Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022

Η Τουρκία ρυθμιστής των παγκόσμιων εξελίξεων καθορίζει το μέλλον Ανατολής και Ευρώπης.

     

Η Τουρκία καθορίζει τις παγκόσμιες εξελίξεις και είναι απαραίτητη και για τις δύο υπερδυνάμεις. Οι Τούρκοι εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο την γεωστρατηγική τους θέση, το ισχυρό στράτευμα, την βαριά αμυντική βιομηχανία, τα πολιτικά παιχνίδια και τους πολέμους σε Συρία και Ουκρανία, επέτυχαν να κάνουν την Τουρκία παγκόσμια δύναμη μετά την Ρωσία-Κίνα, Αμερική, Ινδία, Ισραήλ και Ιράν. 

 

Γράφει ο Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός και Γεωπολιτικός αναλυτής (Contact : survivorellas@gmail.com-6945294197).

Σε παγκόσμιο επίπεδο πρώτη η στήλη Επικρατέειν η Απόλλυσθαι πριν από 16 χρόνια έγραψε ότι η Τουρκία δεν θα διαλυθεί. Αντιθέτως θα γίνει παγκόσμια δύναμη. 

Όσοι επιβουλεύονται το Ελληνικό έθνος, παρουσιάζουν ψευδώς ότι η Τουρκία είναι υπό κατάρρευση σε οικονομικό επίπεδο και όχι μόνον. Εκτός από τον αμυντικό τομέα, την γεωστρατηγική θέση, την ισχυρή ηγεσία, η Τουρκία δείχνει ότι είναι ισχυρή και οικονομικά. Σχετικά με την οικονομία ενδεικτικό ήταν ότι έτος 2002 υπήρχαν μόλις 56 Τουρκικές εταιρείες για αμυντικά-εξοπλιστικά προγράμματα και το 2020 έφτασαν τις 1500, από τις οποίες οι επτά βρίσκονται ήδη στην λίστα των 100 κορυφαίων εταιριών σε διεθνές επίπεδο. 

Την λίστα των εισαγωγέων Τουρκικού-πολεμικού εξοπλισμού αποτελούν 170 χώρες. Πρώτη σε εισαγωγές είναι η Αμερική και πέμπτη την Γερμανία !!! Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα σχετικά με το εμπόριο όπλων θεωρούν ότι η Τουρκία εδώ και χρόνια χρησιμοποιεί Γερμανική τεχνολογία. Παρόμοιες συζητήσεις έχουμε και στο Γερμανικό κοινοβούλιο. Τα νέα όπλα που κατασκευάζονται στην Τουρκία με κορωνίδα τα «drones Bayraktar», δοκιμάστηκαν με επιτυχία κατά την διάρκεια των Τουρκικών εισβολών στην Συρία, στο Ιράκ, στην Λιβύη, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και στον Ουκρανικό πόλεμο. Τα κράτη- αγοραστές αυξάνονται με μαθηματική πρόοδο. Το αποτέλεσμα όπως αναφέρουν πολλοί έγκυροι οικονομικοί αναλυτές, είναι ότι τα επόμενα χρόνια τα εξοπλιστικά θα καταλάβουν την πρώτη θέση στην λίστα των εξαγωγών του Τουρκικού κράτους. Ο Ερτνογάν έθεσε ως στόχο να είναι η Τουρκία μέσα στις τρεις κορυφαίες χώρες του κόσμου σε εξαγωγές όπλων-αμυντικού εξοπλισμού. Δημιουργεί ένα "Τουρκικό-Τουρανικό ΝΑΤΟ". Με βάση αυτά τα γεωστρατηγικά σχέδια κινείται Ερντογάν μαζί με το επιτελείο του στην Ανατολική Μεσόγειο και τον Καύκασο. Σχετικά με την οικονομική κατάσταση του Τουρκικού κράτους σας προτείνω να διαβάσετε τι αναφέρει σχετικά και ο Ναύαρχος Σ. Φενέκος (1) 

Το Αιγαίο γίνεται Τουρκική θάλασσα για την «αρμάδα των σιτηρών.


Η παγκοσμιοποίηση επιθυμεί να ανατρέψει την πατριωτική-Συριακή κυβέρνηση με τα πιστά και εξαρτημένα από αυτήν κράτη της περιοχής, με κορωνίδα την Τουρκία, καθώς και τα καθεστώτα της απόλυτης μοναρχίας, των χωρών του Κόλπου, όπως είναι η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και άλλα. Η Συρία έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης και ανελέητου ανταγωνισμού, σε παγκόσμιο επίπεδο των μεγάλων δυνάμεων. Οι ισχυροί του πλανήτη (Ρωσία, Ισραήλ, Τουρκία, Ιράν και Αμερική), ανταγωνίζονται σε ουδέτερο έδαφος, στα πεδία των μαχών τα οποία είναι δομημένα γύρω από την εξυπηρέτηση των τεραστίων συμφερόντων τους σε γεωστρατηγικό-ενεργειακό επίπεδο. Είναι γεγονός πως η τωρινή εμπόλεμη κατάσταση δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την υπεράσπιση του Συριακού έθνους. Κανείς δεν γνωρίζει εάν και πότε θα σταματήσει ο πόλεμος στην Συρία. Ούτε και πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση σχετικά με την μεταπολεμική εποχή και τον συσχετισμό των δυνάμεων, στην Μέση Ανατολή. 

Ο Πούτιν είναι σε θέση να σταματήσει τον πόλεμο στην Συρία. Εν τούτοις δεν το κάνει για να δοκιμάζει τα νέα Ρωσικά όπλα και να κρατά μάχιμο τον στρατό του σε πραγματικές συνθήκες πολέμου. Επίσης είναι πολύ μεγάλο το οικονομικό κίνητρο καθώς Συρία και Ιράν αγοράζουν τα πάντα στον εξοπλιστικό τομέα από την Συρία. Η Αμερική έχασε τον μικρότερης κλίμακας παγκόσμιο πόλεμο που διεξάγεται στην Συρία. Για να μην διασύρονται άλλο από την Ρωσία, οι ηττημένοι Αμερικάνοι αποφάσισαν την ανασύσταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και παράλληλα ανέθεσαν την διεξαγωγή όλων των πολέμων για λογαριασμό των ΗΠΑ, στον Ερντογάν. Ήδη η Τουρκία έχει κατακτήσει την Βόρεια Συρία, την Λιβύη, το Ναγκόρνο Καραμπάχ και αντικαθιστά την Αμερική στο Αφγανιστάν και όπου κριθεί απαραίτητο. Ο Ερντογάν μεγαλώνει την Τουρκία μέσα από τα επεκτατικά σχέδια του. Οι νεότουρκοι σκοπεύουν να δημιουργήσουν ένα ομοσπονδιακό κράτος σύμφωνα με το μοντέλο της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Με παράδειγμα την Ρωσία ο Τούρκος πρόεδρος δημιουργεί ένα ομοσπονδιακό κράτος το οποίο θα περιλαμβάνει την Βόρεια Συρία, την Βόρεια Κύπρο και τμήματα εδαφών από  το Ιρακινό Κουρδιστάν, την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.  

Η Τουρκία του Ερντογάν επέτυχε να αλλάξει τις δημογραφικές στατιστικές και την οικονομική επιρροή στις συγκεκριμένες περιοχές. Η ανασύσταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας έχει ήδη αρχίσει. Βόρεια Συρία, Βόρεια Κύπρος, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Δυτική Θράκη, Κρήτη, Δωδεκάνησα, και όλα τα Ελληνικά νησιά μέχρι την μέση του Αιγαίου θα προσαρτηθούν στην νέα αυτοκρατορία του Ερντογάν. Αυτή είναι η πρώτη φάση επέκτασης των Τούρκων. Η σύγχρονη Τουρκία είναι ο διάδοχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία κυβέρνησε τεράστιες περιοχές της Μέσης Ανατολής για αιώνες. Τώρα ξανά η Άγκυρα με την βοήθεια του στρατού, θέλει να ελέγξει εδάφη και θαλάσσιες περιοχές με πλούσια ενεργειακά κοιτάσματα σε Α. Μεσόγειο. 

Ο Ερντογάν έχει αντιληφθεί ότι η Αμερική είναι σε πλήρη αδυναμία και ότι εξαρτάται αποκλειστικά από τις Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, με αποτέλεσμα να εκμεταλλεύεται στο έπακρο την θέση του. Δυστυχώς αυτό κάνει ανεξέλεγκτο και ασύδοτο τον Τούρκο πρόεδρο. Το πιο ενδεικτικό παράδειγμα περί αυτού είναι η αγορά των πυραύλων S 400, από την Ρωσία. Για να μπορέσει να ανακάμψει η τέως Αμερικανική υπερδύναμη δημιούργησε τον πόλεμο στην Ουκρανία, με την προσδοκία να ηττηθεί η Ρωσία, για να αποκτήσει η Ουάσιγκτον εκ νέου την παγκόσμια κυριαρχία. 

Εν τούτοις η Ρωσία νικά κατά κράτος την Ουκρανία και τους Νατοϊκούς. Αρκετοί αξιωματικοί του ΝΑΤΟ μεταξύ αυτών και Αμερικανοί σκοτώθηκαν είτε έχουν συλληφθεί. Ο διασυρμός των ΗΠΑ δεν έχει προηγούμενο καθώς οι ηττημένοι Αμερικάνοι παραμένουν στην Ανατολική Συρία, με την έγκριση των Ρώσων. Ο νέος παγκόσμιος εξουσιιαστής Πούτιν εγκαινίασε το δικό του νεοταξικό δόγμα. Φίλος και έχθρος την ίδια χρονική στιγμή με τα άλλα κράτη !!! Ενδεικτκό παράδειγμα οι σχέσεις του Ρώσου προέδρου με τον Ρετζέπ-Ταγίπ Ερντογάν. 

Ρωσία και Τουρκία έχουν μεγάλες πολιτικές και ιστορικές διαφορές, Όμως όλα αυτά δεν αποτελούν εμπόδιο στις σχέσεις των δύο ηγετών. Έχουν συγκρουστεί στρατιωτικά μεταξύ τους αρκετές φορές. Τον καιρό που ήταν ακόμη μεγάλες αυτοκρατορίες, οι δύο χώρες βρέθηκαν αντίπαλες σε περιοχές όπου συγκρούονταν τα συμφέροντά τους. Κατά την δεκαετία που πέρασε, τα δύο έθνη έχουν πολεμήσει στην Συρία, την Λιβύη. και τον Καύκασο. Στον Καύκασο η Ρωσία στηρίζει την Χριστιανική Αρμενία και η Τουρκία πολιτικά και στρατιωτικά το Αζερμπαϊτζάν. Τον Νοέμβριο του 2020 οι δύο ηγέτες τερμάτισαν τις μάχες επισφραγίζοντας μια συμφωνία που δίνει στην Ρωσία στρατιωτική παρουσία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και στην Τουρκία μια οικονομική βάση στον Νότιο Καύκασο. Αυτή η συμφωνία αντιπροσωπεύει μια από τις μεγαλύτερες γεωστρατηγικές ανατροπές καθώς η Ρωσία και η Τουρκία βρισκόταν επί αιώνες σε αντίθετες πολιτικές και θρησκευτικές πλευρές. Στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ το Κρεμλίνο συμμάχησε με την Άγκυρα για να περιοριστούν οι Νατοϊκές-Αμερικανικές δυνάμεις. Μετά από την επανάσταση των μπολσεβίκων και την κατάρρευση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Τούρκοι θεώρησαν τους Ρώσους ως συμμάχους, και αντίστοιχα οι κομμουνιστές τους Τούρκους, ενάντια στην εχθρική Δύση. 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει την παγιωμένη άποψη-τακτική ότι η συμμαχία με την Τουρκία, θα τον βοηθήσει να διαλύσει το ΝΑΤΟ. Για αυτό η φιλία των Τούρκων είναι πιο σημαντική από το να βοηθήσει την αιματοβαμμένη Συρία. Για αυτούς τους λόγους είχαμε την συναίνεση της Ρωσίας και με την σύμφωνη γνώμη του "Τσάρου", η Τουρκία ενεπλάκη στον πόλεμο του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Από την πλευρά του ο δαιμόνιος Ερντογάν στοχεύει να οδηγήσει την Ρωσία σε πολεμική σύγκρουση με το Νάτο, ευελπιστώντας σε ήττα και διάλυση της Ρωσίας ώστε να πάρει η Άγκυρα την θέση της Μόσχας !!! Πίσω από τον Ερντογάν καραδοκεί η δύση, για να αποσπάσει ενεργειακά την Ευρώπη από την Μόσχα. 

Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας είναι ιδιόμορφες-πολύπλευρες με βάση το γεγονός ότι η Τουρκία του Ερντογάν, είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που συγκρούστηκε στρατιωτικά με την Ρωσία την δεκαετία 2010-2020. Ενδεικτικό ήταν το γεγονός ότι η Τουρκία κατέρριψε ένα Ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο, προερχόμενο από την μαρτυρική Συρία. 

Εν τούτοις η Ρωσία απάντησε μόνον με κυρώσεις στα Τουρκικά προϊόντα, ζητώντας από τους Ρώσους τουρίστες να μην επισκέπτονται την Τουρκία και παράλληλα βομβάρδισε Τουρκόφωνους μαχητές στην βόρεια Συρία. Επίσης Ρώσοι αξιωματούχοι και τα ΜΜΕ κατηγόρησαν μέλη της οικογένειας του Ερντογάν, ότι αγόραζαν πετρέλαιο από το Ισλαμικό Κράτος. Η Τουρκία είναι σε θέση να πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Συρία, αποκλειστικά με την Ρωσική έγκριση. Στον στενό κύκλο συμβούλων του Ερντογάν, καθώς και στον Τουρκικό στρατό υπάρχουν αρκετοί  υποστηρικτές της Ασιατικής ενώσεως, οι οποίοι επιθυμούν την συνεργασία με την Ρωσία, το Ιράν και την Κίνα. Φίλοι και εχθροί, μια νέα τάξη πραγμάτων από τους Πούτιν και Ερτνογάν. Ρωσία και Τουρκία είναι σύμμαχοι αν και εξακολουθούν να έχουν συγκρούσεις, στην Συρία.

Μετά από Ρωσική επίθεση ενάντια σε Τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, σκοτώθηκαν 36 Τούρκοι στρατιώτες. Εν τούτοις η Τουρκία  θεώρησε υπεύθυνο για την επίθεση τον πρόεδρο της Συρίας, τον Μπασάρ αλ-Ασσάντ !!!  Ως αναπόδοση ο Βλαντιμίρ Πούτιν, επέτρεψε εν μέρη στην Τουρκία, να βομβαρδίσει της κυβερνητικές δυνάμεις με τα πολεμικά αεροσκάφη της, ενώ τα Ρωσικά αεροσκάφη παρέμειναν στο έδαφος ως παθητικοί θεατές. Οι δύο μεγάλες δυνάμεις έχουν διαφορετικά κίνητρα και συμφέροντα στην Συρία, την Γεωργία, την Λιβύη και την Ουκρανία. Η Τουρκία θέλει να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, η Ουκρανία και η Γεωργία. Αυτό το ενδεχόμενο όμως είναι απίθανο για την Ρωσία, η οποία διεξήγαγε πολέμους για να κρατήσει τις δύο χώρες μακριά από την εξουσία της Αμερικής και του ΝΑΤΟ. Η Αγκυρα εφαρμόζει ύπουλες τακτικές. Ο Ερντογάν έχει υποστηρίξει την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας, από την Ρωσική Ομοσπονδία, κάνοντας λόγο για διωγμούς της Τουρκογενούς μειονότητας στην χερσόνησο. Η Χερσόνησος της Κριμαίας αποτελεί αντικείμενο της έχθρας μεταξύ Ρώσων και Τούρκων. Η εμπλοκή της Τουρκίας στο Ουκρανικό πρόβλημα, ενδέχεται να αλλάξει τα γεωστρατηγικά δεδομένα υπέρ της Άγκυρας. 

Ο πραγματικός δημιουργός της ένοπλης σύγκρουσης, μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας αποδείχθηκε ότι είναι η Τουρκία. Eπίσης έχουμε τις δηλώσεις της Τουρκίας σχετικά με την ετοιμότητά της να παράσχει βοήθεια στην Ουκρανία για την επιστροφή της Κριμαίας !!! Για όσους δεν γνωρίζουν η Κριμαία αποτελεί μόνιμο θέμα εντάσεων και αντιπαλότητας μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Οι ενέργειες Τουρκίας προκαλούν μεγάλης κλίμακας ένταση στις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας. Η Ρωσική ομοσπονδία ευθέως έχει κατηγορήσει το νεοταξικό ΝΑΤΟ, ότι προσπαθεί να ανατρέψει τον Πούτιν. Μεταξύ άλλων σημείο τριβής μεταξύ Ρωσίας και Δύσης αποτελεί η υπόθεση Ναβάλνι, με κατηγορίες εκατέρωθεν. Από την μεριά της η Τουρκία παρά το γεγονός ότι είναι μια χώρα-μέλος του Νάτο και υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είπε το παραμικρό για την υπόθεση Ναβάλνι, ούτε για τις χιλιάδες συλλήψεις που υποστηρίζουν τον Ρώσο πολιτικό αντίπαλο του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η σιωπή του δαιμόνιου Ερντογάν, δείχνει την ύπαρξη σχεδίων και  στόχων που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δύο ηγετών.

Την ίδια ακριβώς τακτική ακολουθεί ο Ρώσος πρόεδρος και με την ηττημένη Αμερική, στον πόλεμο της Συρίας. Οι Αμερικάνοι αν και ηττήθηκαν κατά κράτος έχουν στην κατοχή τους μέχρι σήμερα την Ανατολική Συρία, και συνεχίζουν να αφαιρούν παράνομα τον ενεργειακό πλούτο της διαλυμένης από τον πόλεμο μαρτυρικής χώρας. Την ίδια πολιτική ακολουθεί και με το Ισραήλ, η Ρωσική Ομοσπονδία. Το Ισραήλ έχει την έγκριση να βομβαρδίζει την Δαμασκό, αν και στηρίζει εμπράκτως την Ουκρανία.

Οι σύγχρονες υπερδυνάμεις της εποχής μας θα πολεμήσουν για θρησκευτικές, πολιτιστικές-κοινωνικές, οικονομικές και εδαφικές αιτίες. Γεωστρατηγικά έχουμε ένα εκτενέστατο θρησκευτικό, πολιτικό-στρατιωτικό, πολιτιστικό πλέγμα συμφερόντων και κυριαρχίας ανάμεσα στις δύο αυτοκρατορίες-υπερδυνάμεις Ρωσία-Κίνα και Αμερική-ΝΑΤΟ. Ένα από τα πιο επικίνδυνα μέσα που χρησιμοποιούνται από την νέα τάξη είναι οι θρησκευτικές οργανώσεις οι οποίες διέπονται από ένα ανελέητο και τυφλό θρησκευτικό φανατισμό. Με αυτές τις μεθόδους επιδιώκουν την δημιουργία μεσαιωνικών καθεστώτων για να εξυπηρετήσουν την κυριαρχία του Σιωνισμού. Η Ανατολική Μεσόγειος φλέγεται από την τεράστια πολεμική σύγκρουση, καθώς έχουμε έναν κανονικό παγκόσμιο πόλεμο σε μικρότερη μορφή στην Συρία. Εξαιτίας της αναβίωσης, της Οθωμανικής αυτοκρατορίας από την Τουρκία του Ρ. Τ. Ερντογάν, είναι απόλυτη ανάγκη να δούμε προσεκτικά τις συμμαχίες που θα συγκροτηθούν, για την μοιρασιά του υπάρχοντος ορυκτού πλούτου και τις αλλαγές των συνόρων. 

Η σύγκρουση των πολιτισμών ανάμεσα σε Ορθοδοξία-Ισλάμ που επιδιώκουν οι νεοταξίτες, είναι προ των πυλών και χρειαζόμαστε δίπλα μας τον μοναδικό μας σύμμαχο κατά την σύγχρονη εποχή. Τον Φιλέλληνα Μπασάρ Ασσάντ. Ήδη βιώνουμε την δόμηση των αιτίων της σύγκρουσης, με την μαζική εισβολή του Ισλάμ στην Ελλάδα και τον μαζικό αφελληνισμό. Ο θρησκευτικός πόλεμος που θα ξεκινήσει, θα είναι ίσως ο μεγαλύτερος όλων των εποχών. Οι λόγοι που επιθυμεί η Αμερική-ΝΑΤΟ και η Ευρώπη τον αφανισμό του Πούτιν και του Ασσάντ είναι πολύ σημαντικοί και ζωτικής σημασίας για την νέα τάξη πραγμάτων. Εν τούτοις ένας είναι ο βασικότερος όλων και ο πιο καθοριστικός. Εκτός από τον ενεργειακό πλούτο των δύο κρατών, και το πιο νόμισμα θα χρησιμοποιούν στις διεθνείς συναλλαγές τους, το μεγαλύτερο εμπόδιο για την νέα τάξη πραγμάτων είναι η ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ Ορθοδόξων Χριστιανών και Μωαμεθανών. Αυτή την εποχή ο Ελληνισμός βρίσκεται στο απόγειον της παρακμής του, και την θέση του έχει πάρει η Ορθόδοξη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Ρωσική Ομοσπονδία ηγείται των Ορθοδόξων Χριστιανών, σε παγκόσμιο  επίπεδο. Η πολεμική σύγκρουση Ρωσίας-Τουρκίας είναι αναπόφευκτη, ειδικά όταν στους προεδρικούς θώκους των δύο κρατών δεν θα βρίσκονται πλέον ο Βλαντιμίρ Πούτιν και Ερντογάν. Πουτιν και Ερντογάν είναι οι πιο επιτυχημένοι πολιτικοί του αιώνα μας, και οι φιλοδοξίες τους δεν έχουν όρια.

Οι πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας ακολουθούν τις ίδιες πρακτικές σχετικά με την άσκηση της εξουσίας στις χώρες τους. Ο Πούτιν ήδη αναβίωσε την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, στην σύγχρονη μορφή της, και ο Ερντογάν ξεκίνησε την ανασύσταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. 

Oι εργασίες της στήλης Επικρατέειν η Απόλλυσθαι γράφονται κάτω από τις πιο δυσμενείς συνθήκες, που βρέθηκε ποτέ συνάνθρωπος μας και αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του κυρίου Άγγελου-Ευάγγελου Φ. Γιαννόπουλου. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση ολόκληρου του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την έγκριση του Arisvinews και της στήλης. Επιτρέπεται μόνον η αναδημοσίευση του 50% των εργασιών Γεωστρατηγικής-Ιστορίας και Ορθοδοξίας του κυρίου Άγγελου-Ευάγγελου Φ. Γιαννόπουλου (Γεωστρατηγικού και Γεωπολιτικού αναλυτή (Contact : survivorellas@gmail.com-6945294197). Απαραίτητη προυπόθεση για την αναδημοσίευση είναι η προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο Arisvinews. 

Απίστευτο οι Ρώσοι δηλώνουν με υπερηφάνεια ότι είναι συνεχιστές του Imperium Romanum με πρωτεύουσα την αρχαία Ρώμη !!! 

ΕΠΙΚΡΑΤΕΕΙΝ

Πάγια αρχή μου είναι ότι όλοι οι λαοί, όλοι οι άνθρωποι, έχουν δικαίωμα να πιστεύουν οπού θέλουν. Όλα αυτά με την απαραίτητη προυπόθεση να μην επιβάλλουν τα πιστεύω τους σε τρίτους, είτε δια της βίας, είτε με πλάγιους τρόπους.  Από όλους τους προαναφερόμενους, εξαιρείται, ένα μικρό μέρος βάση των παγκόσμιων Φιλοσοφικών-μαθηματικών σταθερών, μέτρον άριστον και μηδέν άγαν.

Η ελευθερία πίστεως είναι θεόδοτη. Ο ίδιος ο Θεός έδωσε το δικαίωμα στους ανθρώπους, να πιστεύουν, όπου επιθυμούν. Προσωπικά είμαι υπέρ της συνυπάρξεως των λαών και των διαφορετικών θρησκευτικών, πεποιθήσεων, για αυτό στηρίζω, τον μεγάλο Σύριο ηγέτη Ασσάντ, ο οποίος επέτυχε να συνυπάρχουν ειρηνικά, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι.

(1) Ο ΤΑΧΥΔΑΚΤΥΛΟΥΡΓΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Η “ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ” ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΛΑΚΑΔΟΡΟΥΣ

1. ΓΕΓΟΝΟΣ. Στην Τουρκία χθες η λίρα (αμέσως μετά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης Ερντογάν πως προτίθεται να αναπληρώσει τις όποιες απώλειες προκαλέσει η πτώση της λίρας στις καταθέσεις), σημείωσε άλμα της τάξης του 20%, ανακτώντας μεγάλο μέρος της αξίας της, επιστρέφοντας αρχικά σε επίπεδα λίγο κάτω από τις 11 τουρκικές λίρες προς ένα δολάριο. Στην συνέχεια, (όπως είναι αναμενόμενο σε τέτοιες μεταβολές – το λεγόμενο παντελόνιασμα των κερδών από τους κερδοσκόπους), η λίρα έχασε και πάλι το 7% της αξίας έναντι του δολαρίου και το βράδυ χθες κυμαινόταν σε επίπεδα γύρω στις 13 λίρες προς ένα δολάριο (όταν μόλις τρεις ημέρες πριν στις 20 Δεκ είχε ξεπεράσει τις 20 λίρες ανά δολάριο).

Η εκτόξευση αυτή που γνώρισε η λίρα ήταν το μεγαλύτερο ράλι της από το 1983 και οφειλόταν ακριβώς στην υπόσχεση του Τούρκου προέδρου ότι θέτει σε εφαρμογή πρόγραμμα θωράκισης των καταθέσεων από τις διακυμάνσεις του νομίσματος.

2. ΣΧΟΛΙΑ. Πολλές φορές έχω αναφερθεί στο ότι είναι εξαιρετικά βιαστικές οι θέσεις που προβάλλονται συχνά από κομματικούς κλακαδόρους στα ΜΜΕ για την διεθνή απομόνωση της Τουρκίας και την Τουρκική οικονομία, σε τέτοιο βαθμό που να θεωρούμε ότι θα καταρρεύσει και όλη η χώρα. Πόσο μάλλον όταν αυτή η υποτιθέμενη διεθνής απομόνωση αλλά και η σημερινή δυσχερής οικονομική κατάσταση της προβάλλονται αφελώς ως αποτέλεσμα της δικής μας πολιτικής έναντι της Τουρκίας. Άκουσα σήμερα τους γνωστούς κλακαδόρους που μέχρι προχθές προέβλεπαν την κατάρρευση της Τουρκίας, να μην μπορούν να εξηγήσουν τεχνικά και με αξιόπιστα επιχειρήματα την μεταστροφή αυτή, και να την αποδίδουν στις ταχυδακτυλουργικές ικανότητες του Ερντογάν που βγάζει λαγούς από το καπέλο, (κατέληξαν να τον αντιμετωπίσουν με δέος μάλιστα). Δεν θα σχολιάσω περισσότερο αυτήν την “μεταφυσική” προσέγγιση, απλά επιβεβαιώνεται ότι οι κομματικές αυτές προσεγγίσεις παραπλανούν τους πολίτες και τελικά κάνουν μεγάλο κακό στην αξιολόγηση των σχέσεων μας με την Τουρκία. 

3. ΑΝΑΛΥΣΗ. Και όπως αναλύω διεξοδικά σε προηγούμενα άρθρα, ναι μεν υφίσταται μία οικονομική κρίση στην οικονομία της σήμερα λόγω κακών πολιτικών επιλογών, όμως έχει όλες τις προοπτικές να την ξεπεράσει και να ξαναγυρίσει σε μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης, λόγω ακριβώς θετικών μακροοικονομικών στοιχείων που παρουσιάζει και μπορεί να στηριχθεί και να αντιστρέψει την κατάσταση, όπως είναι π.χ. Η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη (9% πέρυσι με πρόβλεψη από το ΔΝΤ ότι θα παραμείνει μεταξύ 8-5% μέχρι το 2026). Ο νεότατος αυξανόμενος πληθυσμός (Μ.Ο. τα 31, 5 έτη- εμείς έχουμε τα 45,5 έτη). Η μικρή ανεργία. Η μεγάλη παραγωγική δυνατότητας που έχει η τεράστια χώρα της,το χαμηλό χρέος της (40%), ο αυξανόμενος τουρισμός (182% πέρυσι και θα αυξηθεί με τις νέες ισοτιμίες). Η εξαγωγική της δραστηριότητα που βελτιώνει το ισοζύγιο (παρά την αύξηση των τιμών εισαγομένων προϊόντων και πρώτων υλών),

Οι συνολικές ξένες επενδύσεις στην πραγματική οικονομία που φαίνεται με τα 150 δις ευρώ επενδεδυμένα σε παραγωγικές δραστηριότητες από πολλές χώρες της ΕΕ (οι οποίες επ’ ουδενί θα ήθελαν να καταρρεύσει η Τουρκική οικονομία), και αυτά αυξάνονται σήμερα με νέες επενδύσεις λόγω των ευνοϊκών ισοτιμιών και των πετροδολαρίων των χωρών του κόλπου. Μέχρι τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, όταν ο Ερντογάν ήταν αφοσιωμένος σύμμαχος των ΗΠΑ, τα δυτικά κεφάλαια έρρεαν μαζικά προς τη χώρα, τροφοδοτώντας την οικονομία, πάνω στην οποία στηρίχθηκε και η επεκτατική πολιτική του Ερντογάν. Από την στιγμή όμως που ο Ερντογάν προσπάθησε να μειώσει τον βαθμό εξάρτησή τους από τις ΗΠΑ και άρχισε να βελτιώνει τις σχέσεις του με την Ρωσία και την Κίνα, επιχειρώντας να παίξει μεγαλύτερο και πιο ανεξάρτητο διεθνή ρόλο, τα διεθνή κεφάλαια έγιναν πολύ πιο επιφυλακτικά, οι εισροές μειώθηκαν και η συναλλαγματική κρίση πυροδότησε σημαντικά προβλήματα στην Τουρκική οικονομία.

Η κρίση αυτή προκάλεσε μεγαλύτερη φυγή παλαιών κεφαλαίων και ανάγκασε τον Ερντογάν να στρέψει την αναπτυξιακή προσπάθεια στο εσωτερικό της χώρας, με επεκτατικές-διευκολυντικές πολιτικές, ήτοι χαμηλά επιτόκια, δημόσια έργα, δημόσιες δαπάνες, κίνητρα για τον κατασκευαστικό τομέα και άλλα μέτρα έτσι ώστε η εσωτερική αγορά να κινήσει την οικονομία. Ταυτόχρονα επιδίωξε να προσελκύσει νέα κεφάλαια με ευρύτερες συμφωνίες συνεργασίας, εκμεταλλευόμενος την νέα συναλλαγματική ισοτιμία. Βέβαια, όσο δεν αυξάνονται τα επιτόκια, η λίρα θα παρουσιάζει αστάθεια και θα υπόκειται διαρκώς σε πτωτικές πιέσεις, όμως όπως επισημαίνουν αναλυτές σε τμήματα ερευνών μεγάλων τραπεζών, «η κίνηση ενδέχεται να σηματοδοτεί το τέλος των δεινών της λίρας επί του παρόντος, αν το πρόγραμμα αυτό αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των καταθετών».

Είναι γεγονός ότι μία οικονομική κρίση αυτής της μορφής επηρεάζει την εμπιστοσύνη του κόσμου προς την κυβέρνηση, όμως ο Ερντογάν εξακολουθεί να έχει τις δυνατότητες να αντιστρέψει το κλίμα, με κατάλληλες κινήσεις τόσο σε επίπεδο εξωτερική πολιτικής όσο και οικονομικής πολιτικής. Συνεπώς υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για τον Ερντογάν (εξαρτάται από αυτόν και τις επιλογές διεθνούς πολιτικής του εν πολλοίς), ώστε να μπορέσει να αντιστρέψει την κακή σημερινή κατάσταση της οικονομίας. 

4. ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ.  Οφείλουμε να είμαστε αντικειμενικοί στις αναλύσεις μας και να μην δημιουργούμε επίπλαστες εντυπώσεις, που μας οδηγούν σε εσφαλμένες αντιλήψεις και ενέργειες. Ας σταματήσουν τις θριαμβολογίες διάφοροι βιαστικοί και ας εκμεταλλευθούμε τον χρόνο που μας δίνεται λόγω των δύσκολων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί για την Τουρκία (στις διεθνείς της σχέσεις όσο και στο εσωτερικό της) προκειμένου να βελτιώσουμε την δική μας οικονομική θέση και να ωριμάσουν οι συμφωνίες και συμμαχίες που έχουμε δημιουργήσει ως «Έξυπνο Πλέγμα Ασφαλείας». Ας σταματήσουμε να υπερ-προβάλλουμε τις εξοπλιστικές μας επιτυχίες και ας σταματήσουμε να στρατιωτικοποιούμε την εξωτερική μας πολιτική. Εάν η Τουρκία ανακάμψει οικονομικά, είναι πολύ πιθανό να την δούμε να εκμεταλλεύεται (ότι απειλείται δήθεν από εμάς) την αφελή σημερινή μας κομπορρημοσύνη, και να μας οδηγήσει σε εξαντλητική κούρσα εξοπλισμών.

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΜΑΣ λοιπόν, ας φροντίσουμε να είναι η Ελλάδα παραγωγική, ας δομήσουμε το Έξυπνο Πλέγμα Ασφαλείας ” με άξονες τις συμμαχίες μας στα ζητήματα ήπιας προβολής ισχύος κυρίως, ας αυξήσουμε την αποτρεπτική μας ικανότητα με μετριοπάθεια, σταθερότητα και χαμηλούς τόνους, και ας πάψουμε να κομπορρημονούμε, επαναπαυόμενοι στην προσδοκία ότι “μπορεί να πεθάνει ή ότι πέθανε η κατσίκα του γείτονα." Δεν διαλύεται η Τουρκία όπως σκόπιμα θέλουν κάποιοι να μας παρουσιάσουν για να μας κρατάνε σε αδράνεια. Εδώ και χρόνια γράφει εργασίες και άρθρα ο κύριος Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος, σχετικά με την ανασύσταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου