Οι πύραυλοι S-400 είναι το μεγάλο αγκάθι στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, και εάν ξεπεραστεί αυτό, τότε ανοίγει ο δρόμος για την εξομάλυνση τους, και την επαναφορά της Άγκυρας στο “μαντρί” της Δύσης και του ΝΑΤΟ.
Ο Ερντογάν θεωρείται άριτστος παίκτης του πόκερ και ξέρει καλά πότε πρέπει κανείς να πηγαίνει πάσο, λέει έμπειρος διπλωμάτης στην Βραδυνή. Ο ίδιος παραπέμπει στην ξεκάθαρη τοποθέτηση της Ουάσιγκτον η οποία δεν δέχεται τίποτα λιγότερο από την “έξωση” των ρωσικών πυραύλων από το τουρκικό έδαφος. Και το εννοεί…
Σύμφωνα με πληροφορίες της Βραδυνής, η Άγκυρα βρήκε τη χρυσή τομή, και προσανατολίζεται να μεταφέρει τους ρωσικούς πυραύλους στο Αζερμπαϊτζάν. Υπάρχουν επίσης σκέψεις και για την κατεχόμενη Κύπρο, αλλά το κόστος μιας τέτοιας ενέργειας δύσκολα θα είναι διαχειρίσιμο για τον Ερντογάν.
Πάντως σύμφωνα με τις πηγές μας, στην Άγκυρα ήδη συζητούν το ενδεχόμενο μεταφοράς των S-400 στο Αζερμπαϊτζάν, και θα είναι μια κίνηση win-win τόσο για τον Ερντογάν όσο και για τον δικτάτορα Αλίγιεφ.
Το Αζερμπαϊτζάν είναι επί της ουσίας προτεκτοράτο της Άγκυρας με τη σιωπηρή συμφωνία της Μόσχας, και επίσης συνορεύει με την Τουρκία έστω και ελάχιστα, μέσω του θύλακα του Ναχιτσεβάν που βριπσκεται ανάμεσα στην Τουρκία την Αρμενία και το Ιράν και ανήκει στο Μπακού αν και επισήμως ελέγχεται από τοπικό κοινοβούλιο. Επί της ουσίας όμως το Ναχιτσεβάν ελέγχεται άμεσα από τον Ιλχάν Αλίγιεφ και θεωρείται ένας ιδανικός χώρος αποθήκευσης των πυραύλων. Οι οποίοι μπορούν να πλήξουν την Αρμενία, αλλά και οποιαδήποτε άλλη απειλή για τους Τούρκους ή τους Αζέρους, ενώ ο έλεγχος τους θα βρίσκεται στα χέρια Τούρκων χειριστών. Με λίγα λόγια μια τέτοια επιλογή θεωρείται ιδανική για την Άγκυρα, αφού και τους πυραύλους θα κρατήσει και θα απειλεί την περιοχή, και τους Αμερικανούς θα εξευμενίσει, και με τους Ρώσους θα είναι τυπική.
Η Ουάσιγκτον επιμένει να ξεκαθαρίζει ότι η αμερικανική πολιτική παραμένει η ίδια και δεν αλλάζει, και ότι οι S-400 πρέπει να εγκαταλείψουν την Τουρκία.
Μπορεί ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην επιστροφή του από την Αθήνα, να ανέφερε στο αεροπλάνο συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους, ότι επιστρέφουν οι Ρώσοι τεχνικοί, που εκπαίδευσαν τους Τούρκους συναδέλφους τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτε, ούτε αλλάζει κάτι στο σχεδιασμό τους, εάν και εφόσον αποφασίσουν να μεταφέρουν τους πυραύλους.
Η δήλωση αυτή παρουσιάστηκε ως χειρονομία καλής θέλησης της Τουρκίας προς την Αμερική ενόψει της συνάντησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν, κατά την συνάντηση του με τον Ταγίπ Ερντογάν, θα επιμείνει στο θέμα των S-400.
Το δέλεαρ από την πλευρά του Ερντογάν προς τις ΗΠΑ θα είναι η αγορά του αμυντικού πυραυλικού συστήματος Πάτριοτ αντί των S-400 και των μαχητικών F-35. Όμως, προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να καταστεί η Τουρκία ένας σύμμαχος, που θα σταματήσει να δημιουργεί προβλήματα όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές εξ Αμερικής.
Κάποιοι διπλωμάτες ανέφεραν ότι δεν είναι απίθανο να δούμε και το Κατάρ ως πιθανό προορισμό των πυραύλων, αλλά όσοι γνωρίζουν καλά τις ισορροπίες στην περιοχή, το αποκλείουν κατηγορηματικά. Και αυτό επειδή μία τέτοια επιλογή θα ξεσήκωνε αντιδράσεις της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Και το Ριάντ έδειξε ότι δεν αστειεύεται με τους τούρκους.
Και όχι μόνο. Τι θα κάνουν οι Τούρκοι είναι πραγματκά δύσκολο να το προβλέψει κάποιος.
Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα στείλει πίσω στη Ρωσία, τους χειριστές των S-400 σε μία προσπάθεια κατευνασμού των ΗΠΑ. Όμως φαίνεται ότι οι κινήσεις εντυπωσιασμού δεν επηρεάζουν την κυβέρνηση Μπάιντεν, όπως θα ήθελε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιας και η Τουρκία απορρίπτει το αμερικανικό αίτημα να μην ενεργοποιήσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα.
Ο Γερουσιαστής Ρότζερ Γουίκερ, δήλωσε: ''Το καλύτερο σήμα καλής θέλησης που μπορεί να στείλει η Τουρκία είναι να συσκευάσει τους ρωσικούς πυραύλους S-400 και να τους στείλει πίσω στην αποθήκη του Πούτιν. Η στέγαση αυτών των οπλικών συστημάτων είναι εντελώς ασυμβίβαστη με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ''! .
The best goodwill signal that Turkey can send is to pack up the S-400 Russian missiles and send them back to Putin’s warehouse.
Housing these weapons systems is wholly incompatible with Turkey’s NATO obligations.https://t.co/6o9iEeX5RH
— Senator Roger Wicker (@SenatorWicker) June 1, 2021
Εχθές, πάντως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν θα "ικανοποιήσει" την απαίτηση της Ουάσιγκτον για απαλλαγή από τους ρωσικούς πυραύλους, επισημαίνοντας ότι μετά την αποχώρηση των Ρώσων ειδικών, οι S-400 θα βρίσκονται υπό τουρκικό έλεγχο.
Οι ΗΠΑ, από τη μεριά τους, δεν είναι διατεθειμένες να κάνουν πίσω στο ζήτημα του ρωσικού πυραυλικού συστήματος, όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών, Γουέντι Σερμαν.
H Σέρμαν επισκέφθηκε την Άγκυρα αυτήν την εβδομάδα -η πρώτη επίσκεψη στην Τουρκία από αξιωματούχο της διοίκησης Μπάιντεν- για να ωθήσει την τουρκική κυβέρνηση να αναλάβει δράση επί του θέματος, καθώς ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω στο ζήτημα των S-400.
"Είτε η Τουρκία θα απομακρύνει το πυραυλικό σύστημα άμυνας S-400 από τη χώρα είτε θα το στείλει πίσω στη Ρωσία: Αυτές είναι οι εναλλακτικές λύσεις που προσφέρονται επί του παρόντος. Υπήρξαν εικασίες ότι η Τουρκία θα μπορούσε να μεταφέρει τους S-400 στο Αζερμπαϊτζάν ή στο Κατάρ ως συμβιβασμό, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει τέτοια σκέψη από την Άγκυρα", σχολιάζει το ahvalnews.com.
0 comments: