Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Εντείνεται η κρίση ανάμεσα σε Ρωσία-Κίνα και Αμερική. Έρχονται νέοι πόλεμοι.

         

Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην Ταϊβάν ξανά και ξανά, η κινεζική πλευρά έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της, εντούτοις για πρώτη φορά εκτόξευσε μια τέτοια απειλή. 



Πρόσφατα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν εάν η Κίνα εισβάλει στην νησιωτική χώρα. Απαντώντας στην δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουένμπιν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι εάν οι ΗΠΑ ακολουθήσουν λάθος δρόμο στην Ταϊβάν, θα πληρώσουν «αφόρητο τίμημα».

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να παίζουν ένα παιχνίδι λέξεων γύρω από την αρχή της μίας Κίνας (σ.σ. Το Πεκίνο θεωρεί την Ταιβάν, Κίνα). Αλλά θα ήθελα να υπενθυμίσω στην αμερικανική πλευρά ότι δεν υπάρχει δύναμη στον κόσμο, ακόμη και εντός των ΗΠΑ, που θα μπορούσε να σώσει τις δυνάμεις που υποστηρίζουν την «ανεξαρτησία της Ταϊβάν» από την ήττα», συνέχισε.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών είπε επίσης: «Η αυστηρή προειδοποίησή μας προς τις ΗΠΑ: Υπάρχει μόνο μία Κίνα στον κόσμο, η Ταϊβάν είναι μέρος της επικράτειας της Κίνας και η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας είναι η μόνη νόμιμη κυβέρνηση που εκπροσωπεί ολόκληρη την Κίνα».

Ο Wenbin συνέχισε λέγοντας ότι η Κίνα είναι πλήρως σίγουρη για τις δυνατότητές της και έτοιμη να σταματήσει τις αυτονομιστικές επιχειρήσεις στην Ταϊβάν και πέταξε την «βόμβα»: «Προτείνω στις ΗΠΑ να ακούσουν ένα παλιό, πολύ γνωστό κινέζικο τραγούδι με τους παρακάτω στίχους: «Για τους φίλους μας, έχουμε καλό κρασί. Για τσακάλια ή λύκους καλωσορίζουμε με καραμπίνες». Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στην Ουκρανία.   Φαίνεται πως οι τρεις μήνες του πολέμου στην Ουκρανία ήταν μόνο η αρχή, καθώς Ρώσος ειδικός εκτιμά πως η γενική μάχη για το Ντονμπάς δεν έχει ξεκινήσει ακόμα…

Ο επικεφαλής της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών, Κιρίλ Μπουντάνοφ, δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας φέρεται να σχεδιάζουν να εισέλθουν στο έδαφος της Κριμαίας. Πότε μπορεί να ξεκινήσει η «γενική μάχη για το Ντονμπάς» και ποιες είναι οι πιθανότητες του Κιέβου να βγει νικητής από αυτήν, αναλύει ο Ρώσος στρατιωτικός ειδικός, Σεργκέι Ντενισέντσεφ.

«Μέχρι το τέλος του έτους, πρέπει τουλάχιστον να εισέλθουμε στο έδαφος της Κριμαίας», είπε ο Μπουντάνοφ σε συνέντευξή του στην Ukrayinska Pravda. Ο αξιωματούχος πιστεύει ότι το σημείο καμπής στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία υποτίθεται ότι θα συμβεί τον Αύγουστο. Τότε είναι που οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα λάβουν νέα όπλα και θα τα χρησιμοποιήσουν ενεργά.

Ο Μπουντάνοφ και άλλοι Ουκρανοί πολιτικοί υπόσχονται μια αντεπίθεση σε ορισμένες περιοχές μόνο για να διατηρήσουν το ηθικό του στρατιωτικού τους προσωπικού, είπε ο ανεξάρτητος στρατιωτικός ειδικός Σεργκέι Ντενισέντσεφ στο PolitExpert.

Το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας έπεσε μετά την υποχώρηση από αρκετούς οικισμούς του Ντονμπάς για να αποτραπεί η περικύκλωση. Επίσης, η μαζική παράδοση των Ναζί “Αζόφ” επηρέασε την επιδείνωση της διάθεσης. «Το γεγονός ότι θα προσπαθήσουν να εξαπολύσουν κάποιου είδους αντεπίθεση τον Αύγουστο είναι πολύ πιθανό. Αλλά το πόσο επιτυχημένη θα είναι είναι ένα μεγάλο ερώτημα. Αυτό επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες», είπε ο στρατιωτικός ειδικός.

Ο αριθμός των όπλων που ελήφθησαν και το επίπεδο εκπαίδευσης του στρατιωτικού προσωπικού είναι, φυσικά, σημαντικά, είπε ο Ντενισέντσεφ. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη πού θα βρίσκεται η πρώτη γραμμή μέχρι εκείνη τη στιγμή, ποιος εξοπλισμός και ποια τακτική θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ. Σημαντικός παράγοντας είναι το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, το οποίο κάθε μέρα πέφτει ολοένα και πιο γρήγορα. Σε δύο μήνες, η κατάσταση με τα ουκρανικά στρατεύματα θα μπορούσε να επιδεινωθεί εξαιρετικά.

Κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης, τα ρωσικά στρατεύματα «διάβασαν» τον εχθρό, κατάλαβαν πώς διεξήγαγε πολεμικές επιχειρήσεις. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας και οι Λαϊκές Δημοκρατίες ενεργούν σύμφωνα με νέες τακτικές, που τους επιτρέπουν να καταστρέφουν συστηματικά τους εθνικιστές, χτυπώντας τους έξω από οικισμούς. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οποιαδήποτε απόπειρα αντεπίθεσης θα ματαιωθεί. Ένα τέτοιο βήμα θα φέρει μόνο γιγαντιαίες απώλειες στο Κίεβο.

«Η Δύση έχει ήδη στείλει κάποιο εξοπλισμό και σχεδιάζει να στείλει κι άλλο. Εάν μιλάμε για παραδόσεις σοβαρών ξένων συστημάτων πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων, κατευθυνόμενων πυραύλων, μεγάλων αντιπλοϊκών πυραύλων, τότε, αν κρίνουμε από τις επίσημες δηλώσεις Αμερικανών και Βρετανών αξιωματούχων, τα περισσότερα από τα βαρέα συστήματα θα φτάσουν στα τέλη Ιουλίου και τον Αύγουστο. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τον Αύγουστο να ξεκινήσει η «γενική μάχη για το Ντονμπάς», δήλωσε ο Ντενισέντσεφ.

Τα προβλήματα με τους ανθρώπινους πόρους και τα καύσιμα και τα λιπαντικά δεν θα επιτρέψουν στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να ξεκινήσουν την αντεπίθεση που ανακοινώθηκε. Αυτή τη γνώμη είχε εκφράσει προηγουμένως ένας απόστρατος συνταγματάρχης, συμμετέχων στις εχθροπραξίες στο Αφγανιστάν, επικεφαλής του τμήματος πολιτικών επιστημών και κοινωνιολογίας του Ρωσικού Οικονομικού ΠανεπιστημίουΠλεχάνοφ, Αντρέι Κόσκιν.

Η Μόσχα θα επέτρεπε την εξαγωγή σιτηρών αν σταματούσαν οι οικονομικοί περιορισμοί

Οι ΗΠΑ απέρριψαν το ενδεχόμενο να αρθούν οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας αδιαφορώντας εάν με την στάση τους αυτή προκαλέσουν επισιτιστική κρίση ή αν θα διατηρηθεί ο πληθωρισμός σε διψήφια επίπεδα.

Έτσι λοιπόν οι Αμερικανοί έχουν την απαίτηση από τους Ρώσους να επιτρέπουν την εξαγωγή τροφίμων ενώ την ίδια στιγμή οι Αμερικανοί δεν τους επιτρέπουν να έχουν κέρδος από οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή.

Ο Β.Πούτιν είπε στον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη να επιτρέψει τη μεταφορά με πλοία τροφίμων και λιπασμάτων για να αποτραπεί διεθνής επισιτιστική κρίση, όμως υπό τον όρο ότι «θα τερματιστούν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση με πολιτικά κίνητρα».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ είπε επίσης ότι οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία θα επιτραπεί να ξαναρχίσουν αν αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ είπε ότι είναι ο ρωσικός ναυτικός αποκλεισμός αυτός που εμποδίζει τη μεταφορά τόνων τροφίμων και λιπασμάτων, όχι οι δυτικές κυρώσεις, προσθέτοντας πως δεν τίθεται καν θέμα άρσης των κυρώσεων.

«Δεν υπάρχει καμία (τέτοια) συζήτηση. Όλο αυτό το προκαλεί η Ρωσία», επέμεινε η κυρία Ζαν-Πιερ. Η Μόσχα «πρέπει να σταματήσει αμέσως τον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας», ο οποίος «πλήττει την παγκόσμια ασφάλεια τροφίμων», επέμεινε.

«Η Ρωσία, που εμποδίζει την εξαγωγή τροφίμων από τα ουκρανικά λιμάνια, αυξάνει την πείνα στον κόσμο. Η ευθύνη είναι δική της», επανέλαβε.

Δεν είπε όμως ότι είναι οι ΗΠΑ οι οποίες εισχωρώντας μέσα στην Ουκρανία είναι αυτές που έχουν φτάσει έξω από τα ρωσικά σύνορα και ότι εξαιτίας τους έγινε ο πόλεμος αυτός.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι ανάμεσα στους κυριότερους εξαγωγείς σιτηρών παγκοσμίως και άρα διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στον εφοδιασμό πολλών χωρών με τρόφιμα. Τις τελευταίες εβδομάδες, η διεθνής κοινότητα καλεί τη Ρωσία να επιτρέψει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών. Το ρωσικό Ναυτικό έχει αποκλείσει τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, καταγγέλλει το Κίεβο.

Η κυβέρνηση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο περί ρωσικού εκβιασμού χθες και κάλεσε τη Δύση να μην προχωρήσει σε άρση των κυρώσεων προτού η Μόσχα τερματίσει τον πόλεμο.

Ο κ. Πεσκόφ κατηγόρησε από την πλευρά του το Κίεβο για έλλειψη ρεαλισμού, επιμένοντας ότι οι απαιτήσεις της Μόσχας, ιδίως η εγκατάλειψη του ελέγχου των περιφερειών των ρωσόφωνων στο Ντονμπάς και η αποδοχή της ένωσης της Κριμαίας με την Ρωσία, πρέπει να ικανοποιηθούν. Ο κ. Ζελένσκι επιμένει να λέει πως η Ουκρανία δεν θα παραδώσει κανένα τμήμα της επικράτειάς της και είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να μάχεται.

Ο κ. Ντράγκι είπε ότι κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον κ. Πούτιν, διαπίστωσε πως ο Ρώσος πρόεδρος θέλει να συμβάλει να επιλυθεί η διεθνής επισιτιστική κρίση. Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι θα μιλήσει σύντομα με τον κ. Ζελένσκι για να ακούσει τη δική του γνώμη.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι υπάρχει έστω μια αχτίδα ελπίδας πως θα ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μετά τη συνδιάλεξή του με τον Ρώσο πρόεδρο, ο κ. Ντράγκι απάντησε μονολεκτικά «όχι».

Περαιτέρω λόγια περισσεύουν!-Arisvinews-el-pronews. Δείτε καλύτερα το βίντεο :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου