Η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία είναι έκρυθμη μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Σημαντικό τμήμα των κατοίκων της Ανατολικής Ουκρανίας είναι Ρωσόφωνο
Στο τμήμα της Ανατολικής Ουκρανίας βρίσκεται ένα μεγάλο μέρος της βιομηχανικής δύναμης και η οικονομία του Κιέβου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αντίστοιχη Ρωσική.
Οι Ουκρανικές δυνάμεις δεν μπορούν να ασκήσουν πλήρη κυριαρχία στην συγκεκριμένη περιοχή, όπως κάνουν στην υπόλοιπη χώρα.
Αυτό που έχει πυροδοτήσει την ένταση τις τελευταίες μέρες είναι η μετακίνηση Ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Κάτι που προφανώς έχει θορυβήσει και τους Ουκρανούς, αλλά και τους Ευρωπαίους.Είχαμε και σχετικές ανακοινώσεις χθες από τον Μπορέλ. Το θέμα εδώ είναι ότι το Κρεμλίνο δεν έχει αρνηθεί ότι υπάρχει αυτή η κινητικότητα, αλλά επιμένει ότι δεν είναι απειλητική σε βάρος οποιασδήποτε τρίτης χώρας.
Πρόκειται για έναν πόλεμο νεύρων-τακτικής από πλευράς της Μόσχας. Διότι βλέπει την πίεση που ασκείται από τις ΗΠΑ, μετά από την τοποθέτηση Μπάιντεν η οποία ήταν απρόσμενη ως προς τον βαθμό επιθετικότητας του Αμερικανού προέδρου έναντι του Πούτιν. Κι επειδή οι Ρώσοι ξέρουν ότι οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ διακατέχονται, παραδοσιακά, από αντιρωσισμό ή ακόμα κι εμμονή εναντίον της Ρωσίας, αρκετά περισσότερο απ' ό,τι οι Ρεπουμπλικάνοι, αντιλαμβάνονται ότι επίκειται μια δύσκολη περίοδος στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σε περίπτωση που έχουμε μια επίθεση από την Ρωσία στην Ουκρανία, το Κίεβο δεν έχει τις δυνάμεις να αντιδράσει. Είναι επίσης σαφές ότι η Αμερική και το ΝΑΤΟ, ότι δεν πρόκειται να πολεμήσουν για χάρη της Ουκρανίας. Σε αυτήν επομένως την περίπτωση, η Δύση θα εκτεθεί ακόμα περισσότερο στα μάτια κρατών όπως η Ουκρανία, δείχνοντας ότι δεν είναι πρόθυμη να τα υπερασπιστεί έναντι της Ρωσίας, στέλνοντας μήνυμα αδυναμίας συνολικά. Όμως, εξίσου δυσμενείς θα είναι οι συνέπειες και για τη Μόσχα, σε μία περίοδο που δοκιμάζεται η οικονομία της. Περισσότερο πρόκειται για εκφοβισμό του Κιέβου ώστε να μην μπει στον πειρασμό να αλλάξει το στάτους της Ανατολικής Ουκρανίας, γιατί η αλήθεια είναι ότι κάποιοι φλερτάρουν με την ιδέα, έχοντας αναθαρρήσει μετά την εκλογή Μπάιντεν και τη σκληρή του στάση έναντι του Πούτιν.
Η κατάσταση στην Ουκρανία με την τεράστια συγκέντρωση δυνάμεων και από τις δυο πλευρές, έχει ανησυχήσει έντονα την Τουρκία του Ερντογάν και απασχολεί αρκετά την επικαιρότητα, παρά το ζήτημα που πρόεκυψε με την ανακοίνωση των ναυαρχιών κατά του Ερντογάν.
Τα τουρκικά ΜΜΕ προβάλλουν με έμφαση την δήλωση του Ρώσου υπουργού Άμυνας, Sergey Şoygu, σε συνάντηση επιτελών στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ότι οι ρωσικές δυναμεις είναι έτοιμες με το δάχτυλο κυριολεκτικά στην σκανδάλη.
Εκείνο που τρέμουν στην Άγκυρα είναι ότι σε ενδεχόμενη θερμή κρίση και έναρξη πολεμικών επιχειρήσεων, η Τουρκία θα στριμωχτεί και από τις δυο πλευρές, ΗΠΑ και Ρωσία, να πάρει σαφή θέση υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς. Αυτό όμως θα έχει σοβαρές συνέπειες για την ίδια την Τουρκία καθώς όποια απόφαση πάρει θα υποστεί τις συνέπειες και στην Άγκυρα ξέρουν ότι οι συνέπειες θα είναι πολύ σκληρές για την ίδια αλλά και για τον ίδιο τον Ερντογάν.
Γράφει η Andri Λύτρα μέλος της συντακτικής ομάδας, του Arisvinews.
0 comments: