Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

Συνάντηση Ερντογάν με τον Πρόεδρο του Ισραήλ και τον Πρωθυπουργό Λιβάνου.


Έντονη κινητικότητα Τουρκίας για ενεργειακό στην Αν. Μεσόγειο. Συνάντηση Ερντογάν με Πρόεδρο Ισραήλ και Πρωθυπουργό Λιβάνου. 





Βολιδοσκοπεί για ΑΟΖ με Ισραήλ ή και Λίβανο;

Mια αναθέρμανση σχέσεων Τουρκίας Ισραήλ διαδραματίζεται το τελευταίο διάστημα. Αποκορύφωσή της η επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ στην Τουρκία. Ο Ερντογάν είπε ότι ο Χέρτζογκ θα επισκεφθεί τη ΄χώρα του στις αρχές Φεβρουαρίου, αλλά δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες για το ταξίδι. Ένας εκπρόσωπος του Χέρτσογκ αρνήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση του Ερντογάν, αλλά οι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τις συνομιλίες για επίσκεψη, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας αναφέρει το times of israel.
Μια πιθανή Συμφωνία Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας με το Ισραήλ θα ενίσχυε περαιτέρω τη θέση και την επιρροή της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Τουρκία και Ισραήλ ετοιμάζονται να γυρίσουν μια νέα σελίδα στο μάρκετινγκ μεσογειακού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.
Είναι πιθανό η Τουρκία και το Ισραήλ να συνάψουν συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ τους. Εάν το Ισραήλ υπογράψει συμφωνία ΑΟΖ με την Τουρκία αντί της ελληνοκυπριακής διοίκησης, θα αποκτήσει έως και 16.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα περισσότερη θαλάσσια δικαιοδοσία αναφέρουν τουρκοκυπριακές πηγές που αδημονούν για μια τέτοια εξέλιξη.

Μετά το προδιαγεγραμμένο ναυάγιο ..του EastMed θα επέλθει και νέο χτύπημα στην ενεργειακή συμμαχία της τριμερούς Κύπρου Ελλάδας Ισραήλ; «οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν περαιτέρω προσπάθειες ανάπτυξής του» ήταν το κύκνειο άσμα του.

H Τουρκία μετά την ΑΟΖ με Λιβύη θα σφραγίσει τη Μεσόγειο και με μια αντίστοιχη με Ισραήλ; H ελληνική πλευρά σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να δηλώσει αιφνιδιασμό αφού το Ισραήλ είναι στρατηγικός της εταίρος.

Image

Tην ίδια στιγμή άνοιγμα και σε Λίβανο κάνει η Τουρκία. Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Nagib Mikati συναντήθηκε με Ερντογάν στην Τουρκία. Βολιδοσκοπεί η Τουρκία δυνατότητα για ΑΟΖ και με Λίβανο. Κινητικότητα δεδομένη με 2 χώρες Μ Ανατολής που πρωτοστατούν στον ενεργειακό χάρτη Μεσογείου. Που σημαίνει ο Ερντογάν πατάει σε 2 βάρκες και ό,τι του βγει..Ο Λίβανος έχει άλυτες διαφορές με Λίβανο για θαλάσσια οικόπεδα. Η Τουρκία μπαίνει σφήνα στους 2 προσδοκώντας ν΄αλλάξει συσχετισμό δυνάμεων σε ενερεγιακό στην Αν. Μεσόγειο.

Mikati à Erdogan : Nous avons besoin de votre aide

To Israel από την πλευρά του διαβεβαιώνει ότι η προσέγγιση με Τουρκία δεν θα βλάψει τα συμφέροντα των σχέσεων του μ΄ Ελλάδα και Κύπρο. Ανάλογες διαβεβαιώσεις με μπόλικες ταράτες υπήρχαν και για υλοποίηση του εξ αρχής διαφαινόμενου ως θνησιγενή αγωγού EastMed. Δεν είναι τυχαίο ότι το ενεργειακό και διπλωματικό παιχνίδι Τουρκίας Ισραήλ ανοίγει μετά την επίσημη νέκρωση του EastMed που ήταν αγκάθι για Τούρκους…

Eπειδή τελευταία υπάρχει κινητικότητα και στις διπλωματικές επαφές Ισραήλ Λιβάνου η απόλυτη έκπληξη θα ήταν να κλείσουν οι 3 τους ΑΟΖ! Να πάμε στο πιο δυσοίωνο σενάριο μιας αντίστοιχης τριμερούς Τουρκία-Ισραήλ-Λίβανος.

dimnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου