Κυριακή 29 Μαΐου 2022

H Τουρκία έχει αποφασίσει ένοπλο επεισόδιο σε Αιγαίο και Έβρο.

        

Η Τουρκία έχει αποφασίσει ένοπλο επεισόδιο με Ελλάδα κατά την διάρκεια του οποίου θα απειλήσει και θα εκβιάσει ευθέως τις ΗΠΑ με λουκέτο των ΝΑΤΟϊκών βάσεων και αποχώρηση από το ΝΑΤΟ αν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της.




Η βεντάλια των τουρκικών απαιτήσεων έχει ανοίξει ακολουθώντας το ρωσικό δόγμα περί “εξάλειψης μελλοντικών ΝΑΤΟϊκών κινδύνων”. Η Τουρκία λειτουργεί όπως ακριβώς η Ρωσία στην Ουκρανία. Η στρατηγική της Άγκυρας περιλαμβάνει: Την εξάλειψη του κουρδικού κινδύνου στην Συρία. Την διάλυση των συμφωνιών ΗΠΑ-Ελλάδας και την ακύρωση της βάσης των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη.

Την άμεση αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.


Kίνδυνος για Στενά και Κωνσταντινούπολη


Η Τουρκία έχει σαφέστατα στοχοποιήσει τις αμυντικές συμφωνίες Ελλάδας-ΗΠΑ. Στο μικροσκόπιο της έχουν τεθεί οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα και ειδικά η συμφωνία για την Αλεξανδρούπολη. Η Τουρκική στρατιωτική ηγεσία πιστεύει ακράδαντα πως κάποια στιγμή θα εμφανιστούν αμερικανικά αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά συστήματα στην Αλεξανδρούπολη και γενικά στην Θράκη, πχ Patriot ή ακόμη και THAAD, προσφέροντας στο Δ’ Σώμα Στρατού ισχυρή αντιαεροπορική κάλυψη.


Το γεγονός αυτό μαζί με την απόκτηση των Rafale και F-35 από την ΠΑ έχει προκαλέσει ισχυρό αμυντικό σοκ στην Άγκυρα. Για αυτό και Τούρκοι αναλυτές κάνουν λόγο ξαφνικά για “ανοχύρωτη Κωνσταντινούπολη”. Ακριβώς επειδή η Τουρκία γνωρίζει πως θα αποχωρήσει κάποια στιγμή από το ΝΑΤΟ, θεωρεί πως αυτές οι συμφωνίες βάζουν τις βάσεις ώστε να δεχτεί επίθεση μόλις βγει από την Συμμαχία. Στόχος να διαλυθεί ο ΝΑΤΟϊκός κίνδυνος.


Η Άγκυρα θεωρεί επίσης δεδομένο πως παρεμφερείς αμυντικές συμφωνίες θα υπάρξουν στο μέλλον και για νησιά του Αιγαίου γι αυτό και επιμένει στην άμεση αποστρατικοποίηση τους! Θέλει να εξαλειφτεί ο κίνδυνος που απορρέει και από εκεί θέτοντας θέμα “άρσης κυριότητας”. Εν κατακλείδι, η Τουρκία θέλει να βάλει τις βάσεις ώστε αποχωρώντας από το ΝΑΤΟ να μην υφίσταται ΝΑΤΟϊκός κίνδυνος ούτε από την πλευρά της Ελλάδας ούτε από τους Κούρδους σε ΒΑ Συρία- Β. Ιράκ.


Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα ανησυχούσε καθόλου καθώς και οι δύο χώρες, Ελλάδα και ΗΠΑ, είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Συνεπώς, τι σημασία έχει 1-2 βάσεις παραπάνω;

Αυτό όμως αλλάζει αυτόματα μόλις η Τουρκία βγει από την Συμμαχία. Γι αυτό και έχει σημάνει συναγερμός. Γι αυτό και Τούρκοι αξιωματούχοι αναρωτιούνται συνέχεια “ποιος είναι ο λόγος που υπάρχουν τόσες πολλές αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα και γιατί τα ελληνικά νησιά είναι εξοπλισμένα”.

Αντιπρόεδρος AKP για τις βάσεις των ΗΠΑ. Προς ενίσχυση της επιχειρηματολογίας αυτής, ο αντιπρόεδρος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Νουμάν Κουρτουλμούς είπε πριν λίγες ώρες μιλώντας στο CNN Turk:


«Τόσες πολλές αμερικανικές βάσεις και εξοπλισμένα ελληνικά νησιά, μα για όνομα του Θεού ποια είναι η αιτιολογία για αυτά ; Ποιες ανάγκες ασφάλειες του ΝΑΤΟ θα καλύψουν ;» διερωτήθηκε ο Κουρτουλμούς, συνεχίζοντας : «Μήπως θα χρησιμοποιηθούν κατά της Ρωσίας ; Όλα αυτά είναι φανερά. Η Τουρκία αντιλαμβάνεται πως όλη αυτή η οχύρωση γύρω της δεν είναι και τόσο καλοπροαίρετη».


«Πρόκειται για στοιχεία απειλής κατά της Τουρκίας, για έμπρακτα στοιχεία πολιορκίας της Τουρκίας και για διατήρηση της εξωτερικής πίεσης σε βάρος της.


Μα τι δουλειά έχουν αυτές οι βάσεις μπροστά στη μύτη μας ; Μα για όνομα του Θεού, ποιον θα προστατέψουν ; Ποιον και από ποιον θα προστατέψουν ; τόνισε. H Eλλάδα θα γίνει νέα Ουκρανία και ο Μητσοτάκης… Ζελένσκι. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας Τζοσκούν Μπασμπούγ, ο οποίος υποστήριξε πως: «Οι ΗΠΑ θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε νέα Ουκρανία» και τον Μητσοτάκη σε νέο … Ζελέσκι.


Μιλώντας στην εφημερίδα Sabah o Μπασμπούγ, ανέφερε προκλητικά : «Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν ένα νέο παιχνίδι μέσω της Ελλάδας. Οι ΗΠΑ θέλουν να κάνουν την Ελλάδα μια νέα Ουκρανία. Ετοιμάζουν τον Μητσοτάκη για τον ρόλο του Ζελέσκι. Υπάρχει μια βρώμικη παγίδα εδώ. Γίνεται υπό την πίεση ανησυχιών για την ασφάλεια, αλλά το παρασκήνιο είναι εντελώς διαφορετικό» δήλωσε. Τα 152 ελληνικά νησιά.


Στη συνέχεια, Τούρκος δημοσιογράφος σε εκπομπή του CNN Turk κατά τη διάρκεια συζήτησης για τα ελληνοτουρκικά, ζητώντας η Τουρκία να καταλάβει μερικά νησιά στο Αιγαίο!Μάλιστα μέσα στο παραλήρημά του ο δημοσιογράφος Ζαφέρ Σαχίν έλεγε «Μα πήγαμε και δώσαμε τα νησιά που βρίσκονται μπροστά στη μύτη μας» και στη συνέχεια επέμενε «ίσως τα πάρουμε, ποιος ξέρει;».


Στο πάνελ βρισκόταν και ο πρόεδρος του κόμματος «Πατρίδα» Μουχαρέμ Ιντζέ, ο οποίος δεν πίστευε αυτά που άκουγε και γεμάτος απορία έλεγε τον δημοσιογράφο «Μα τι λες; Αν είναι δυνατόν! Βλέπετε όνειρα; Δεν έχουμε βλέψεις στα νησιά κανενός!». Αξίζει όμως να σημειωθεί πως στην εκπομπή βρισκόταν και διευθυντής της Hurriyet Αχμέτ Χακάν, ο οποίος δεν έκανε το παραμικρό σχόλιο για τις απαράδεκτες αναφορές του δημοσιογράφου. Αναλυτικά ο διάλογος για τα νησιά στο Αιγαίο : 


Ζαφέρ Σαχίν (δημοσιογράφος): Ο λόγος που ο Μητσοτάκης σπεύδει στις ΗΠΑ είναι επειδή φοβάται την επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάννης. Η δήλωση του προέδρου Ερντογάν για επικαιροποίηση της, έχει πολλές βαθιές έννοιες. Μουχαρέμ Ιντζέ (Πρόεδρος κόμματος Πατρίδα): Τι θα επικαιροποιήσετε; Τέτοια πράγματα δεν γίνονται


Ζαφέρ Σαχίν (δημοσιογράφος): Μα πήγαμε και δώσαμε τα νησιά που βρίσκονται μπροστά στη μύτη μας. Μουχαρέμ Ιντζέ (Πρόεδρος κόμματος Πατρίδα): Μα τι λες να πάμε να τα πάρουμε; Ζαφέρ Σαχίν (δημοσιογράφος): Ίσως τα πάρουμε, ποιος ξέρει; Μουχαρέμ Ιντζέ (Πρόεδρος κόμματος Πατρίδα): Αυτά δεν τα δώσαμε στη Λωζάννη. Αυτά ο Σουλτάνος ήδη τα είχε παραχωρήσει. Ο Αμπντουλ Χαμίτ είχε δώσει την Κύπρο, τα νησιά είχαν παραχωρηθεί πάλι από την εποχή των Σουλτάνων. Μην το κάνετε αυτό! Εκεί ήταν οι Ιταλοί, κι άλλοι. Δεν χάθηκαν με τη Λωζάννη. Μουχαρέμ Ιντζέ (Πρόεδρος κόμματος Πατρίδα): Δηλαδή τι θα κάνετε θα καταλάβετε τα νησιά;


Ζαφέρ Σαχίν (δημοσιογράφος): Θα το δούμε τι θα συμβεί στο μέλλον. Μακάρι! Μουχαρέμ Ιντζέ (Πρόεδρος κόμματος Πατρίδα): Μα τι λες; Αν είναι δυνατόν! Βλέπετε όνειρα; Δεν έχουμε βλέψεις στα νησιά κανενός! 100 με 150 χρόνια πριν έχουν υπογραφεί οι συνθήκες. Ζαφέρ Σαχίν (δημοσιογράφος): Εκεί υπάρχουν 152 νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Το βίντεο με τον απίστευτο διάλογο στην τουρκική τηλεόραση.


Τις τελευταίες ημέρες στην πολιτική σκηνή της  Τουρκίας, υπάρχει έντονα ο προβληματισμός για αποχώρηση της χώρας από το ΝΑΤΟ. Ο Μπουλέντ Αρίντς, πρώην Πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας και ένας από τους ιδρυτές του Κόμματος AK, απάντησε στη δήλωση του αρχηγού της ομάδας του Κόμματος του Εθνικιστικού Κινήματος- MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί που είπε: «Ακόμα και η αποχώρηση από το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι στην ημερήσια διάταξη».

Τεντώνει το σχοινί η Τουρκία! Η Ελλάδα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τις συμφωνίες

Ο Αρίντς είπε, «Αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να αξιολογηθεί. Δεν τα βλέπω ως πολύ σοβαρά πράγματα. Ας φύγουμε λοιπόν από το ΝΑΤΟ. Να κλείσουμε το Συνταγματικό Δικαστήριο. Δεν έχω συνηθίσει σε αυτό το στυλ πολιτικής». Για το θέμα έγινε αναφορά και από τον Πρόεδρο του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ο Κιλιτσντάρογλου κοινοποίησε την ανάρτησή του:

  «Ο Μπαχτσελί πρότεινε επίσης την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ είναι απαραίτητο για την Τουρκία, αλλά θα ήθελα να δω πόσο ειλικρινείς είναι ως κυβέρνηση. Οι ΗΠΑ γέμισαν την Ελλάδα με βάσεις. Οι στόχοι τους είναι ξεκάθαροι. Αν φέρουν το κλείσιμο των αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Τουρκία, θα στηρίξουμε τη Βουλή με το πνεύμα των Εθνικών ΔυνάμεωνΕίμαστε ενάντια στους ξένους στρατιώτες στη γη μας όσο και ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ότι χρειαστεί. Είστε έτοιμοι λοιπόν, εσείς που έχετε τη νομή της εξουσίας; Ας είναι αυτό το χαρτί της ειλικρίνειας σας. Το CHP είναι έτοιμο, περιμένουμε», είπε.

Αυτές οι αντιδράσεις δείχνουν ότι, η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη. Έλαβε χειροκροτήματα σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου. Το Πεντάγωνο παραμένει ευγνώμων για την επέκταση των αμυντικών δεσμών ΗΠΑ-Ελλάδας. Ενώ η Ελλάδα υπερασπίστηκε σθεναρά την Ουκρανία , η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έπαιξε ένα διπλό παιχνίδι, προωθώντας έναν μύθο της αναγκαιότητας προς την Ουκρανία, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει να επωφεληθεί από την τραγωδία και βοηθώντας τον Ρώσο πρόεδρο  Πούτιν να αποφύγει τις κυρώσεις.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του στον Λευκό Οίκο, ο Κ. Μητσοτάκης ήταν προετοιμασμένος, παρέχοντας πληροφορίες με χάρτες των επανειλημμένων εναέριων παραβιάσεων της Τουρκίας, στα ελληνικά ύδατα και εδάφη. Μεταξύ του πρεσβευτικού σώματος, η Ελληνίδα πρέσβειρα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου χαίρει φήμης για την οξύνοια, την ευγλωττία ενώ ο Τούρκος πρεσβευτής Μουράτ Μερκάν, από την άλλη πλευρά, έχει τη φήμη ότι είναι ευγενικός αλλά επιφανειακός, οι δηλώσεις του είναι αποκομμένες από την πραγματικότητα ή οποιαδήποτε σχέση με την πολιτική πραγματικότητα στην Άγκυρα. Η επιτυχία του Μητσοτάκη και η υποδοχή που έτυχε, ήταν οι λόγοι που ο Τούρκος Πρόεδρος  Ερντογάν στη συνέχεια έχασε την ψυχραιμία του.

Η συμπεριφορά του Ερντογάν, δεν συνάδει με τον χαρακτήρα που αναμένεται από τις χώρες του ΝΑΤΟ . Ενώ η Τουρκία αγωνίστηκε με δικτατορία και στρατιωτικά πραξικοπήματα κατά την διάρκεια της σχεδόν 100χρονης, μετα-οθωμανικής ιστορίας της, η κατάσταση σπάνια ήταν τόσο κακή για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Διαδοχικά ο Ερντογάν έχει βάλει στο στόχαστρο Κούρδους , φιλελεύθερους, κεμαλιστές, όσους έχουν ιστορικό υπηρεσίας στη Δύση ή στο ΝΑΤΟ, τους πρώην Γκιουλενιστές συμμάχους του, ακόμη και πρώην μέλη του δικού του πολιτικού κόμματος. Από τον Ιούλιο του 2016, ο Ερντογάν διέταξε τη σύλληψη 100.000 πολιτικών αντιπάλων και απέλυσε περισσότερους από 150.000 άλλους.

Η εγχώρια καταστολή της Τουρκίας είναι αρκετά κακή, αλλά η υποστήριξή της στην τρομοκρατία κάνει τα πράγματα χειρότερα. Δεν θα υπήρχε Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία, αν η Τουρκία δεν παρείχε στην ομάδα και στα προηγούμενα της ασφαλές καταφύγιο, αν όχι υλικοτεχνική ή υλική υποστήριξη.

 Οι συλλήψεις ηγετών του ISIS είναι προσχηματικές, και δείχνουν μια περιστρεφόμενη πόρτα. Παρά τις αντίθετες ανακοινώσεις, η Τουρκία συνεχίζει όχι μόνο να προστατεύει τη Χαμάς, αλλά και να της επιτρέπει να σχεδιάζει τρομοκρατία από το έδαφός της. Ένας Τούρκος δικαστής του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ζήτησε την καταστροφή του Ισραήλ και η Τουρκία βοήθησε το Ιράν να παραδώσει όπλα στους Λίβυους ισλαμιστές.

Οι απολογητές της Τουρκίας, επισημαίνουν τη συνεισφορά της στον αγώνα για ελευθερία κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας και της κρίσης των πυραύλων της Κούβας, ως λόγο για τον οποίο η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες θα έπρεπε να βλέπουν  την Άγκυρα με άλλο μάτι. 

Η θυσία της Τουρκίας τότε ήταν πραγματική, αλλά τα παραδείγματα είναι απαράδεκτα: Αντιπροσωπεύουν τον τύπο της Τουρκίας στην οποία ο Ερντογάν έχει γυρίσει την πλάτη του. Οι Τούρκοι που σήμερα θα συνέβαλαν στην ανάπτυξη στρατευμάτων για την καταπολέμηση της κομμουνιστικής επιθετικότητας ή για να βοηθήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, κινδυνεύουν να βρεθούν «φιλοξενούμενοι» στις εκτεταμένες φυλακές της Τουρκίας και όχι στα παλάτια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων του Ερντογάν.

Η Τουρκία δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν υπάρχει επίσημος μηχανισμός για την απέλαση των παραστρατημένων μελών. Τουλάχιστον, ο Ερντογάν έχει την εξουσία, αναγκάζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ από τη μια πλευρά και τη Ρωσία από την άλλη, να υποβάλουν προσφορά για την υποστήριξή του. Ωστόσο, η εχθρότητα του Ερντογάν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι διάσημη. Εάν η ιδεολογία και όχι το υλικό κέρδος τον παρακινεί, ωστόσο, κερδίζει περισσότερα από το να είναι ένας «Δούρειος Ίππος» στη συμμαχία που κυβερνάται, από τη συναίνεση παρά από την οικειοθελή έξοδο από αυτήν.

Η δύναμη των χαρτών που παρείχε ο Κ. Μητσοτάκης  στις συναντήσεις του, δεν μπορεί να θεωρηθούν υπερεκτιμημένες. Έχουν σημειωθεί εκατοντάδες τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Τέτοιες παραβιάσεις δεν είναι ουδέτερες: η Τουρκία δεν μπορεί να παρουσιάσει αντίστοιχα, καμία περίπτωση ελληνικών παραβιάσεων του εναέριου χώρου της ή μη εγκεκριμένων υπερπτήσεων στα εδάφη της. Αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες, άρχισαν να χρησιμοποιούν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, η Τουρκία άρχισε να παραβιάζει τον εναέριο χώρο και σε αυτήν την τοποθεσία. Η Τουρκία έχει επίσης, απειλήσει με στρατιωτική ισχύ κατά του ελληνικού νησιού Καστελλόριζο.

Αυτό δημιουργεί ένα δύσκολο πρόβλημα. Κάθε φορά που η Τουρκία εντείνει τις εντάσεις με την Ελλάδα, οι διπλωμάτες επιδιώκουν να εκτονώσουν την ένταση και αναλυτές και δημοσιογράφοι μιλούν για την πιθανότητα πολέμου μεταξύ δύο μελών του ΝΑΤΟ.

 Η δυναμική, ωστόσο,  θα αλλάξει σημαντικά όταν η Τουρκία αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ. Οποιαδήποτε επίθεση στο Καστελλόριζο, τη Μυτιλήνη, τη Χίο, τη Σάμο, την Ικαρία ή οποιοδήποτε άλλο ελληνικό έδαφος, θα πυροδοτούσε το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ που ορίζει ότι εάν κάποιος σύμμαχος του ΝΑΤΟ πέσει θύμα ένοπλης επίθεσης, είναι παρόμοια με επίθεση σε κάθε μέλος της συμμαχίας και όλα τα μέλη θα απαντήσουν ανάλογα. 

Με απλά λόγια, μέσα στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία μπορεί να είναι νταής και να ξεφεύγει με τη συμπεριφορά της. Εκτός ΝΑΤΟ, ωστόσο, ο Ερντογάν θα αντιμετώπιζε πραγματικές συνέπειες για τις ενέργειές του, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, μάταια προσπαθεί ο Σουλτάνος να εκβιάσει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν αρέσκεται να προβάλλει μια εικόνα εξουσίας, αλλά όπως έχει συνειδητοποιήσει ακόμη και ο τουρκικός λαός, στην πραγματικότητα είναι ένας δειλός και φοβισμένος. Μετά από πολλαπλές εκκαθαρίσεις, ο τουρκικός στρατός είναι σήμερα σαν τη Ρωσία, «ένα κέλυφος» του πρώην εαυτού της. Ο Ερντογάν θα παραμείνει στο ΝΑΤΟ ενάντια σε κάθε πίεση, διαφορετικά αν αποφασίσει  να ακολουθήσει το δικό του δρόμο θα  εκθέσει την Τουρκία στην διεθνή σκηνή με τις πραγματικές του αδυναμίες.

Arisvinews-Βασίλης Καπούλας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου