Βόμβα στα θεμέλια της κυβέρνησης Μπάιντεν από το Newsweek

    

Ένα άρθρο – βόμβα του κορυφαίου αμερικανικού περιοδικού που μάλιστα έχει στηρίξει τους δημοκρατικούς και έχει κατακεραυνώσει τον Πούτιν, έρχεται να διαψεύσει τους ισχυρισμούς του αμερικανού προέδρου αναφορικά με τον ρώσο πρόεδρο.





Το εκτενές αφιέρωμα του Newsweek που μάλιστα επικαλείται κορυφαία στελέχη του αμερικανικού Πενταγώνου, καταρρίπτουν πλήρως τους χαρακτηρισμούς του Τζο Μπάιντεν, που αποκαλούσε τον Πούτιν ως «χασάπη» και ως «εγκληματία πολέμου».

Το άρθρο ήδη προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις στις ΗΠΑ, ειδικά λόγω των στρατιωτικών πηγών που επικαλείται και οι οποίες διαψεύδουν ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν χτυπά εσκεμμένα αμάχους. Αντίθετα, τα στοιχεία που δίνει το περιοδικό δείχνουν ότι τα χτυπήματα είναι στοχευμένα σε στρατιωτικούς στόχους και οι απώλειες στον άμαχο πληθυσμό δεν προέρχονται από σκόπιμα χτυπήματα.

Το αφιέρωμα αυτό έρχεται μετά από μία σειρά ανθρώπων στα μεγάλα ΜΜΕ των ΗΠΑ, που στρέφονται ευθέως κατά του Μπάιντεν, αναδεικνύοντας μάλιστα και το σκάνδαλο της εμπλοκής του γιού του, στην Ουκρανία.

Το άρθρο του Νιούσγουικ

Διαβάστε το αφιέρωμα του κορυφαίου αμερικανικού περιοδικού.


Όσο καταστροφικός κι αν είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Ρωσία προκαλεί λιγότερες ζημιές και σκοτώνει λιγότερους αμάχους από ότι θα μπορούσε, λένε ειδικοί των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Η συμπεριφορά της Ρωσίας στον βάναυσο πόλεμο λέει μια διαφορετική ιστορία από την ευρέως αποδεκτή άποψη ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν σκοπεύει να κατεδαφίσει την Ουκρανία και να προκαλέσει τη μέγιστη ζημία στους πολίτες – και αποκαλύπτει τη στρατηγική εξισορρόπηση του Ρώσου ηγέτη.

Αν η Ρωσία ήταν πιο σκόπιμα καταστροφική, οι φωνές για επέμβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ θα ήταν πιο δυνατές και ο Πούτιν θα μπορούσε να οδηγηθεί σε αδιέξοδο.  Αντίθετα, ο στόχος του είναι να καταλάβει αρκετό έδαφος για να έχει κάτι να διαπραγματευτεί, ενώ θα φέρει την κυβέρνηση της Ουκρανίας σε μια θέση όπου πρέπει να διαπραγματευτεί.

Η κατανόηση του τρόπου σκέψης πίσω από τις επιθέσεις της Ρωσίας θα μπορούσε να βοηθήσει στη χάραξη μιας πορείας προς την ειρήνη, λένε οι ειδικοί.

Σε σχεδόν ένα μήνα από την εισβολή της Ρωσίας, δεκάδες πόλεις και κωμοπόλεις της Ουκρανίας έπεσαν και ο αγώνας για τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας συνεχίζεται. Οι ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα λένε ότι περίπου 900 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στις μάχες (οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών υπολογίζουν αυτόν τον αριθμό τουλάχιστον πενταπλάσιο από τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ). Περίπου 6,5 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν επίσης εκτοπιστεί εσωτερικά (15 τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού), οι μισοί από αυτούς εγκαταλείπουν τη χώρα για να βρουν ασφάλεια.

«Η καταστροφή είναι τεράστια», λέει στο Newsweek ένας ανώτερος αναλυτής που εργάζεται στην Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (DIA) , «ειδικά σε σύγκριση με αυτό που έχουν συνηθίσει να βλέπουν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί».

Όμως, λέει ο αναλυτής, η ζημιά που σχετίζεται με έναν αμφισβητούμενο χερσαίο πόλεμο δεν πρέπει να τυφλώνει τους ανθρώπους για το τι πραγματικά συμβαίνει. (Ο αναλυτής ζήτησε την ανωνυμία του για να μιλήσει για απόρρητα θέματα.) “Η καρδιά του Κιέβου μόλις και μετά βίας έχει χτυπηθεί. Και σχεδόν όλα τα πλήγματα μεγάλης εμβέλειας έχουν στοχεύσει σε στρατιωτικούς στόχους.”

Στην πρωτεύουσα, πιο παρατηρήσιμη στα δυτικά, οι αρχές της πόλης του Κιέβου λένε ότι περίπου 55 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές και ότι 222 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 24 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για μια πόλη 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων.

«Πρέπει να κατανοήσουμε την πραγματική συμπεριφορά της Ρωσίας», λέει ένας απόστρατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, δικηγόρος με εκπαίδευση που έχει συμμετάσχει στην έγκριση στόχων για μάχες των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ο αξιωματικός εργάζεται επί του παρόντος ως αναλυτής με έναν μεγάλο στρατιωτικό εργολάβο που συμβουλεύει το Πεντάγωνο και του δόθηκε η ανωνυμία για να μιλήσει με ειλικρίνεια.

«Αν απλώς πείσουμε τους εαυτούς μας ότι η Ρωσία βομβαρδίζει αδιακρίτως ή [ότι] αποτυγχάνει να προκαλέσει περισσότερη ζημιά επειδή το προσωπικό της δεν είναι στο ύψος των καθηκόντων ή επειδή είναι τεχνικά ανίκανο, τότε δεν βλέπουμε την πραγματική σύγκρουση».

Κατά την άποψη του αναλυτή, αν και ο πόλεμος οδήγησε σε άνευ προηγουμένου καταστροφές στα νότια και τα ανατολικά, ο ρωσικός στρατός στην πραγματικότητα έχει δείξει αυτοσυγκράτηση στις επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας.

Από το περασμένο Σαββατοκύριακο, σε 24 ημέρες σύγκρουσης, η Ρωσία πραγματοποίησε περίπου 1.400 εξόδους κρούσης και έχει εκτοξεύσει σχεδόν 1.000 πυραύλους (αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες πέταξαν περισσότερες εξόδους και έριξαν  περισσότερα όπλα την πρώτη ημέρα του πολέμου στο Ιράκ το 2003). Η συντριπτική πλειοψηφία των αεροπορικών επιδρομών γίνεται πάνω από το πεδίο της μάχης, με τα ρωσικά αεροσκάφη να παρέχουν «στενή αεροπορική υποστήριξη» στις επίγειες δυνάμεις. Το υπόλοιπο – λιγότερο από το 20 τοις εκατό, σύμφωνα με αμερικανούς ειδικούς – έχει στοχεύσει σε στρατιωτικά αεροδρόμια, στρατώνες και αποθήκες υποστήριξης.

Ένα ποσοστό από αυτά τα χτυπήματα έχουν καταστρέψει δομές πολιτών και σκότωσαν και τραυμάτισαν αθώους πολίτες, αλλά το επίπεδο θανάτου και καταστροφής είναι χαμηλό σε σύγκριση με την ικανότητα της Ρωσίας.

«Ξέρω ότι είναι δύσκολο… να καταπιείς ότι η σφαγή και η καταστροφή θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερες από ό,τι είναι», λέει ο αναλυτής της DIA. “Αλλά αυτό δείχνουν τα γεγονότα. Αυτό μου υποδηλώνει, τουλάχιστον, ότι ο Πούτιν δεν επιτίθεται σκόπιμα κατά αμάχων, ότι ίσως έχει επίγνωση ότι πρέπει να περιορίσει τις ζημιές για να αφήσει έξω για διαπραγματεύσεις”.

Η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου με αεροπορική και πυραυλική επίθεση με στόχο περίπου 65 αεροδρόμια και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Την πρώτη νύχτα, τουλάχιστον 11 αεροδρόμια δέχθηκαν επίθεση. Περίπου 50 επιπλέον στρατιωτικές εγκαταστάσεις και θέσεις αεράμυνας χτυπήθηκαν, συμπεριλαμβανομένων 18 εγκαταστάσεων ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης.

Σε αυτές τις αρχικές εκρήξεις, δαπανήθηκαν συνολικά περίπου 240 όπλα, συμπεριλαμβανομένων 166 πυραύλων αέρος, εδάφους και θάλασσας. Αν και υπήρχαν πολλά βομβαρδιστικά μεγαλύτερου βεληνεκούς (που πετούσαν από ρωσικό έδαφος), οι περισσότερες από τις αεροπορικές επιδρομές ήταν μικρότερου βεληνεκούς και οι περισσότεροι από τους πυραύλους που εκτοξεύτηκαν ήταν επίσης μικρού βεληνεκούς τύπου Iskander (NATO SS-26 Stone) και Tochka (NATO SS-21 Scarab) τάξεις.

Το εύρος της επίθεσης – από βορρά προς νότο, από ανατολή προς δύση – οδήγησε πολλούς παρατηρητές να συγκρίνουν τον αρχικό βομβαρδισμό με ένα μοτίβο που παρατηρήθηκε στους πολέμους των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, όπου οι μεγάλοι βομβαρδισμοί επικεντρωμένοι σε αεράμυνα και αεροδρόμια είχαν την πρόθεση να εδραιώσουν αεροπορική υπεροχή , ένα χτύπημα σοκ που στη συνέχεια θα άνοιγε τους ουρανούς για επακόλουθους βομβαρδισμούς κατά βούληση. Όταν επρόκειτο για την Ουκρανία, πολλοί παρατηρητές όχι μόνο «καθρεφτίζουν» τους ρωσικούς στόχους για να ταιριάζουν με τις πρακτικές των ΗΠΑ, αλλά έκαναν επίσης πρόωρες (και εσφαλμένες) παρατηρήσεις ότι η Ρωσία πολεμούσε μια τέτοια σύγκρουση.

Ακόμη και πριν οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις φτάσουν στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις, λέει αυτή η αφήγηση, οι αεροπορικές και πυραυλικές δυνάμεις θα είχαν καταστρέψει τόσο την Ουκρανία -συμπεριλαμβανομένων των επικοινωνιών της και άλλων υποδομών που απαιτούνται για να συνεχίσουν να λειτουργούν οι άμυνες- που θα εξασφάλιζε τη νίκη στο έδαφος.

Η Ρωσία δεν έχει επιτύχει κανέναν από αυτούς τους στόχους. Αν και τα περιγράμματα της πρώτης νύχτας των επιδρομών υποδήλωναν μια εκστρατεία αεροπορικής υπεροχής και μια έντονη και εστιασμένη καταστροφή του στρατού της Ουκρανίας, μετά από έναν μήνα πολέμου, η συνεχιζόμενη στόχευση λέει μια διαφορετική ιστορία. Η Ρωσία ακόμα δεν έχει χτυπήσει εντελώς την ουκρανική αεροπορία, ούτε έχει καθιερώσει απόλυτη αεροπορική υπεροχή. Αεροδρόμια μακριά από το πεδίο της μάχης είναι ως επί το πλείστον ακόμη λειτουργικά και ορισμένα (σε μεγάλες πόλεις) δεν έχουν βομβαρδιστεί καθόλου. Ο ιστός των επικοινωνιών στη χώρα συνεχίζει να λειτουργεί άθικτος.  Αν και έχουν χτυπηθεί σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας, βρίσκονται όλοι σε αμφισβητούμενη περιοχή ή κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Στην πραγματικότητα, δεν υπήρξε καμία μεθοδική εκστρατεία βομβαρδισμού για την επίτευξη οποιουδήποτε συστημικού αποτελέσματος στρατηγικής φύσης. Οι αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις, που αρχικά φαινόταν να λένε μια ιστορία, έγιναν σχεδόν αποκλειστικά για την άμεση υποστήριξη των χερσαίων δυνάμεων.

«Σκεφτείτε τη ρωσική αεροπορία ως ιπτάμενο πυροβολικό», λέει ο απόστρατος ανώτερος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ο οποίος επικοινώνησε με το Newsweek μέσω email. “Δεν είναι ανεξάρτητος βραχίονας. Δεν έχει αναλάβει καμία στρατηγική αεροπορική εκστρατεία όπως θα μπορούσαν να έχουν συνηθίσει οι Αμερικανοί παρατηρητές από τα τελευταία 30 χρόνια της αμερικανικής σύγκρουσης.”

Η ουκρανική αεράμυνα, τόσο σταθεροί όσο και κινητοί πύραυλοι, έχουν αποδειχθεί ανθεκτικοί και θανατηφόροι.

«Η ικανότητα επιβίωσης και η αποτελεσματικότητα της Αεράμυνας έχουν εκπλήξει πολλούς, όχι μόνο στο Κίεβο, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα», δήλωσε ο στρατιωτικός ειδικός που εδρεύει στο Κίεβο Oleg Zhdanov στην Kyiv Independent.

Ο Ουκρανός στρατιωτικός ρεπόρτερ Illia Ponomarenko λέει ότι το σύστημα αεράμυνας που υπερασπίζεται το Κίεβο από αεροσκάφη και πυραύλους «ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό.

«Οι περισσότεροι πύραυλοι που στοχεύουν την πόλη αναχαιτίζονται με επιτυχία», λέει ο Ponomarenko.

Η Ρωσία δεν βομβάρδισε σταθερές θέσεις αεράμυνας που προστατεύουν πόλεις. Αμερικανοί αναλυτές λένε ότι οι στρατηγοί του Πούτιν ήταν ιδιαίτερα απρόθυμοι να επιτεθούν σε αστικούς στόχους στο Κίεβο.

Ως αποτέλεσμα, ανεξάρτητα από τα σχέδια του Κρεμλίνου – είτε η Ρωσία επιδίωκε πραγματικά αεροπορική υπεροχή είτε σκόπευε να περιορίσει τις ζημιές στο Κίεβο – δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Πούτιν έπρεπε να αναθεωρήσει το σχέδιο επίθεσης μεγάλης εμβέλειας.

Κατά τη διάρκεια σχεδόν τεσσάρων εβδομάδων, οι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν στο Κίεβο ήταν σπάνιοι. Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μόλις περισσότερα από δώδεκα περιστατικά που αφορούσαν ρωσικούς πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους που αναχαιτίστηκαν πάνω από την πόλη και τα πλησιέστερα προάστια της από τις 24 Φεβρουαρίου. Και όλα αυτά, λένε αμερικανοί ειδικοί, έχουν ξεκάθαρα κατευθυνθεί προς νόμιμους στρατιωτικούς στόχους.

 «Το γεγονός ότι τα κινητά συστήματα S-300 SAM εξακολουθούν να λειτουργούν αποτελεί ισχυρό κατηγορητήριο για την ικανότητα της Ρωσίας να διεξάγει δυναμική ή ευαίσθητη στο χρόνο στόχευση», υποστήριξε το Ατλαντικό Συμβούλιο αυτή την εβδομάδα σε στρατιωτική σύντομη συνοπτική έκθεση.

Ο αναλυτής της DIA διαφωνεί: «Για οποιονδήποτε λόγο, σαφώς οι Ρώσοι ήταν απρόθυμοι να χτυπήσουν μέσα στην αστική μεγαλούπολη του Κιέβου.

“Ναι, μπορεί να μην ανταποκρίνονται στο καθήκον των ΗΠΑ [στη δυναμική στόχευση] ή στην εγκαθίδρυση αεροπορικής υπεροχής… Αλλά αυτή είναι η ρωσική αεροπορία, που υπάγεται στις χερσαίες δυνάμεις. Και αυτός ο πόλεμος είναι διαφορετικός: διεξάγεται στο έδαφος , όπου ό,τι στρατηγικό μπορεί να καταστρέψει η Ρωσία μπροστά στις δυνάμεις της —γέφυρες, επικοινωνίες, αεροδρόμια κ.λπ.— γίνεται επίσης άχρηστο για αυτούς καθώς προχωρούν».

Από την αρχή των αεροπορικών επιδρομών, συμφωνούν και οι δύο αμερικανοί αναλυτές, ορισμένες από τις περιορισμένες αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις είχαν επίσης κάποια εσωτερική λογική. Πάρτε, για παράδειγμα, το αεροδρόμιο στο Hostomel, βορειοδυτικά του Κιέβου. Δεν δέχθηκε άμεση επίθεση επειδή η Ρωσία το χρησιμοποίησε αρχικά για να προσγειώσει αλεξιπτωτιστές, με την ελπίδα να προχωρήσει στην πρωτεύουσα. Αντίθετα, το αεροδρόμιο και η γύρω ύπαιθρος έγιναν το σκηνικό μιας μεγάλης μάχης, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις έκαναν μια σκληρή άμυνα.

Στο νότο, το αεροδρόμιο Kherson επίσης δεν δέχτηκε επίθεση. Ο λόγος έχει γίνει σαφής: η Ρωσία χρησιμοποιεί τώρα αυτό ακριβώς το αεροδρόμιο για να οργανώσει τις δικές της δυνάμεις.

Στο Κίεβο, μόνο ένα από τα μεγάλα αεροδρόμια χτυπήθηκε, στο Boryspil. Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το “διεθνές αεροδρόμιο” χτυπήθηκε, αλλά το διπλό πολιτικο-στρατιωτικό αεροδρόμιο φιλοξενεί επίσης τη 15η πτέρυγα μεταφορών της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του προεδρικού αεροσκάφους Tu-134 που θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί από τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι, αν επέλεγε να εκκενώσουν. Το άλλο μεγάλο πολιτικό αεροδρόμιο του Κιέβου, το Zhulyany, δεν έχει δεχθεί ποτέ επίθεση. Ούτε δύο πολιτικά αεροδρόμια στο Χάρκοβο (τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας) έχουν δεχθεί επίθεση.

Η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο με περίπου 300 μαχητικά αεροσκάφη στη Λευκορωσία και τη δυτική Ρωσία εντός εμβέλειας της Ουκρανίας. Αυτά και άλλα αεροσκάφη που συμμετείχαν στον πόλεμο πραγματοποιούν περίπου 80 εξόδους κρούσης (μεμονωμένες πτήσεις) καθημερινά. Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι 95 από αυτά τα ρωσικά αεροσκάφη έχουν χαθεί, είτε καταρρίφθηκαν από αεράμυνες είτε λόγω ανθρώπινου λάθους και τεχνικών προβλημάτων. (Η Ρωσία έχει μετακινήσει επιπλέον αεροσκάφη από άλλες βάσεις για να αναπληρώσει τις περισσότερες απώλειές της.)

Τα χτυπήματα εντός μεγάλων πόλεων (Κίεβο, Χάρκοβο και Οδησσό) όχι μόνο έχουν περιοριστεί, αλλά ο απόστρατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ επισημαίνει ότι ακόμη και όταν η αεροπορία μεγάλου βεληνεκούς—ρωσικά βομβαρδιστικά Tu-95 «Bear» εκπέμπουν πυραύλους κρουζ και υπερηχητικούς— έχουν πετάξει χτυπήματα στη δυτική Ουκρανία, μακριά από το πεδίο της μάχης, έχουν κατευθυνθεί σε στρατιωτικούς στόχους.

Και υπήρξε στρατηγική λογική, τουλάχιστον κατά την άποψη της Ρωσίας.

«Τα δυτικά αεροδρόμια [στο Lutsk, L’viv και Ivano-Frankivsk] χτυπήθηκαν επειδή ήταν τα πιο πιθανά σκαλοπάτια για τυχόν μαχητικά αεροσκάφη που θα έρχονταν από την Πολωνία και τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Όταν αυτοί οι στόχοι προετοιμάστηκαν”, προσθέτει, “εκεί έγινε επίσης λόγος για μια δυτική ζώνη απαγόρευσης πτήσεων όπου αυτά τα [δυτικά] αεροδρόμια μπορεί να ήταν απαραίτητα.

«Και το λεγόμενο πεδίο εκπαίδευσης ειρηνευτικών [στο Yaroviv] χτυπήθηκε επειδή ήταν το μέρος όπου η «διεθνής λεγεώνα» επρόκειτο να είχε εκπαιδευτεί», λέει ο αξιωματικός. «Η Μόσχα το ανακοίνωσε μάλιστα».

Η Ρωσία, προσθέτει ο αναλυτής της DIA, ήταν επίσης προσεκτική ώστε να μην προκαλέσει κλιμάκωση σε Λευκορωσικό ή Ρωσικό έδαφος ή να προκαλέσει το ΝΑΤΟ. Παρά τις δραστηριότητες από τη Λευκορωσία, οι ρωσικές χερσαίες και αεροπορικές επιχειρήσεις έχουν περιοριστεί κυρίως στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Και οι επιθέσεις στη δυτική Ουκρανία, ήταν προσεκτικές για να αποφευχθεί ο εναέριος χώρος του ΝΑΤΟ. Για παράδειγμα, η ουκρανική αεροπορική βάση στο Λούτσκ, όπου βρίσκεται η 204η πτέρυγα αεροπορίας και μόλις 70 μίλια νότια της Λευκορωσίας, δέχτηκε επίθεση στις 13 Μαρτίου από βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας. Οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το νότο, από πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Τίποτα από αυτά δεν υποδηλώνει ότι η Ρωσία δεν ευθύνεται για την εισβολή της ή ότι η καταστροφή και οι θάνατοι αμάχων, οι τραυματισμοί και η εξάρθρωση δεν οφείλονται στην επιθετικότητά τηςΣτοιχεία στο πεδίο της μάχης, όπου έχει γίνει σκληρός αγώνας για έδαφος – στο Χάρκοβο, στις αμφισβητούμενες πόλεις της πρώτης γραμμής όπως η Μαριούπολη, το Mikolaiiv και το Sumy στα ανατολικά. και Chernihiv βορειοανατολικά του Κιέβου — υποδηλώνει ότι οι θάνατοι αμάχων ήταν πολύ υψηλότεροι εκεί όπου επιχειρούν χερσαίες δυνάμεις.

Παρόλο που η πλειονότητα των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών έχει πραγματοποιηθεί σε αυτές τις περιοχές, η αυξημένη ζημιά από τους πολίτες οφείλεται στη χρήση πυροβολικού και πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων, όχι ρωσικών αεροπορικών επιδρομών ή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

“Οι άνθρωποι μιλούν για το Γκρόζνυ στην Τσετσενία, και το Χαλέπι στη Συρία και την ισοπέδωση των ουκρανικών πόλεων”, λέει στο Newsweek ένας δεύτερος απόστρατος ανώτερος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ . «Αλλά ακόμα και στην περίπτωση των νότιων πόλεων, όπου το πυροβολικό και οι πύραυλοι βρίσκονται εντός εμβέλειας κατοικημένων κέντρων, τα πλήγματα φαίνεται να προσπαθούν να στοχεύσουν ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες, πολλές από τις οποίες αναγκαστικά επιχειρούν μέσα από αστικές περιοχές».

Ο αξιωματικός ζήτησε την ανωνυμία του επειδή ενημερώνεται ιδιωτικά για τον πόλεμο από το Πεντάγωνο και δεν είναι εξουσιοδοτημένος να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης. Ο ίδιος και οι άλλοι αναλυτές που μίλησαν στο Newsweek υποστηρίζουν όχι μόνο ότι η καταστροφή είναι μόνο ένα μικρό κλάσμα του δυνατού, αλλά και ότι βλέπουν μια αχτίδα ελπίδας σε μια ανάλυση που βασίζεται σε γεγονότα του τι έχει κάνει η Ρωσία.

«Αρχικά προβληματίστηκα γιατί δεν έχουν σταλεί περισσότεροι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο και σε άλλες μεγάλες πόλεις όπως η Οδησσός, και επίσης γιατί η αεροπορία μεγάλου βεληνεκούς δεν έχει χρησιμοποιηθεί περισσότερο σε στρατηγικές επιθέσεις», λέει ο δεύτερος ανώτερος αξιωματικός. «Αλλά μετά έπρεπε να αλλάξω για να δω τον πόλεμο μέσα από τα μάτια του [Βλαντιμίρ] Πούτιν».

«Πιασμένος με κατεβασμένα παντελόνια, ίσως ο Πούτιν πράγματι άλλαξε πορεία,  αφού κατάλαβε ότι η Ουκρανία δεν επρόκειτο να πέσει εύκολα και ότι το Κίεβο δεν μπορούσε να κατακτηθεί. Ίσως αποφάσισε να επικεντρωθεί αποκλειστικά στην κατάκτηση εδαφών στην περιφέρεια και στη σύνδεση των στο νότο, να είναι σε θέση να κατέχει αρκετό έδαφος για να αποσπάσει παραχωρήσεις από την Ουκρανία και τη Δύση—εγγυήσεις ασφαλείας ή κάποια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη».

Ο δεύτερος ανώτερος αξιωματικός λέει ότι ο Πούτιν προφανώς συνεχίζει να ασκεί πίεση εναντίον του Κιέβου, αλλά η Ρωσία δεν έχει μετατοπίσει πολλές από τις δυνάμεις της και συνέχισε να αποκρούει τους βομβαρδισμούς στην ίδια την πόλη.

«Σε αυτό, ίσως αφήνει χώρο για πολιτική διευθέτηση», λέει ο αξιωματικός.

Την Κυριακή, ο Volodymyr Zelensky είπε στο CNN ότι είναι έτοιμος να συνομιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο. “Είμαι έτοιμος για διαπραγματεύσεις μαζί του. Ήμουν έτοιμος τα τελευταία δύο χρόνια. Και νομίζω ότι χωρίς διαπραγματεύσεις, δεν μπορούμε να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο”, είπε ο Ζελένσκι.

Το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές συζητούν, λένε οι ειδικοί, δείχνει όχι μόνο πόσο σοκαρισμένοι είναι από την καταστροφικότητα ενός χερσαίου πολέμου στην Ευρώπη, αλλά και εμπόδια στην επίτευξη των στρατιωτικών τους στόχων. Καθώς η Ρωσία προχωρά, εξαντλούνται οι προμήθειες. Οι δυνάμεις του είναι επίσης εξαντλημένες. Καθώς η Ουκρανία συνεχίζει τη γενναία άμυνά της, αγγίζει και αυτή τα όρια της ανθρώπινης αντοχής, αντιμετωπίζοντας μεγάλες απώλειες και εξαντλείται τα πυρομαχικά.

Είναι πλέον απολύτως σαφές, συμφωνούν όλοι οι Αμερικανοί παρατηρητές, ότι ο Πούτιν και οι στρατηγοί του υπερεκτίμησαν τη δική τους στρατιωτική ικανότητα, ενώ υποτίμησαν κατάφωρα την άμυνα της Ουκρανίας.

“Είμαι απογοητευμένος από την τρέχουσα αφήγηση – ότι η Ρωσία στοχεύει σκόπιμα αμάχους, ότι κατεδαφίζει πόλεις και ότι ο Πούτιν δεν νοιάζεται. Μια τέτοια διαστρεβλωμένη άποψη εμποδίζει την εξεύρεση ενός τέλους πριν χτυπήσει η πραγματική καταστροφή ή ο πόλεμος εξαπλώνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη», λέει ο δεύτερος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Οι σπαραξικάρδιες εικόνες διευκολύνουν τις ειδήσεις να επικεντρωθούν στις ζημιές του πολέμου σε κτίρια και ζωές. Αλλά ανάλογα με την ένταση των μαχών (ή την ικανότητα της Ρωσίας), τα πράγματα θα μπορούσαν πράγματι να είναι πολύ χειρότερα.

«Γνωρίζω ότι οι ειδήσεις συνεχίζουν να επαναλαμβάνονται ότι ο Πούτιν στοχεύει αμάχους, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η Ρωσία το κάνει σκόπιμα», λέει ο αναλυτής της DIA. «Στην πραγματικότητα, θα έλεγα ότι οι Ρώσοι θα μπορούσαν να σκοτώσουν χιλιάδες άλλους αμάχους αν το ήθελαν».

 “Η Ρωσία εγκληματεί και ο Πούτιν πρέπει να τιμωρηθεί. Αλλά όσον αφορά την ολοκλήρωση του πολέμου με τρόπο που να μπορούν να αποδεχτούν και οι δύο πλευρές και όπου δεν βλέπουμε τον Αρμαγεδδώνα, ο πόλεμος από τον αέρα και τους πυραύλους παρέχει θετικά σημάδια”.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν μπορεί εύκολα να κερδίσει. Δεν μπορεί να δεχτεί την απώλεια ή την υποχώρηση. και δεν μπορεί να κλιμακώσει.

«Ξέρω ότι είναι παρηγορητικό το γεγονός ότι θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερο», λέει ο αναλυτής της DIA, «αλλά για να καταλάβουμε πώς συμβαίνει αυτό θα πρέπει πραγματικά να αλλάξει η οπτική γωνία των ανθρώπων, ακόμη και εντός της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ως προς το πώς να τελειώσει αυτό».

newsweek.com

0 comments: