Ο Πόλεμος στην Ουκρανία, που ξεκίνησε με την εισβολή των Ρωσικών Στρατευμάτων, ενώ έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε όλους σχεδόν τους τομείς της γεωπολιτικής και γεωοικονομίας, ωστόσο, δεν φαίνεται να έχει λύσει κάποιο από τα προβλήματα, ούτε καν εκείνα, που κατά την ρωσική εκδοχή προκάλεσαν ή ακριβέστερα δικαιολόγησαν , την στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.
Η εικόνα, για το τι γίνεται στην Ουκρανία, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις και αφού παραλείψουμε τις προπαγανδιστικές πηγές παραπληροφόρησης και συσκότισης της πραγματικότητας, έχει δυο πτυχές εξαιρετικά κρίσιμες, για την τελική έκβαση του πόλεμου.
Η πρώτη είναι η διαπίστωση, ότι αυξάνει διαρκώς η βοήθεια που η Δύση στέλνει στην Ουκρανία . Αφού εξαντλήθηκαν τα αποθέματα των ρωσικής κατασκευής οπλικών Συστημάτων που διέθεταν οι χώρες του ΝΑΤΟ και πρώην μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας και στάλθηκαν στον Ουκρανικό Στρατό, τώρα, αμερικανικά και βρετανικά κυρίως , σύγχρονα οπλικά συστήματα καταφθάνουν στην Ουκρανία, είτε μέσω Πολωνίας, είτε μέσω Ρουμανίας.
Στόχος η ταχύρρυθμη εκπαίδευση των Ουκρανών στο χειρισμό όπλων που κατασκευάζουν οι Πολεμικές Βιομηχανίες της Δύσης (θεαματική αύξηση των παραγγελιών και των υπερκερδών). Όμως, μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η εκπαίδευση των ουκρανών, εικάζεται βασίμως, ότι οι χειριστές των όπλων της Δύσης ενταγμένων σε Μονάδες του Στρατού της Ουκρανίας, θα είναι οι εκπαιδευτές, είτε αμερικανοί , είτε βρετανοί.
Σε κάθε περίπτωση, η ουκρανική άμυνα, η αντιαεροπορική και η αντιαρματική , ενισχύεται σταθερά . Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την σημαντική επιβράδυνση της προέλασης των ρωσικών στρατευμάτων προς τους στόχους, που έχουν στην νοτιοανατολική Ουκρανία.
Και η δεύτερη είναι η προέλαση με βραδείς ρυθμούς, του Ρωσικού Στρατού στην νοτιοανατολική και παράκτια Ουκρανία, με κατεύθυνση την Υπερδνειστερία και με ενδιάμεσο στόχο την κατάληψη της Οδησσού, το Στρατηγικής αξίας λιμάνι του Εύξεινου Πόντου. Η Οδησσός είναι το σημείο-κλειδί για την Υπερδνειστερία..
Οι ρωσικές τεθωρακισμένες Μεραρχίες και αυτοκινούμενες Μονάδες, βαρέως πυροβολικού, με πυροβόλα μεγάλου διαμετρήματος, κατευθύνονται προς την Οδησσό.
Η Ουκρανική άμυνα ενισχυμένη από τη Δύση, καθυστερεί την προέλαση των ρώσων.
Κλιμάκωση των ρωσικών βομβαρδισμών με πυραύλους και αεροπορικές επιθέσεις καταγράφεται τις τελευταίες μέρες στην Ουκρανία.
Ρωσικοί πύραυλοι αέρος- εδάφους, χτυπούν και καταστρέφουν, σιδηροδρομικές υποδομές, μονάδες ηλεκτρικού ρεύματος, αποθήκες πυρομαχικών όπου φυλάσσεται στρατιωτικό υλικό που προέρχεται από χώρες της Δύσης , καθώς επίσης και γέφυρες και αεροδρόμια, ώστε να αποκοπεί ο ανεφοδιασμός των Μονάδων του Στρατού της Ουκρανίας, που αμύνονται στα επιτιθέμενα ρωσικά στρατεύματα.
Ο ρωσικός στρατός έχει τον πλήρη έλεγχο της Μαριούπολης, όπως δήλωσε ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού. Και επανέλαβε , ότι τα φορτία όπλων που στέλνουν δυτικές χώρες στην Ουκρανία , είναι νόμιμος στόχος για τις ρωσικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο, οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να προωθηθούν περαιτέρω στην περιοχή Ντονμπάς από τον βορρά, για να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις.
Οι Μονάδες του στρατού της Ουκρανίας, δίνουν ηρωικό αγώνα, για να μην περικυκλωθούν από τους Ρώσους.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φτάσει ήδη στον τρίτο μήνα και δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει -τουλάχιστον άμεσα– διπλωματική λύση. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν πρόκειται αν αποδεχτεί οποιαδήποτε ήττα, σε στρατιωτική ή διπλωματικό επίπεδο από τη Δύση.
Από την άλλη βέβαια, πολύ δύσκολα μπορεί κανείς να φαντασθεί ότι θα συνεχίζεται και θα κλιμακώνεται επ’ αόριστον μια τέτοια σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και με την ενεργό ανάμειξη του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα , να παραμένει εντός των ασφαλών ορίων ενός συμβατικού πολέμου.
Παράλληλα με τον συμβατικό πόλεμο, εξελίσσεται και ένας εξίσου σκληρός πόλεμος προπαγάνδας και παραπληροφόρησης, όπου πρωταγωνιστεί το ΙΝΤΕΡΝΕΤ.
Εμφανείς είναι οι συνέπειες του πολέμου και της προπαγάνδας, σε ζωτικούς τομείς, όπως στην οικονομία, στην ενέργεια και γενικά σε τομείς της γεωοικονομίας.
Το επόμενο στάδιο, των συμβατικών επιχειρήσεων, είναι ο κυβερνοπόλεμος, οι κυβερνο-επιθεσεις, ο ψηφιακός πόλεμος, με μία λέξη ο υβριδικός πόλεμος.
Είναι σύγχρονες μορφές πολεμικών επιχειρήσεων, με στόχο την λειτουργία κρατικών υποδομών, της παροχής ενέργειας , της αλυσίδας τροφοδοσίας, του υδροφόρου ορίζοντα, της διασποράς φονικών ιών και του τραπεζικού συστήματος, των εχθρικών κρατών.
Σε περίπτωση υβριδικού πολέμου και επιτυχημένων ρωσικών κυβερνο-επιθέσεων, θα επικρατήσουν χαοτικές καταστάσεις και η καθημερινότητα των πολιτών, δεν θα είναι καθόλου εύκολη …
Θα γίνει χρήση Πυρηνικών;
Αμερικανοί αξιωματούχοι, αλλά και το Κρεμλίνο, όλο και πιο συχνά αναφέρουν ως πιθανό το ενδεχόμενο της χρήσης τακτικών πυρηνικών από τη Ρωσία.
Και αυτό θα συμβεί, στην περίπτωση, που η Ρωσία προσαρτήσει και αναγνωρίσει ως ρωσικά εδάφη, περιοχές της Ουκρανίας που κατέχει ο Ρωσικός Στρατός, όπως την περιοχή του Ντονέσκ, τη Μαριούπολη, την Οδησσό και την Κριμαία. Έτσι, έχοντας ήδη προσαρτήσει η Ρωσία τις κατεχόμενες περιοχές, της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, και ο Στρατός της Ουκρανίας με αμερικανικά και βρετανικά οπλικά συστήματα , επιχειρήσει να αντεπιτεθεί και να επανακαταβάλει αυτές τις περιοχές, τότε, η Ρωσία μπορεί να διακηρύξει ότι οι ουκρανικές επιθέσεις στρέφονται εναντίον της εδαφικής της ακεραιότητας, επομένως, συνιστούν άμεση απειλή για την εθνική της ασφάλεια.
Το ρωσικό πυρηνικό δόγμα προβλέπει ότι, εάν απειλείται σοβαρά η ρωσική εθνική ασφάλεια, η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να εξουδετερώσει την απειλή.
Μια επιλογή όμως, εξαιρετικά δύσκολη από τον Πρόεδρο της Ρωσίας, διότι οι συνέπειες, πιθανότατα να αποδειχτούν εξαιρετικά δυσάρεστες και για τη Ρωσία, αλλά και για σύστημα εξουσίας υπό τον ΒΛ. Πούτιν.
«Η Ευρώπη ζει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής ή θανάτου», δηλώνει ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε συνέντευξή του στο περιοδικό Stern επισημαίνοντας τον πυρηνικό κίνδυνο εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, «που θα έχει καταστροφικές συνέπειες και για τη Ρωσία».
0 comments: