϊού. Μέχρι σήμερα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ήταν σε μεγάλο βαθμό ανήμπορες να σταματήσουν την εκτόξευση του πληθωρισμού στα ύψη. Οι δυνάμεις που αντιμετωπίζουν – οικονομικές, υγειονομικές και πολιτικές – υπερβαίνουν κατά πολύ τις ικανότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέχρι στιγμής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες “έχουν δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ προσπαθώντας να προστατεύσουν τους καταναλωτές από τις πρωτοφανείς τιμές της ενέργειας, και τους εαυτούς τους από την οργή των ψηφοφόρων” σύμφωνα με δημοσίευμα και ανάλυση του Reuters, αλλά οιπροσπάθειες θα υπολείπονται κατά πολύ των οικονομικών επιπτώσεων που εξακολουθούν να μαστίζουν τους Ευρωπαίους καταναλωτές. “Αναλυτές της BofA εκτιμούν ότι τα μέσα νοικοκυριά της Δυτικής Ευρώπης ξόδεψαν περίπου 1.200 ευρώ (1.370 δολάρια) ετησίως για φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα το 2020”, γράφει το Reuters. “Με βάση τις τρέχουσες τιμές χονδρικής, εκτιμούν ότι αυτό θα αυξηθεί κατά 54% στα 1.850 ευρώ”.

Τον περασμένο μήνα, ο Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, πραγματοποίησαν μια βιντεοκλήση για να συζητήσουν μια σειρά διμερών και διεθνών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Power of Siberia 2 ενός σημαντικού νέου έργου ενεργειακής υποδομής που υπόσχεται να αυξήσει την ικανότητα εξαγωγής φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Κίνα έως και στα 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.
Ο Πούτιν ανέφερε στους δημοσιογράφους τον περασμένο μήνα ότι η προτεινόμενη διαδρομή του αγωγού (η οποία περιλαμβάνει μια έκταση εντός της Μογγολίας), το μήκος του και άλλα χαρακτηριστικά έχουν ήδη συμφωνηθεί και ότι μια μελέτη σκοπιμότητας θα ολοκληρωθεί σύντομα.
Ο Πούτιν συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της ΜογγολίαςUkhnaagiin Khurelsukh, στη Μόσχα στις 16 Δεκεμβρίου για να συζητήσουν το έργο.
Παρατηρητές της ενεργειακής βιομηχανίας είπαν στη Nikkei Asia ότι ο αγωγός, ο οποίος φαίνεται να πλησιάζει στην έγκριση, θα ήταν κερδοφόρος τόσο για τη Ρωσία όσο και για την Κίνα.
Το Πεκίνο θα έχει πρόσβαση στις απαραίτητες προμήθειες φυσικού αερίου εν μέσω μιας παγκόσμιας κρίσης φυσικού αερίου και της απομάκρυνσής του από την ενέργεια από άνθρακα, ενώ η Μόσχα θα μειώσει την εξάρτησή της από την ευμετάβλητη Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει παραπονεθεί για ελλείψεις και ανοδικές τιμές, ενώ ταυτόχρονα καθυστερεί την πιστοποίηση του Nord Stream 2 – ο νέος αγωγός φυσικού αερίου ολοκληρώθηκε το περασμένο φθινόπωρο με δυνατότητα παροχής έως και 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων επιπλέον αερίου στην περιοχή.
Η κατασκευή ενός μεγάλου νέου ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου προς την Κίνα αποτελεί απειλή για την Ευρώπη και είναι ένα σημάδι ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει «ξεπεράσει» την ΕΕ όσον αφορά την ενεργειακή πολιτική, φοβούνται τα ΜΜΕ του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

Ο αγωγός - «τρόμος» της Ρωσίας

Ο βρετανικός Τύπος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το έργο Power of Siberia 2, με τη Daily Express να δημοσιεύει πολλά άρθρα με προκλητικούς τίτλους όπως: «Ο Πούτιν ξεπερνά την ΕΕ μέσω της νέας συμφωνίας φυσικού αερίου για να αντλήσει ίση ποσότητα με τον απαγορευμένο γερμανικό αγωγό» και «Η Κίνα αναμένεται να αντιγράψει τις τακτικές της Ρωσίας με την Ουκρανία για την Ταϊβάν ως ένα δίπολο που συνδέεται για να προκαλέσει τρόμο».
«Εμπειρογνώμονες» τους οποίους επικαλούνται τα άρθρα ισχυρίζονται, ψευδώς, ότι η Ρωσία μπορεί σκόπιμα να «πειράζει τις προμήθειες φυσικού αερίου» για να ασκήσει πίεση στην ΕΕ να εγκρίνει τον Nord Stream 2, ενώ την ίδια στιγμή κοιτάζει ανατολικά προς την Κίνα για να έχει η Μόσχα «περισσότερες επιλογές στο ποιος παίρνει το αέριο και σε τι τιμή». Αυτές οι «επιλογές», όπως λένε, μπορεί να επιδεινώσουν τις ελλείψεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Η Telegraph εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες, στο άρθρο της με τίτλο «Η Ρωσία κοιτάζει ανατολικά καθώς ο σύνδεσμος της Κίνας απειλεί να πυροδοτήσει την κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη», προειδοποιώντας ότι το αέριο που έχει θερμάνει τα ευρωπαϊκά σπίτια και παρέχει την τόσο αναγκαία ενέργεια στην ευρωπαϊκή βιομηχανία, μπορεί να σταλεί σύντομα προς τα ανατολικά.
«Οι ειδικοί προειδοποιούν για τον αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και τις τιμές και για την αυξανόμενη δέσμευση της Μόσχας στις παγκόσμιες αγορές σε μια ταραγμένη περίοδο για τον ενεργειακό εφοδιασμό στην προσπάθεια μείωσης των εκπομπών άνθρακα» έγραφε το άρθρο.
Ακόμη χειρότερα, η Telegraph ισχυρίστηκε πως, ενώ η προτίμηση των ευρωπαϊκών χωρών για βραχυπρόθεσμα συμβόλαια φυσικού αερίου τις ανάγκασε να πληρώσουν υπερβολικά καθώς οι τιμές στις προμήθειες χονδρικής έχουν εκτιναχθεί πάνω από 800% τον περασμένο χρόνο, η Κίνα «μπορεί να αντέξει οικονομικά να αγοράσει μεγαλύτερα ποσά», αφού «αγόραζε φυσικό αέριο μέσω αγωγών μέσω μακροπρόθεσμων συμβάσεων που συνδέονται με τις τιμές του πετρελαίου».
Το άρθρο εκτίμησε ότι τον Οκτώβριο του 2021, η Κίνα πλήρωσε μεταξύ 4-7 δολάρια ανά Mmbtu για το αέριο της, ακόμη και όταν οι Ευρωπαίοι πλήρωσαν πάνω από 20 δολάρια ανά Mmbtu κατά την ίδια περίο
Η Voice of America, ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις για το Power of Siberia 2 σημάδι μιας επερχόμενης ρωσικής «στρέψης του φυσικού αερίου» προς την Κίνα που «αποτελεί πρόκληση για την Ευρώπη».
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι σκόπιμα «επιδεινώνει» την ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση, υποστηρίζοντας ότι η Gazprom «απέρριψε τα επείγοντα ευρωπαϊκά αιτήματα για περισσότερο φυσικό αέριο».
Ένας ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης που διατηρεί την ανωνυμία του δήλωσε στο πρακτορείο ότι η διαφοροποίηση των προμηθειών από τη Ρωσία στην Κίνα «θα δώσει στο Κρεμλίνο περισσότερες ευκαιρίες να απενεργοποιήσει και να ενεργοποιήσει τις προμήθειες στην Ευρώπη, αλλά θα μειώσει σημαντικά τους οικονομικούς κινδύνους για τη Ρωσία».
Μεταξύ των αγγλόφωνων ρεπορτάζ για τον Power of Siberia 2, μόνο το Bloomberg απηύθυνε έκκληση για ηρεμία, με τον συνεργάτη Ντέιβιντ Φίκλινγκ να γράφει ένα άρθρο για την επιχείρηση με τίτλο «Ένας αγωγός φυσικού αερίου δεν θα μετατρέψει τη Ρωσία και την Κίνα σε φίλους». Σε αυτό, ο συγγραφέας διαβεβαίωσε τους αναγνώστες ότι ιστορικά, «η Κίνα και η Ρωσία σπάνια τα πηγαίνουν καλά για πολύ καιρό» και υπενθύμισε την 60χρονη διαμάχη μεταξύ του Νικήτα Χρουστσόφ και του Μάο Τσε Τουνγκ, τις σοβιετοκινεζικές συνοριακές συγκρούσεις και τις «αντίπαλες σφαίρες επιρροής στην Κεντρική Ασία».
Ο Fickling δεν διευκρίνισε πώς ένας νέος, εμπορικά βιώσιμος αγωγός φυσικού αερίου με θετικές επιπτώσεις στην ενεργειακή ασφάλεια και για τις δύο χώρες, επηρεάζει οποιαδήποτε φιλική σχέση μπορεί να έχει η Μόσχα και το Πεκίνο.
Η Ρωσία και η συμμαχική με τις ΗΠΑ Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θεωρούνται «φίλοι» από τους παρατηρητές εξωτερικής πολιτικής, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την Gazprom να πουλά στους Ευρωπαίους περίπου 180 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 40% της ζήτησης της περιοχής.
Η Gazprom επανέλαβε τον περασμένο μήνα ότι παραμένει έτοιμη να υπογράψει νέες μακροπρόθεσμες συμβάσεις φυσικού αερίου με ευρωπαϊκές χώρες.
Η εταιρεία απέρριψε «αβάσιμους» ισχυρισμούς ότι παρακρατούσε προμήθειες στην ευρωπαϊκή αγορά, επισημαίνοντας ότι οι πωλήσεις της στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά διψήφιο αριθμό το 2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επισημάνει την υπερβολική εξάρτηση της Ευρώπης από βραχυπρόθεσμα συμβόλαια, την αποτυχία αποθήκευσης αποθεμάτων μετά από έναν κρύο χειμώνα και άνοιξη του 2021, όπως επίσης και τις μεγάλες δαπάνες για αιολική και ηλιακή ενέργεια των οποίων οι αποδόσεις αποδείχθηκαν μειωμένες σε σχέση με τις αναμενόμενες.

Zero Hedge, Jan 28, 2022
By Haley Zaremba of  OilPrice.com,


0 comments: