Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΧΑΛΑΣΕΙ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΑΛΙΜΠΑΝ.



Ενώ το δίκτυο των Ταλιμπάν και του Ναβάλνι απαγορεύονται και οι δύο στην Ρωσία, εκεί τελειώνουν οι ομοιότητες μεταξύ τους ως προς τον τρόπο με τον οποίο η Μόσχα αντιμετωπίζει τους δύο.



Ρωσική εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα χτύπησε την Δύση για την τελευταία infowar εκστρατεία της κατά της χώρας της, η οποία ξεκίνησε στις αρχές του καλοκαιριού. Το TASS την ανέφερε τα εξής:

« Πριν από περίπου δύο μήνες, ουσιαστικά ξεκίνησε ένα meme, μια θεωρία, ότι δεν ήταν σημαντικό ποιος ήταν ένοχος για τι, αλλά ότι η Ρωσία ενεργούσε με μη εξουσιοδοτημένο τρόπο επειδή διατηρούσε επαφές με τους Ταλιμπάν.

Θυμάστε πώς τόσο ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών όσο και ο ειδικός προεδρικός απεσταλμένος αναφέρθηκαν με κάθε δυνατό τρόπο και οι υποτιθέμενες μυστικές φωτογραφίες επαφών παράχθηκαν, αν και δημοσιεύθηκαν όλες στον ιστότοπο του υπουργείου.

Υπάρχει ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και ορίζει, δεν επιτρέπει, δεν επιτρέπει, αλλά προδιαγράφει σε χώρες να αλληλεπιδρούν και να παρέχουν βοήθεια στις πολιτικές πλευρές της ειρηνικής πολιτικής διαδικασίας του Αφγανιστάν.

Και το πιο εκπληκτικό, αυτό που θα γίνει ανακάλυψη για τον φιλελεύθερο κόσμο μας, αυτό το ψήφισμα υποδεικνύει άμεσα το κίνημα των Ταλιμπάν - ως μια πολιτική πλευρά της ενδοαφγανικής πολιτικής διαδικασίας ».

Αυτές οι παρατηρήσεις έγιναν ως απάντηση στη νεοεμφανιζόμενη αφήγηση της «αντιπολίτευσης» που χρηματοδοτήθηκε από το εξωτερικό ότι το Κρεμλίνο συμπεριφέρεται υποκριτικά μιλώντας με τους Ταλιμπάν αλλά όχι με τον πράκτορα του ΝΑΤΟ Ναβάλνι .

Ο ξένος πράκτορας Radio Liberty/Radio Free Europe (RL/RFE) που χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και ορίστηκε από τη Ρωσία προώθησε αυτή τη στρεβλή ερμηνεία των γεγονότων σε ένα κομμάτι στις 17 Ιουλίου παραπλανητικά με τίτλο « Στο καλωσόρισμα των Ταλιμπάν, το Κρεμλίνο ανοίγει την πόρτα σε μια σειρά κριτικών , Διπλωματικές αβεβαιότητες ». Εφιστά την προσοχή στους λεγόμενους ισχυρισμούς της« αντιπολίτευσης », αλλά όπως θα μπορούσε να αναμένεται από μια επαγγελματική υπηρεσία infowar όπως η RL/RFE, αφήνει έξω ένα κρίσιμο πλαίσιο για να προωθήσει την αφηγηματική της ατζέντα.

Η κ. Ζαχάροβα ανέφερε τα σχετικά σημεία που παραλείπουν σκόπιμα από τη συνομιλία, δηλαδή ότι ένα σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προβλέπει τη διεθνή κοινότητα να αλληλεπιδρά με όλους τους νόμιμους ενδιαφερόμενους φορείς στην αφγανική ειρηνευτική διαδικασία. Αυτό περιλαμβάνει τους Ταλιμπάν, που ενώ εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από τη Ρωσία ως μια τρομοκρατική ομάδα, ωστόσο ρεαλιστικά ασχολείται με το συμφέρον της ειρήνης και της ασφάλειας. Συνεπώς, η Μόσχα τηρεί αυστηρά το διεθνές δίκαιο και ασκεί τις σχετικές αρμοδιότητές της.

Ενώ το δίκτυο των Ταλιμπάν και του Ναβάλνι απαγορεύονται και οι δύο στη Ρωσία, εκεί τελειώνουν οι ομοιότητες μεταξύ τους ως προς τον τρόπο με τον οποίο η Μόσχα αντιμετωπίζει τους δύο. Η πρώτη προκλητικά αναγνώρισε την αυτοαποκαλούμενη «ανεξαρτησία» των Τσετσένων τρομοκρατών το 2003 και στη συνέχεια απαγορεύτηκε λόγω της απειλής εθνικής ασφάλειας που αποτελούσε αυτή η απόφαση. Οι Ταλιμπάν δεν έχουν απειλήσει τη Ρωσία από τότε και ουσιαστικά έχουν εμπλακεί ενεργά μαζί της από τότε που ανέλαβαν το Αφγανιστάν τον περασμένο μήνα. Η Μόσχα θεωρεί επίσης ότι η ομάδα αποτελεί προπύργιο κατά του ISIS .

Όσο για το δίκτυο του Ναβάλνι, αντικειμενικά αποτελεί πολύ πιο πιεστική απειλή για τα ρωσικά εθνικά συμφέροντα στις μέρες μας από ό, τι οι Ταλιμπάν, εκ των οποίων το τελευταίο δεν συμμετείχε ποτέ σε επιχειρήσεις εκτός του Αφγανιστάν ή δεν το είχε σκοπό ποτέ παρά την πολιτική υποστήριξή του στους Τσετσένους τρομοκράτες. Αυτό το πληρεξούσιο μέτωπο των δυτικών συμφερόντων στοχεύει να πραγματοποιήσει μια Έγχρωμη Επανάσταση στη χώρα, αποτυγχάνοντας να προκαλέσει τα προσχήματα για περαιτέρω ξένες κυρώσεις εναντίον της χώρας τους που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν το βιοτικό επίπεδο των «συναδέλφων» Ρώσων τους.

Η Ρωσία δεν έχει νομικές υποχρεώσεις να αντιμετωπίζει αντικειμενικά καθορισμένους ξένους πράκτορες ως ίσους με τη νόμιμη κυβέρνησή της. Δεν υπάρχει κανένα ρεαλιστικό επιχείρημα να ασχοληθούμε μαζί τους σε αντίθεση με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι είναι οι de facto ηγέτες του Αφγανιστάν, πολεμούν το ISIS και θα ελέγχουν το κεντρικό τμήμα του προγραμματισμένου σιδηροδρόμου Πακιστάν-Αφγανιστάν-Ουζμπεκιστάν ( PAKAUFZ ) για την τελική σύνδεση της Ρωσίας με τον Ινδικό Ωκεανό, όπως έχει σκοπό να το κάνει εδώ και αιώνες. Εάν η Ρωσία θέλει ειρήνη στο Αφγανιστάν, τότε πρέπει να αντιμετωπίσει τους Ταλιμπάν με κάποιο τρόπο, τελεία.

Αν θέλει ειρήνη στο εσωτερικό, ωστόσο, τότε πρέπει να ξεριζώσει τα δίκτυα αλλαγής καθεστώτος που χρηματοδοτούνται από ξένα και να διασφαλίσει ότι δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν μια έγχρωμη επανάσταση ή να προκαλέσουν το πρόσχημα για περαιτέρω κυρώσεις εναντίον της χώρας τους. Ο χρόνος της τελευταίας επίθεσης των Ρώσων φιλελεύθερων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ (RL/RFE) συμπίπτει με τις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Σαββατοκύριακου και ως εκ τούτου αποσκοπεί να επηρεάσει το αποτέλεσμά τους, παρόλο που οι πιθανότητες να συμβεί αυτό με οποιοδήποτε σημαντικό αποτέλεσμα ως αποτέλεσμα αυτού Το σχέδιο υβριδικού πολέμου είναι εξαιρετικά χαμηλό.

Όπως και να έχει, η κ. Ζαχάροβα θεώρησε ότι ήρθε τελικά η ώρα να καταρριφθεί αυτή η οπλισμένη αφήγηση, έστω και μόνο για χάρη κάποιων αφελών παρατηρητών στο εξωτερικό που ίσως είχαν παραπλανηθεί από αυτήν. Συμπερασματικά, παρόλο που τα δίκτυα των Ταλιμπάν και του Ναβάλνι απαγορεύονται από τη Μόσχα, το πρώτο δεν αποτελεί πλέον πιεστική εθνική ασφάλεια για τη Ρωσία και αναδεικνύεται στην πραγματικότητα ως περιφερειακό αντιτρομοκρατικό περιουσιακό στοιχείο με το οποίο εγκρίνεται να συνεργαστεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ το δεύτερο είναι αρχική απειλή αλλαγής καθεστώτος με την οποία η Ρωσία δεν έχει καμία υποχρέωση να συνεργαστεί.

Του Andrew Korybko
Αμερικανός πολιτικός αναλυτής


0 comments: