Στις μέρες μας, οι μεγάλοι Ευρωπαίοι παράγοντες έχουν την ευκαιρία να κάνουν ένα καλό βήμα προς την ύφεση στην Ευρώπη ή να βυθίσουν την περιοχή στον πόλεμο.
Το φυσικό αέριο της Ευρώπης: Ο αγωγός Nord Stream 2 θα καταδικαστεί εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.
Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία προσπαθούν να βρουν κοινό έδαφος και να αποφύγουν το ξέσπασμα εχθροπραξιών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία προσπαθούν να ακολουθήσουν τη δική τους πολεμοκάπηλη ατζέντα, χωρίς να διακινδυνεύουν αιματοχυσία στα εδάφη τους.
Ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετέβη στη Μόσχα για συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζόζεφ Μπάιντεν.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Πούτιν δήλωσε για άλλη μια φορά το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ αδιαφορεί για τις ανησυχίες της Μόσχας σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας στην Ευρώπη. Το Κρεμλίνο έχει περιγράψει με σαφήνεια τα συμφέροντά του και σηματοδοτεί την ετοιμότητά του για περαιτέρω εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου πολέμου.
Η αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους και η παροχή εγγυήσεων για τη μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για τις ενέργειες αντιποίνων της Ρωσίας. Η Μόσχα φαίνεται έτοιμη να αναγνωρίσει την Ουκρανία ως ζώνη δυτικών συμφερόντων. Ενώ το Ντονμπάς είναι ένα συζητήσιμο θέμα.
Ο Πούτιν τόνισε στην ομιλία του ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν να αποφύγουν την αιματοχυσία εάν η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και επιχειρήσει να ανακτήσει την Κριμαία. «Το στρατιωτικό δυναμικό του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας δεν είναι συγκρίσιμο, το καταλαβαίνουμε αυτό. Αλλά είμαστε μια ηγετική πυρηνική δύναμη. Δεν θα υπάρξουν νικητές», δήλωσε ο Πούτιν, τονίζοντας ότι ούτε η Ρωσία ούτε η Γαλλία ενδιαφέρονται για στρατιωτικό σενάριο.
Οι δηλώσεις του Μακρόν ήταν αρκετά αισιόδοξες και εξέφρασαν την ελπίδα του Παρισιού για ειρηνική πορεία προς την Ευρώπη και ετοιμότητα συνεργασίας με τη Ρωσία για το ζήτημα της ασφάλειας.
Ταυτόχρονα, η Ουάσιγκτον και το Βερολίνο συμφώνησαν στις θέσεις τους, οι οποίες χαρακτηρίζονται από έλλειψη ομοφωνίας.
Παρά τις έντονες δηλώσεις σχετικά με την αυξανόμενη ρωσική απειλή κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας και τη χρήση ενεργειακών πόρων από τη Ρωσία ως όπλο, η Γερμανία εξακολουθεί να επιλέγει τη θέση της «στρατηγικής αβεβαιότητας». Οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης δεν αποκάλυψαν το περιεχόμενο πιθανών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Ο Σολτς επίσης δεν ανέφερε τον Αγωγό Nord Stream 2 κατά τη συζήτηση κυρώσεων και πιθανών μέτρων κατά της Μόσχας.
Την προηγούμενη ημέρα, ο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πούτιν, η οποία προφανώς δεν οδήγησε σε θετικά αποτελέσματα. Επίσης, με πρωτοβουλία του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Πούτιν μίλησε με τον Μπόρις Τζόνσον.
Η επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρους στη Μόσχα στο πλαίσιο του τρέχοντος διπλωματικού γύρου διαπραγματεύσεων είναι πιθανό να μην πραγματοποιηθεί. Τουλάχιστον το Κρεμλίνο στέλνει τέτοια μηνύματα.
Η Μόσχα έχει αποδείξει σαφώς ότι δεν είναι πλέον πρόθυμη να ακούσει τις ηθικές διδασκαλίες της Δύσης, ειδικά από το Λονδίνο, και δεν σκοπεύει να υποχωρήσει από τη θέση της.
Εν μέσω του γύρου συνομιλιών υψηλού επιπέδου, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπάερμποκ επισκέφθηκε το Κίεβο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με τον Ουκρανό ομόλογό της, η Μπάερμποκ προέβη σε διφορούμενες δηλώσεις. «Η διακοπή, των ενεργειακών πόρων προς την Ουκρανία καθώς και η κυβερνοεπίθεση είναι πιο σοβαρές απειλές για το Κίεβο από μια “επίθεση τανκ” – δήλωσε ο Μπάερμποκ μετά την αμερικανική ατζέντα για να καθαρίσει το δρόμο για περαιτέρω αιτιολόγηση επιθετικών ενεργειών εναντίον της Ρωσίας. Ταυτόχρονα απομακρύνθηκε από την αγγλοσαξονική πολεμική υστερία.
Αργότερα, το βράδυ της 7ης Φεβρουαρίου, η Μπάερμποκ αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Ζελένσκι. Είπε ότι δεν θα μιλήσει με τον Πρόεδρο, καθώς ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος υποτίθεται επίσης ότι θα συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, ακύρωσε το ταξίδι του στην Ουκρανία και πήγε στη Μόσχα.
Σε γενικές γραμμές, αυτό το διπλωματικό γυρολόϊ που ξεκίνησε η Δύση στροβιλίζεται λόγω δύο αντιτιθέμενων φορέων εντός του ΝΑΤΟ.
Η επιθυμία της αγγλοσαξονικής ελίτ να βάλει φωτιά στους Ευρωπαίους ανταγωνιστές της αντιμετωπίζει τα όνειρα των μεγάλων ηπειρωτικών ευρωπαϊκών δυνάμεων να μην καούν σε αυτή τη φωτιά, κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής αγγλοσαξονικής διασκέδασης – και να της ρίχνουν κάστανα με τα χέρια τους εις βάρος των Γερμανών και των Γάλλων.
Ο ρόλος της Ουκρανίας από όλα τα μέρη της διαπραγματευτικής διαδικασίας ορίζεται ως αντικείμενο, αλλά όχι ως υποκείμενο διεθνών σχέσεων. Ο Πούτιν μίλησε πιο έντονα για αυτό: «Η ευχαρίστηση της Cutie δεν είναι το μέτρο μας».
Zero Hedge-Submitted by South Front,-10-2-22.
There Will Be No Winners: Latest Efforts To Preserve Peace In EuropeSouth Front.
0 comments: