Πρώτος ο πρόεδρος της Βραζιλίας Jair Bolsonaro αρνήθηκε να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στη συνέχεια, η Ινδία ακολούθησε το παράδειγμά του καθώς η κυβέρνηση Μόντι προσπάθησε να ισορροπήσει τους ιστορικούς δεσμούς της με τη Μόσχα και τη στρατηγική εταιρική σχέση της με την Ουάσιγκτον.
Τώρα, οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ αρνούνται να δεχτούν τις εκκλήσεις του Μπάιντεν καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσπαθεί να περιορίσει τις ραγδαίες τιμές του πετρελαίου, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η οποία προσθέτει ότι οι μοναρχίες του Περσικού Κόλπου έχουν σηματοδοτήσει ότι «δεν θα βοηθήσουν στην άμβλυνση της αύξησης των τιμών του πετρελαίου αν η Ουάσιγκτον δεν τους υποστηρίξει στην Υεμένη και αλλού».
«Υπήρχε κάποια προσδοκία για ένα τηλεφώνημα, αλλά αυτό δεν συνέβη», δήλωσε ένας αμερικανός αξιωματούχος για προγραμματισμένη συζήτηση μεταξύ του Μπάιντεν και του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. «Ήταν μέρος της ενεργοποίησης της βρύσης ( του Σαουδαραβικού πετρελαίου)»
Ο σεΐχης των Η.Α.Ε. Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν επίσης απέφυγετον Μπάιντεν τις τελευταίες εβδομάδες,σύμφωνα με αξιωματούχους της Μέσης Ανατολής και των ΗΠΑ.
Ωστόσο, τόσο ο πρίγκιπας Μοχάμεντ όσο και ο σεΐχης Μοχάμεντ δέχθηκαν τηλεφωνήματα από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αφού αρνήθηκε να μιλήσει με τον Μπάιντεν, σύμφωνα με την WSJ. Μίλησαν επίσης με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Μπάιντεν κατάφερε να περάσει στον 86χρονο πατέρα του πρίγκιπα Μοχάμεντ στις 9 Φεβρουαρίου, ωστόσο το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η κλήση μεταξύ του κ. Μπάιντεν και του σεΐχη Μοχάμεντ θα πρέπει να επαναπρογραμματιστεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Τι να βγάλουμε απ’ αυτό;
Όπως σημειώνει η Εφημερίδα, «Οι Σαουδάραβες έχουν σηματοδοτήσει ότι η σχέση τους με την Ουάσιγκτον έχει επιδεινωθεί υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν και θέλουν περισσότερη υποστήριξη για την επέμβασή τους στο πολιτικό πρόγραμμα της Υεμένης, βοήθεια στο δικό τους πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα μια και προχωρεί το Ιράν και νομική ασυλία για τον πρίγκιπα Μοχάμεντ στις ΗΠΑ, δήλωσαν Σαουδάραβες αξιωματούχοι. Ο διάδοχος του θρόνου αντιμετωπίζει πολλαπλές αγωγές στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της κατηγορίας για την δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι το 2018.
Να η ερώτηση.
Εν τω μεταξύ, τα Εμιράτα συμμερίζονται τις ανησυχίες της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με το λιγότερο επαρκές επίπεδο εμπλοκής των ΗΠΑ σχετικά με τις πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις μαχητών Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν στην Υεμένη εναντίον τόσο των ΗΑΕ όσο και της Σαουδικής Αραβίας. Τα δύο βασίλεια ανησυχούν επίσης για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν – η οποία βρίσκεται στο «τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων», αλλά η Ουάσιγκτον δεν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες τους για την ασφάλεια.
Έτσι, για όσους παρακολουθούν, ενώ η Δύση συνεχίζει να επιμένει ότι η Ρωσία είναι απομονωμένη -και μην γελιέστε, αυτές οι κυρώσεις θα είναι αμέσως καταστροφικές- αν αναλογιστεί κανείς ότι ο πληθυσμός και οι πόροι που προέρχονται από την Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία και τα βασίλεια της Μέσης Ανατολής – ουσιαστικά ο μισός πληθυσμός του κόσμου και εκείνοι που ελέγχουν τα περισσότερα προϊόντα του κόσμου δεν είναι σύμφωνοι με την τιμωρία του Πούτιν ή την άμβλυνση της κατάστασης προς όφελος της Δύσης.
Και όπως επισημαίνει η Εφημερίδα, «η Σαουδική Αραβία και τα Η.Α.Ε. είναι οι μόνοι δύο μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου που μπορούν να αντλήσουν εκατομμύρια περισσότερα βαρέλια πετρελαίου – μια ικανότητα που, αν χρησιμοποιηθεί, θα μπορούσε να βοηθήσει να ηρεμήσει η αγορά αργού σε μια εποχή που οι αμερικανικές τιμές της βενζίνης βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα».
Πολύ λίγο, πολύ αργά;
Στα τέλη του περασμένου μήνα, ο Brett McGurk, συντονιστής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Μέση Ανατολή, και ο Amos Hochstein, απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ενέργεια, πέταξαν στη Ριάντ για να προσπαθήσουν να εξομαλύνουν τις σχέσεις – ενώ ο Μακ Γκέρκ συναντήθηκε επίσης με τον Σεΐχη Μοχάμεντ στο Αμπού Ντάμπι για να ακούσει την απογοήτευσή τους για την απάντηση της Αμερικής στις επιθέσεις των Χούθι.
Προφανώς, η διπλωματία δεν πήγε καλά.
Μέχρι σήμερα, οι Σαουδάραβες και οι Εμιράτοι έχουν αρνηθεί να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου – και αντ ‘ αυτού διατηρούν τον προηγουμένως συμφωνημένο οδικό χάρτη παραγωγής του ΟΠΕΚ. Επιπλέον, η ενεργειακή συμμαχία τους με τη Ρωσία, έναν άλλο κορυφαίο παραγωγό πετρελαίου, έχει ενισχύσει την παγκόσμια εμβέλεια των ΟΠΕΚΕΠΕ, φέρνοντας παράλληλα τα Βασίλεια πιο κοντά στη Μόσχα.
Η Σαουδική Αραβία και τα Η.Α.Ε. σφυρηλούν επίσης βαθείς δεσμούς με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τάχθηκε στο πλευρό τους σε μια περιφερειακή διαμάχη με το Κατάρ, απέσυρε τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν στην οποία είχαν αντιταχθεί, έκανε το πρώτο του ταξίδι στο Ριάντ το 2017 και στάθηκε στο πλευρό του πρίγκιπα Μοχάμεντ μετά τη δολοφονία του κ. Κασόγκι. Αλλά η απόφαση του κ. Τραμπ να μην απαντήσει σε ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος και πυραυλική επίθεση σε μεγάλες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας το 2019 ξάφνιασε τους εταίρους του Κόλπου που βασίζονταν για δεκαετίες στην υπόσχεση των ΗΠΑ για προστασία κα ασφάλεια. Το Ιράν αρνήθηκε τη συμμετοχή του στις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.
Το ρήγμα μεταξύ του κ. Μπάιντεν και του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας εκτείνεται πίσω στις προεδρικές εκλογές του 2020, όταν ο δημοκρατικός υποψήφιος δεσμεύθηκε να αντιμετωπίσει το βασίλειο ως κράτος «παρία» μετά τη δολοφονία του Κασόγκι από μια σαουδαραβική ομάδα εκτελέσεων το 2018 στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Μπάιντεν δημοσίευσε επίσης μια έκθεση πληροφοριών λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, η οποία κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη το 2018 εγκρίθηκε από τον πρίγκιπα Μοχάμεντ – ο οποίος αρνήθηκε ότι γνώριζε για την σκευωρία παρά το γεγονός ότι στενοί συνεργάτες του έχουν καταδικαστεί σε σαουδαραβικό δικαστήριο για το θάνατο του δημοσιογράφου.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χτύπησε επίσης τη Σαουδική Αραβία για τον μακροχρόνιο πόλεμό της στην Υεμένη και έκοψε τα όπλα που χρησιμοποιούσαν οι Σαουδάραβες για να στοχεύσουν τους Χούθι. Ο Μπάιντεν αφαίρεσε επίσης τους Χούθι από έναν κατάλογο παγκόσμιων τρομοκρατικών ομάδων, όπου τις είχε προσθέσει ο πρώην πρόεδρος Τραμπ.
Και τη Δευτέρα (μετά το σνομπάρισμα του Μπάιντεν), η επικεφαλής του Λευκού Οίκου Τζεν Ψακί επιβεβαίωσε ότι ο Μπάιντεν εμμένει στην άποψή του ότι οι Σαουδάραβες πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν «παρίας» και ότι η ηγεσία τους έχει «μικρό αντίκρισμα κοινωνικής αξίας».
Σε συνέντευξη στο περιοδικό Atlantic που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ όταν ρωτήθηκε αν ο Μπάιντεν τον παρεξήγησε δήλωσε: Απλά, δεν με νοιάζει,” , προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έπρεπε να έχει αποξενώσει τους Σαουδάραβες ηγέτες. «Σε αυτόν ανήκει να σκεφτεί τα συμφέροντα της Αμερικής» και πρόσθεσε: «Αυτό σας αρκεί»,
Έτσι, ίσως να μην αποκαλείς “παρία” τη χώρα που θα μπορούσε να σε σώσει από μια πετρελαϊκή κρίση αν χρειαστείς τη βοήθειά της.
0 comments: