Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εναντίον της Ευρωπαϊκής επιτροπής φυσικού αερίου.

 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει σπάσει όλα τα ιστορικά ρεκόρ λόγω «αιχμηρών απερίσκεπτων ενεργειών» και λαθών των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Ο Πούτιν μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη για την ενεργειακή ανάπτυξη, σύμφωνα με την European Truth που επικαλείται τη ρωσική RBC, τόνισε ότι η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει τώρα από την κρίση του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης ενέργειας και την αύξηση των τιμών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η απότομη αύξηση των τιμών στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας οδήγησε όχι μόνο σε αυτό, αλλά και σε «απότομες απερίσκεπτες ενέργειες» και λάθη των αρχών της ΕΕ.

«Η παγκόσμια αγορά ενέργειας δεν ανέχεται αναταραχή και διακυμάνσεις, τα επενδυτικά σχέδια εδώ είναι μακροπρόθεσμα. Επομένως, απότομες απερίσκεπτες ενέργειες μπορούν να οδηγήσουν και, αν κρίνουμε από την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς, να οδηγήσουν ήδη σε σοβαρές ανισορροπίες», είπε ο Πούτιν.

Αποκάλεσε λάθος την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κλείσει μακροπρόθεσμες συμβάσεις για προμήθειες φυσικού αερίου και αναπροσανατολισμό για την ανταλλαγή καυσίμων.

«Σήμερα έχει γίνει απολύτως σαφές ότι αυτή η πολιτική είναι λανθασμένη, επειδή δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της αγοράς φυσικού αερίου λόγω μεγάλου αριθμού αβεβαιοτήτων. Ως αποτέλεσμα, η τιμή του φυσικού αερίου έχει πλέον σπάσει όλα τα ιστορικά ρεκόρ: σήμερα πλησιάζει τα δύο χιλιάδες δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα - αυτό είναι πάνω από δέκα φορές υψηλότερη από τη μέση τιμή του περασμένου έτους», είπε ο Πούτιν.

Το φυσικό αέριο στον κύριο κόμβο της Ευρώπης, TTF, εκτοξεύτηκε κατά 40% στις 6 Οκτωβρίου και σημείωσε νέο ρεκόρ σχεδόν 2.000 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

Η Γαλλία, η Ισπανία και άλλες τρεις ευρωπαϊκές χώρες ζήτησαν από την ΕΕ να λάβει άμεσα μέτρα για να μετριάσει τον αντίκτυπο της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου και να διερευνήσει την αιτία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να δημοσιεύσει την επόμενη εβδομάδα μια σειρά μέτρων που μπορούν να λάβουν οι εθνικές κυβερνήσεις για να μετριάσουν τον αντίκτυπο των υψηλών τιμών.

Στη σύνοδο κορυφής τον Οκτώβριο, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν την ιδέα της δημιουργίας στρατηγικού εφοδιασμού με φυσικό αέριο και τον διαχωρισμό των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές του φυσικού αερίου, όπως σημειώνει η ουκρανική Pravda.com.ua.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου