11 άμαχοι και 8 αστυνομικοί «απήχθησαν» από το Ισλαμικό Κράτος.


Το Συριακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana επιβεβαίωσε "την απαγωγή ενός ορισμένου αριθμού κατοίκων" από το χωριό αλ-Σάαν, στην επαρχία Χάμα, οι οποίοι είχαν πάει "να βρουν τρούφες" στην Μπαντίγια, την τεράστια Συριακή έρημο.

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι, 11 άμαχοι και οκτώ αστυνομικοί, “απήχθησαν” σήμερα από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) σε μια κεντρική επαρχία της εμπόλεμης Συρίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το συριακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana επιβεβαίωσε “την απαγωγή ενός ορισμένου αριθμού κατοίκων” από το χωριό αλ-Σάαν, στην επαρχία Χάμα, οι οποίοι είχαν πάει “να βρουν τρούφες” στην Μπαντίγια, την τεράστια συριακή έρημο.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, που επιρρίπτει την ευθύνη στο ΙΚ, κάνει λόγο για τραυματίες που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

“Η οργάνωση ΙΚ απήγαγε οκτώ μέλη της αστυνομίας και 11 αμάχους από το χωριό αλ-Σάαν”, ανέφερε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, ο οποίος είπε ότι σχεδόν 40 άνθρωποι “φέρονται ως αγνοούμενοι”.

Παρά την ήττα του τον Μάρτιο του 2019 με την πτώση του “χαλιφάτου” του, το ΙΚ εξακολουθεί να εξαπολύει φονικές επιθέσεις στη Συρία, κυρίως στις κεντρικές επαρχίες Χάμα και Χομς και μέχρι εκείνην της Ντέιρ Έζορ, στην ανατολική Συρία.

Σε αυτόν τον τομέα, οι τζιχαντιστές εμπλέκονται σε μάχες εναντίον των δυνάμεων του καθεστώτος, που υποστηρίζονται από αεροπορικά πλήγματα της συμμάχου Ρωσίας.

Τους τελευταίους μήνες, οι τζιχαντιστές έχουν επίσης πολλές φορές “απαγάγει αμάχους, βοσκούς και στρατιώτες”, λέει ο Αμπντέλ Ραχμάν.

“Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι απαχθέντες εκτελούνται, κυρίως όταν πρόκειται για στρατιωτικούς”, διευκρίνισε.

Οι σημερινές απαγωγές που αποδίδονται στο ΙΚ είναι η πιο σημαντικές μετά την πτώση του “χαλιφάτου”, σύμφωνα με τον Αμπντέλ Ραχμάν, η μη κυβερνητική οργάνωση του οποίου διαθέτει ένα τεράστιο δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη Συρία.

Τον Ιούλιο του 2018, οι τζιχαντιστές είχαν απαγάγει περίπου τριάντα ανθρώπους στην επαρχία Σουντέιντα, έπειτα από σειρά επιθέσεων με στόχο την κοινότητα των Δρούζων στον νότο.

Οι όμηροι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, αφέθηκαν ελεύθεροι, εκτός από πέντε από αυτούς που εκτελέστηκαν ή πέθαναν λόγω των συνθηκών κράτησής τους.

Η συριακή σύγκρουση, που ξέσπασε το 2011 με την καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας, περιπλέχθηκε στη διάρκεια των χρόνων με την εμπλοκή πολλών εμπολέμων, την αύξηση της ισχύος των τζιχαντιστών και την παρέμβαση ξένων δυνάμεων.

Τουλάχιστον 388.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον πόλεμο στη Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ




0 comments: