O Γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ εξοργίζει το Κρεμλίνο με ομιλία του που συνδέει τον διαμοιρασμό των πυρηνικών με τους ανατολικούς συμμάχους μας»

 

Την Παρασκευή, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, πριν από συνέδριο ασφαλείας στη Γερμανία, εκφώνησε σημαντική ομιλία για τη στάση της Ευρώπης στον τομέα της πυρηνικής άμυνας. 


Τα σχόλιά του αποτελούν αντικείμενο πολλών δημοσιευμάτων ρωσικών κρατικών ΜΜΕ, ιδιαίτερα καθώς η πρότασή του ότι οι πυρηνικές κεφαλές που προμηθεύονται οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στα ανατολικά σύνορα του στρατιωτικού μπλοκ, προκαλούν την οργή μεταξύ αξιωματούχων του Κρεμλίνου.

Επισημαίνοντας τις απειλές τόσο από την Κίνα όσο και από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης «NATO Talk» της Γερμανικής Ατλαντικής Ένωσης το 2021, ο Στόλτεμπεργκ τόνισε ιδιαίτερα τις «επιθετικές ενέργειες» της Ρωσίας και ότι «παρεμβαίνει στις υποθέσεις άλλων χωρών». Με αυτό κατά νου, διευκρίνισε: «Στόχος μας είναι ένας κόσμος απαλλαγμένος από πυρηνικά όπλα, αλλά όσο άλλοι τα έχουν, το ΝΑΤΟ πρέπει να τα έχει και αυτά».

Τότε επικαλέστηκε χώρες της συμμαχίας που συνορεύουν με τη Ρωσία, λέγοντας προκλητικά: «Τα πυρηνικά όπλα που μοιραζόμαστε στο ΝΑΤΟ παρέχουν στους Ευρωπαίους Συμμάχους μια αποτελεσματική πυρηνική ομπρέλα. Αυτό, φυσικά, περιλαμβάνει και τους ανατολικούς συμμάχους μας.»

Αυτό έχει πυροδοτήσει  την οργή στη Ρωσία. Για παράδειγμα, το RT News έγραψε γρήγορα, λίγες ώρες μετά την ομιλία του Στόλτεμπεργκ, ότι ουσιαστικά «προέτρεψε τα κράτη μέλη να παραμείνουν δεσμευμένα σε σχέδια που θα μπορούσαν να δουν θανατηφόρα αμερικανικά πυρηνικά όπλα να μοιράζονται στα ανατολικά σύνορα του στρατιωτικού μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία».

Και το Σπούτνικ ερμήνευσε τα λόγια του ως τελεσίγραφο προς τη Γερμανία: «Εάν το Βερολίνο αρνηθεί να τοποθετήσει πυρηνικά όπλα του ΝΑΤΟ, τότε μπορεί να μεταφερθούν σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ανατολικού τμήματος της ηπείρου, δήλωσε την Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ» .  Μπορεί ωστόσο, η ερμηνεία του πρακτορείου Σπούτνικ να επεκτείνει την έννοια και την υπονοούμενη πρόθεση  των  λέξεων του Στόλετεμπεργκ..

Ο Στόλτεμπεργκ δήλωσε ότι η Γερμανία παραμένει στην πρώτη γραμμή της ασφάλειας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και προέτρεψε τους Γερμανούς ηγέτες να διατηρήσουν ισχυρή άμυνα, καλώντας περαιτέρω την ΕΕ γενικά να μην δημιουργήσει «παράλληλες δομές» 

Έτσι, η Γερμανία έχει ιδιαίτερη ευθύνη να διατηρήσει το ΝΑΤΟ ισχυρό. Αυτό σημαίνει την παροχή περισσότερων και νέων δυνατοτήτων. Στρατιώτες που είναι καλά εκπαιδευμένοι και καλά εξοπλισμένοι. Αεροπλάνα που μπορούν να πετάξουν. Και πλοία που μπορούν να σαλπάρουν.

«Και υπολογίζω στη Γερμανία να παραμείνει προσηλωμένη στον διαμοιρασμό των πυρηνικών του ΝΑΤΟ. Είναι η απόλυτη εγγύηση ασφαλείας μας.»

Όσον αφορά ειδικότερα την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ δήλωσε: «Επομένως, συνεργάζομαι τώρα με την πρόεδρο Φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο Μισέλ για μια νέα κοινή δήλωση μεταξύ των δύο προέδρων της ΕΕ και εμού για να χαράξουμε το δρόμο προς τα εμπρός για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας ΝΑΤΟ-ΕΕ».  Και πρόσθεσε: «Όπως έχω πει πολλές φορές, χαιρετίζω τις ευρωπαϊκές προσπάθειες για την άμυνα. Το ΝΑΤΟ καλεί τους Ευρωπαίους Συμμάχους εδώ και πολλά χρόνια να επενδύσουν περισσότερα και να παρέχουν περισσότερες δυνατότητες».

Ανασκόπηση του  Ινστιτούτου Brookings:

Η Γερμανία δεν έχει δικά της πυρηνικά όπλα, αλλά αποθηκεύει 20 ή λιγότερες αμερικανικές  Βόμβες πυρηνικής βαρύτητας Β-61 στην αεροπορική βάση Büchel και διατηρεί μια δύναμη  γερασμένων μαχητικών βομβαρδιστικών Tornado για να τα παραδώσει. Αυτό της δίνει μια θέση στην ομάδα πυρηνικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ. Το  πλειοψηφικό σοσιαλδημοκρατικό SPD και οι προεκλογικές ομάδες των Πρασίνων απαίτησαν την απομάκρυνση των αμερικανικών βομβών από το γερμανικό έδαφος. Επιθυμούν επίσης η Γερμανία να ενταχθεί στη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων (TPNW) ως παρατηρητής.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί το τμήμα της ομιλίας στο οποίο ο Στόλτεμπεργκ απαγγέλλει το ποίημα  των απειλών της Ρωσίας και της Κίνας, στις οποίες πρέπει να αντισταθεί το ΝΑΤΟ. Είπε τα εξής:

«Η Ρωσία προβαίνει σε επιθετικές ενέργειες. Παρεμβαίνει στις υποθέσεις άλλων χωρών. Έχει επενδύσει σημαντικά σε στρατιωτικές δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων νέων, προηγμένων πυρηνικών όπλων.

Και η Ρωσία συνεχίζει τη μαζική στρατιωτική της συγκέντρωση, όπως βλέπουμε τώρα γύρω από τα σύνορα της Ουκρανίας. Και έχει δείξει προθυμία να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη εναντίον των γειτόνων του.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα χρησιμοποιεί τη δύναμή της για να εξαναγκάζει άλλες χώρες και να ελέγχει τους δικούς της ανθρώπους. Επενδύει σε μεγάλο βαθμό σε νέες τεχνολογίες, όπως τα υπερηχητικά οχήματα ολίσθησης. Επέκταση του παγκόσμιου οικονομικού και στρατιωτικού αποτυπώματός της στην Αφρική, στην Αρκτική και στον κυβερνοχώρο.

Και η Κίνα καταστέλλει τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πατρίδα της. Δεν θεωρούμε την Κίνα αντίπαλο, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη τις συνέπειες για την ασφάλειά μας, την άνοδο της Κίνας..

Επιπλέον, αντιμετωπίζουμε πιο συχνές και εξελιγμένες κυβερνό-επιθέσεις. Υβριδικές τακτικές, όπως βλέπουμε σήμερα από τη Λευκορωσία στα σύνορα με την Πολωνία. Αντιμετωπίζουμε επίσης επίμονες τρομοκρατικές απειλές. Ο πολλαπλασιασμός των πυρηνικών όπλων. Και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια.»

Σε μια σύντομη, γρήγορη αντίδραση στην ομιλία, ο Ρώσος υπουργός των  Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρώφ προειδοποίησε ότι η Ρωσία δεν θα κάνει πλέον τα στραβά μάτια μπροστά σε τέτοιες προκλήσεις.Χάρτης του Ινστιτούτου Μελέτης του Πολέμου 

Μόλις προχθές, Πέμπτη, ο ίδιος ο Πούτιν προειδοποίησε ότι οι δυτικές δυνάμεις πρέπει να σταματήσουν να απορρίπτουν τις «κόκκινες γραμμές» της Ρωσίας. «Εκφράζουμε συνεχώς τις ανησυχίες μας σχετικά με αυτό, μιλάμε για κόκκινες γραμμές, αλλά καταλαβαίνουμε ότι οι εταίροι μας — πώς να το θέσω ήπια – έχουν μια πολύ επιφανειακή στάση σε όλες τις προειδοποιήσεις μας και μιλούν για κόκκινες γραμμές», δήλωσε ο Πούτιν σε συζήτηση για την εξωτερική πολιτική.

0 comments: