Στο τελευταίο άρθρο του, ο Φιοντόρ Λουκιάνοφ, δημοσιογράφος και πρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής, συζήτησε τους κινδύνους επέκτασης του ΝΑΤΟ που επηρεάζουν τη Ρωσία.
Φαινομενικά, η επέκταση του ΝΑΤΟ διακόπτεται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ανακοίνωση ουδέτερης πολιτικής του Κιέβου. Σύμφωνα με τον Lukianov, το ΝΑΤΟ θα ήταν στα πρόθυρα κατάρρευσης, εάν αυτή η οργάνωση συνεχίσει να υποτάσσεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, διότι, σε περίπτωση πολέμου μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ ή Ευρώπης, ο Αμερικανός πρόεδρος θα ήταν ικανοποιημένος μόνο με μια προσευχή για τους υποτακτικούς συμμάχους του, όπως έκανε πρόσφατα όσον αφορά τους Ουκρανούς!
Για να αντισταθμίσει την ταπείνωσή του στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία, το ΝΑΤΟ δεν θα είχε παρά να σκεφτεί τον Καύκασο. Σε συνέντευξή του στον αρχισυντάκτη του Haaretz, Yuval Rotem, ανώτερο στέλεχος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, έκανε σαφή και περιεκτική δήλωση ότι υπάρχουν διαφορές απόψεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, αλλά αυτό που ήταν σημαντικό ήταν ότι δεν ήταν ποτέ βαθιά και εχθρικά και ότι οι δύο κυβερνήσεις θα μπορούσαν από κοινού να αντιμετωπίσουν μεγάλους κινδύνους στην περιοχή. Πρόσθεσε μάλιστα ότι τα κοινά σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσαν να αποτελέσουν το μεγαλύτερο γεωπολιτικό πλεονέκτημα του Ισραήλ που συνδέει τις ακτές της Μεσογείου με την Κασπία Θάλασσα. Ως εκ τούτου, το Τελ Αβίβ και η Άγκυρα θα ήταν πρόθυμες να κάνουν μεγάλες παραχωρήσεις στη Ρωσία για να συμβεί αυτό.
Είναι σαφές ότι η στρατηγική επέκταση του ΝΑΤΟ στο Νότιο Καύκασο θα συνεχιστεί μέσω της χερσαίας σύνδεσης της Τουρκίας με το Αζερμπαϊτζάν. Αυτό σημαίνει ότι η συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας μπορεί ασφαλώς να βοηθήσει το ΝΑΤΟ να αποκτήσει πρόσβαση στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας. Όλοι οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι κανένα μέρος αυτής της δήλωσης δεν είναι ψευδές και ότι είναι πλήρως σύμφωνο με την πραγματικότητα της περιοχής.
Το ερώτημα λοιπόν είναι εάν η ανάπτυξη της Τουρκίας, του Ισραήλ και του ΝΑΤΟ στις ακτές του Αζερμπαϊτζάν έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ασφάλεια της Ρωσίας. Με άλλα λόγια, σε περίπτωση ένταξης του Αζερμπαϊτζάν στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει ο Πούτιν να εξετάσει το ενδεχόμενο εισβολής στον Καύκασο μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία ;
Alla Lazareva.Reseau International, 7-3-2022
• https://thomsonadam.co.uk/natos-chess-play-in-the-caucasus
0 comments: