Ο νέος πλανητάρχης χρησιμοποίησε διπλωματική γλώσσα.
Ο Πούτιν αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ουκρανία ξεκαθάρισε πως «η Ρωσία ακολουθεί φιλειρηνική πολιτική, αλλά δικαιούται να εξασφαλίσει την ασφάλειά της. Τα θέματα ασφαλείας τα συζητάμε με τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένου και του χθεσινού μου συνομιλητή, Τζο Μπάιντεν τόσο μεσοπρόθεσμα, αλλά και σε μακροχρόνια προοπτική».
Επίσης πρόσθεσε πως «δεν μπορεί να μην μας ανησυχεί η προοπτική της προσχώρησης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Γιατί θα ακολουθήσει η ανάπτυξη των βάσεων και στρατιωτικών δυνάμεων εκεί. Οι ανησυχίες μας ελπίζουμε να εισακουστούν αυτήν τη φορά. Οι υποδομές του ΝΑΤΟ πλησίαζαν τα σύνορά μας». «Τώρα βλέπουμε τα αντιπυραυλικά συστήματα MK41 να βρίσκονται στη Ρουμανία. Εχουμε σοβαρές υποψίες ότι το ίδιο θα συμβεί στην Ουκρανία. Πώς να μην το σκεφτούμε; Θα ήταν μια εγκληματική αδράνεια. Πρέπει να παρακολουθούμε τι γίνεται» συνέχισε.
Παράλληλα ο Ρώσος ηγέτης εξήγησε πως επίκειται η δημιουργία μιας επιτροπής Ρωσίας – ΗΠΑ-ΝΑΤΟ που θα εργαστεί πάνω στην επίλυση της κρίσης. «Συμφωνήσαμε (με τον Μπάιντεν) ότι θα συσταθεί μία επιτροπή που θα δει λεπτομερειακά το θέμα και θα κάνει τις προτάσεις. Αυτή η ιδέα ήταν του Αμερικανού Προέδρου. Εγώ τη δέχθηκα, συμφώνησα και είπα ότι θα παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας, μέχρι να διαμορφωθούν οι θέσεις μας είναι λίγο νωρίς να τις ανακοινώσω. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και θα το κάνουμε δημόσια» κατέληξε ο Ρώσος Πρόεδρος.
Σημείωσε ότι «η Ελλάδα ήταν πάντα στο μέτρο του εφικτού υπέρ μιας ισορροπημένης στάσης μεταξύ Ρωσίας – ΕΕ», και πως η συμμετοχή της στο ένα ή το άλλο μπλοκ δεν εμπόδισε την περαιτέρω και παράλληλη ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων, προσθέτοντας όμως πως «το ΝΑΤΟ είναι στρατιωτικό μπλοκ και έχει συγκρουσιακό χαρακτήρα απέναντι στη Ρωσία».
Σχετικά με την Ελλάδα τόνισε ότι «Οι ρωσικές εταιρείες έχουν ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και αναμένουμε την ίδια ανταπόκριση και από τις αντίστοιχες ελληνικές», εξέφρασε την ελπίδα η Ελλάδα να στηρίξει την υποψηφιότητα της Ρωσίας για τη Διεθνή Εκθεση ΕΧPO 2030.
Τόνισε ότι η Ρωσία εξασφαλίζει πάνω από το 40% των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδος και «το τρέχον έτος αυξήσαμε τις εξαγωγές μας πάνω από 12% μέχρι τρία δισ. κυβικά». «Η Ρωσία εκπληρώνει με καλή πίστη και πλήρως τις υποχρεώσεις της στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους καταναλωτές» επέμεινε. «Φυσικά και στο μέλλον θα συνεχίσουμε τις εγγυημένες, αδιάκοπες προμήθειες και είμαστε έτοιμοι να αναβαθμίσουμε τη συνεργασία στον τομέα αυτόν, λαμβάνοντας υπόψιν και τον αυξανόμενο ρόλο του φυσικού αερίου σαν καθαρού και φιλικού είδους καυσίμων» πρόσθεσε.
Επίσης ενημέρωσε για την απόφαση της Ρωσίας να παραδώσει τα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων που μεταφέρθηκαν από τους ναζί από την Ελλάδα στη Γερμανία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και από το 1945 βρίσκονται στη Μόσχα.
0 comments: