Η πολύ-αναμενόμενη Σύνοδος Κορυφής Πούτιν-Μπάιντεν είχε ως αποτέλεσμα πολύ λίγα απτά αποτελέσματα, αλλά η επικέντρωση σε αυτό το σημείο χάνει το πιο σημαντικό γεγονός, το οποίο είναι ότι οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει αμοιβαία βούληση για βελτίωση των σχέσεών τους.
Οι Πρόεδροι Πούτιν και Μπάιντεν μετέβησαν στην σύνοδο κορυφής της Τετάρτης με σκοπό να σώσουν τις διμερείς σχέσεις τους από το χαμηλότερο επίπεδό τους από το τέλος του πρώτου Ψυχρού Πολέμου, και ενώ οι προσπάθειές τους κατέληξαν σε λίγα απτά αποτελέσματα, ωστόσο κατάφεραν να επιβεβαιώσουν ότι και οι δύο έχουν τη βούληση να βελτιώσουν τις σχέσεις τους. Οι μόνες ορατές επιτυχίες ήταν η απόφαση να επιστρέψουν οι πρέσβεις τους και να συσταθεί μια ποικιλία ομάδων εργασίας, με τη σημαντικότερη να επικεντρώνεται σε στρατηγικά ζητήματα ασφάλειας.
Αποκάλυψαν επίσης ότι συζήτησαν για την Αρκτική, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τις περιφερειακές συγκρούσεις όπως το Αφγανιστάν, η Λιβύη, η Συρία και η Ουκρανία, καθώς και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν επίσης την επιθυμία να βελτιώσουν το εμπόριο και στο μέλλον.
Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές, ειδικά σε ζητήματα που οι ΗΠΑ περιγράφουν ως «δημοκρατία» και «ανθρώπινα δικαιώματα». Ωστόσο, αυτά δεν είναι αρκετά σοβαρά για να εμποδίσουν τη βελτίωση των σχέσεών τους. Απλά συμφώνησαν να διαφωνήσουν. Είναι πολύ πιο σημαντικό και για τους δύο ηγέτες να επιλύσουν πρώτα και κύρια τα στρατηγικά τους προβλήματα ασφάλειας, ειδικά με τη διαπραγμάτευση ενός διαδόχου στο πρόσφατα εκτεταμένο New START (συμφωνίας που αφορά τους πυρηνικούς πυραύλους) μετά τη λήξη του.
Έπρεπε επίσης να συζητήσουν τους «κανόνες πορείας», όπως το έθεσε ο Πρόεδρος Μπάιντεν, όσον αφορά τον συνολικό ανταγωνισμό μεταξύ τους. Και οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε θετικό κλίμα χωρίς απειλές, γεγονός που επιβεβαιώνει περαιτέρω την επιθυμία τους να επιλύσουν όποια ζητήματα μπορούν ρεαλιστικά
Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συναντάται με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021, στη Γενεύη, Ελβετία
Δεδομένου ότι δεν αποκαλύφθηκαν πολλές συγκεκριμένες λεπτομέρειες, είναι δύσκολο να προβλέψουμε ακριβώς ποια μορφή θα μπορούσε να λάβει η πιθανή συνεργασία τους για το ευρύ φάσμα θεμάτων που συζήτησαν. Ακόμα κι έτσι, το πιο σημαντικό είναι ότι μίλησαν για αυτά τα θέματα και προσπάθησαν να βρουν μια σύγκλιση συμφερόντων μεταξύ τους. Αυτό αναφέρεται επίσης στις θετικές προθέσεις τους όσον αφορά την υπεύθυνη ρύθμιση του συνολικού ανταγωνισμού μεταξύ τους, το τελικό αποτέλεσμα του οποίου θα μπορούσε να είναι η μείωση των εντάσεων στην Ευρώπη.
Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να απελευθερώσει τις ΗΠΑ να «περιορίσουν» πιο επιθετικά την Κίνα στην άλλη πλευρά της Ευρασίας, αλλά κανείς δεν θα πρέπει να περιμένει εντατικοποίηση αυτών των προσπαθειών σύντομα, καθώς θα χρειαστεί ακόμα λίγος χρόνος για να σημειωθεί πρόοδος στο ρωσικό μέτωπο, αν αυτή πράγματι επιτευχθεί.
Ο λόγος αυτής της επιφύλαξης είναι ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα λυσσαλέα αντιρωσικά μέλη της μόνιμης στρατιωτικής, μυστικής και διπλωματικής γραφειοκρατίας των ΗΠΑ («βαθύ κράτος») που θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να σαμποτάρουν την αρχική τους προσέγγιση. Προσπάθησαν ήδη να το πράξουν προκαλώντας τις εντάσεις του Απριλίου στην Ουκρανία, καθώς και παγιδεύοντας τον πρόεδρο Μπάιντεν, περίπου εκείνη την εποχή, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, με την υπαγόρευση του δημοσιογράφου να συμφωνήσει ότι ο Ρώσος ομόλογός του είναι «δολοφόνος». Αυτές οι προσπάθειες δεν κατάφεραν να εκτροχιάσουν αυτό που ο κόσμος γνωρίζει τώρα ότι ήταν οι παρασκηνιακές συνομιλίες όλο αυτό το διάστημα, οι οποίες βοήθησαν να ανοίξει ο δρόμος για τη σύνοδο κορυφής της Τετάρτης.
Τούτου λεχθέντος, η αντιρωσική παράταξη του αμερικανικού «βαθέως κράτους» ενδέχεται να μην εγκαταλείψει ακόμα την προσπάθεια καταστροφής των διμερών σχέσεων. Ωστόσο ακόμα και σε περίπτωση που στήσουν άλλη μια πρόκληση, δεν είναι σίγουρο ότι η Ρωσία θα αντιδράσει σε αυτήν ή ακόμα και αν θα παγιδευτούν. οι στενοί συνεργάτες του Μπάιντεν, που ήταν υπεύθυνοι για τη διοργάνωση της συνόδου κορυφής της Τετάρτης.
Ο Πρόεδρος Πούτιν φαίνεται ειλικρινά να πιστεύει ότι ο Αμερικανός ομόλογός του θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις, και παρόλο που κανένας ηγέτης δεν εμπιστεύεται τον άλλο, φαίνεται να κατανοούν ότι αυτό το όραμα είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον τους. Για το λόγο αυτό, η αντιρωσική παράταξη του «βαθέως κράτους» μπορεί να μην πετύχει.
Πέρα από τις εικασίες, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σύνοδος κορυφής της Τετάρτης ήταν μια θετική εξέλιξη και για τις δύο χώρες. Οι ηγέτες τους είχαν τελικά την ευκαιρία να μιλήσουν πρόσωπο με πρόσωπο και να λύσουν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα προβλήματά τους. Τώρα θα εναπόκειται στους υφισταμένους τους να φροντίσουν ώστε να επιτευχθεί απτή πρόοδος σε όλα όσα συζήτησαν Ο κόσμος μπορεί να χρειαστεί να περιμένει λίγο καιρό πριν δει τους ορατούς καρπούς των προσπαθειών τους, αλλά πρέπει να περιμένουν ότι τελικά θα δουν κάτι, έστω και μόνο στον τομέα της στρατηγικής ασφάλειας.
Αυτό θα έκανε τη σύνοδο κορυφής της Τετάρτης επιτυχή, ακόμη και αν δεν βελτιωθεί τίποτα άλλο, είτε γενικά είτε αμέσως.
Andrew KORYBKO,Oriental Review,
Ο συντάκτης του άρθρου είναι Αμερικανός πολιτικός αναλυτής, με έδρα την Μόσχα, που ειδικεύεται στην στρατηγική των ΗΠΑ στην Αφρό-Ασία, στο κινεζικό σχέδιο του Νέου Δρόμου του Μεταξιού και στον υβριδικό πόλεμο.
0 comments: