Συναγερμός έχει σημάνει στο ΥΠΕΘΑ καθώς Ρωσία και Τουρκία κινούνται προς το κλείσιμο του μοναδικού ανθρωπιστικού διαδρόμου στην Συρία Bal al-Hava ώστε να πλημμυρίσουν με πρόσφυγες Ελλάδα και άλλα κράτη της ΕΕ.
Σκοπός είναι η αποσταθεροποίηση και ο εκβιασμός δυτικών χωρών. Και όπως έδειξε και το συμβάν με τα ελληνικά τάνκερ, η Ελλάδα είναι Νο1 στόχος τους. Το ζήτημα φέρεται να έχει συζητηθεί στις τελευταίες επικοινωνίες μεταξύ αξιωματούχων Ρωσίας και Τουρκίας εν όψει και της τουρκικής επιχείρησης στην ΒΑ Συρία.
Γι αυτό και πριν λίγο κύκλοι του ΥΠΕΘΑ εξέφρασαν τον “προβληματισμό για υβριδικού τύπου επιθέσεις μέσα στο καλοκαίρι, που θα στοχεύουν σε εσωτερική αποσταθεροποίηση”. «Το καλοκαίρι μπορεί να έχουμε υβριδικού τύπου απειλές στα νησιά και τα σύνορα στον Έβρο, με στόχο την εσωτερική αποσταθεροποίηση» ανέφεραν χαρακτηριστικά. Οι ίδιες πηγές, μιλώντας σε δημοσιογράφους, δεν προσδιόρισαν τις απειλές ως προερχόμενες αποκλειστικά εξ ανατολάς, αλλά «απ’ όπου και αν προέρχονται». Ανώτατες πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επισημαίνουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση ή απειλή ασφαλείας, όπως ήταν και θα είναι πάντα.
“Ρωσία και Τουρκία θα κλείσουν τον διάδρομο Bab el-Hawa στη Συρία.”
Σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times, η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει τον ανθρωπιστικό διάδρομο στη Συρία για να εκβιάσει την Δύση με στόχο τις κυρώσεις.
“Αφού η Τουρκία ανακοίνωσε την έναρξη μιας άλλης στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία κατά των Κούρδων, η Ρωσία έχει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει την ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή για τα δικά της γεωπολιτικά συμφέροντα” αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη διπλωμάτες διαφόρων χωρών.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η Ρωσική Ομοσπονδία μπορεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να επιβάλει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά την ψηφοφορία για το θέμα της διατήρησης του μοναδικού ανθρωπιστικού διαδρόμου στην Συρία. Η Μόσχα μπορεί κάλλιστα να το κάνει αυτό για χάρη της άμβλυνσης των κυρώσεων της Δύσης και της εξασφάλισης παραχωρήσεων για την Ουκρανία.
“Χιλιάδες θα εγκαταλείψουν το έδαφος της Συρίας”
Επιπλέον, τρεις ξένοι διπλωμάτες από δυτικές χώρες ενημέρωσαν ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είχε στείλει «αβέβαια μηνύματα» για αυτό το θέμα δείχνοντας πως το “κλείσιμο βρίσκεται στο τραπέζι.” Πιστεύουν ότι το κλείσιμο αυτού του ανθρωπιστικού διαδρόμου θα αναγκάσει σχεδόν σίγουρα χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν το έδαφος της Συρίας, επιδεινώνοντας την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.
Μιλάμε για το συνοριακό σημείο ελέγχου στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας « Bab el-Hawa», που μπορεί να γίνει «διαπραγματευτικό χαρτί». Γεωγραφικά, βρίσκεται στη συριακή επαρχία Idlib στον αυτοκινητόδρομο M45 ο οποίος ενώνεται με τον τουρκικό αυτοκινητόδρομο D827 (κατεύθυνση Χαλέπι- Ισκεντερούν). Ο αυτοκινητόδρομος αυτός ελέγχεται από φιλοτουρκικές δυνάμεις και όχι από την κυβέρνηση της Συρίας. 10 Ιουλίου η ημερομηνία ορόσημο.
Στην τουρκική πλευρά υπάρχει συνοριακό σημείο ελέγχου «Dzhilvegezu» στην επαρχία Χατάι. Το Bab el-Hawa μπορεί να κλείσει στις 10 Ιουλίου.
Αυτό είναι το μοναδικό σημείο ελέγχου στα σύνορα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, του οποίου το έργο παρατάθηκε πέρυσι για 12 μήνες σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την επιφύλαξη της ανάπτυξης ενός μηχανισμού για την παροχή διασυνοριακής βοήθειας.
Με τη σειρά του, ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός διπλωμάτης που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του είπε πως η πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών και ορισμένων άλλων χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι να στείλουν ένα «σαφές μήνυμα» στη Ρωσική Ομοσπονδία προτρέποντας να μην κλείσει το διάδρομο αυτό. Ωστόσο, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η Μόσχα θα ακούσει την Ουάσιγκτον ή άλλους εκπροσώπους του δυτικού κόσμου.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Ayman al-Safadi, είναι βέβαιος ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα έχει μεγάλες συνέπειες για τη Συρία και ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Τόνισε ότι το Αμμάν παρακολουθεί με ανησυχία την πολιτική της Μόσχας σχετικά με τη μελλοντική ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το παραπάνω θέμα.
“Δεδομένης της τρέχουσας δυναμικής, οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης των Σύρων προσφύγων και των εκτοπισμένων” τονίζει ο ίδιος.
0 comments: