Ο πόλεμος στην Ουκρανία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, παρόλα αυτά μέχρι και σήμερα η Μόσχα υποστηρίζει ότι πρόκειται για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Ωστόσο, οι φήμες «φουντώνουν» ότι αυτό μπορεί να ανατραπεί τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με το CNN, δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να κηρύξει επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία στις 9 Μαΐου, μια συμβολική ημέρα για τη Ρωσία.
Τι είναι η 9η Μαΐου;
Την 9η Μαΐου, γνωστή ως «Ημέρα της Νίκης» στη Ρωσία, γιορτάζεται η ήττα των Ναζί το 1945.
Σηματοδοτείται από στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα όπου οι Ρώσοι ηγέτες παρακολουθούν από εξέδρα που στήνεται απέναντι από το μαυσωλείο του Βλαντίμιρ Λένιν στην Κόκκινη Πλατεία.
«Η 9η Μαΐου προσφέρεται προκειμένου να γίνεται επίδειξη ισχύος στο εσωτερικό της χώρας, να εκφοβίζεται η αντιπολίτευση και να ευχαριστείται ο εκάστοτε πρόεδρος» δηλώνει στο CNN ο James Nixey, διευθυντής του Προγράμματος Ρωσίας-Ευρασίας στο Chatham House.
Δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν εδώ και καιρό ότι ο Πούτιν θα εκμεταλλευτεί τη συμβολική σημασία της ημέρας για να ανακοινώσει είτε ένα στρατιωτικό επίτευγμα στην Ουκρανία, είτε μια σημαντική κλιμάκωση των εχθροπραξιών – ή και τα δύο.
Ο Ρώσος πρόεδρος είναι λάτρης των συμβολισμών, γεγονός που αποδεικνύεται και από το ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση εκκίνησε την επομένη της Ημέρας του Υπερασπιστή της Πατρίδας.
Προετοιμασία για μεγαλύτερη κινητοποίηση;
Ο Πούτιν έχει πολλές επιλογές στο τραπέζι, σύμφωνα με τον Oleg Ignatov, αναλυτή για τη Ρωσία στο Crisis Group. «Η κήρυξη πολέμου είναι το πιο δύσκολο σενάριο» δηλώνει.
Εν τω μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι -ο οποίος δεν έχει κηρύξει επίσημα πόλεμο στη Ρωσία- επέβαλε στρατιωτικό νόμο στην Ουκρανία όταν άρχισε η ρωσική εισβολή στα τέλη Φεβρουαρίου.
Μια άλλη επιλογή για τον Πούτιν είναι να θέσει σε ισχύ τον νόμο περί κινητοποίησης της Ρωσίας, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα για γενική ή μερική στρατιωτική κινητοποίηση «σε περιπτώσεις επίθεσης κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή άμεσης απειλής επίθεσης».
Αυτό θα επέτρεπε στην κυβέρνηση όχι μόνο να κινητοποιήσει στρατεύματα αλλά και να θέσει την οικονομία της χώρας σε πολεμική ετοιμότητα.
Οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται να έχουν χάσει τουλάχιστον 15.000 στρατιώτες από την αρχή του πολέμου και θα χρειαστούν ενισχύσεις αν η Μόσχα θέλει να επιτύχει τους στόχους της στην Ουκρανία.
Η κινητοποίηση θα μπορούσε να σημαίνει την παράταση της επιστράτευσης για τους στρατιώτες που βρίσκονται σήμερα στις ένοπλες δυνάμεις, την πρόσκληση εφέδρων ή την επιστράτευση ανδρών που έχουν λάβει στρατιωτική εκπαίδευση, δηλώνει ο Ignatov.
Αλλά θα αποτελούσε, επίσης, μεγάλο ρίσκο για τον Πούτιν.
«Θα άλλαζε ολόκληρο το αφήγημα του Κρεμλίνου» παρατηρεί ο Ignatov, σημειώνοντας ότι η κίνηση αυτή θα ανάγκαζε τον Πούτιν να παραδεχτεί ότι η επέμβαση στην Ουκρανία δεν πήγε σύμφωνα με το σχέδιο. Η κινητοποίηση πλήρους κλίμακας θα μπορούσε, επίσης, να επηρεάσει τη δοκιμαζόμενη ρωσική οικονομία.
Επιπλέον, θα μπορούσε να μειώσει το ποσοστό όσων υποστηρίζουν τον Πούτιν στο εσωτερικό, καθώς ορισμένοι Ρώσοι τάσσονται υπέρ της επέμβασης στην Ουκρανία χωρίς να θέλουν να πάνε προσωπικά να πολεμήσουν, δηλώνει ο αναλυτής.
«Αν κηρύξουν πλήρη κινητοποίηση, σε κάποιους δεν θα αρέσει» λέει ο Ignatov.
Ο Πούτιν θα μπορούσε, επίσης, να επιβάλει στρατιωτικό νόμο στη Ρωσία, αναστέλλοντας τις εκλογές και συγκεντρώνοντας ακόμη περισσότερη εξουσία στα χέρια του. Σε μια τέτοια περίπτωση θα επιβάλλονταν, ίσως, περιορισμοί σε ό,τι αφορά στην έξοδο από τη χώρα ανδρών που μπορούν να πολεμήσουν, κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί αντιδημοφιλές, επισημαίνει.
Την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι δεν υπάρχει «καμία πιθανότητα» ο Πούτιν να κηρύξει πόλεμο στις 9 Μαΐου.
Τι άλλο θα μπορούσε να συμβεί;
Εάν ο Πούτιν δεν κηρύξει πόλεμο, μπορεί να εστιάσει κάπου αλλού σε μια τόσο σημαντική ημέρα για τη χώρα του.
Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν την προσάρτηση των αποσχισμένων εδαφών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, την άσκηση μεγάλης πίεσης στην Οδησσό στο νότο ή τη κήρυξη πλήρους ελέγχου στη Μαριούπολη.
Υπάρχουν, επίσης, ενδείξεις ότι η Ρωσία μπορεί να σχεδιάζει να ανακηρύξει και να προσαρτήσει μια «λαϊκή δημοκρατία» στη νοτιοανατολική πόλη Χερσώνα.
«Θα επιχειρήσει (ο Πούτιν) να δηλώσει ότι ο ρωσικός στρατός σημείωσε κάποιες νίκες στην Ουκρανία» ισχυρίζεται ο Ignatov. «Μπορεί να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει αυτή την ημερομηνία για να εδραιώσει τη θέση του».
Ωστόσο, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα κάνει η Ρωσία και ο πρόεδρός της.
«Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από έναν άνθρωπο και μερικούς συμβούλους του» προσθέτει ο αναλυτής.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, δήλωσε τη Δευτέρα ότι «έχουμε καλούς λόγους να πιστεύουμε ότι οι Ρώσοι θα κάνουν ό,τι μπορούν στο πλαίσιο της προπαγάνδας για την 9η Μαΐου».
Σύμφωνα με τον Πράις, «θα ήταν μεγάλη ειρωνεία εάν η Μόσχα χρησιμοποιούσε την ευκαιρία της «Ημέρας της Νίκης» για να κηρύξει πόλεμο, κάτι που από μόνο του θα της επέτρεπε να αυξήσουν τους στρατεύσιμους με τρόπο που δεν μπορούν να κάνουν τώρα, με τρόπο που θα ισοδυναμεί με την αποκάλυψη στον κόσμο ότι η πολεμική τους προσπάθεια αποτυγχάνει, ότι παραπαίουν στη στρατιωτική τους εκστρατεία και στους στρατιωτικούς τους στόχους».
“Η Ρωσία είναι καταδικασμένη να νικήσει”
Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας
Βαρυσήμαντη συνέντευξη παραχώρησε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, στο Associated Press στέλνοντας πολύ σοβαρό τελεσίγραφο σε ΝΑΤΟ και ΗΠΑ.
Ο Α.Λουκασένκο έκανε πρώτα την αυτοκριτική του και προσπάθησε να αποποιηθεί των ευθυνών του. Στην συνέχεια παραδέχτηκε ότι ο πόλεμος δεν πάει καλά και έχει διαρκέσει πάνω από το αναμενόμενο ενώ ζήτησε λύση εδώ και τώρα για την Ουκρανία.
Διαφορετικά προειδοποίησε Ουκρανία, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ:
- Με χρήση νέων όπλων, πχ βιολογικά, χημικά ακόμη και πυρηνικά. Μίλησε ξεκάθαρα για νέο “ποιοτικό επίπεδο επιχειρήσεων”
- Με σύγκρουση Ρωσίας-ΝΑΤΟ
- Είπε ξεκάθαρα ότι ο ρωσικός Στρατός θέλει να αντιδράσει και αυτό μπορεί να γίνει παρά την θέληση Πούτιν! Σημειώνουμε ότι ο Β.Πούτιν θεωρείται βάση ρωσικού Συντάγματος Αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων.
Το τελευταίο είναι από τα πιο σοβαρά που έχουν ειπωθεί καθώς μίλησε για “απώλεια ελέγχου του Στρατεύματος”. Είτε είναι μπλόφα είτε υπάρχει σοβαρότατη αντίδραση στο ρωσικό Στράτευμα λόγω της μαλθακής συμπεριφοράς Πούτιν απέναντι σε σειρά ΝΑΤΟϊκών προκλήσεων.
Μπορεί αυτό να οδηγήσει στην εκ των έσω ανατροπή και να αναλάβει κάποιος πιο “θερμοκέφαλος” την ηγεσία της Ρωσίας.
Ο Α.Λουκασένκο άφησε πολλά να εννοηθούν. Κατά την γνώμη του γράφοντος αυτό ακριβώς υπονόησε καθώς σήμερα συνέβη και κάτι άλλο πολύ σοβαρό και αξιοσημείωτο…
Διαβάστε επίσης ΕΔΩ
“Ο πόλεμος δεν πάει σύμφωνα με το σχέδιο”
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, δήλωσε πως έχει αμφιβολίες ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «πάει σύμφωνα με το σχέδιο» της Ρωσίας, κατά την διάρκεια συνέντευξής του με το Associated Press.
Επίσης, ο Λουκασένσκο υποστήριξε την ρωσική «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, αλλά ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν περίμενε αυτός ο πόλεμος «να τραβήξει τόσο πολύ».
Αναφέρθηκε στη σύγκρουση ως «πόλεμο», σε αντίθεση με τη φράση που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο, που λέει ότι η εισβολή είναι μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
«Δεν γνωρίζω τόσες λεπτομέρειες για να πω αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, όπως λένε οι Ρώσοι. Θέλω να τονίσω ξανά, νιώθω ότι αυτή η επέμβαση έχει καθυστερήσει.
Αλλά γιατί η Ουκρανία, στο έδαφος της οποίας συνεχίζεται στην πραγματικότητα η ειδική επιχείρηση, οι εχθροπραξίες, πεθαίνουν άνθρωποι – γιατί η Ουκρανία δεν ενδιαφέρεται για αυτές τις διαπραγματεύσεις; είπε ο Λουκασένκο.
Ο Λουκασένκο είπε ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ της ειρήνης.
«Δεν δεχόμαστε κατηγορηματικά κανένα πόλεμο», είπε. «Έχουμε κάνει και κάνουμε τα πάντα τώρα για να μην γίνει πόλεμος».
“Απαράδεκτη μια χρήση πυρηνικών όπλων – Δεν γνωρίζω τα σχέδια Πούτιν”
Μίλησε επίσης κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, αλλά δεν αποκάλυψε αν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε σχέδια να εξαπολύσει ένα τέτοιο χτύπημα.
Ο Λουκασένκο είπε ότι η χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία θα ήταν «απαράδεκτη γιατί είναι ακριβώς δίπλα μας – δεν είμαστε πέρα από τον ωκεανό όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες».
«Είναι επίσης απαράδεκτο γιατί κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την τροχιά του πυραύλου», είπε.
«Το αν η Ρωσία είναι ικανή ή όχι – είναι μια ερώτηση που πρέπει να θέσετε στη ρωσική ηγεσία».
«Δεν αποδεχόμαστε κατηγορηματικά κανένα πόλεμο. Κάναμε και κάνουμε τα πάντα τώρα για να μην γίνει πόλεμος. Χάρη σε εμένα δηλαδή, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας έχουν ξεκινήσει», είπε.
Ο Λουκασένκο αποκάλεσε τον Πούτιν «μεγάλο αδερφό του» και είπε ότι ο Ρώσος ηγέτης δεν έχει «πιο στενές, πιο ανοιχτές ή πιο φιλικές σχέσεις με κανέναν από τους παγκόσμιους ηγέτες εκτός από τον πρόεδρο της Λευκορωσίας».
“Η επιχείρηση θα τελειώσει με ρωσική νίκη – Η Ρωσία είναι καταδικασμένη να νικήσει”
Η Ρωσία «δεν μπορεί εξ ορισμού να χάσει αυτόν τον πόλεμο», είπε ο Λουκασένκο, σημειώνοντας ότι η Λευκορωσία είναι η μόνη χώρα που στέκεται στο πλευρό της Μόσχας, ενώ «έως και 50 κράτη έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους» στο πλευρό της Ουκρανίας.
“Η ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία θα τελειώσει με ρωσική νίκη.
Οι Ουκρανοί δεν θα πετύχουν και οι Αμερικανοί το καταλαβαίνουν αυτό καλύτερα από τον καθένα.
Η Ρωσία, με όλες τις δυσκολίες είναι καταδικασμένη να κερδίσει.
“Πρέπει να συμφωνήσουμε τώρα πριν πάμε σε νέο ποιοτικό (!) στάδιο επιχειρήσεων”
Επομένως, πρέπει να σταματήσουμε και να συμφωνήσουμε. Αυτό είναι δυνατό τώρα, έως ότου η σύγκρουση περάσει σε ένα ποιοτικά νέο στάδιο.
Σύμφωνα με τον Λουκασένκο, σήμερα είναι ακόμα δυνατό να εγκαταλείψουμε τη σύγκρουση, ώστε «η κλιμάκωση να μην περάσει σε ποιοτικά νέο επίπεδο και η Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει ακόμη πιο σοβαρά όπλα».
«Αλλά το έχει. Δεν μιλάω για πυρηνικά όπλα. Η Ρωσία έχει ένα τεράστιο οπλοστάσιο», είπε ο Λευκορώσος ηγέτης.
Σημείωσε ότι εάν η σύγκρουση περάσει σε ένα νέο επίπεδο, «κανένα ΝΑΤΟ, κανένας Αμερικανός χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά με οποιαδήποτε σύγχρονα όπλα δεν θα βοηθήσει την Ουκρανία».
«Όχι επειδή οι Ουκρανοί δεν μπορούν… Απλώς δεν θα εκπαιδευτούν να πολεμούν με αυτά τα όπλα», είπε ο Λουκασένκο.
Πρόσθεσε ότι έχει στοιχεία για το πόσα όπλα που παράγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις δυτικές χώρες αιχμαλωτίζονται από τους Ρώσους κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης
“Ο Πούτιν δεν θέλει σύγκρουση με ΝΑΤΟ ΑΛΛΑ ο Στρατός θα αντιδράσει”
Πρόσθεσε ότι ο Πούτιν δεν επιδιώκει μια άμεση σύγκρουση με το ΝΑΤΟ και η Δύση θα πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο.
«Πιθανότατα δεν θέλει μια παγκόσμια αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ. Χρησιμοποίησε το.
Χρησιμοποιήστε το και κάντε τα πάντα για να μην συμβεί αυτό.
Διαφορετικά, ακόμα κι αν ο Πούτιν δεν το θέλει, ο στρατός θα αντιδράσει», προειδοποίησε ο Λευκορώσος ηγέτης.
«Δεν απειλούμε κανέναν και δεν πρόκειται να απειλήσουμε και δεν θα το κάνουμε. Επιπλέον, δεν μπορούμε να απειλήσουμε — ξέρουμε ποιος μας αντιτίθεται, οπότε το να εξαπολύσουμε κάποιου είδους σύγκρουση, κάποιου είδους πόλεμο εδώ … δεν είναι απολύτως προς το συμφέρον του κράτους της Λευκορωσίας. Έτσι η Δύση μπορεί να κοιμάται ήσυχα», είπε.
Τέλος, κατηγόρησε τη Δύση – ειδικά την Ουάσιγκτον – για την πυροδότηση της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
«Οι ΗΠΑ θέλουν να αδράξουν τη στιγμή, συνδέοντας τους συμμάχους τους με τον εαυτό τους και να πνίξουν τη Ρωσία στον πόλεμο με την Ουκρανία. Είναι ο στόχος τους, να τακτοποιήσουν τη Ρωσία και μετά την Κίνα», είπε.
Ο Λουκασένκο είπε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι λαμβάνει εντολές από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Σήμερα δεν είναι ο Ζελένσκι που διοικεί την Ουκρανία – δεν υπάρχει προσβολή, αυτή είναι η άποψή μου, ίσως κάνω λάθος», είπε ο Λουκασένκο, προσθέτοντας ότι αν το πει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, «όλα θα σταματήσουν μέσα σε μια εβδομάδα»
Δείτε το βίντεο
0 comments: