Οι χώρες της Ευρώπης, και δη η Γερμανία, κινδυνεύουν στην κυριολεξία να ξεμείνουν από φυσικό αέριο, με τις ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια της Γηραιάς Ηπείρου να πληθαίνουν διαρκώς, ιδίως όσο πλησιάζουμε προς τον χειμώνα.
Ήδη η ευρωπαϊκή τιμή του φυσικού αερίου κυμαίνεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών (άνοδος κατά 116% από τις αρχές του 2021), αυξάνοντας το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι οι χώρες της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης είναι υψηλά εξαρτώμενες από το φυσικό αερίο.
Η Ρωσία, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή αερίου της Ευρώπης, έχει επιβραδύνει σημαντικά τις παραδόσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Και ο λόγος, προς ώρας, είναι αδιευκρίνιστος, αν και οι σκέψεις ορισμένων πηγαίνουν στον νεόκοπο αγωγό Nord Stream 2.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, έσπευσε να καθησυχάσει τους πολέμιους του ρωσικού αγωγού, μήκους 1.200 χιλιομέτρων, ο οποίος τείνει προς ολοκλήρωση (απομένουν 15 χιλιόμετρα).
Το αμφιλεγόμενο project σχεδιάστηκε από τη Μόσχα, με στόχο την απευθείας μεταφορά ρωσικού αερίου στη Γερμανία, μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, παρακάμπτοντας τα εδάφη της Ουκρανίας και της Πολωνίας, τα οποία λειτουργούν εν είδει διοδίων.
Όσοι αντιδρούν στον αγωγό, υποστηρίζουν ότι ο Nord Stream 2 δεν ευθυγραμμίζεται με τους στόχους για την Κλιματική Αλλαγή, αυξάνει την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία και πιθανώς ενισχύει την επιρροή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ευρώπη.
Ορισμένοι δε, εκτιμούν ότι η ρωσική εταιρεία Gazprom έχει επίτηδες ξεκινήσει τη μείωση των παραδόσεων αερίου στην Ευρώπη, μέσω των υπαρχόντων διαύλων μεταφοράς, προκειμένου να οδηγήσει τη Γηραιά Ήπειρο στην επιλογή του Nord Stream 2.
Στα μέσα Αυγούστου, ενδεικτικά, ο βασικός αγωγός από τη Ρωσία στην Ευρώπη (Yamal), ο οποίος είνα μήκους 2.000 χιλιομέτρων και διασχίζει τα εδάφη τεσσάρων χωρών (Ρωσία, Λευκορωσία, Πολωνία και Γερμανία) εμφάνισε ισχυρή μείωση της ροής φυσικού αερίου στα 20 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως.
Το εν λόγω ποσό είναι αισθητά μειωμένο σε σχέση με τον Ιούλιο, όταν ανερχόταν σε 49 κυβικά μέτρα ημερησίως, αλλά και σε σχέση με τα φυσιολογικά επίπεδα των 81 κυβικών μέτρων ημερησίως.
Αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι αυτή η μείωση γίνεται συνειδητά από τη Ρωσία, σε μια προσπάθεια να αναδείξει τον ρόλο και τη σημασία του Nord Stream 2 και να δρομολογήσει την παράκαμψη των εδαφών σε Πολωνία και Ουκρανία, οι οποίες – κρατούν ένα μέρος του αερίου ως αποζημίωση.
Υπενθυμίζεται ότι η Gazprom έχει σχεδιάσει να παραδόσει φέτος περίπου 5,6 δισ. κυβικά μέτρα αερίου προς την Ευρώπη.
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC.
0 comments: