Αναφορά του Πούτιν στη μεγάλη γεωοικονομική στρατηγική της Ρωσίας στην Ευρασία .

          

Η Ευρύτερη Ευρασιατική-εταιρική σχέση αποτελεί το κορυφαίο σχέδιο της Ρωσίας για τη δημιουργία μιας πραγματικά βασισμένης σε κανόνες διεθνή τάξη, η οποία θα βασίζεται στις αρχές που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. 



Ο πυρήνας της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης θα χρησιμεύσει ως η απόδειξη της έννοιας αυτής της κυριολεκτικά κοσμοϊστορικής μεγάλης στρατηγικής που θα φέρει επανάσταση στην πολιτική και οικονομική αρχιτεκτονική της υπερηπείρου. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι και οι δύο θα επιταχύνουν την παγκόσμια συστημική μετάβαση προς την πολυπολικότητα.

Ο Πρόεδρος Πούτιν απηύθυνε ομιλία στο εναρκτήριο Ευρασιατικό Οικονομικό Φόρουμ (EAEF) την Πέμπτη μέσω βίντεο μαζί με τους ομολόγους του από την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (EAEU), η οποία περιλαμβάνει επίσης την Αρμενία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν και το Κιργιστάν. Τα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δυτικά κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης (MSM) κάνουν πολύ θόρυβο για το ότι "ευχαριστεί τον Θεό" που κάποιες ξένες εταιρείες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα του μετά τις πρωτοφανείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για τη συνεχιζόμενη ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, αλλά αυτό αγνοεί πολλά άλλα σημαντικά πράγματα που είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Το παρόν κομμάτι θα τα συνοψίσει, αφού ο Ρώσος ηγέτης αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη γεωοικονομική στρατηγική της χώρας του στην Ευρασία.

Ξεκίνησε υπενθυμίζοντας σε όλους ότι οι σχετικές διαδικασίες ευρασιατικής ολοκλήρωσης δεν έχουν καμία σχέση με τα πρόσφατα γεγονότα, καθώς προηγούνται αυτών κατά περίπου μια δεκαετία. Ο πρόεδρος Πούτιν επιβεβαίωσε επίσης ότι η ολοκληρωμένη ανάπτυξη των δεσμών με τους μετασοβιετικούς γείτονες της Ρωσίας αποτελούσε πάντα την ύψιστη προτεραιότητά της. Είναι αδύνατο να απομονωθεί η χώρα του, είπε, και θα συνεχίσει να εμπλέκεται με την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, εντός της οποίας οι οικονομικές εξελίξεις είναι πιο δυναμικές. Αυτή η κατεύθυνση θα βοηθήσει επίσης τη Ρωσία να αποσυντονιστεί από τις αυτοπροκαλούμενες αντιπαραγωγικές συνέπειες των αντιρωσικών κυρώσεων της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, οι οποίες οδήγησαν, μεταξύ άλλων, σε υψηλό πληθωρισμό, ανεργία και σοβαρές διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Αυτά τα οικονομικά-χρηματοοικονομικά όπλα θα χρησιμοποιηθούν όχι μόνο εναντίον της Ρωσίας και ίσως μια μέρα σύντομα και εναντίον της Κίνας, όπως προέβλεψε ο πρόεδρος Πούτιν, αλλά εναντίον κάθε χώρας που ασκεί ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Παρ' όλα αυτά, είναι βέβαιος ότι η Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δεν θα μπορέσει να σταματήσει τη μη αναστρέψιμη παγκόσμια συστημική μετάβαση προς την πολυπολικότητα, όσο απεγνωσμένα και αν προσπαθήσει. Ένα μέσο για την αύξηση των πιθανοτήτων επιβίωσης μιας στοχευμένης χώρας από αυτή την επίθεση του Υβριδικού Πολέμου είναι η προτεραιότητα στην υποκατάσταση των εισαγωγών, κάτι που ο Ρώσος ηγέτης αναγνώρισε ότι το κράτος-πολιτισμός του δεν έχει κάνει συνολικά, αλλά παρόλα αυτά εξήρε τις μέχρι τώρα επιτυχίες του τα τελευταία χρόνια, οι οποίες, όπως είπε, βοήθησαν στην προστασία της κυριαρχίας του.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ευχαρίστησε ρητορικά τον Θεό που κάποιες ξένες επιχειρήσεις εγκατέλειψαν τη Ρωσία, επειδή, όπως είπε, θα τις αντικαταστήσουν εγχώριες. Ο πρόεδρος Πούτιν παρατήρησε επίσης πώς αυτό θα δώσει προτεραιότητα στην υποκατάσταση εισαγωγών στους τομείς στους οποίους συνέβη, γεγονός που θα βοηθήσει τη Ρωσία να καλύψει τον χαμένο χρόνο και τις προηγούμενες ελλείψεις σε αυτούς τους κλάδους. Οι οδικοί χάρτες γεωργίας και εκβιομηχάνισης έχουν ήδη εκπονηθεί από την ΕΑΕΕ με έναν ψηφιακό-τεχνολογικό να βρίσκεται στα σκαριά, τα οποία θα ενισχύσουν την οικονομική συμπληρωματικότητα μεταξύ των μελών του μπλοκ. Το εμπόριο σε εθνικά νομίσματα λαμβάνει ήδη χώρα, όπως και η χρήση συστημάτων πληρωμών εκτός SWIFT, γεγονός που τα προστατεύει από εξωτερικούς κλυδωνισμούς.

Στο ευρύτερο πλαίσιο, ο πρόεδρος Πούτιν οραματίζεται τη λειτουργία της ΕΑΕΕ ως πυρήνα της Ευρύτερης Ευρασιατικής Εταιρικής Σχέσης (GEP), η οποία αναφέρεται στη μεγάλη στρατηγική της χώρας του από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, σύμφωνα με την οποία στοχεύει στην τελική ολοκλήρωση με την υπόλοιπη υπερήπειρο. Τα πρόσφατα γεγονότα οδήγησαν τη Ρωσία να δώσει φυσικά προτεραιότητα στους εταίρους της στον Παγκόσμιο Νότο, ιδίως στην Κίνα και την Ινδία, αλλά και στους υπόλοιπους της ASEAN και του SCO επίσης. Ο ίδιος πιστεύει ότι η πιο ενεργητική δέσμευση μαζί τους είναι απαραίτητη προκειμένου να γίνει πραγματικότητα αυτό το φιλόδοξο όραμα, για το οποίο πρότεινε εξαγωγικούς και εμπορικούς οίκους, μια ευρασιατική ασφαλιστική εταιρεία, ειδικές διασυνοριακές οικονομικές ζώνες και επιχειρηματικά συμβούλια.

Το πιο σημαντικό μέρος της ομιλίας του Προέδρου Πούτιν ήρθε κοντά στο τέλος, όταν είπε ότι "είναι καιρός να καταρτιστεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την ανάπτυξη ευρασιατικής εταιρικής σχέσης μεγάλης κλίμακας. Πρέπει να αντικατοπτρίζει τις βασικές διεθνείς προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, να καθορίζει τους μελλοντικούς στόχους και να περιέχει μέσα και μηχανισμούς για την επίτευξή τους. Πρέπει να εξετάσουμε περαιτέρω βήματα για την ανάπτυξη του συστήματος εμπορικών και επενδυτικών συμφωνιών μας, εν μέρει, με τη συμμετοχή των χωρών μελών του SCO, της ASEAN και των BRICS... Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η Μεγάλη Ευρασία είναι ένα μεγάλο πολιτιστικό σχέδιο". Αυτό οδήγησε στη συνέχεια στο τελικό του συμπέρασμα που θα ακολουθήσει τώρα.

Σύμφωνα με τα λόγια του Ρώσου ηγέτη, "η Ευρύτερη Ευρασιατική Εταιρική Σχέση έχει σχεδιαστεί για να αλλάξει την πολιτική και οικονομική αρχιτεκτονική και να εγγυηθεί τη σταθερότητα και την ευημερία σε ολόκληρη την ήπειρο - φυσικά, λαμβάνοντας υπόψη τα διαφορετικά μοντέλα ανάπτυξης, τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις όλων των εθνών". Με άλλα λόγια, η ΓΕΠ αντιπροσωπεύει το κορυφαίο σχέδιο της Ρωσίας για τη δημιουργία μιας πραγματικά βασισμένης σε κανόνες διεθνούς τάξης που θα διαμορφώνεται με βάση τις αρχές που κατοχυρώνονται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Ο πυρήνας της ΕΑΕΕ θα χρησιμεύσει ως η απόδειξη της έννοιας αυτής της κυριολεκτικά κοσμοϊστορικής μεγάλης στρατηγικής που θα φέρει επανάσταση στην πολιτική και οικονομική αρχιτεκτονική της υπερήσου. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι η GEP θα επιταχύνει την παγκόσμια συστημική μετάβαση.

Τα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δυτικά ΜΜΕ σκόπιμα παρέλειψαν κάθε αναφορά σε αυτό το πιο κομβικό μέρος της ομιλίας του, αντ' αυτού ασχολούμενοι με τη ρητορική ευχαριστία που έδωσε στον Θεό για την αποχώρηση ορισμένων ξένων επιχειρήσεων υπό την παράνομη πίεση των κυρώσεων. Ο λόγος πίσω από αυτή την de facto λογοκρισία είναι πιθανότατα επειδή θέλουν να κρατήσουν το στοχευμένο κοινό τους σε άγνοια για τον ηγετικό ρόλο της Ρωσίας στην παγκόσμια συστημική μετάβαση προς την πολυπολικότητα. Εξάλλου, αυτά τα "πολιτικά ενοχλητικά" γεγονότα καταρρίπτουν την "επίσημη αφήγηση" που ισχυρίζεται ότι οι κυρώσεις οδήγησαν στη "παγκόσμια απομόνωση" της Ρωσίας. Αυτό είναι προφανώς ψέμα, αφού η Ρωσία προετοιμάζεται τώρα ενεργά να καταστήσει την ΕΑΕΕ της το επίκεντρο της πολυπολικότητας, όπως αποδείχθηκε από την ομιλία του προέδρου Πούτιν.

Andrew Korybko.  

0 comments: