Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Ολική κατάρρευση» εάν διακοπεί η παροχή ρωσικού αερίου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της γερμανικής πολυεθνικής BASF SE, του μεγαλύτερου παραγωγού χημικών στον κόσμο, προειδοποίησε ότι ο περιορισμός ή η διακοπή των εισαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία θα έθετε υπό αμφισβήτηση τη συνέχιση της ύπαρξης μικρών και μεσαίων εταιρειών ενέργειας και περαιτέρω πιθανότατα θα οδηγούσε τη Γερμανία στα πιο δυνατά της ” καταστροφική» οικονομική κρίση που χρονολογείται από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου



Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Martin Brudermuller εξέδωσε τα λόγια σε μια συνέντευξη στην  εφημερίδα Frankfurter Allgemeine λίγο πριν από τους Γερμανούς αξιωματούχους στα μέσα της εβδομάδας, δίνοντας μια «έγκαιρη προειδοποίηση» στις βιομηχανίες και τον πληθυσμό για πιθανές ελλείψεις φυσικού αερίου, καθώς η Ρωσία φαίνεται έτοιμη να τηρήσει σταθερά την πρόσφατη δήλωση του Πούτιν ότι Οι «μη φιλικές χώρες» πρέπει να διακανονίσουν τις πληρωμές για την ενέργεια σε ρούβλια, που σχετίζονται με την κρίση στην Ουκρανία και τις επακόλουθες δυτικές κυρώσεις. 

Σύμφωνα με το Bloomberg  , σκέφτηκε ότι ενώ «η Γερμανία θα μπορούσε να είναι ανεξάρτητη από το ρωσικό αέριο σε τέσσερα έως πέντε χρόνια» , παραμένει ότι «οι εισαγωγές LNG δεν μπορούν να αυξηθούν αρκετά γρήγορα για να αντικαταστήσουν όλες τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου βραχυπρόθεσμα».

Ωστόσο, στο μεταξύ, ο Brudermuller περιέγραψε ότι «Δεν αρκεί να μειώνουμε όλοι τη θέρμανση κατά 2 βαθμούς τώρα» δεδομένου ότι «η Ρωσία καλύπτει το 55 τοις εκατό της γερμανικής κατανάλωσης φυσικού αερίου». Τόνισε ότι εάν το ρωσικό αέριο εξαφανιζόταν μέσα σε μια νύχτα, “πολλά πράγματα θα κατέρρεαν εδώ” – δεδομένου ότι  θα είχαμε υψηλά επίπεδα ανεργίας και πολλές εταιρείες θα χρεοκοπούσαν. Αυτό θα οδηγούσε σε μη αναστρέψιμη ζημιά”. Εκείνος συνέχισε : Για να το πω ωμά: Αυτό θα μπορούσε να φέρει τη γερμανική οικονομία στη χειρότερη κρίση της από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και να καταστρέψει την ευημερία μας. Για πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ιδιαίτερα, θα μπορούσε να σημαίνει το τέλος. Δεν μπορούμε ρισκάρω αυτό!»

Η τρομερή προειδοποίηση για επερχόμενη καταστροφή σε περίπτωση διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου ήρθε ως απάντηση στην ερώτηση για το εάν είναι καθόλου δυνατό να εγκαταλειφθεί η ρωσική ενέργεια. 

Υποστηρίζοντας ότι αυτό το ζήτημα δεν είναι “ασπρόμαυρο” – και ότι η γερμανική οικονομία βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής, ο Διευθύνων Σύμβουλος της BASF είπε ότι εάν αυτή η αντιπαράθεση συνεχίσει να κλιμακώνεται θα “ανοίξει τα μάτια πολλών και από τις δύο πλευρές” …

Ακολουθεί η ερώτηση που θέτει η εφημερίδα και η απάντηση του Brudermuller :

Και τι γίνεται αν, για παράδειγμα, η απαίτηση του Πούτιν για πληρωμή σε ρούβλια οδηγήσει σε άμεση διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου; “Μια στάση παράδοσης για σύντομο χρονικό διάστημα θα άνοιγε ίσως τα μάτια πολλών – και από τις δύο πλευρές. Θα καθιστούσε σαφές το μέγεθος των συνεπειών . Αλλά αν δεν λάβουμε άλλο ρωσικό φυσικό αέριο για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε έχουμε πραγματικά ένα πρόβλημα εδώ στη Γερμανία. Στη BASF, θα έπρεπε να περιορίσουμε ή να κλείσουμε εντελώς την παραγωγή στο μεγαλύτερο εργοστάσιό μας στο Ludwigshafen, εάν η προσφορά πέσει σημαντικά και μόνιμα κάτω από το 50 τοις εκατό της μέγιστης απαίτησής μας σε φυσικό αέριο. Ο υπουργός Habeck έχει ήδη ενεργοποιήσει την πρώιμη επίπεδο προειδοποίησης του σχεδίου έκτακτης ανάγκης αερίου».

Ξεχωριστές πηγές εκτιμούν ότι μόνο στο Ludwigshafen αυτό το σενάριο θα οδηγούσε αμέσως σε πιθανή απόλυση περίπου 40.000 υπαλλήλων ή τουλάχιστον σε σύντομο ωράριο εργασίας. 

Προειδοποίησε περαιτέρω στη συνέντευξη ότι πολλοί Γερμανοί αυτή τη στιγμή υποτιμούν σε μεγάλο βαθμό τις συνέπειες του τι θα σήμαινε το κλείσιμο της βρύσης από τη Ρωσία… τίποτα λιγότερο από μια ιστορική κρίση:

“Πολλοί έχουν λανθασμένες αντιλήψεις. Παρατηρώ ότι σε πολλές από τις συζητήσεις που έχω. Οι άνθρωποι συχνά δεν κάνουν καμία σχέση μεταξύ του μποϊκοτάζ και της δικής τους δουλειάς. Σαν να πέτυχαν η οικονομία και η ευημερία μας .”Εξήγησε ότι οι υψηλότερες τιμές έχουν ήδη τεράστιο αντίκτυπο στην προσφορά τροφίμων που δίνεται σε αυτό το σημείο η BASF αναγκάστηκε να μειώσει την παραγωγή αμμωνίας για την παραγωγή λιπασμάτων.

Ο Brudermuller το ονόμασε αυτό  ” καταστροφή και θα το νιώσουμε ακόμη πιο καθαρά το επόμενο έτος από αυτό . Επειδή τα περισσότερα από τα λιπάσματα που χρειάζονται οι αγρότες φέτος έχουν ήδη αγοραστεί. Το 2023 θα υπάρξει έλλειψη και στη συνέχεια οι φτωχές χώρες στο συγκεκριμένα, για παράδειγμα στην Αφρική, δεν θα έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να αγοράζουν βασικά τρόφιμα». Σε μια πολύ ανησυχητική δήλωση και προειδοποίηση, πρόσθεσε: «Υπάρχει κίνδυνος πείνας».

zerohedge.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου