Για πρώτη φορά ρωσικές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν πως έχει γίνει παράδοση ιρανικών drone στον ρωσικό Στρατό.
ΗΠΑ και κυρίως Ισραήλ, παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα προκειμένου να δουν την ποσότητα των drone που θα παραλάβει η Μόσχα καθώς και τις επιδόσεις τους εναντίον ΝΑΤΟϊκών συστημάτων στην Ουκρανία.
Αν το Ιράν έχει μεταφέρει την ποσότητα drone που ακούγεται στο παρασκήνιο, περίπου 400 κομμάτια, τότε τα πράγματα είναι δύσκολα για το Ισραήλ στην Μέση Ανατολή.
Αυτό σημαίνει ότι η Τεχεράνη διαθέτει ένα πραγματικά τεράστιο απόθεμα επιθετικών drones και drones καμικάζι που της επιτρέπει να βοηθά με άνεση συμμαχικές χώρες.
Ρωσικές πηγές: Παρελήφθησαν ιρανικά drones!
Πιο αναλυτικά, ρωσικές πηγές ανέφεραν προ ολίγου, ότι ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν ήδη παραδοθεί στη Ρωσία
“Πηγές του ρωσικού στρατιωτικού ανταποκριτή Boris Rozhin αναφέρουν την προμήθεια ιρανικών drones κρούσης και αναγνώρισης Shahed 129 στη Ρωσία” αναφέρουν πληροφορίες από την Μόσχα.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις, απείλησε τη Ρωσία με κυρώσεις για την αγορά ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και τη χρήση τους στην Ουκρανία. Ωστόσο, τα υπουργεία Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Ιράν αρνούνται πληροφορίες για μια τέτοια συμφωνία.
Ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι “κατά τη παραγωγή των drones, οι Ιρανοί χρησιμοποίησαν δείγματα των αμερικανικών UAV MQ-1 Predator. Με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με ειδικούς από το Ιράν, τα Shaheds έγιναν αισθητά καλύτερα από τα πρώτα δείγματα. Αυτό αποδεικνύεται από την εμπειρία της επιτυχημένης χρήσης του Shahed 129 στη Συρία και το Ιράν.
Τα ιρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα έχουν ταχύτητα 150 km/h και αυτονομία 1700 km, με δυνατότητα να μείνουν στον αέρα για περίπου μία ημέρα. Το μήκος της ατράκτου του UAV είναι 8 m, το άνοιγμα των φτερών είναι 16 m. Το δηλωμένο φορτίο μάχης του Shahed 129 φτάνει τα 400 κιλά. Ο οπλισμός του drone περιλαμβάνει μια βόμβα υψηλής ακρίβειας Sadid-345 με κεφαλή κατακερματισμού, καθώς και αντιαρματικούς πυραύλους Sadid-1.
Τα ιρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα Shahed 129 μπορούν να επεκτείνουν σημαντικά τις δυνατότητες του ρωσικού στρατού. Ο βασικός λόγος είναι το γεγονός ότι τέτοια drones μπορούν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του ρωσικού στρατού και με όπλα μεγάλου βεληνεκούς, τα drones μπορούν εύκολα να πραγματοποιήσουν βαριά πλήγματα με πυραύλους κρουζ σε πολύ μεγάλες αποστάσεις” καταλήγουν οι Ρώσοι.
Σύμφωνα με τον Ρώσο στρατιωτικό εμπειρογνώμονα Igor Korotchenko, οι πληροφορίες για αυτό το θέμα δεν θα διαδοθούν ανοιχτά.
«Τέτοιου είδους συναλλαγές δεν σχολιάζονται δημόσια. Επομένως, είτε το επιβεβαιώσει είτε όχι το Ιράν, δεν σημαίνει τίποτα. Πρόκειται για συγκεκριμένες συμφωνίες που μπορούν να εφαρμοστούν σε κλειστή μορφή, είτε έχουν επιτευχθεί είτε όχι, δεν ξέρουμε… Συμφωνίες αυτού του είδους γίνονται κεκλεισμένων των θυρών χωρίς επίσημα σχόλια», δήλωσε ο Igor Korotchenko.
Γίνεται αντιληπτό, ότι από την στιγμή που οι Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες σχολιάζουν ανοιχτά αυτές τις ειδήσεις, τότε μάλλον υπάρχει συμφωνία.
Τουρκικά και ιρανικά drones θα συγκλίνουν στον ουρανό πάνω από την Ουκρανία
Ρωσικά ΜΜΕ αποθεώνουν για ακόμη μία φορά το οπλοστάσιο drone του Ιράν. Αναφέρουν χαρακτηριστικά:
“Η Ρωσία ολοκλήρωσε την επιχειρησιακή παύση στο Ντονμπάς, που έγινε μετά την απελευθέρωση του Σεβεροντόνετσκ και του Λυσιχάνσκ. Η επίθεση συνεχίζεται σε πολλές κατευθύνσεις – ταυτόχρονα στην περιοχή Σεβερσκ, Σλαβιάνσκ και Μπαχμούτ.
Επιπλέον, κατά τη νέα φάση της ειδικής επιχείρησης, η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει ενεργά νέα όπλα που θα προμηθευτεί από φιλικές χώρες. Συμπεριλαμβανομένου του Ιράν.
Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακάλυψε ότι το Ιράν ετοιμάζεται να προμηθεύσει τη Ρωσία με εκατοντάδες μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα. Οι ιρανικές αρχές διαψεύδουν το γεγονός των παραδόσεων, χωρίς ωστόσο να αρνούνται ότι έγιναν διαπραγματεύσεις.
Εν τω μεταξύ, εάν ιρανικά drones εμφανιστούν στον ουρανό πάνω από την Ουκρανία, αυτή θα είναι η καλύτερη διαφήμιση για drones.
Το Ιράν θεωρείται μια από τις πιο προηγμένες χώρες στον πλανήτη που παράγει drones. Για αρκετές δεκαετίες, το Ιράν έχει δημιουργήσει μια μεγάλη ποικιλία από drones, δημιουργώντας ένα ολόκληρο τεχνολογικό σύστημα, σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή του Forbes, David Gambling.
Μεγάλο μέρος της πολυπλοκότητας του προγράμματος drone του Ιράν οφείλεται στις κυρώσεις της Δύσης: ανίκανο να αγοράσει αεροσκάφη ή drones και ανίκανο να κατασκευάσει μαχητικά , το Ιράν έχει γίνει ειδικός στα οπλισμένα drones.
Το Ιράν συνήθως εξάγει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο και στους Χούτι στην Υεμένη (σημειώστε ότι η Ρωσία, σε αντίθεση με πολλές δυτικές χώρες, δεν θεωρεί αυτές τις οργανώσεις ως τρομοκρατικές ).
Η Τεχεράνη επίσης παραδίδει τακτικά παρτίδες drones σε πελάτες στη Βενεζουέλα και τον Ισημερινό, καθώς και σε φιλικά αφρικανικά κράτη, σε τακτική εμπορική βάση.
Η ακμάζουσα βιομηχανία drones του Ιράν παράγει δεκάδες διαφορετικούς τύπους drones, από μεγάλα με βεληνεκές χιλιάδων χιλιομέτρων έως τακτικά μοντέλα που εκτοξεύονται με το χέρι. Υπάρχουν επίσης drones καμικάζι, ή μη επανδρωμένα που φέρουν πυραύλους και βόμβες.
Ο David Gambling σημειώνει ότι ο κατάλογος των ιρανικών drones περιλαμβάνει περισσότερα από 200 είδη drones. Η τεχνολογική ανάπτυξη της βιομηχανίας αποδεικνύεται από το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά πρωτότυπα στον κατάλογο, δηλαδή αναπτύσσονται συνεχώς και δεν έχουν ακόμη εισέλθει στη μαζική παραγωγή.
Την ίδια στιγμή, όπως σημειώνει ο στρατιωτικός ειδικός του Forbes, ακόμη και το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δεν γνωρίζει τι συγκεκριμένους τύπους ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα παραλάβει η Ρωσία.
“Loitering munitions” θέλει η Ρωσία
Σύμφωνα με τα ουκρανικά στοιχεία, από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης έχουν χαθεί μόνο 70 αναγνωριστικά μη επανδρωμένα ρωσικά αεροσκάφη. Επομένως, η απόκτηση περισσότερων ιρανικών αναγνωριστικών drones είναι απίθανο να είναι επείγουσα ανάγκη.
Ένας τύπος ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που μπορούν να επιχειρήσουν στο Ντονμπάς είναι τα “loitering munitions”. Είναι απαραίτητα για απομακρυσμένα χτυπήματα εναντίον οχυρών περιοχών που έχουν δημιουργήσει οι Ουκρανοί σε πολλές περιοχές του Ντόνετσκ.
Οι επιθέσεις σε υπόγειες θέσεις διοίκησης και αποθήκες εξοπλισμού, που έχουν δημιουργηθεί, μεταξύ άλλων στο Kramatorsk και στο Slavyansk, θα πραγματοποιηθούν με τη βοήθεια drones καμικάζι. Προορίζονται κυρίως για χρήση ενάντια σε σταθερούς στόχους, όχι άρματα μάχης ή άλλα οχήματα.
Τέτοια drones μπορούν να μεταφέρουν βόμβες ή πυραύλους. Η Ρωσία μπορεί να γίνει πιο προσεκτική όσον αφορά τη δαπάνη του αποθέματος βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων ακριβείας όπως οι Kalibr, λέει ο David Gambling.
Ταυτόχρονα καθώς συνεχίζονται οι επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους στο έδαφος της Ουκρανίας, η έντασή τους δεν μειώνεται, γεγονός που καθιστά αναγκαία την προμήθεια drones καμικάζι.
Η Ρωσία είναι διαθέτει παρόμοια drones, τα Orion. Όσον αφορά το είδος των όπλων, είναι εν μέρει ισοδύναμα με το τουρκικό Bayraktar TB2.
Ο αριθμός των Orions σε υπηρεσία με τη Ρωσία (σε αντίθεση με τα ελαφρύτερα και πιο ογκώδη Orlans) είναι άγνωστος. Εν τω μεταξύ, το Ιράν διαθέτει αρκετούς τύπους όπως το Mohajer-6 (που εξάγεται στην Αιθιοπία) και το Shahed-129 (που αναπτύχθηκε με επιτυχία στη Συρία και το Ιράκ).
Φέρουν έξυπνες βόμβες καθοδήγησης ακριβείας (λέιζερ, υπέρυθρες ή οπτικές) ικανές να χτυπήσουν και κινούμενους στόχους. Θα χρησιμοποιηθούν εναντίον των MLRS HIMARS και των M777 που παρέχονται από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία.
Βασίλης Καπούλας.
0 comments: