Είναι σίγουρος ο πυρηνικός πόλεμος.

 

Η ένταξη της Φινλανδίας είναι casus belli για την Μόσχα. Πορεία προς την άβυσσο παίρνουν πλέον «αγκαλιασμένοι» ΝΑΤΟ και Ρωσία με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλανική Συμμαχία.




Δυστυχώς τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχο. Οι σημερινές τοποθετήσεις του Κρεμλίνου και του πρώην προέδρου και πρωθυπουργού της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για το τι θα συμβεί αν ενταχθεί (κάτι που αυτή την στιγμή φαντάζει ως βέβαιο) η Σουηδία και ιδίως η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ: Επίθεση της Ρωσίας στην τελευταία, στην καλύτερη περίπτωση με συμβατικές δυνάμεις και στην χειρότερη με τακτικά πυρηνικά όπλα.

Και τότε θα ακολουθήσει δεύτερο ρωσικό πυρηνικό κτύπημα στις χώρες που θα ρίξουν πυρηνικά στην Ρωσία, εντός λίγων λεπτών από την εκτόξευση των πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ.

Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ για την Ρωσία δεν είναι «κόκκινη γραμμή», όπως ήταν για την Ουκρανία: Είναι casus belli. Στην Φινλανδία «χαρίστηκαν» δύο φορές, την μία με την ήττα της του 1939 (οι Σοβιετικοί είχαν εισβάλλει στην χώρα για να δημιουργήσουν buffer zone από τον Αγία Πετρούπολη και μία φορά το 1944, όταν οι Φινλανδοί ηττήθηκαν εκ νέου ως σύμμαχοι της ναζιστικής Γερμανίας.

Έκτοτε έδωσαν την «εθνική τους υπόσχεση» στην Μόσχα ότι θα ήταν ουδέτεροι απέναντι στην τότε Σοβιετική Ένωση και μετέπειτα, το 1990, στην Ρωσία. Η ένταξή τους «σπάει» την εθνική υπόσχεση απέναντι στην Ρωσία και πλέον η Μόσχα «θέλει αίμα». Και επειδή η Ρωσία δεν έχει τους απαραίτητους -και ούτε πρόκειται να σπαταλήσει- ανθρώπινους πόρους, η απάντηση θα έρθει με τακτικά πυρηνικά όπλα.

Πώς θα είναι αυτή η απάντηση; Κανείς δεν γνωρίζει. Μπορεί να μην εκραγούν κοντά στο έδαφος  και να προκαλέσουν ανθρώπινες απώλειες, αλλά σε μεγάλο ύψος από το έδαφος για να καταστραφεί μέσω του ηλεκτρομαγνητικού παλμού οποιοδήποτε ηλεκτρική συσκευή ή εγκατάσταση και κατ’αυτό τον τρόπο να γυρίσει π.χ. το Ελσίνκι πίσω στον 19ο αιώνα.

Αλλά το βέβαιο, όπως μεταδίδεται πλέον από την Μόσχα, είναι ότι θα κτυπήσουν. Μπορεί να επιχειρήσουν συμβατική στρατιωτική επιχείρηση αρχικά; Πολύ δύσκολο. Η Ρωσία δεν έχει μεγάλες συμβατικές δυνάμεις στα αχανή ρωσο-φινλανδικά σύνορα. Δεν μπορεί να ανοίξει δεύτερο μέτωπο μετά την Ουκρανία (παρεπιπτόντως η ρωσική επικράτηση στο Ντονμπάς είναι πλέον σχεδόν ολοκληρωτική και ακολουθεί η Οδησσός ή/και το Χάρκονο). Και μάλιστα απέναντι στις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις. 

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, πριν μία εβδομάδα έγινε προσομοίωση πυρηνικών πληγμάτων έγινε από βαλλιστικά συστήματα Iskander-M που σταθμεύουν τον θύλακα του Καλίνινγκραντ. Από εκεί, η Ρωσία μπορεί να πλήξει Πολωνία, Σουηδία, χώρες Βαλτικής μέχρι το Βερολίνο. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε για πρώτη φορά δοκιμές πυρηνικής προσβολής χωρών του ΝΑΤΟ: Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «Η Ρωσία προχώρησε σε εικονικές εκτοξεύσεις κινητών βαλλιστικών πυραύλων Iskander οπλισμένων με πυρηνική κεφαλή κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με τα μέλη της ΕΕ τη Λιθουανία και την Πολωνία. 

Οι Ρωσικές δυνάμεις εξασκήθηκαν σε μεμονωμένα και πολλαπλά πλήγματα εναντίον στόχων όπως πυραυλικά συστήματα, αεροδρόμια, αμυντικές υποδομές, στρατιωτικό εξοπλισμό και θέσεις διοίκησης». Οι εμπλεκόμενες μονάδες προχώρησαν επίσης σε «ενέργειες σε συνθήκες υψηλής ραδιενέργειας και χημικής μόλυνσης». Ποτέ πριν η Ρωσία δεν είχε ανακοινώσει ότι ασκείται σε πυρηνικό πλήγμα στην καρδιά της Ευρώπης. 

Το 2000 η Ρωσία ανέπτυξε το δόγμα της «περιορισμένης χρήσης πυρηνικών» σε μια μεγάλης κλίμακας μη πυρηνική επίθεση. Αυτό συνέβη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟϊκού βομβαρδισμού της Σερβίας και της αστάθειας στην Τσετσενία. 

Στο νέο στρατιωτικό δόγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σημειώνονται πλέον τέσσερις περιπτώσεις χρήσης πυρηνικών όπλων: 

Μία παρόμοια σε ένταση με τον πόλεμο στην Τσετσενία, τοπική, όπως η εκστρατεία στην Γεωργία το 2008, περιφερειακή, όπως η Φινλανδία και παγκόσμιο. 

Πλέον η Μόσχα συμπεριέλαβε την περιορισμένη χρήση πυρηνικών όχι μόνο στο τέταρτο, αλλά και στο τρίτο επίπεδο της σύγκρουσης.

Στόχος της είναι να αναγκάσει τον αντίπαλο να σταματήσει τις εχθροπραξίες που έχουν ήδη ξεκινήσει από την απειλή περαιτέρω πυρηνικής κλιμάκωσης. Σε ανάρτηση του στο Telegram, ο πρώην Ρώσος πρόεδρος και αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ν.Μεντέντεφ, αναφέρει:

«Στο πλαίσιο του πολέμου δι’ αντιπροσώπων (σ.σ. proxy war) που έχουν εξαπολύσει οι Δυτικές χώρες με τη Ρωσία, θέλω να διατυπώσω για άλλη μια φορά με μεγάλη σαφήνεια πράγματα που είναι ήδη τόσο προφανή σε όλους τους λογικούς ανθρώπους.

1. Η προμήθεια της Ουκρανίας από τις χώρες του ΝΑΤΟ με όπλα, η εκπαίδευση των στρατευμάτων της να χρησιμοποιούν Δυτικό εξοπλισμό, η αποστολή μισθοφόρων και η διεξαγωγή ασκήσεων από τις χώρες της Συμμαχίας κοντά στα σύνορά μας αυξάνουν την πιθανότητα μιας άμεσης και ανοιχτής σύγκρουσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας αντί για τον «πόλεμο δι’ αντιπροσώπων» τους. 2. Μια τέτοια σύγκρουση ενέχει πάντα τον κίνδυνο να μετατραπεί σε έναν ολοκληρωμένο πυρηνικό πόλεμο. 3. Αυτό θα είναι ένα καταστροφικό σενάριο για όλους. Στο σημείο αυτό να περάσουμε να δούμε ποια είναι η πιθανότερη περιοχή για τον πόλεμο. 

Η σημασία της περιοχής στη στρατηγική αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα αυξηθεί εάν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στο στρατιωτικό μπλοκ

Οι συντάκτες ενός άρθρου που δημοσιεύτηκε στην Canadian Globe and Mail πιστεύουν ότι η περιοχή του Καλίνινγκραντ θα μπορούσε να γίνει μια πιθανή ζώνη σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Η σημασία της περιοχής στη στρατηγική αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα αυξηθεί εάν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στο στρατιωτικό μπλοκ.

Τώρα η περιοχή του Καλίνινγκραντ φιλοξενεί τον ρωσικό στόλο της Βαλτικής, σύγχρονες δυνάμεις αεράμυνας και κινητούς εκτοξευτές πυραύλων Iskander-M ικανούς να φέρουν πυρηνική κεφαλή. Πιθανότατα, η ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα αυξήσει τη στρατιωτικοποίηση της περιοχής, γεγονός που δημιουργεί σοβαρές απειλές για την Πολωνία, τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Ο Πούτιν μπορεί να περάσει από τις δυνατές δηλώσεις σε πραγματικές πράξεις. Οι δυτικοί στρατιωτικοί στρατηγοί δεν αποκλείουν την εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στον διάδρομο Suwalki, που ανήκει στην Πολωνία και τη Λιθουανία, που θα συνδέει την περιοχή του Καλίνινγκραντ με τη Λευκορωσία. Αυτό θα αποκόψει τα κράτη της Βαλτικής από τους συμμάχους στη συμμαχία και μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως η αρχή μιας στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Υπό το πρίσμα της αποφασιστικότητας που έχει δείξει ο Πούτιν για την υπεράσπιση των συμφερόντων της Ρωσίας και την αντίθεσή του στο ΝΑΤΟ ξεκινώντας μια στρατιωτική επιχείρηση τσίμπημα στην Ουκρανία, ένα τέτοιο σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Σήμερα το Καλίνινγκραντ, σύμφωνα με τον καναδικό Τύπο, δημιουργεί προβλήματα τόσο στη Ρωσία όσο και στο ΝΑΤΟ. Και οι δύο αντίπαλες πλευρές πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές σε αυτό το θέμα. Πιθανότατα, το ΝΑΤΟ και η Ρωσία θα πρέπει να αναζητήσουν κάποιους συμβιβασμούς προκειμένου να διατηρήσουν μια εύθραυστη ισορροπία στην περιοχή της Βαλτικής. Είναι το πρώην Koenigsberg που μπορεί να γίνει απαραίτητο σημείο εκτόξευσης για την αποκλιμάκωση και την ανάπτυξη ενός συστήματος αμοιβαίας ασφάλειας σε όλη την Ευρώπη μετά το τέλος της ουκρανικής σύγκρουσης, σύμφωνα με Καναδούς συγγραφείς.

Τζ. Κίρμπι: Οι στρατιωτικές προμήθειες για τις Ε.Δ της Ουκρανίας έγιναν με την υποστήριξη του Λευκού Οίκου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προμήθευσαν θανατηφόρα όπλα στην Ουκρανία πολύ πριν από την έναρξη της ρωσικής ειδικής επιχείρησης. Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώνεται από το Πεντάγωνο.

Την αναγνώριση αυτή έκανε ο επίσημος εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι Fox News.

Είπε ότι οι στρατιωτικές προμήθειες για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έγιναν με την υποστήριξη του Λευκού Οίκου.

Στο σύνολό τους, η ποικιλία, ο όγκος και η ισχύς της δύναμης πυρός που μεταφέρεται εσπευσμένα στην εμπόλεμη ζώνη καταδεικνύουν τον βαθμό στον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδίωξαν να προετοιμάσουν τον ουκρανικό στρατό για να διεξάγει έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.

”Τα πρώτα δισεκατομμύρια δολάρια που διέθεσε ο πρόεδρος για την Ουκρανία περιλάμβαναν πράγματι την προμήθεια φονικών όπλων”, είπε ο Κίρμπι.

Εκτίμησε ιδιαίτερα τη βοήθεια στην προετοιμασία του ουκρανικού στρατού για στρατιωτικές επιχειρήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τον Καναδά και μια σειρά από άλλα δυτικά κράτη.

Ο Kirby εξηγεί μια τέτοια δραστηριότητα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με το γεγονός ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έλαβαν πληροφορίες για την επικείμενη ρωσική «εισβολή». Ισχυρίζεται ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας συσσωρεύουν δυνάμεις από το φθινόπωρο και ετοιμάζονται να εισέλθουν στο έδαφος της Ουκρανίας. Η Ουάσιγκτον το ανακοίνωσε δημόσια από την αρχή, ειδοποιώντας σχετικά όλες τις χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς.

Δεν μας πίστευαν όλοι εκείνη τη στιγμή, αλλά είχαμε δίκιο για το τι επρόκειτο να κάνει η Ρωσία. Και δουλέψαμε σκληρά πριν από αυτήν την εισβολή, θυμάται ο Κίρμπι.

Τώρα η Βουλή των Αντιπροσώπων του Κογκρέσου των ΗΠΑ ενέκρινε την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο για περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που έχει γίνει ένα είδος «ρεκόρ». Τώρα αυτή η απόφαση πρέπει ακόμα να υποστηριχθεί από τη Γερουσία. 

0 comments: