Ο Πάτρικ Μπιουκάναν, σύμβουλος του Προέδρου Νίξον, δυο φορές υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ, διεθνώς θεωρείται ως μια εγκυρότατη φωνής της Αμερικής.
Το παρόν άρθρο του, που γράφτηκε πριν από την δίωρη εξ αποστάσεως συνομιλία Μπάϊντεν-Πούτιν, παρέχει την κλείδα αποκρυπτογράφησης του αποτελέσματος της συνομιλίας και επιβεβαιώνεται από τις κραυγές υστερίας της πολεμοχαρούς πτέρυγας του βαθέως κράτους των ΗΠΑ. Η απροσδόκητη αντοχή του Προέδρου Μπάϊντεν διαφύλαξε την Ευρώπη από αιματηρό όλεθρο και την χώρα του από τις συνήθεις δεινές συνέπειες της υπεροπτικής αφροσύνης.
Είτε οι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ μας παρέχουν «νομικές εγγυήσεις» ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ ούτε θα γίνει βάση για όπλα που μπορούν να απειλήσουν τη Ρωσία – ή θα πάμε και θα το εγγυηθούμε εμείς οι ίδιοι.
Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, υποστηριζόμενος από το στράτευμα 100.000 ανδρών που έχει συγκεντρώσει η Ρωσία στα σύνορα της Ουκρανίας.
Στο Κρεμλίνο την περασμένη εβδομάδα, ο Πούτιν χάραξε την κόκκινη γραμμή του:
«Η απειλή στα δυτικά σύνορά μας αυξάνεται, όπως έχουμε πει πολλές φορές. … Στο διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, θα επιμείνουμε στην ανάπτυξη συγκεκριμένων συμφωνιών που θα απαγορεύουν οποιαδήποτε περαιτέρω ανατολική επέκταση του ΝΑΤΟ και την τοποθέτηση οπλικών συστημάτων σε άμεση γειτνίαση με το Ρωσικό έδαφος».
Αυτό πλησιάζει σε τελεσίγραφο. Και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ υποβοήθησε τον Πρόεδρο της Ρωσίας για την έκδοσή του, δηλώνοντας:
«Μόνο η Ουκρανία και 30 σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αποφασίζουν πότε η Ουκρανία είναι έτοιμη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. … Η Ρωσία δεν έχει βέτο, η Ρωσία δεν έχει λόγο και η Ρωσία δεν έχει δικαίωμα να δημιουργήσει μια σφαίρα επιρροής προσπαθώντας να ελέγξει τους γείτονές της».
Ωστόσο, οι μεγάλες δυνάμεις ανέκαθεν καθιέρωναν σφαίρες επιρροής. Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας που συνορεύει με μισή ντουζίνα έθνη. Για 200 χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κηρύξει ένα Δόγμα Μονρόε που θέτει το ημισφαίριο μας Απαγορευμένο σε νέους αποικιστές
Επιπλέον, ο Πούτιν θέλει να μιλήσει στον πραγματικό αποφασίζοντα για το αν η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή θα λάβει όπλα που μπορούν να απειλήσουν την Ρωσία. Και ο αποφασίζων δεν είναι ο Γενς Στόλτεμπεργκ αλλά ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
Στην πυραυλική κρίση πριν από 60 χρόνια, οι ΗΠΑ με την «καραντίνα» της Κούβας και την στρατηγική και τακτική ανωτερότητα στην Καραϊβική, ανάγκασαν τον Νικήτα Χρουστσόφ να αποσύρει τους βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να φτάσουν στην Ουάσιγκτον, από το νησί του Φιντέλ Κάστρο.
Η Μόσχα έπρεπε να καταλάβει ότι θα χρησιμοποιούσαμε την αεροπορική και ναυτική υπεροχή μας για να καταστρέψουμε τους πυραύλους της και να στείλουμε τους Πεζοναύτες να τελειώσουν τη δουλειά.
Αποδεχόμενος μιαν αντιπροσφορά για την απόσυρση των πυραύλων των ΗΠΑ από την Τουρκία, ο Χρουστσόφ συμμορφώθηκε με το αίτημα του Προέδρου Τζον Φ. Κένεντι. Έφυγαν οι ρωσικοί πύραυλοι και ο Κένεντι θεωρήθηκε ότι κέρδισε μια νίκη στον Ψυχρό Πόλεμο.
Τώρα είμαστε εμείς οι Αμερικάνοι που μας λένε να συμμορφωθούμε με τα αιτήματα της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλιώς η Ρωσία θα πάει στην Ουκρανία και θα εξουδετερώσει την ίδια την απειλή.
Η ιστορία;
Όταν το Σύμφωνο της Βαρσοβίας κατέρρευσε και η ΕΣΣΔ διαλύθηκε πριν από τρεις δεκαετίες, η Ρωσία απέσυρε όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις της από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Η Μόσχα πίστευε ότι είχε μιαν ισχυρή συμφωνία με τους Αμερικανούς.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι δυο Γερμανίες θα επανενωθούν. Ρωσικά στρατεύματα θα απομακρυνθούν από την Ανατολική Γερμανία, την Πολωνία, την Τσεχοσλοβακία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και την Ρουμανία. Και δεν θα υπάρξει επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη.
Η Αμερική έκανε αυτή τη δέσμευση, και ήταν μια υπόσχεση που παραβιάστηκε. Γιατί μέσα σε 20 χρόνια το ΝΑΤΟ είχε εντάξει στη συμμαχία κάθε έθνος του Συμφώνου της Βαρσοβίας, μαζί με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας.
Νέο-συντηρητικοί και Ρεπουμπλικανικοί γύπες, όπως ο αείμνηστος Τζον Μακέιν, επιδίωξαν να βάλουν και την Ουκρανία και δύο άλλες πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες, τη Γεωργία και τη Μολδαβία, στο ΝΑΤΟ.
Ο Πούτιν ο οποίος υπηρέτησε στην KGB στα τέλη της σοβιετικής εποχής και αποκαλεί την διάλυση της ΕΣΣΔ τη «μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή» του 20ού αιώνα, λέει τώρα: Ως εδώ.
Μετάφραση των λόγων του:
«Μέχρι εδώ και μη παρέκει! Ουκρανία δεν πρόκειται να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ ή στρατιωτικός σύμμαχος και εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ούτε βάση όπλων που μπορούν να χτυπήσουν τη Ρωσία σε λίγα λεπτά. Για μας, αυτό ξεπερνάει μια κόκκινη γραμμή. Και αν το ΝΑΤΟ προχωρήσει στον εξοπλισμό της Ουκρανίας για σύγκρουση με τη Ρωσία, διατηρούμε το δικαίωμα να δράσουμε πρώτοι. Φινλανδική Ουκρανία, αλλιώς θα το κάνουμε!»
Το πρόβλημα για τον Μπάιντεν;
Στην Ουκρανία και στην Γεωργία, όπως είδαμε στον πόλεμο του 2008, η Ρωσία είχε την τακτική και στρατηγική υπεροχή που είχαμε το 1962 στην Κούβα. Επιπλέον ενώ η Ουκρανία είναι ζωτικής σημασίας για τη Ρωσία, δεν ήταν ποτέ ζωτικής σημασίας για εμάς.
Όταν ο Πρόεδρος Φράνκλιν Ρούσβελτ αναγνώρισε την ΕΣΣΔ του Ιωσήφ Στάλιν το 1933, η Μόσχα ασχολήθηκε με την αναγκαστική κολεκτιβοποίηση των αγροκτημάτων της Ουκρανίας, η οποία είχε προκαλέσει λιμό και θανάτους εκατομμυρίων ανθρώπων. Εμείς οι Αμερικάνοι δεν κάναμε τίποτα για να το σταματήσουμε.
Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Αμερική δεν επέμεινε ποτέ στην ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Αν και γιορτάσαμε όταν τα κράτη της Βαλτικής και η Ουκρανία αποδεσμεύθηκαν από τη Μόσχα, ποτέ δεν θεωρήσαμε την ανεξαρτησία τους ζωτικό συμφέρον μας για το οποίο η Αμερική θα έπρεπε να είναι πρόθυμη να πάει σε πόλεμο.
Ένας πόλεμος των ΗΠΑ με τη Ρωσία για την Ουκρανία θα ήταν καταστροφή και για τα τρία έθνη. Ούτε οι ΗΠΑ θα μπορούσαν επ ‘ αόριστον να εγγυηθούν την ανεξαρτησία μιας χώρας απόμακρης κατά 5.000 μίλια, που μοιράζεται όχι μόνο ένα μακρύ σύνορο με τη Μητέρα Ρωσία αλλά και μια ιστορία, γλώσσα, θρησκεία, εθνικότητα και πολιτισμό.
Αναγκασμένοι να επιλέξουν ανάμεσα στην αποδοχή του αιτήματος της Ρωσίας να μείνει το ΝΑΤΟ έξω από την Ουκρανία και τη Ρωσία να μπει μέσα, οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να πάνε σε πόλεμο.
Ο Μπάιντεν θα πρέπει να πει στον Πούτιν: Οι ΗΠΑ δεν θα εκδώσουν οποιεσδήποτε πολεμικές εγγυήσεις του ΝΑΤΟ πως θα πολεμήσουν για την Ουκρανία.
0 comments: