Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Σημαντικές αποκαλύψεις του Murat Yetkin.

 

Πολύ σημαντικές αποκαλύψεις σύμφωνα με τον αρθρογράφο-δημοσιογράφο Murat Yetkin. 




Σύμφωνα με τον Murat Yetkin. ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαούσογλου που ανέλαβε το υπουργείο το 2015 καθώς διατέλεσε για ένα διάστημα υπουργός υπεύθυνος για τις σχέσεις Τουρκίας Ευρωπαϊκής Ένωσης. δεν παίζει μεγάλο ρόλο στον καθορισμό της εξωτερικής πολιτικής καθώς στο ευαίσθητο αυτό θέμα έχει τον πρώτο λόγο από το παρασκήνιο ένα προσωπικό επιτελείο του στενού περιβάλλοντος του Ερντογάν.

Στο επιτελείο αυτό πρώτος αναφέρεται ο νυν υπουργός υπεύθυνος για την Ευρωπαϊκή Ένωση, Ömer Çelik. Ο Ömer Çelik έχει διατελέσει επί χρόνια ειδικός σύμβουλος του Ερντογάν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και σήμερα έχει αποφασιστικό λόγο στην χάραξη της γενικότερης εξωτερικής πολιτικής, καθώς ο λόγος του εκλαμβάνεται ότι εκφράζει άμεσα τον ίδιο τον Ερντογάν.

Το δεύτερο σημαντικό πρόσωπο που μετέχει στην χάραξη της πολιτικής είναι ο αρχηγός της ΜΙΤ, ο Χακάν Φιντάν. Υπενθυμίζεται ότι ο Φιντάν είχε διεκδικήσει το υπουργείο Εξωτερικών μετά την προώθηση του τότε υπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στην πρωθυπουργία. Ο Φιντάν είναι από τα πιο σκοτεινά πρόσωπα του παρασκηνίου που συνδέονται στενά με τον Ερντογάν με τον οποίο έχει τακτικές συναντήσεις στο προεδρικό μέγαρο κεκλεισμένων των θυρών και η άποψη του λαμβάνεται σε καθοριστικό σημείο στην χάραξη της εξωτερικής πολιτικής.

Τρίτο σημαντικό πρόσωπο είναι ο γαμπρός του Ερντογάν, ο Berat Albayrak, ένα πρόσωπο του άμεσου οικογενειακού περιβάλλοντος του Ερντογάν ο οποίος παρά την προσωρινή απομάκρυνση του εξ αιτίας της αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής εξακολουθεί να είναι σημαντικό πρόσωπο του προεδρικού παρασκηνίου. Ο Berat Albayrak έχει υποστηρίξει ότι η Τουρκία θα πρέπει με κάθε μέσο να προασπίσει τα ενεργειακά της συμφέροντα στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Μετά το αποτυχόν πραξικόπημα όλοι αυτοί έχουν σχηματίσει ένα άτυπο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής, ενώ ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ που θεωρείται του στενού περιβάλλοντος του Ερντογάν μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαούσογλου, όπως αναφέρεται, αν και παίζουν κάποιο ρόλο δεν έχουν ουσιαστικά την ίδια δυνατότητα παρέμβασης στην εξωτερική πολιτική. κάτι που θα πρέπει εμείς να έχουμε υπόψη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου