Τα 21 Su-35 της Αιγύπτου παίρνει τo Iράν.

 

Ιρανικές πηγές αποκαλύπτουν πως η Ρωσία έχει αγοράσει 1.000 (!) drones από το Ιράν, η εκπαίδευση των Ρώσων έχει ολοκληρωθεί και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη βομβαρδίζουν ήδη ουκρανικές θέσεις.



Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες για την αγορά των ιρανικών drones κάτι που αλλάζει την κατάσταση τόσο στην Ουκρανία όσο και στην Μέση Ανατολή. Το νούμερο που αναφέρουν οι ιρανοί είναι απλά κολοσσιαίο κάτι που σημαίνει πως το Ιράν έχει τεράστιο απόθεμα drones όλων των ειδών.

Η Ρωσία προμηθεύτηκε εκατοντάδες ιρανικά drones, που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στον πόλεμο στην Ουκρανία, παρά τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον προς την Τεχεράνη, σύμφωνα με αξιωματούχους δυτικών μυστικών υπηρεσιών που επικαλείται το Associated Press.

Δεν είναι σαφές εάν η Ρωσία έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον ουκρανικών στόχων, αλλά τα drones φαίνεται να είναι επιχειρησιακά και έτοιμα για χρήση, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Την άφιξη των drones στα ουκρανικά μέτωπα ανέφερε πρώτο το WarNews247 και επιβεβαίωσε πρόσφατα η αμερικανική εφημερίδα Washington Post.

Η αναφερόμενη αποστολή σηματοδοτεί την τελευταία ένδειξη μιας στενότερης στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των μακροχρόνιων συμμάχων.

Συμφωνία για αγορά 1.000 drones από το Ιράν!

Σύμφωνα με φιλοιρανικές πηγές, η Ρωσία αγοράζει από το Ιράν 1.000 drones και επεκτείνει το επίπεδο της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα ρωσικός πύραυλος έθεσε έναν ιρανικό δορυφόρο σε τροχιά από τη ρωσική εγκατάσταση εκτόξευσης στο Καζακστάν. Το Ιράν θα επωφεληθεί αναμφίβολα από την ανανέωση της τράπεζας στόχων του και τον εντοπισμό περισσότερων στόχων που σχετίζονται με τους εχθρούς του που εδρεύουν στη Μέση Ανατολή, κυρίως τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις και το Ισραήλ.

Επιπλέον, η Ρωσία έχει υπογράψει συμβόλαιο με το Ιράν για την αγορά 1.000 drones. Το Ιράν παρέδωσε ήδη μερικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και έναν προσομοιωτή στον οποίο εκπαιδεύτηκαν Ρώσοι αξιωματικοί: Τα πρώτα drones χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία στην Ουκρανία.

Αυτή η κίνηση θεωρείται άνευ προηγουμένου για μια υπερδύναμη να αγοράσει τα drones της από το Ιράν. Η Τεχεράνη θεωρεί ότι αυτό αποτελεί αναγνώριση της προηγμένης και αποτελεσματικής στρατιωτικής βιομηχανίας της, που επιτεύχθηκε παρά τα 43 χρόνια κυρώσεων των ΗΠΑ στην «Ισλαμική Δημοκρατία».

Η Ρωσία δεν έχει δώσει μεγάλη προσοχή ή επαρκείς επενδύσεις στη βιομηχανία των drones την τελευταία δεκαετία. Αντίθετα, η Μόσχα έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη υπερηχητικών πυραύλων, οι οποίοι πέτυχαν ένα καλύτερο επιχειρησιακό επίπεδο από τη τεχνολογία των ΗΠΑ. Το ενδιαφέρον της Ρωσίας για στρατιωτική ανάπτυξη έχει επικεντρωθεί στους πυρηνικούς στρατηγικούς πυραύλους ενώ στην πραγματικότητα τα drones έχουν γίνει απαραίτητα για κάθε στρατό.

Το Ιράν ανέπτυξε επίσης πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και ακριβείας εμβέλειας 2000 χλμ οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία στο Ιράκ και τη Συρία εναντίον διαφορετικών στόχων. Ωστόσο, όπως μπορούμε να δούμε, η Τεχεράνη επικεντρώθηκε επίσης στην εντατική ανάπτυξη της βιομηχανίας των drone.

Η Τεχεράνη τα χρησιμοποιεί στη Συρία και τα παραδίδει στους συμμάχους της στον Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη, μεταφέροντας εμπειρίες και στους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στο Ιράν, «η αγορά drones από μια υπερδύναμη όπως η Ρωσία είναι μια σημαντική ένδειξη που επιβεβαιώνει την ποιότητα και την ανάπτυξη της ιρανικής βιομηχανίας, η οποία έχει καταφέρει να παράγει τα πιο προηγμένα drones όπως το Shahed 129 που μπορεί να πετάξει για περίοδο που υπερβαίνει τις 24 ώρες. Αυτό είναι που προσέλκυσε τη Ρωσία, ειδικά για χρήση στον πόλεμο της στην Ουκρανίας».

Το Ιράν αγοράζει πάνω από 21 Su-35

Περισσότερα από 21 ρωσικά μαχητικά πολλαπλών ρόλων Su-35 θα μεταφερθούν στην ιρανική Πολεμική Αεροπορία.

Μάλιστα οι Ρώσοι δημοσιεύουν και δορυφορική φωτογραφία από το έδαφος του εργοστασίου της Αεροπορίας στο Komsomolsk-on-Amur τους. Yu.A. Gagarin (KnAAZ), το οποίο δείχνει να είναι έτοιμα προς παράδοση 21 Su-35.

Να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα Su-35 κατασκευάστηκαν για την Αιγυπτιακή Πολεμική Αεροπορία, αλλά το Κάιρο αναγκάστηκε να τα εγκαταλείψει υπό την πίεση της Δύσης.

Μετά το διάβημα των Αιγυπτίων, οι Ιρανοί έδειξαν ενδιαφέρον για την απόκτηση του Su-35, αφού είναι το μοναδικό μαχητικό στην παγκόσμια αγορά όπλων που μπορεί να αντιμετωπίσει το αμερικανικό F-35 Lightning II και το ισραηλινό F-35I Adir.

Η Τεχεράνη αναπτύσσει το πυρηνικό της πρόγραμμα και το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα είναι αποφασισμένο να μην επιτρέψει την καταστροφή των εγκαταστάσεων της.

Σύμφωνα με αμερικανικές, αραβικές, βρετανικές και ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών, πληροφοριών, Ιρανοί πιλότοι και τεχνικοί βρίσκονται ήδη στη Ρωσία, όπου εκπαιδεύονται στη χρήση των Su-35.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι η Μόσχα θα παραδώσει τα μαχητικά στην Τεχεράνη ήδη από το 2022. Αρχικά ο αριθμός που επρόκειτο να παραδοθεί ήταν 18 μονάδες. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό ότι ο συνολικός αριθμός των μαχητικών Su-35 που θα παραδοθούν στο Ιράν θα αυξηθεί περαιτέρω.

Βίντεο: Ατρόμητος ο ιρανός δημοσιογράφος. Σκάει δίπλα του drone καμικάζι.

Τα ρωσικά ραντάρ θα καλύπτουν το Ιράν σε περίπτωση ισραηλινής επίθεσης

Ρωσικές πηγές αναφέρουν πως η Μόσχα θα εγκαταστήσει, αν δεν το χει κάνει ήδη, επιπλέον συστήματα ραντάρ στην Συρία για να βοηθήσουν το Ιράν σε περίπτωση ισραηλινής επίθεσης.

Αναφέρουν συγκεκριμένα:

“Χάρη στα ρωσικά ραντάρ over-the-horizon, καθώς και στα συστήματα αεράμυνας που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία, μια ισραηλινή επίθεση στο Ιράν όχι μόνο θα καταστεί αναποτελεσματική, αλλά πιθανότατα θα οδηγήσει σε πολύ βαριές απώλειες για την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία.

Προηγουμένως, τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας έχουν ήδη παράσχει βοήθεια στον ιρανικό στρατό κατά τη διάρκεια σύγκρουσης μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι ρωσικοί σταθμοί ραντάρ κατέγραψαν την προσέγγιση αμερικανικών αεροσκαφών στα σύνορα του Ιράν. H Ρωσία θα είναι έτοιμη να καλύψει το Ιράν.

Σημειωτέον ότι η Ρωσική Ομοσπονδία και η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν ανέφεραν επίσημα τίποτα για τη συμφωνία σχετικά με το UAV, ούτε και για την πώληση μαχητικών Su-35 από τη Μόσχα στην Τεχεράνη από το «αιγυπτιακό» συμβόλαιο. Βασίλης Καπούλας. 

0 comments: