Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Ανυποχώρητη για τις νέες δομές η Γιόχανσον. Αδιαφορία για τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών;

 Η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Ίλβα Γιόχανσον, κατά τη χθεσινή επίσκεψή της -μαζί με τον αρμόδιο υπουργό 

 

Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη- στα ελληνικά νησιά  ουσιαστικά έστειλε το τελεσίγραφο ότι η απόφαση των Ευρωπαίων είναι οριστική και αφορά τη δημιουργία προσφυγικών δομών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Μάλιστα, ανακοίνωσε και την έγκριση σχετικής χρηματοδότησης, ύψους 276.000.000 ευρώ, με τα 155 εκατ. να αφορούν τη Χίο και τη Λέσβο. 

Με άλλα λόγια, η Ε.Ε. έχει αποφασίσει να συνεχίσει να στοιβάζει χιλιάδες ανθρώπινες ψυχές στα ελληνικά νησιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τους ίδιους τους πρόσφυγες, όσο και για τους κατοίκους των περιοχών αυτών. Η εν λόγω κίνηση αναμένεται να πυροδοτήσει νέο κύμα αναταραχής στις τοπικές κοινωνίες που έχουν δηλώσει ξεκάθαρα –σε όλους τους τόνους– ότι δεν επιθυμούν να συνεχιστεί άλλο η παρούσα κατάσταση.  

Τόσο στη Σάμο όσο και στη Λέσβο, η επίτροπος έγινε δέκτης διαμαρτυριών από ομάδες διαδηλωτών που επιχείρησαν να την προσεγγίσουν. Μάλιστα, στη Λέσβο, εκατοντάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν έξω από την Περιφέρεια, όπου ήταν προγραμματισμένη συνάντηση της Ευρωπαίας επιτρόπου με τους δύο δημάρχους και τον περιφερειάρχη κ Μουτζούρη. Ωστόσο, η συνάντηση δεν έγινε, καθώς ο κ. Μουτζούρης αρνήθηκε να παρευρεθεί, επμένοντας στη θέση του ότι δεν πρέπει να γίνει καμία νέα δομή στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. 

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, η Ίλβα Γιόχανσον παραδέχθηκε ότι υπήρξε έλλειμμα στη μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης που επιβάρυνε δυσανάλογα τα νησιά. Παράλληλα, υπερασπίστηκε τον χαρακτήρα των νέων δομών, οι οποίες –όπως σημείωσε– δεν θα είναι ούτε ανοιχτές ούτε κλειστές αλλά ελεγχόμενες.

 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου