Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Έξοδος της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και ένταξη στον “Οργανισμό Ασφαλείας Ασίας και Μέσης Ανατολής.

      

Όλα δείχνουν πως η Τουρκία έχει αποφασίσει να αποχωρήσει στο μέλλον από το ΝΑΤΟ. Ο σύμμαχος και κυβερνητικός εταίρος του Ρ.Τ. Ερντογάν, ο αρχηγός του τουρκικού ακροδεξιού πολιτικού κόμματος MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έπαιξε χτες τον ρόλο του “λαγού” μιλώντας για τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας.



Ο Ν.Μπαχτσελί περιέγραψε τον στόχο της Τουρκίας και το σχέδιο Ερντογάν. Στόχος είναι η Τουρκία να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ και να δημιουργήσει ένα νέο τουρκικό/ισλαμικό σύμφωνο ασφαλείας κατά της διατλαντικής συμμαχίας.

Τα όσα είπε ο Μπαχτσελί δεν μπορούν να θεωρηθούν αποκυήματα φαντασίας ή μια σκέψη της στιγμής. Ο Μπαχτσελί αποκάλυψε κάτι που έχει συζητηθεί με τον Ερντογάν και άλλους κύκλους πχ με Ρωσία-Κίνα.

“Οργανισμός Ασφαλείας Ασίας και Μέσης Ανατολής”

Είπε συγκεκριμένα:

“Aκόμη και το να φύγουμε από το ΝΑΤΟ πρέπει να το θεωρούμε ως εναλλακτική επιλογή.

Δεν υπήρξαμε με το ΝΑΤΟ. Δεν θα χαθούμε χωρίς το ΝΑΤΟ.

Ας τους αφήσουμε να πάρουν την Σουηδία και την Φινλανδία στο ΝΑΤΟ και να τις χρησιμοποιήσουν όπως θέλουν.

Ας τους αφήσουμε να ανοίξουν ένα νέο μέτωπο κατά της Ρωσίας.

Είναι δυνατόν να δημιουργήσουμε ένα νέο Οργανισμό Ασφαλείας, στον οποίο θα μπει η Τουρκία, ο τουρκικός κόσμος και 57 ισλαμικές χώρες.

Ίσως αυτό είναι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε.

Για παράδειγμα ο Οργανισμός Ασφαλείας θα μπορεί να λέγεται “Οργανισμός Ασφαλείας Ασίας και Μέσης Ανατολής” ο οποίος θα εξισορροπήσει την παρουσία του ΝΑΤΟ στον κόσμο.

Δεν πειράζει αν το ΝΑΤΟ επεκτείνεται ή ποιον παίρνει ως μέλος. Η άνοδος του τουρκικού και ισλαμικού πνεύματος θα αλλάξει ριζικά την παγκόσμια ισορροπία και θα αποκρούσει τις φιλοδοξίες εκείνων που έχουν σχέδια για την περιοχή” κατέληξε.

Τροποποίηση του SCO και ένταξη Τουρκίας;

Ο Μπαχτσελί περιέγραψε έναν Οργανισμό Ασφαλείας που μοιάζει περισσότερο με τον SCO, τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης καθώς εκεί έχουν ενταχθεί περισσότερες τουρκόφωνες χώρες ή συμμαχικές χώρες με την Τουρκία πχ Ρωσία, Κίνα, Πακιστάν κτλ.

Ο Μπαχτσελί μίλησε για έναν τέτοιο οργανισμό ο οποίος θα μετουσιωθεί σε στρατιωτικό συνασπισμό. Το να δημιουργηθεί ένας Οργανισμός Ασφαλείας από την αρχή, δεν είναι εύκολο ούτε η Άγκυρα έχει πλέον την πολυτέλεια του χρόνου.

Μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία, ως μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, έλαβε το καθεστώς του εταίρου διαλόγου στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στη σύνοδο κορυφής της ομάδας το 2012 στο Πεκίνο.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τότε ότι συζήτησε το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αντάλλαγμα την πλήρη ένταξη στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης. Αυτό ενισχύθηκε ξανά στις 21 Νοεμβρίου 2016, αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε ομόφωνα την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Δύο ημέρες αργότερα, στις 23 Νοεμβρίου 2016, η Τουρκία ανέλαβε την προεδρία του ενεργειακού συλλόγου της SCO για την περίοδο 2017.

Αυτό έκανε την Τουρκία την πρώτη χώρα που προήδρευσε ενός συλλόγου στον οργανισμό χωρίς πλήρη ιδιότητα μέλους. Από το 2021, η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει αίτηση για ένταξη στο SCO.

Το προφίλ

Η έναρξη έγινε το 1996 με τις Κίνα, Καζακστάν, Κιργιστάν, Ρωσία και Τατζικιστάν που έγιναν γνωστές ως Shanghai Five, μιας και το όλο θέμα ξεκίνησε από τη Σανγκάη. Το σώμα σχηματίστηκε το 2001, με την υπογραφή της επίσημης διακήρυξης, αυξάνοντας παράλληλα το μέγεθός του σε έξι, με την προσχώρηση του Ουζμπεκιστάν. Επεκτάθηκε πριν από τέσσερα χρόνια για να συμπεριλάβει την Ινδία και το Πακιστάν, με σκοπό να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο ως αντίβαρο στη δυτική επιρροή στην περιοχή.

Κράτη μέλη
– Κίνα
– Καζακστάν
– Κιργιζία
– Ρωσία
– Τατζικιστάν
– Ουζμπεκιστάν (15 Ιουνίου 2001)
– Ινδία (9 Ιουνίου 2017)
– Πακιστάν (9 Ιουνίου 2017)
– Ιράν (17 Σεπτεμβρίου 2021)

Παρατηρητές
– Αφγανιστάν
– Λευκορωσία
– Μογγολία

Συνομιλητές
– Αρμενία
– Αζερμπαϊτζάν
– Καμπότζη
– Νεπάλ
– Σρι Λάνκα
– Τουρκία

Επισκέπτες

Ένωση των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN, διεθνής πολιτικός και οικονομικός οργανισμός χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας)
Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ, πρώην σοβιετικές χώρες)
Τουρκμενιστάν
ΟΗΕ. 

Βασίλης Καπούλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου