Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

Κοσμοϊστορικές εξελίξεις στη Μ. Ανατολή ανάμεσα σε Ισραήλ και Σ. Αραβία.

   

Συνάντηση Αξιωματούχων 30 χωρών για την Χεζμπολάχ.











Κοσμοϊστορικές εξελίξεις συμβαίνουν στην “Μέση Ανατολή” καθώς ξεκίνησε η ομαλοποίηση των σχέσεων Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας κάτι που μέχρι πριν λίγο καιρό θα ήταν αδιανόητη. Η εξέλιξη είναι κομβικής σημασίας καθώς ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη αμυντική ένωση Ισραήλ-Αραβικών κρατών.

Αμερικανικές πηγές αναφέρουν πως πλέον υπάρχουν «ουσιαστικά βήματα» προς την εξομάλυνση που θα δημιουργήσουν ένα νέο χάρτη στην περιοχή, μια “Νέα Μέση Ανατολή”.

Ταυτόχρονα τρέχουν όλες οι εξελίξεις που αφορούν στην αμυντική διασύνδεση Ισραήλ-Αραβικών κρατών ενώ πραγματοποιήθηκε Σύνοδος Κορυφής Αξιωματούχων 30 (!) χωρών για την αντιμετώπιση της Χεζμπολάχ.

Δημιουργείται πλέον συμπαγές μέτωπο κατά του Ιράν και της Χεζμπολάχ. Είναι θέμα χρόνου να ξεσπάσει “καταιγίδα” στην Μέση Ανατολή.

Εξομάλυνση σχέσεων Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα βήματα προς την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ αναμένεται να ανακοινωθούν το Σαββατοκύριακο μετά τη συνάντηση του Τ.Μπάιντεν στη Τζέντα με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν και τον διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Αυτό αποκάλυψαν τρεις Ισραηλινοί αξιωματούχοι

Ο ίδιος ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, επιβεβαίωσε νωρίτερα σε μια ενημέρωση με δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εργάζεται για έναν οδικό χάρτη για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των χωρών κατά την επίσκεψη Μπάιντεν στην περιοχή αλλά αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μόνο μετά τη συνάντηση μεταξύ Μπάιντεν και Σαουδάραβων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του MBS (Μοχάμερντ Μπιν Σαλμάν), και πιθανότατα θα ανακοινωθούν το Σάββατο είτε από τους Σαουδάραβες είτε από τον Μπάιντεν με άδεια από τη Σαουδική Αραβία.

Μην ξεχνάμε, όπως έχει ήδη ενημερώσει το WarNews247, ότι διπλωμάτες και δικηγόροι από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο εργάζονται εδώ και εβδομάδες σε μια περίπλοκη συμφωνία, που θα επιτρέψει τη μεταφορά δύο στρατηγικών νησιών της Ερυθράς Θάλασσας από την Αίγυπτο στη Σαουδική Αραβία.

Η συμφωνία θα υπογραφεί κατά την επίσκεψη Μπάιντεν στο Βασίλειο.


Η Σαουδική Αραβία θα επιτρέψει απευθείας πτήσεις από το Ισραήλ για το Χατζ

Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να επιτρέψει τη χρήση του εναέριου χώρου της για όλες τις εμπορικές πτήσεις από και προς το Ισραήλ και να ανοίξει απευθείας αεροπορική σύνδεση για τους μουσουλμάνους στο εβραϊκό κράτος προκειμένου να συμμετάσχουν στο προσκύνημα χατζ στη Μέκκα.

Τρεις Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι πολύ πιθανό η συμφωνία να ανακοινωθεί κατά την επίσκεψη του Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία. Πρόκειται για μια ξεχωριστή συμφωνία που επιτρέπει στις ισραηλινές αεροπορικές εταιρείες να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της Σ.Αραβίας για πτήσεις με προορισμό τα ανατολικά προς την Ινδία και την Κίνα.

«Το Ισραήλ ελπίζει ότι τα βήματα που θα μπορούσε να κάνει η Σαουδική Αραβία τις επόμενες ημέρες θα είναι η αρχή μιας διαδικασίας εξομάλυνσης μεταξύ των χωρών» δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος.

«Δεν μπορούμε να φανταστούμε τη συνέχιση της αλλαγής στην περιοχή χωρίς εξομάλυνση μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας και κάνουμε σταδιακά βήματα προς αυτόν τον σκοπό».

«Η δουλειά μας είναι να εμβαθύνουμε με τις χώρες που έχουν υπογράψει και να προχωρήσουμε ευρύτερα αν μπορούμε», ανέφερε από την πλευρά του το CNN επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο.

Η Σαουδική Αραβία απαιτεί επί του παρόντος τους μουσουλμάνους προσκυνητές από το Ισραήλ να ταξιδέψουν μέσω τρίτης χώρας για να φτάσουν στη Μέκκα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ριάντ ετοιμάζεται να ανακοινώσει «ότι θα επιτρέψει σε όλες τις εμπορικές πτήσεις από και προς το Ισραήλ να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο του και να επιτρέψει στη μουσουλμανική μειονότητα του Ισραήλ να κάνει πτήσεις τσάρτερ απευθείας στη Σαουδική Αραβία για να συμμετάσχει στο χατζ», ανέφερε το CNN.

Επί του παρόντος, η Σαουδική Αραβία δέχεται μουσουλμάνους προσκυνητές από το Ισραήλ που φτάνουν στη Μέκκα -την πιο ιερή πόλη του Ισλάμ- για να συμμετάσχουν στο προσκύνημα χατζ αλλά τους απαιτεί να ταξιδέψουν μέσω τρίτης χώρας.

Το χατζ είναι ένα καθήκον που γίνεται μια φορά στη ζωή όλων των Μουσουλμάνων που είναι σωματικά και οικονομικά ικανοί να κάνουν το ταξίδι, το οποίο τους οδηγεί σε ένα μονοπάτι που πιστεύεται ότι διένυσε ο Προφήτης Μωάμεθ πριν από περίπου 1.400 χρόνια.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κόστος έως και 11.500 $ για ένα ταξίδι διάρκειας μιας εβδομάδας, σύμφωνα με τον Υπουργό Περιφερειακής Συνεργασίας του Ισραήλ Esawi Frej, ενώ οι προσκυνητές από γειτονικά αραβικά κράτη πληρώνουν περίπου το μισό αυτό το ποσό.

Σε άρθρο γνώμης πριν από την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, ο Μπάιντεν είπε ότι το απευθείας ταξίδι ήταν ένα «μικρό σύμβολο» των νέων δεσμών και «βημάτων προς την εξομάλυνση» μεταξύ του Ισραήλ και του αραβικού κόσμου.

Το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις, αλλά οι κρυφοί δεσμοί έχουν θερμανθεί τα τελευταία χρόνια καθώς το Ριάντ και ο εκ των πραγμάτων κυβερνήτη του, ο Σαουδάραβας διάδοχος πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, φέρεται να βλέπουν το Ισραήλ ως στρατηγικό εταίρο στη μάχη κατά της ιρανικής επιρροής στην περιοχή.

Το βασίλειο αρνήθηκε να υπογράψει τις Συμφωνίες του Αβραάμ με τη μεσολάβηση της Ουάσινγκτον το 2020, όπως ήλπιζαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, αλλά έδωσε το πράσινο φως στο Μπαχρέιν, όπου διατηρεί αποφασιστική επιρροή, να ενταχθεί στη συμφωνία εξομάλυνσης με το Ισραήλ παράλληλα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μαρόκο.

Ισραηλινά drone στον ουρανό του Μπαχρέιν και στην έδρα του 5ου Στόλου

Ταυτόχρονα, σε μια κίνηση που αντανακλά την αυξημένη παρουσία του Ισραήλ στον Κόλπο, η Ιερουσαλήμ πούλησε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και συστήματα αντι-drone στο Μπαχρέιν, ανέφερε η Wall Street Journal.

Επιπλέον, η Mossad και η Shin Bet (Ισραηλινή Υπηρεσία Ασφαλείας) έχουν επίσης αρχίσει να εκπαιδεύουν αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών του Μπαχρέιν.

Δεν υπάρχουν ακόμη περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το ποιους τύπους drone πωλήθηκαν στο βασίλειο του Κόλπου. Το Ισραήλ, ωστόσο, είναι κορυφαίος εξαγωγέας drones.

Πρόκειται για πολύ σημαντική εξέλιξη.

Στο Μπαχρέιν σταθμεύει ο 5ος αμερικανικός στόλος, ενώ από εκεί συντονίζονται κάποιες επιχειρήσεις της CENTCOΜ, της κεντρικής διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ περιοχή ευθύνης της οποίας είναι η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική και περιοχές της Ασίας, στην οποία εντάχθηκε πέρυσι το Ισραήλ.

Το Μπαχρέιν έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για το Ιράν εδώ και χρόνια. Το βασίλειο έχει δεχθεί επίθεση από τρομοκρατικές ομάδες που οργανώθηκαν από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν και τη Χεζμπολάχ, και συνεχίζει να αντιμετωπίζει απειλές από σουνιτικές τρομοκρατικές ομάδες.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Gantz στη Μανάμα τον Φεβρουάριο, είπε ότι το Ισραήλ ήταν πρόθυμο να βοηθήσει στην άμυνα έναντι τέτοιων επιθέσεων.

Καθώς οι επιθέσεις με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν κατά του Ισραήλ και των κρατών του Κόλπου έχουν αυξηθεί, οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην κατανόηση του τρόπου αντιμετώπισης των απειλών που αντιμετωπίζουν οι χώρες της περιοχής.

Τα μνημόνια συμφωνίας έθεσαν ένα σταθερό πλαίσιο συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας που επισημοποίησε τις αμυντικές σχέσεις μεταξύ των χωρών. Επιτρέπουν αυξημένη συνεργασία σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής πληροφοριών, της εκπαίδευσης μεταξύ στρατιωτικών και στρατιωτικών και της συνεργασίας μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών.

Ο πρώην πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ πρόσφερε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα άμεση βοήθεια για την αντιμετώπιση των ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών μετά από μια θανατηφόρα επίθεση στο Άμπου Ντάμπι. Τους μήνες που ακολούθησαν, σχεδόν δώδεκα μεγάλα στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη C-17 Globemaster που ανήκαν στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΑΕ προσγειώθηκαν στο Ισραήλ. Μπορούν να φιλοξενήσουν ωφέλιμα φορτία έως και 164.900 λιβρών.

Δεν είναι σαφές γιατί βρίσκονταν στο Ισραήλ, αλλά υπήρξαν εικασίες ότι πιθανότατα μετέφεραν εξοπλισμό που σχετίζεται με αμυντικά συμβόλαια που είχαν υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών.

Συνάντηση Αξιωματούχων 30 χωρών για την αντιμετώπιση της Χεζμπολάχ

Παράλληλα, διπλωμάτες, αξιωματικοί και εμπειρογνώμονες πληροφοριών από το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία, τέσσερα άλλα κράτη του Κόλπου και 22 επιπλέον χώρες πραγματοποίησαν μυστική (μέχρι πρότινος) διήμερη συνάντηση, που διοργάνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, για την αντιμετώπιση των δραστηριοτήτων της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Η συνάντηση της Συντονιστικής Ομάδας Επιβολής του Νόμου, η οποία ιδρύθηκε το 2014, ήταν μέρος μιας προσπάθειας των ΗΠΑ να κινητοποιήσουν χώρες για να αντιμετωπίσουν τις δραστηριότητες της Χεζμπολάχ εκτός Λιβάνου, προκειμένου να εμποδίσουν τα δίκτυα τρομοκρατίας, χρηματοδότησης και προμηθειών της. είπε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

30 χώρες συμμετείχαν στη συνάντηση που έγινε στις 29-30 Ιουνίου στην Ευρώπη. Ήταν η πρώτη τέτοια συνάντηση από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Πρόεδρος Μπάιντεν.

Συμμετείχαν αξιωματούχοι από το Μπαχρέιν, το Ισραήλ, το Κουβέιτ, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και πολλές χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, σύμφωνα με πηγές με άμεση γνώση.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι ένα από τα κύρια σημεία που οι ΗΠΑ ήθελαν να τονίσουν στους συμμετέχοντες ήταν ότι παρά τα οικονομικά προβλήματα στο Ιράν και τον Λίβανο, η Χεζμπολάχ εξακολουθεί να επεκτείνει τον τρόμο και την εγκληματική δραστηριότητά της σε όλο τον κόσμο.

Ο κύριος τομέας ανησυχίας που συζητήθηκε στη συνάντηση ήταν οι επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική, όπου ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι ο οργανισμός αναζητά εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης και προμηθειών. Βασίλης Καπούλας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου