Τεράστια αύξηση του πληθωρισμού των πιο σημαντικών προϊόντων φέρνει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλεί εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των εμπορευμάτων, και εκτιμάται ότι θα εκτινάξει τον παγκόσμιο πληθωρισμό.




Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και οι τιμές των εμπορευμάτων άρχισαν να αυξάνονται, παρουσιάζοντας πολύ υψηλή μεταβλητότητα.

Η προοπτική ενός ολοκληρωτικού πολέμου στην Ευρώπη δεν μεταφράζεται μόνο σε μια απολύτως αναμενόμενη εκρηκτική αύξηση της τιμής του πετρελαίου, πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι. Καθώς τα νέα της εισβολής κλυδωνίζουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές, όλα τα εμπορεύματα —όχι μόνο η ενέργεια, αλλά και το σιτάρι, το καλαμπόκι, ο χάλυβας και ο σίδηρος— καταγράφουν αύξηση τιμών.

Το πετρέλαιο έφτασε στα 100 δολάρια το βαρέλι λίγα λεπτά μετά την αναφορά ότι ο πρόεδρος Vladimir Putin είχε αποφασίσει να πραγματοποιήσει ειδική επιχείρηση για την «προστασία» της περιοχής Donbass στην Ανατολική Ουκρανία. Οτιδήποτε έχει σχέση με καύσιμο επίσης αυξάνεται. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ολλανδία κέρδισαν έως και 41%, φτάνοντας στα 125 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Και οι τιμές του ευρωπαϊκού άνθρακα για το επόμενο έτος σημείωσαν επίσης άνοδο, κατά 13% στα 145 δολάρια ο τόνος, σύμφωνα με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ICE.

Παγκόσμιος πληθωρισμός τροφίμων. Σε ότι αφορά τα τρόφιμα, η Ρωσία και η Ουκρανία αποτελούν τον τρίτο και τον όγδοο σε μέγεθος παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο αντίστοιχα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, και οι συγκρούσεις στην περιοχή έχουν οδηγήσει ήδη την τιμή του σιταριού στα υψηλότερα της επίπεδα από το 2012.

Το σιτάρι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο αυξήθηκε κατά 5,7%, φτάνοντας στα 9,3475 δολάρια το μπουσέλ στις 8:26 π.μ. ώρα Λονδίνου, μία ώρα μετά την ρωσική εισβολή. Οι τιμές όλων κατηγοριών φυτικών ελαιών εκτινάχθηκαν επίσης στα ύψη, και το καλαμπόκι και η σόγια βρίσκονται 5% υψηλότερα – αντανακλώντας τις ανησυχίες για επιτάχυνση και επιδείνωση του παγκόσμιου πληθωρισμού τροφίμων.

Η προσφορά σιτηρών κινδυνεύει επίσης. Αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία της και εισβάλλοντας στην υποστηριζόμενη από τη Ρωσία αυτονομιστική περιοχή του Donetsk, η Ρωσία θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία και τις υποδομές κάποιων λιμανιών που μεταφέρουν σιτηρά σε όλη την Ευρώπη, καθώς και τα μεγάλα χαλυβουργεία της χώρας.

Η Ουκρανία είναι επίσης σημαντικός παραγωγός ουρανίου, τιτανίου, σιδηρομεταλλεύματος, χάλυβα και αμμωνίας. Ο χάλυβας της Ουκρανίας αντιπροσωπεύει περίπου το 10% των εισαγωγών της Ευρώπης. Κάθε διακοπή στην παράδοση σιτηρών ή στις αποστολές σιδήρου θα περιορίσει περαιτέρω τη χαμηλή προσφορά στην ήδη πιεσμένη αγορά της Ευρώπης και θα διατηρήσει τις τιμές στα υψηλά επίπεδα ρεκόρ όπου έφτασαν πέρυσι.

Αλουμίνιο στα ύψη. Οι τιμές του αλουμινίου ανέβηκαν σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα, μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία,  με τη τιμή του αλουμινίου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) να καταγράφει άλμα 4,6%, σε υψηλά ρεκόρ των 3.443 δολαρίων ο τόνος.

«Η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αλουμινίου και το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού αλουμινίου πηγαίνει στην Ευρώπη. Η επιβολή περισσότερων κυρώσεων θα περιορίσουν ακόμη περισσότερο την προσφορά αλουμινίου»,δήλωσε η Amelia Fu, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς εμπορευμάτων στην Bank of China International.
“Υπάρχει η ανησυχία ότι ο αντίκτυπος των κυρώσεων θα μπορούσε να εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές της ενέργειας και αυτό θα αυξήσει το κόστος παραγωγής για το αλουμίνιο και άλλα βασικά μέταλλα." 

Οι ελλείψεις αλουμινίου γίνονται αντιληπτές με τα υψηλά premium που πληρώνουν οι καταναλωτές ανεβάζοντας τις τιμές του αλουμινίου σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στα 464 ευρώ ο τόνος στην Ευρώπη και στα 795 δολάρια ο τόνος στις ΗΠΑ.

Τα αποθέματα αλουμινίου σε αποθήκες εγγεγραμμένες στο Χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου είναι εξαιρετικά μειωμένες, τους 824.150 τόνους, έναντι 1,3 εκατομμυρίων τόνων που ήταν πριν από ένα χρόνο. Η Ρωσία παράγει περίπου το 6% του παγκόσμιου αλουμινίου και αντιπροσωπεύει περίπου το 7% των παγκόσμιων προμηθειών ορυχείων νικελίου. Και νικέλιο στα υψηλότερ επίπεδα από το 2011

Οι τιμές αναφοράς του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου για το νικέλιο εκτινάχθηκαν κατά 5% στα 25.625 δολάρια ο τόνος, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2011. Οι τιμές του νικελίου ενισχύθηκαν επίσης από τη μείωση των αποθεμάτων στις αποθήκες που είναι εγγεγραμμένες στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου.

Η τιμή για τα παράγωγα νικελίου τριών μηνών έκλεισε στα 491 δολάρια ο τόνος, έναντι 645 δολάρια της προηγούμενης μέρας, που είναι τα υψηλότερα επίπεδα από το 2007.
Ο κασσίτερος σημείωσε άνοδο 0,8% αγγίζοντας το ρεκόρ των 45.880 δολαρίων, κυρίως λόγω της αύξησης των εξαγωγών από την Ινδονησία, που αποτελεί το μεγάλο παραγωγό , δήλωσε ο αναλυτής της Διεθνούς Ένωσης Κασσίτερου James Willoughby.

Από τα άλλα μέταλλα, ο χαλκός κέρδισε 0,7% στα 9.930 δολάρια ο τόνος, ο ψευδάργυρος αυξήθηκε 2,1% στα 3.648 δολάρια και ο μόλυβδος αυξήθηκε 1,2% στα 2.364 δολάρια.
Ο δυτικός κόσμος θα πρέπει τώρα να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στη λήψη ισχυρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας με την πιθανότητα οι κυρώσεις αυτές να εκτοξεύσουν τις τιμές των εμπορευμάτων υψηλότερα. «Η μεγάλη εικόνα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα αντιδράσουν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ», δήλωσε στο Bloomberg ο Hans van Cleef, ανώτερος οικονομολόγος ενέργειας στην ABN Amro Bank NV.

bankingnews

0 comments: