Headlines
Loading...

Ταχύτατη η ανάπτυξη του δικτύου 5G στην Ελλάδα. Σε 18 πόλεις ανάμεσα στις οποίες και η Μυτιλήνη.

Με γρήγορο ρυθμό αναπτύσσονται τα δίκτυα 5G στην Ελλάδα, με την χώρα μας να κινείται στον εν λόγω τομέα πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, 

 

σύμφωνα με το παρατηρητήριο της ΕΕ για το 5G. 

Ειδικότερα η χώρα βρίσκεται στην δεύτερη θέση της Ευρωπαϊκής κατάταξης, στη διάθεση συχνοτήτων για τα δίκτυα κινητών επικοινωνιών 5ης γενιάς (5G), ακολουθώντας την πρόοδο που καταγράφεται σε Φινλανδία και Γερμανία στην απόδοση των συχνοτήτων, πάνω στις οποίες «πατούν» οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για την ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς. 
 
Βάσει της εταιρείας iDΑΤΕ και σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαρτίου 2021 η Ελλάδα έχει εναρμονίσει και αποδώσει το 99% των συχνοτήτων, που διατίθενται για τα δίκτυα 5ης γενιάς, την ώρα που ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 38,7%.
 
Η αναρρίχηση της Ελλάδας στη δεύτερη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης πραγματοποιήθηκε μάλιστα μέσα σε έναν μόλις χρόνο αφού πέρυσι η χώρα συγκαταλεγόταν στους ουραγούς μη έχοντας ξεκινήσει καν τη διαδικασία. Η πρόοδος ήταν μεγάλη και τους τελευταίους μήνες αν σκεφτεί κανείς ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της iDATE για τον Δεκέμβριο του 2020 το ποσοστό της χώρας μας ήταν στο 83% φτάνοντας το 99% μέσα σε μόλις 3 μήνες. 

Σε καλύτερη θέση βρίσκονται μόνο η Φιλανδία και η Γερμανία χώρες που ισοψηφούν έχοντας έχουν εναρμονίσει κι αποδώσει το 100% των συχνοτήτων 5G. Στην τέταρτη θέση μετά την Ελλάδα βρίσκονται Σλοβακία, Κύπρος και Τσεχία με ποσοστό 67% έκαστη και ακολουθεί η Αυστρία με ποσοστό 66%.

desi 5g idate


Σε καλή θέση με ποσοστά μεταξύ 50 με 60% όσον αφορά την ολοκλήρωση της εκχώρησης των απαιτούμενων για το 5G συχνοτήτων βρίσκονται και το Λουξεμβούργο και η Ουγγαρία (61%), η Ιταλία (60%) και η Γαλλία (59%). 

Στον αντίποδα οι ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες για την εκχώρηση του φάσματος για το 5G και καταγράφουν μέχρι και σήμερα μηδενικές επιδόσεις, προς έκπληξη πολλών..., είναι η Εσθονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Λετονία, η Βουλγαρία, η Σλοβενία, η Κροατία και η Πολωνία

Να σημειωθεί ότι η έρευνα του iDATE κατατάσσει τα κράτη - μέλη της Ε.Ε., εκτός από τη συνολική τους επίδοση στην εκχώρηση όλων των κατηγοριών ραδιοφάσματος και με βάση την απόδοσή τους στις επιμέρους ζώνες. Στη ζώνη των 700 MHz η Ελλάδα, όπως και άλλες δέκα χώρες, σκοράρουν 100%. 

Προχωρά και η πληθυσμιακή κάλυψη

Πέρα βέβαια από την εκχώρηση του φάσματος, ο τρόπος που πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός αλλά και οι επενδύσεις από πλευράς των παρόχων αυξάνουν γρήγορα και την πληθυσμιακή κάλυψη. Όπως διαφαίνεται μάλιστα ο στόχος την πληθυσμιακής κάλυψης που τέθηκε στο διαγωνισμό - 60% στην τριετία και 94% στην εξαετία - θα επιτευχθεί νωρίτερα. 

Να θυμίσουμε ότι σήμερα το δίκτυο της Cosmote έχει επεκταθεί σε αρκετές πόλεις της Ελλάδος πέραν της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας. Ειδικότερα, οι πόλεις που έχουν τρέχουν ήδη με 5G φτάνουν πλέον τις 18 (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κέρκυρα, Μυτιλήνη Λέσβου, Βόλος, Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα, Ιωάννινα και Ηγουμενίτσα, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Γιαννιτσά, Νάουσα, Σέρρες) με το Ηράκλειο Κρήτης να έχει προστεθεί μόλις πρόσφατα στη λίστα. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr μάλιστα εργασίες έχουν ξεκινήσει και στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Στην περίπτωση της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης δε η πληθυσμιακή κάλυψη φτάνει ήδη στο 90%, με τις ταχύτητες σε  συγκεκριμένες περιοχές, να αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 1Gbps.

Στην περίπτωση της Vodafone, αυτή τη στιγμή το 5G δίκτυο είναι διαθέσιμο για χρήστες που διαθέτουν πιστοποιημένες συσκευές σε περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο οι εργασίες ανάπτυξής του προχωρούν με στόχο σε έναν περίπου χρόνο από σήμερα (Μάρτιο του 2022) η πληθυσμιακή κάλυψη να φτάνει το 40% σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Βόλο, Ιωάννινα, Χανιά, Τρίκαλα, Χαλκίδα, Κατερίνη, Σέρρες, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Λαμία, Καλαμάτα και Ρόδο.

Τέλος στην περίπτωση της Wind δίκτυο 5G διατίθεται προς το παρόν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και στόχος είναι η πληθυσμιακή κάλυψη να ξεπεράσει το 60% κατά τη διάρκεια της πρώτης τριετίας. 

ΠΗΓΗ 

 

0 comments: