Μαζικές εκτελέσεις αμάχων, βιασμοί γυναικών και μικρών κοριτσιών.
Η μαρτυρία της "Μόνα Λίζα" είναι μια από τις εκατοντάδες αφηγήσεις κακοποίησης στην ορεινή περιοχή της βόρειας Αιθιοπίας, όπου ένας αιματηρός εμφύλιος πόλεμος συνοδεύεται από ένα ταυτόχρονο κύμα φρικαλεότητας, που εκδηλώνεται μεταξύ άλλων και μέσα από τις αμέτρητες σεξουαλικές επιθέσεις εις βάρος των γυναικών.Υψηλόβαθμη αξιωματούχος του ΟΗΕ ενημέρωσε την περασμένη εβδομάδα το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι περισσότερες από 500 γυναίκες έχουν καταγγείλει επίσημα περιστατικά σεξουαλικής βίας στο Τιγκράι, αν και ο πραγματικός αριθμός κατά πάσα πιθανότητα είναι πολύ μεγαλύτερος, τόνισε. Στην πόλη Μεκέλε, επαγγελματίες υγείας αναφέρουν ότι κάθε μέρα έρχονται αντιμέτωποι με νέα περιστατικά.Οι επιθέσεις έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της εντεινόμενης διεθνούς κατακραυγής για μια σύγκρουση που σε μεγάλο βαθμό παραμένει αθέατη, καθώς λαμβάνει χώρα στα βουνά και την ύπαιθρο. Όμως τα σημάδια των βαναυσοτήτων εις βάρος πολιτών, είτε πρόκειται για σεξουαλικές επιθέσεις, είτε για μαζικές εκτελέσεις ή πλιάτσικο, είναι διάσπαρτα παντού.
Στις αρχές Δεκεμβρίου, διηγείται η Μόνα, ένας Αιθίοπας στρατιώτης εισέβαλε στο σπίτι όπου ζει με τον παππού της, στο Αμπί Αντί, μια πόλη στο κεντρικό Τιγκράι, και του διέταξε να κάνουν σεξ μεταξύ τους. «Σε παρακαλώ», θυμάται τον παππού της, που είναι χριστιανός ορθόδοξος, να λέει στον στρατιώτη. «Αυτό είναι αφύσικο και αντιτίθεται στις θρησκευτικές μας πεποιθήσεις». Όταν ο παππούς της αρνήθηκε, ο στρατιώτης τον πυροβόλησε στο πόδι και τον κλείδωσε στην κουζίνα. Στη συνέχεια κόλλησε τη Μόνα στον καναπέ και προσπάθησε να τη βιάσει. Εκείνη του αντιστάθηκε, κλωτσώντας τον στα γεννητικά όργανα και αρπάζοντας για λίγο το όπλο του, όπως λέει.
Στην Αιθιοπία των 110 εκ. κατοίκων σήμερα, ο μη εκλεγμένος πρωθυπουργός Άμπυ Άχμετ (Abiy Achmet), σε συμμαχία με τον αιμοσταγή δικτάτορα της Ερυθραίας Ισαία Αφεουόρκι (Isaias Afeworki), έχουν εξαπολύσει επίθεση γενοκτονίας στην περιοχή της δυτικής Αιθιοπίας, όπου κατοικεί η δυναμική φυλή των Τιγκράυ που στη συντριπτική της πλειοψηφία είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Μαζικές εκτελέσεις και δολοφονίες αμάχων, βιασμοί γυναικών και μικρών κοριτσιών, κλοπές, καταστροφές, βανδαλισμοί είναι στην ημερήσια διάταξη από τους πρωτόγονους εισβολείς, με τον ΟΗΕ να παρατηρεί από μακριά τα τραγικά γεγονότα. Ειδικότερα εκκωφαντικά είναι η πλήρης αδιαφορία της ελληνική κυβέρνησης και της ελληνικής εκκλησίας που δεν έκανε ούτε μια έστω συμβολική καταγγελία των τραγικών συμβάντων όπως έχουν κάνει σχεδόν οι περισσότερες χώρες διεθνώς.
Την ίδια ώρα η Τουρκία έχει μετατρέψει σε προτεκτοράτο της την Σομαλία του Mohamed Abdulahi, γνωστού ως Farmaajo, ο οποίος είναι σύμμαχος του Άμπυ και δυνάμεις του έχουν επίσης εισβάλλει στο Τιγκράυ. Η τραγική περίπτωση της κοπέλας στη φωτογραφία αποτελεί ένα μόνο δείγμα της κτηνώδους συμπεριφοράς των εισβολέων που πρέπει επιτέλους να τιμωρηθούν για τα εγκλήματά τους όπως και οι αρχηγοί τους δικτάτορες Άμπυ Άχμετ και Ισαίας Αφεουόρκι.
Η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική εκκλησία, με εξαίρεση δηλώσεις για να σταματήσει ο εμφύλιος πόλεμος από τον Μητροπολίτη Κυθήρων Σεραφείμ και τον Ανδρέα Λοβέρδο του ΚΙΝΑΛ, απουσιάζουν εκκωφαντικά, την ίδια ώρα που η Τουρκία έχει μετατρέψει σε προτεκτοράτο της την Σομαλία του Mohamed Abdulahi, γνωστού ως Farmaajo, ο οποίος είναι σύμμαχος του Άμπυ και δυνάμεις του έχουν επίσης εισβάλλει στο Τιγκράυ.
Ο Άμπυ Άχμετ αναρριχήθηκε πριν από δύο χρόνια στην πρωθυπουργία της πολυφυλετικής Αιθιοπίας της μοναδικής αφρικανικής χώρας όπου πλειοψηφούν συντριπτικά οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, με σημαντικές σχέσεις με την Ελλάδα και την ιστορική ύπαρξη ισχυρής ελληνικής κοινότητας. Στην αρχή της θητείας του το 2018, ο Άμπυ εμφάνισε ένα δημοκρατικό προσωπείο, απελευθερώνοντας πολιτικούς κρατούμενους και συνάπτοντας ειρήνη με τον δικτάτορα Ισαία Αφεούρκι που κυβερνά τη γειτονική Ερυθραία με αίμα, μαστίγιο και απέραντη φτωχοποίηση επί 27 χρόνια (1993-2020).
Γράφει ο Θεόδωρος Κατσανέβας. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και επισκέπτης καθηγητής σε διάφορα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε θέματα οικονομίας, εργασιακών σχέσεων, απασχόλησης, διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού και επαγγελματικού προσανατολισμού. Έχει πτυχίο Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο Warwick και διδακτορικό από το London School of Economics. Έχει συγγράψει περισσότερα από τριάντα επιστημονικές μελέτες και βιβλία, ορισμένα από τα οποία διδάσκονται σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς και πολλά άρθρα στο επιστημονικό του αντικείμενο και για διάφορα θέματα. Μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει Διοικητής του ΙΚΑ (1985-87), του ΟΑΕΔ (1981-85), βουλευτής (1989-2004) και συνεργάτης των περιοδικών Αντί και Οικονομικός Ταχυδρόμος.
0 comments: