Η Γαλλία έχει υπονομεύσει την αξιοπιστία της στη διεθνή σκηνή.


Dominique Delawarde. Ο Γάλλος Στρατηγός (2S) Dominique Delawarde – Πρώην Επικεφαλής του «Κατάστασης-Πληροφοριών-Ηλεκτρονικού Πολέμου» στο Γαλλικό Κοινό Επιχειρησιακό Επιτελείο Σχεδιασμού,  σε συνέντευξή του στον Observateur  Continental διατυπώνει την άποψή του για την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών  από το Αφγανιστάν. 

                                                  

συνέντευξη εξέχοντος Γάλλου ειδήμονα της γεωστρατηγικής εκπέμπει μηνύματα ενδιαφέροντος γεωγραφικά ευρύτερου της γαλλικής επικράτειας.

Είναι έκπληξη για εσάς η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν;

Ντομινίκ Ντελαβάρντ: Απολύτως όχι! Το μίσος που οι ΗΠΑ διεγείρουν σε πληθυσμούς όπου και αν παρεμβαίνουν, στηριζόμενες στη στρατιωτική δύναμη και στους δυσανάλογους και αδιάκριτους βομβαρδισμούς, οδηγεί πάντα στα ίδια αποτελέσματα. Το βιετναμέζικο σενάριο αναπαράχθηκε πανομοιότυπο.

Πώς εξηγούμε στους αναγνώστες μας τους λόγους της νίκης των Ταλιμπάν επί του καλύτερα εξοπλισμένου στρατού στον κόσμο;

Η αποφασιστικότητα και η ακλόνητη πίστη στον σκοπό τους, η υποστήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του πληθυσμού, το μίσος για τον κατακτητή, τις ΗΠΑ, επέτρεψαν στους Ταλιμπάν να υπερκεράσουν όλες τις πιο προηγμένες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται από τους Αμερικανούς, οι οποίοι δεν ήξεραν πραγματικά τι έκαναν εκεί και δεν πίστευαν στον σκοπό τους.

Τι διαφορές βλέπετε μεταξύ της απόσυρσης της ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ;

Η πρώτη είχε προετοιμαστεί και πραγματοποιήθηκε με τάξη, η δεύτερη υπήρξε πολύ χαοτική και αυτοσχέδια, όπως ήταν στο Βιετνάμ …

Είναι η έλλειψη ποιότητας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών η μόνη αιτία της απόσυρσης;

Όχι, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τώρα σοβαρά οικονομικά προβλήματα (αβυσσαλέα δημοσιονομικά και εμπορικά ελλείμματα, χρέη εκτός ελέγχου κ.λπ.). Δεν μπορούν πλέον να ενεργούν ταυτόχρονα σε πάρα πολλά μέτωπα, κάτι που είναι πολύ δαπανηρό λόγω έλλειψης πόρων. Αναγκάζονται να εγκαταλείψουν μερικά από αυτά. Το στρατιωτικό τους εργαλείο προοριζόταν να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα μια μεγάλη σύγκρουση και δύο περιφερειακές συγκρούσεις. Είναι σαφές ότι ζορίζεται στην εμπλοκή σε δύο θέατρα περιφερειακών συγκρούσεων. Οι ΗΠΑ θα έχουν πολλούς λόγους να ανησυχούν πολύ σε περίπτωση μεγάλης σύγκρουσης.

Ποια νομίζετε ότι είναι τα στρατηγικά λάθη των ΗΠΑ και της Δύσης στο Αφγανιστάν;

Ότι δεν θέλησαν να καταλάβουν ότι αυτή η χώρα, είχε την επάξια φήμη ότι ήταν «ο τάφος των αυτοκρατοριών». Οι Βρετανοί και οι Ρώσοι πλανήθηκαν. Οι Αμερικανοί πίστευαν λανθασμένα ότι ήταν εξυπνότεροι ή ισχυρότεροι από άλλους. Το αποτέλεσμα είναι αυτό.

Είμαστε μάρτυρες της πτώσης της αμερικανικής δύναμης;

Η απώλεια της οικονομικής δύναμης των ΗΠΑ θα οδηγήσει σε απώλεια στρατιωτικής εξουσίας τα επόμενα χρόνια. Ο μονοπολικός κόσμος που επιθυμούν οι Αμερικανοί νεοσυντηρητικοί εμφανίζεται τώρα «απρόσιτος». Ο κόσμος του αύριο θα είναι πολυπολικός.

Αυτή η απόσυρση επηρεάζει τη λειτουργία του ΝΑΤΟ;

Προφανώς ναι, όταν ο αρχηγός της αγέλης είναι αδύναμος, όλη η αγέλη αποδυναμώνεται. Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αναθεωρήσει τις φιλοδοξίες και την επιθετικότητά του προς τα κάτω. Αυτό είναι σίγουρο. Οι φανφαρονισμοί δεν θα αρκούν πλέον .

Θα πρέπει η Γαλλία να επανεξετάσει τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες;

Έχει καθυστερήσει πολύ, αλλά οι της κυβερνώσας ελίτ της επιλέχθηκαν και εκπαιδεύτηκαν με σκληροπυρηνικά ατλαντικά κριτήρια. Θα τους πάρει πολύ χρόνο να συνειδητοποιήσουν ότι βρίσκονται τώρα σε ένα φθίνον στρατόπεδο που θα είναι η χαμένη πλευρά του αύριο.

Ποιες είναι οι συνέπειες για τη Γαλλία μετά την αμερικανική αποχώρηση από το Αφγανιστάν;

Συντασσόμενη με τις ΗΠΑ σε αυτή την ανάρμοστη και χαμένη παρέμβαση, η Γαλλία έχει υπονομεύσει την αξιοπιστία της στη διεθνή σκηνή. Θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει το λεπτό πρόβλημα των προσφύγων.

0 comments: