Τρίτη 13 Απριλίου 2021

Ομογένεια: Εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αυτό τον χρόνο θα έχουμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

 

 και να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας σε αυτούς που έδωσαν το αίμα τους για την δική μας ελευθερία.

Ανήμερα την Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια της Νέας Υόρκης τελέστηκε Δοξολογία για τους Ηρωες του 1821.

Στην Δοξολογία, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νήσου Λέσβου ΗΠΑ και Καναδά, κ. Αναστάσιος Νικοδήμου και τα μέλη η κ. Ελλάς Νικοδήμου, ο κ. Δημήτριος Κωστέλης, ο κ. Ευστράτιος Παπουτσέλλης.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης τίμησε την Εθνική μας Παλιγγενεσία με εορταστικές ομιλίες στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια. Επίσης την ίδια μέρα ο Σύλλογος Μυτιληναίων Αμερικής πραγματοποίησε τηλεπαρουσίαση με θέμα το 1821. Στην αρχή της τηλεπαρουσίασης ο πρόεδρος του Συλλόγου Μυτιληναίων Αμερικής. κ. Μιχάλης Μπάνης είπε ότι: «Σήμερα είναι μία σημαντική μέρα γιατί συμπληρώνονται 200 χρόνια από τότε που οι Ελληνες άρχισαν τον αγώνα για να φέρουν την ελευθερία και την ανεξαρτησία στην Πατρίδα τους».

Οι παριστάμενοι στην τηλεπαρουσίαση ανέφεραν ότι: «Το 1453 ένας ξένος λαός, που λεγόταν ‘Οθωμανοί’ ζήλεψαν τον πολιτισμό της Κωνσταντινουπόλεως και με μεγάλη ορμή και θρησκευτικό μίσος, επιτέθηκαν και έγιναν κυρίαρχοι στην Πόλη και μετά από χρόνια κυρίευσαν σχεδόν όλη την Ελλάδα και ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Στα εδάφη που κυρίευσαν έφεραν βαρβαρότητα, υπερβολική φορολογία, σκοτάδι, και σκλαβιά. Αυτή η βάρβαρη σκλαβιά συνεχίστηκε μέχρι που η Αμερικανική Επανάσταση, η Γαλλική και η Ελληνική, έφεραν φως στην ανθρωπότητα, διώχνοντας το μαύρο σκοτάδι του Μεσαίωνα.

Στην διάρκεια του Μεσαίωνα υπήρχαν επιτήδεια άτομα, που δεν είχαν συνείδηση και ηθική υπόσταση, αλλά είχαν την δυνατότητα να οργανώνουν την αρπαγή ανθρώπων και να τους πουλούν σκλάβους γιατί νόμιζαν ότι το πιο έξυπνο επάγγελμα για αυτούς, ήταν το να είναι δουλέμποροι. Η Ιστορία μας αναφέρει ότι αυτή η βάρβαρη τακτική εφαρμόστηκε στην Καταστροφή της Χίου, που συνέβη τον δεύτερο χρόνο της Επανάστασης.

Το 1821 οι Ελληνες όρθωσαν το ανάστημα για να ελευθερωθούν από τον βάρβαρο κατακτητή που ζούσε από τον ιδρώτα των σκλαβωμένων λαών της Ευρώπης, της Ασίας, και της Αφρικής».

Στο τέλος της τηλεπαρουσίασης όλοι ευχήθηκαν γρήγορα η πατρίδα μας η Ελλάδα να ξαναβρεί τον δρόμο και την δόξα που της αξίζει.

Στην Μυτιλήνη με την αυθόρμητη λαϊκή βούληση των κατοίκων, πραγματοποιήθηκε παρέλαση για να εορτάσουν τα 200 χρόνια της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας. Η παρέλαση έγινε με αυτοκίνητα για να τηρηθούν οι κανόνες της πανδημίας.

Σε πολλά χωριά της Μυτιλήνης, μεταξύ αυτών η Νάπη και η Στύψη, οι άνθρωποι που έχουν ανατραφεί με τις αξίες των προγόνων μας έτρεξαν για να βάλουν ένα στεφάνι ή δύο φύλλα δάφνης στο Μνημείο Ηρώων και να τιμήσουν με αυτόν τον τρόπο τους Ηρωες του 1821. Με δική τους πρωτοβουλία, μερικοί ιερείς έτρεξαν στο Μνημείο Ηρώων να κάνουν τρισάγιο, για να υπενθυμίσουν ότι στην Ελληνική Επανάσταση ο κλήρος συμμετείχε με μεγάλες θυσίες. Φωτεινά παραδείγματα είναι ο Παπαφλέσσας και ο Αθανάσιος Διάκος.

ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου