Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Το επικίνδυνο παιχνίδι με τα ορυκτά.

 

Γιατί φωνάζουν οι κινδυνολόγοι για το κλίμα τα τελευταία 40 περίπου χρόνια; 





Η ατζέντα τους είναι γνωστή. Θέλουν κλείσιμο  των  πυρηνικών εγκαταστάσεων. διακοπή λειτουργίας των ηλεκτρικών γεννητριών άνθρακα. εξάλειψη των ηλεκτρικών σταθμών φυσικού αερίου και πετρελαίου· και να εγκαταστήσουν την αιολική, ηλιακή και υδροηλεκτρική ενέργεια στη θέση τους.

Σύμφωνα με τους φανατικούς, αυτή η αντικατάσταση με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας των  λεγομένων «ορυκτών καυσίμων» και των μονάδων που τροφοδοτούνται με ουράνιο θα μείωνε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα CO2 και θα έσωζε τον πλανήτη από την υπαρξιακή απειλή της υπερθέρμανσης του.  

Τα πάντα σχετικά με αυτήν την ατζέντα κινδυνολόγων για το κλίμα είναι απάτη.

Τα στοιχεία ότι ο πλανήτης θερμαίνεται είναι ατελή και το αποτέλεσμα είναι πιθανώς προσωρινό, με προβλέψεις για  παγκόσμια ψύξη. Η συμβολή των εκπομπών σε οποιαδήποτε υπερθέρμανση του πλανήτη δεν είναι τεκμηριωμένη και στην καλύτερη περίπτωση είναι ασταθής επιστημονικά, ενώ στην χειρότερη  περίπτωση είναι άλλη μια απάτη.

Το πιο σημαντικό: Η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας αυξάνεται πολύ ταχύτερα από ό, τι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να καλύψουν ανάγκες, πράγμα που σημαίνει ότι το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, ο καθαρός άνθρακας και η πυρηνική ενέργεια θα χρειαστούν είτε αναπτυχθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είτε όχι. 

Οι ανεμογεννήτριες και οι ηλιακοί συλλέκτες δεν μπορούν να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά ενός σύγχρονου ενεργειακού δικτύου, διότι αποτελούν διαλείπουσες πηγέςΟι ανεμογεννήτριες απαιτούν συνεχή άνεμο και οι ηλιακοί συλλέκτες απαιτούν συνεχές ηλιακό φωςΟι τουρμπίνες δεν παράγουν ενέργεια όταν σταματάει ο άνεμος. Οι ηλιακοί συλλέκτες δεν παράγουν τη νύχτα ή σε συννεφιές.

Έχω εμπειρία από πρώτο χέρι σε αυτό, επειδή κάποτε έχτισα τη μεγαλύτερη  μη-δικτυωτή συστοιχία ηλιακών πάνελ στη Νέα Αγγλία. Μαθαίνεις να πλένεις ρούχα, να χειρίζεσαι το πλυντήριο πιάτων και να χρησιμοποιείς άλλες ηλεκτρικές συσκευές υψηλής ενέργειας  πολύ βιαστικά τις ηλιόλουστες μέρες, επειδή θα πρέπει να διατηρήσεις φορτισμένες τις μπαταρίες σου για αργότερα, με το χιόνι και τη βροχή.

Ένα δίκτυο δεν μπορεί να  λειτουργεί με διαλείπουσες πηγές. Χρειάζεται τις συνεχείς πηγές ενέργειας που προέρχονται μόνο από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τον άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια.

Παρά αυτά τα επιστημονικά και πρακτικά εμπόδια, οι κινδυνολόγοι για το κλίμα ήταν πολύ αποτελεσματικοί πολιτικά. Πολλές χώρες όπως η Γερμανία και η Ιαπωνία έχουν κλείσει πυρηνικές εγκαταστάσεις και εργοστάσια άνθρακα σε μια προσπάθεια να υποκαταστήσουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις μεγάλες βιομηχανικές οικονομίες.

Τώρα έφτασε η μέρα της κρίσης.

Δισεκατομμύρια άνθρωποι παγώνουν στο σκοτάδι

Η Κίνα οδηγείται γρήγορα σε έλλειψη ηλεκτρικής ικανότητας παραγωγής. Η Κίνα λαμβάνει περισσότερο από το 50% της ηλεκτρικής της ενέργειας από άνθρακα, αλλά ο άνθρακας της τελειώνει. Η Κίνα αναγκάστηκε να άρει την απαγόρευσή της για τις εισαγωγές άνθρακα  από την Αυστραλία (που προέκυψε από μια διαφωνία σχετικά με τον εντοπισμό της πηγής της επιδημίας COVID) και τώρα προμηθεύεται όσο περισσότερο αυστραλιανό άνθρακα μπορεί να πάρει.

Παρόμοια κατάσταση υπάρχει και στη Γερμανία, όπου η αδυναμία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να αποτελέσουν αξιόπιστη πηγή εφοδιασμού, σε συνδυασμό με το κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών, έχουν οδηγήσει σε εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο Πούτιν κλείνει σιγά σιγά τους κρουνούς για να αυξήσει την απελπισία της Ευρώπης. Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτινάσσεται στα ύψη. Στο Λίβανο, οι δύο σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που προμηθεύουν το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας έχουν κλείσει λόγω ελλείψεων πετρελαίου. Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και πιθανότατα δεν θα υπάρχει για μέρες.

Πολλοί θα πεθάνουν αυτό το χειμώνα καθώς οι διακοπές ρεύματος εξαπλώνονται και καθώς τα συστήματα θέρμανσης παραλύουν. Η παγκόσμια οικονομία θα πληγεί επίσης λόγω της μειωμένης παραγωγής, καθώς η Κίνα και η Ευρώπη κλείνουν εργοστάσια προκειμένου να διατηρήσουν την ηλεκτρική ενέργεια για τα σπίτια.

Αυτά έχουν προκαλέσει οι φανατικοί του κλιματικού συναγερμού — δισεκατομμύρια άνθρωποι να παγώνουν στο σκοτάδι και να  επιβραδύνουν την παγκόσμια οικονομία —  όλα για την προώθηση του παραπλανητικού δόγματος της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Αποδεικνύεται ότι ο κόσμος χρειάζεται ακόμη ορυκτά καύσιμα, και μάλιστα πολλά από αυτά. Η «πράσινη» ενέργεια δεν είναι έτοιμη για τις παρούσες ανάγκες  και πιθανότατα δεν θα είναι για δεκαετίες.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι εάν ο κόσμος ελπίζει να επιτύχει έναν στόχο μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα το 2050, θα πρέπει να σταματήσει να επενδύει τώρα στην παραγωγή πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, μαζί με τους Ευρωπαίους ηγέτες κυρίως, επιδίωξε να σακατέψει τις βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων, παρέχοντας παράλληλα κίνητρα για αιολική και ηλιακή ενέργεια. Το αποτέλεσμα είναι η σοβαρή  αποθάρρυνση επενδύσεων στην εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Όπως γράφει ο δημοσιογράφος Noah Rothman, μπορείτε να κατηγορήσετε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής:

Η επιδιωκόμενη συνέπεια αυτών των πολιτικών ήταν η δημιουργία τεχνητής έλλειψης ενέργειας και η παροχή κινήτρων στους παραγωγούς εναλλακτικών καυσίμων να εισέλθουν στην αγορά. «Εάν περιορίσετε την παροχή (πετρελαίου και φυσικού αερίου), αλλάζετε την αγορά και δημιουργείτε ένα καλύτερο περιβάλλον για πιο βιώσιμα καύσιμα» δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Μαξ Σαρίνσκι στο Associated Press. Όλα αυτά ήταν μέρος του σχεδίου, στο βαθμό που υπήρχε ένα σχέδιο.

Οπότε ναι, υπάρχει μεγάλη ευθύνη αν… ένας σκοτεινός, κρύος και τρομακτικός χειμώνας επιβεβαιωθεί. Και δεν είναι καθόλου μικρό  το μέρος αυτής της ευθύνης που πρέπει να αποδοθεί στους κεντρικούς σχεδιαστές που προσπάθησαν να γονατίσουν την υπάρχουσα αγορά ενέργειας υπέρ μιας ανεπαρκούς εναλλακτικής λύσης.

Όπως επιβεβαιώνει ο έγκυρος αναλυτής μας, Dan Amoss:

Εάν οι προβλέψεις για τον θάνατο του πετρελαίου είναι εκτός στόχου κατά μια δεκαετία ή τρεις, θα υπάρξουν πολύ οδυνηρές, πραγματικές συνέπειες με τη μορφή  μείωσης της επανεπένδυσης στην εξόρυξη πετρελαίου. Η υπό-επένδυση σε πετρελαϊκά έργα καθώς οι πετρελαϊκές εταιρείες κυνηγούν αιολική και ηλιακή ενέργεια, θα μπορούσε να οδηγήσει σε παράλυση του εμπορίου και κατάρρευση  των τιμών της βενζίνης και του ντίζελ. 

Αυτή είναι η εκδίκηση των ορυκτών καυσίμων

Η ειρωνική πλευρά, όπως σημείωσαν και άλλοι, είναι ότι ο διωγμός  του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας έχει οδηγήσει σε δραματική αύξηση του πιο βρώμικου  όλων των  ορυκτών καυσίμων — του κάρβουνου. Όπως αναφέρει το Bloomberg:

Για σχεδόν μια δεκαετία, εμφανίστηκε σε τελική πτώση καθώς οι επενδυτές απέφευγαν τους ανθρακες και οι ευρωπαϊκές χώρες έκλεισαν τις μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα.

Και όμως τα πιο βρώμικα ορυκτά καύσιμα του κόσμου δεν θα εξαφανιστούν. Η παγκόσμια κατανάλωση κορυφώθηκε το 2014, αλλά αντί να μειωθεί ραγδαία, όπως πολλοί περίμεναν, σταθεροποιήθηκε σε ένα ήπιο οροπέδιο. Και τώρα, καθώς η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής εντείνεται, αυξάνεται και πάλι, με την επανεμφάνιση να καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα.

«Αυτή είναι η εκδίκηση των ορυκτών καυσίμων», δήλωσε ο Thierry Bros, ειδικός σε θέματα ενέργειας και καθηγητής στο Παρίσι.

Ιδού η «Μεγάλη Επανεκκίνηση» και το «Ανοικοδομούμαι Καλύτερα»…

Αυτό είναι άλλο ένα παράδειγμα του πώς ο γραφειοκρατικός κεντρικός σχεδιασμός συχνά γυρίζει μπούμερανγκ και παράγει το ίδιο το αποτέλεσμα που υποτίθεται ότι πρέπει να αποτρέψει. Μπορείτε να κοιτάξετε για παράδειγμα τα ατελείωτα πενταετή σχέδια της Σοβιετικής Ένωσης.

Και είναι ακόμα χειρότερο σε παγκόσμιο επίπεδο επειδή δεν υπάρχει βαλβίδα διαφυγής. Οι χώρες πρέπει να ακολουθούν τις ίδιες πολιτικές, ανεξάρτητα από το πόσο καταστροφικές αποδεικνύονται.

Όπως και με τη διαφωνία για τα εμβόλια, η Google απαγορεύει τη διαφωνία για το κλίμα

Είναι όλα μέρος της υστερίας της κλιματικής αλλαγής που οι παγκόσμιες ελίτ έχουν αγκαλιάσει. Και φυσικά, η Μεγάλη Τεχνολογία είναι πολύ πρόθυμη να φιμώσει τη διαφωνία.

Οι εταιρείες Big Tech κοινωνικής ενημέρωσης  έχουν αποκλείσει πληροφορίες σχετικά με τις ευρέως διαδεδομένες παρενέργειες και τις αρκετές χιλιάδες θανάτους των πειραματικών εμβολίων COVID γονιδιακής θεραπείας. Αυτές οι εταιρείες έχουν γίνει εξουσία λογοκρισίας.

Τώρα επεκτείνουν την πρακτική τους στην κλιματική αλλαγή…

Η Google απαγορεύει διαφημίσεις με περιεχόμενο που έρχεται σε αντίθεση με αυτό που θεωρεί «ανακριβείς» πληροφορίες σχετικά με την κλιματική αλλαγή και δεν θα επιτρέπει πλέον τα έσοδα από διαφημίσεις να προέρχονται από αυτές.

Οι «ανακριβείς» πληροφορίες περιλαμβάνουν περιεχόμενο όπως «άρνηση ότι οι μακροπρόθεσμες τάσεις δείχνουν ότι το παγκόσμιο κλίμα θερμαίνεται και ισχυρισμούς που αρνούνται ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ή η ανθρώπινη δραστηριότητα συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή».

Αλλά όπως εξήγησα νωρίτερα, η επιστήμη απέχει πολύ από το να έχει καταλήξει  σε οριστικά συμπεράσματα. Τα καλύτερα δεδομένα δείχνουν ότι το διοξείδιο του άνθρακα έχει περιορισμένη επίδραση στην αύξηση της θερμοκρασίας και ότι ο πλανήτης μπορεί να πλησιάζει μια τάση ψύξης.

Και ακριβώς όπως η Google έχει βασιστεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών για πληροφορίες σχετικά με το COVID και τα εμβόλια (οι  οποίες  συχνά έχουν αποδειχθεί καταστροφικά λανθασμένες), η Google θα βασιστεί σε πληροφορίες για το κλίμα από «έγκυρες πηγές».

Με άλλα λόγια, από πηγές όπως η Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC), η οποία υπήρξε σημαντική πηγή ανησυχίας για το κλίμα.

Δυστυχώς, αυτές οι επικίνδυνες πολιτικές για το κλίμα έχουν πραγματικές συνέπειες. Μπορώ μόνο να φανταστώ πόσους ανθρώπους θα σκοτώσουν.

Zerto Hedge

Authored by James Rickards via DailyReckoning.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου