Οι τρεις ομάδες νησιών που στοχοποιεί η Άγκυρα. Για μεγάλη κρίση που θα ξεσπάσει στο Αιγαίο κάνει λόγο ο σύμβουλος του Ρ.Τ. Ερντογάν.
Η Tουρκική Aksam προχώρησε σε μία ακραία πρόκληση θέτοντας ζήτημα κυριαρχίας της Λέσβου λόγω διεξαγωγής στρατιωτικών ασκήσεων αλλά και πολλών άλλων μεγάλων Ελληνικών νησιών όπως η Χίος, η Ρόδος κ.λ.π. Δημοσιεύοντας εικόνες από άσκηση του ελληνικού στρατού στο νησί και με τίτλο «Προειδοποίηση στον Έλληνα για τη Λωζάνη», το δημοσίευμα σημειώνει ότι «οι ελληνικές ασκήσεις στην Λέσβο μπορούν να ξεκινήσουν τη συζήτηση για την κυριαρχία». Το τουρκικό Μέσο δημοσιεύει δορυφορικές εικόνες από τα στρατόπεδα της Μυτιλήνης, επισημαίνοντας ότι στο νησί, το οποίο απέχει 5,5 χλμ. από την Τουρκία και έχει καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης, βρίσκονται μια μεραρχία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και οι κύριες μονάδες της, δύο συντάγματα πεζικού, επτά τάγματα πεζικού, ένα τάγμα ειδικής εθνοφρουράς (μάλλον εννοεί τους Αμφίβιους Καταδρομείς), τρία τάγματα αρμάτων μάχης , τέσσερα τάγματα πυροβολικού και 1 τάγμα αντιαεροπορικής άμυνας.
Μάλιστα, η εφημερίδα αμφισβητεί την κυριαρχία και για τη Χίο, τους Λειψούς, την Ικαρία, την Αστυπάλαια, τη Ρόδο και το Καστελόριζο. Σημειώνεται πως το δημοσίευμα έρχεται λίγο μετά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ότι «εάν η Ελλάδα δεν σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά κατά παράβαση των συμφωνιών της Λωζάνης και του Παρισιού, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία». Νομικά όλα αυτά είναι ανυπόστατα και δεν έχουν καμία αξία. Το πρόβλημα ξεκινάει από την Ελληνική κυβέρνηση η οποία στέλνει όπλα και πυρομαχικά από τα αποθέματα των νησιών στην Ουκρανία επιτυγχάνοντας έτσι διπλό κακό: Σκοτώνονται Ρώσοι στρατιώτες εξαιτίας της (και οι Ρώσοι δεν ξεχνούν, όπως δεν ξεχνούν και οι Ιρανοί) ενώ με την αποστολή οπλισμού από τα νησιά, στην ουσία η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στην «σιωπηλή» αποστρατικοποίησή τους.
Η Τουρκία καταγγέλει την Ελλάδα ότι παραβιάζει τις Συνθήκες, για το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου βάσει της απόφασης των «Έξι Δυνάμεων του 1914» και της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923, με το παράρτημα της Συνθήκης που σχετίζεται με το καθεστώς των Στενών, καθώς και με την Συνθήκη των Παρισίων του 1947.
Θεωρούν ότι πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα και στην περιοχή της να μην διεξάγονται στρατιωτικές δραστηριότητες. Φυσικά αυτό δεν ισχύει καθώς τα νησιά βάση της Χάρτας των Θεμελιωδών δικαιωμάτων του ΟΗΕ έχουν το δικαίωμα στην Αυτοάμυνα. Εντελώς ανυπεράσπιστα θέλει η Άγκυρα τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Α.Αιγαίου Ξεχνάει ηθελημένα ότι στα νησιά αυτά δεν υπάρχουν στρατιωτικές δυνάμεις αλλά τάγματα Εθνοφυλακής τα οποία βάση του θεμελιώδους Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ έχουν ως αποστολή την αυτοάμυνα των νησιών. To Ελληνικό ΥΠΕΞ είχε απαντήσει εμπεριστατωμένα το 2017. «Μαθήματα τήρησης της διεθνούς νομιμότητας δεν είναι δυνατόν να μας δίνει ο κατ’ εξοχήν και σταθερός παραβάτης του διεθνούς δικαίου. Δεν το δικαιούται ο παραβάτης, ο οποίος μόνο σε μια μέρα πραγματοποιεί 138 παραβάσεις και δέκα υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικών νησιών, ενώ συγχρόνως διατυπώνει απειλές εις βάρος της εδαφικής κυριαρχίας μας και της ακώλυτης άσκησής της. Η Ελλάδα, ουδέποτε και έναντι οποιουδήποτε θα απεμπολήσει το δικαίωμα λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων για την νόμιμη άμυνά της και την προάσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς στη βάση όσων προβλέπει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών.
Εξάλλου η Τουρκία ως μη συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων μεταξύ της Ιταλίας και των Συμμάχων του 1947, βάσει της οποίας τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα κατά πλήρη κυριαρχία, δεν αντλεί κανένα δικαίωμα από την Συνθήκη, η οποία αποτελεί για την Τουρκία “res inter alios acta”».Ένας λογαριασμός στο Twitter, υπό το όνομα της Τουρκάλας πανεπιστημιακού Νουρχάν Ταγούτζ (NURHAN TOĞUÇ), δημοσίευσε ένα χάρτη στα όρια του τουρκικού «Όρκου του Έθνους» (Misak-ı Millî), που παρουσιάζει τη βόρεια Συρία (συριακό Κουρδιστάν) ως «Τουρκμενική Δημοκρατία».
Η στήλη Επικρατέειν η Απόλλυσθαι έχει ενημερώσει από την Άνοιξη του 2008, σχετικά με την ανασύσταση της Τουρκικής αυτοκρατορίας, και ότι η Τουρκική «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία αποσκοπεί στην ίδρυση ψευδοκράτους, όπως στην Κύπρο, το οποίο στη συνέχεια θα ενσωματωθεί στη νέα Οθωμανική αυτοκρατορία του Ερντογάν. Με τον ίδιο τρόπο η Τουρκία απέσπασε την επαρχία του Χατάι (Αντιόχεια – Αλεξανδρέττα) από την Συρία. Ο χάρτης αυτός αποτελεί επιβεβαίωση τόσο των παλαιότερων όσο και των νεώτερων προειδοποιήσεων της ιστοσελίδας μας. Ο ίδιος τουρκικός χάρτης δείχνει ως «τουρκικό έδαφος» ολόκληρη την Κύπρο, τα Δωδεκάνησα και νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Δεν δείχνει τουρκικό έδαφος τη Δυτική Θράκη. Η τουρκική επιχείριση για επέκταση των τουρκικών συνόρων στα όρια του «Όρκου του Έθνους» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να επιδιώξει εθνική ενότητα για να οργανώσουμε την άμυνά μας σε όλα τα επίπεδα.
Οι Τουρκμένοι είναι τουρκική φυλή που ζει στη βορειοδυτική Συρία. Ζουν και στο βορειοδυτικό Ιράκ. Η Τουρκία τους θεωρεί μειονότητά της. Τους υποστηρίζει και εξοπλίζει τόσο στην Συρία όσο και στο Ιράκ. Οι Τουρκμένοι ζούνε στα ίδια ή σε γειτονικά εδάφη με τους Κούρδους. Το τουρκικό κράτος έχει υπό τις εντολές του συνολικά 29 ένοπλες οργανώσεις τζιχαντιστών στην παράνομη εισβολή και κατοχή που πραγματοποιεί στη βορειοανατολική Συρία. Όλες αυτές οι παραστρατιωτικές μονάδες συνιστούν τον λεγόμενο Συριακό Εθνικό Στρατό (Αλ Τζαΐς Αλ Ουατάνι Ας Σούρι).
Σύμφωνα με το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ANF, το τουρκικό κράτος αποσκοπεί στην αποκουρδοποίηση της βόρειας και ανατολικής Συρίας, στην υπό τουρκική διοίκηση «ζώνης ασφαλείας» και στη συνέχεια την προσάρτηση της περιοχής, όπως έπραξε το 1939 με τη σημερινή τουρκική επαρχία του Χατάι (Αντιόχεια – Αλεξανδρέττα), η οποία σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης ήταν έδαφος της Συρίας, αποσχίστηκε ανακηρυσσόμενη ψευδοκράτος και μετά ενώθηκε με την Τουρκία. Αυτή ήταν και η πρώτη παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης μόλις 17 χρόνια μετά την υπογραφή της. Οι περισσότερες από τις 29 οργανώσεις που μάχονται υπό τουρκική σημαία προέρχονται από την Αλ Κάιντα και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Υπηρετούν και 2.000 πρώην μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Στα στρατηγικά σημεία η Τουρκία τοποθετεί μονάδες μισθοφόρων που επανδρώνονται από Τουρκμένους. Οι Τουρκμένοι είναι τουρκική νομαδική φυλή που μετά τον διαμελισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έμειναν στη βόρεια Συρία. Η Τουρκία τους θεωρεί μειονότητά της και από την αρχή του πολέμου φρόντισε να τους εξοπλίσει και να πληρώνει τους μισθούς τους.
Για “μεγάλη κρίση” που θα ξεσπάσει στο Αιγαίο κάνει λόγο ο σύμβουλος του Ρ.Τ.Ερντογάν, Ι.Καραγκιούλ, τονίζοντας πως ακριβώς γι αυτόν τον λόγο η επιχείρηση στην ΒΑ Συρία πρέπει να “τελειώσει γρήγορα και μόνιμα”.
Στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας όπως και στα αρμόδια Επιτελεία επεξεργάζονται διάφορα σενάρια από μια νέα μεταναστευτική κρίση μέχρι έρευνες στην Κρήτη εντός των ορίων του ψευδεπίγραφου Τουρκολιβυκού Μνημονίου, ή μια νέα γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Δεν αποκλείεται η Άγκυρα να προχωρήσει πλέον σε ένα συνδυασμό όλων αυτών που κατά καιρούς έχει δοκιμάσει στο παρελθόν.
Ναυτικός αποκλεισμός ελληνικού νησιού
Όμως το πλέον πιθανό είναι αυτή τη φορά να κινητοποιήσει δυνάμεις με το πρόσχημα κάποιας άσκησης και στη συνέχεια να προχωρήσει σε ναυτικό αποκλεισμό κάποιου νησιού που θεωρεί πως έπρεπε να είναι αποστρατικοποιημένο.
Σκοπός της θα είναι να μην είναι επιτραπεί η είσοδος ή έξοδος πλοίων και αεροπλάνων που μεταφέρουν δυνάμεις του Στρατού χωρίς να αποκλείεται και ο αποκλεισμός πολιτικών πλοίων προκειμένου να αυξήσει την πίεση.
Σύμφωνα με την λογική της Άγκυρας, το «αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς» αναφέρεται σε ένα καθεστώς που ισχύει σε εναέριες, χερσαίες και θαλάσσιες χώρες σύμφωνα με την αρχή του τρισδιάστατου κράτους, που εξαλείφει κάθε δυνατότητα οχύρωσης της κυρίαρχης χώρας.
Η χρήση του όρου «αφοπλισμένη χώρα» επιτρέπει την πτήση και ακόμη και τη διαμονή στρατιωτικών αεροσκαφών που δεν χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς, ενώ η «αποστρατικοποιημένη κατάσταση» δεν επιτρέπει ούτε πτήσεις, διελεύσεις, μόνιμες και προσωρινές αναπτύξεις, ούτε μη επανδρωμένα θαλάσσια και αεροσκάφη.
Όλα δείχνουν πως η Άγκυρα κλίνει προς την επιβολή “ναυτικού αποκλεισμού” . Η επιχειρηματολογία της και ο τρόπος που προετοιμάζει την κοινή γνώμη μαρτυρά αυτήν την πρόθεση της.
Για παράδειγμα όταν στοχοποίησε την Αν. Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ έβγαλε γεωτρύπανο και εφηύρε το τουρκολιβυκό Μνημόνιο. Τώρα η ρητορική και η επιχειρηματολογία της έχει εστιάσει στην αποστρατικοποίηση νησιών. Συνεπώς οι στρατιωτικές τακτικές της θα προσαρμοστούν ανάλογα.
Αυτό μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα αυτή τη στιγμή ή μελλοντικά τους αντικειμενικούς σκοπούς της. Διαπραγμάτευση με Ελλάδα-ΗΠΑ για την πλήρη αποστρατικοποίηση των νησιών αυτών χωρίς να καταφύγει πρώτη στην χρήση ένοπλης ισχύος.
Από κει και πέρα “πετά” το μπαλάκι έρχεται στην Ελλάδα που θα πρέπει είτε να συμφωνήσει σε διαπραγματεύσεις και συζητήσεις είτε να κάνει χρήση ισχύος για να άρει τον τουρκικό ναυτικό αποκλεισμό είτε να βρει κάποιον άλλον τρόπο.
Τα νησιά που στοχοποιεί η Άγκυρα – Ο κατάλογος
Σε καθημερινή βάση, στο CNN TURK Τούρκοι αναλυτές αναφέρουν ότι «η Ρόδος, η Χίος, η Σάμος και η Λέσβος πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν».
Ο στρατιωτικός αναλυτής Tζοσκούν Μπασμπούγ, είπε χαρακτηριστικά ότι «οι ΗΠΑ λένε πως εδώ δημιουργούν μια δομή του ΝΑΤΟ ή μήπως προσπαθούν να πολιορκήσουν την Τουρκία. Οι χάρτες τα δείχνουν όλα».
Και προσέθεσε: «Η Ρόδος, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος είναι οι περιοχές που η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί περισσότερο. Ενώ οι συνθήκες λένε πως η Ελλάδα εδώ δεν μπορεί να κάνει ούτε οχυρωματικά έργα. Φυσικά ούτε να έχει και στρατό. Με ξεκάθαρο τρόπο εγκαθιστούν δυνάμεις και βασίζονται στο ΝΑΤΟ όπως τους παροτρύνουν οι ΗΠΑ».
Προ ημερών, η Άγκυρα δημοσίευσε έναν κατάλογο με τα νησιά του Αιγαίου που πιστεύει πως πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα.
Τα νησιά χωρίζονται σε 3 ομάδες
Σύμφωνα με την Άγκυρα, υπάρχουν 3 ομάδες νησιών με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς στο Αιγαίο.
Στην πρώτη ομάδα βρίσκονται τα νησιά του Βοσπόρου
Η Λήμνος (Ελλάδα), η Σαμοθράκη (Ελλάδα), η Gökçeada (Τουρκία) και η Bozcaada (Τουρκία) βρίσκονται στον όμιλο Boğazönü. Τα νησιά αυτά αποστρατικοποιήθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 4 της Συνθήκης της Λωζάνης. Η Λήμνος και η Σαμοθράκη αναφέρονται και στο άρθρο 12 της Λωζάνης με τον όρο της «αποστρατιωτικοποίησης».
Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Η Λέσβος, η Σάμος, η Χίος, τα Ύψαρα και η Αχικέρια, της οποίας η κυριαρχία δόθηκε στην Ελλάδα, βρίσκονται σε αυτήν την ομάδα. Ο αφοπλισμός των Νήσων Σαρουχάν προβλεπόταν στο άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάνης. Το 13ο άρθρο της ίδιας συνθήκης επιτρέπει μόνο σε αξιωματικούς επιβολής του νόμου (αστυνομία και χωροφυλακή) να είναι παρόντες στα νησιά αυτά. Περαιτέρω, απαγορεύεται αυστηρά η εγκατάσταση ταγμάτων, ταξιαρχιών, αεροπορικών και ναυτικών βάσεων.
Στη τρίτη ομάδα βρίσκονται τα Δωδεκάνησα
Το καθεστώς που τηρήθηκε στη Λωζάνη για άλλες νησιωτικές ομάδες επεκτάθηκε με τη Συμφωνία του Παρισιού το 1947 και περιλάμβανε τα νησιά Menteşe, γνωστά και ως «Δώδεκα Νησιά». Σύμφωνα με το άρθρο 14 της Συμφωνίας του Παρισιού, μόνο αρκετό προσωπικό εσωτερικής ασφάλειας για τη διατήρηση της δημόσιας τάξης μπορεί να απασχοληθεί στα νησιά Shepherd, Kerpe, Rhodes, Incirli, Κω, Kocbaba, και Λέρο.
Απαγορεύεται η ίδρυση στρατιωτικών αεροπορικών και ναυτικών βάσεων και η συγκρότηση ταξιαρχιών/τμημάτων σε αυτή την ομάδα νησιών. Ωστόσο, η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Ο κατάλογος των νησιών που απαγορεύεται ο οπλισμός σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Λωζάνης και του Παρισιού, με τα τουρκικά τους ονόματα και τα ονόματα που αναφέρονται στη συμφωνία, έχει ως εξής:
Thasos (Tasos)
Bozbaba (Aya Evstratios)
Ipsara (Psara)
Samothrace (Semothrace)
Lemnos (Lemnos)
Mytilene (Mityelene)
Gum (Chios)
Ahikeria (Nicaria)
Samos (Samos)
To Istanbul (Stampalia)
Rhodes (Rhodes)
Everyone (Calki)
Kerpe (Scarpanto)
Shepherd (Cassos)
Iki (Piscopis – Tilos)
İncirli (Misiros – Nisyros)
Kelmez (Calimnos)
Progressive (Leros)
Bathnose (Patmos)
Lipso (Lipsos)
Symi (Symi)
Kos (Cos)
Meis (Castellorizo).
Arisvinews-Βασίλης Καπούλας.
Aksam : Η Λέσβος μας ανήκει !!!
0 comments: