Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Η Τουρκία δημιούργησε πανεπιστημικό παράρτημα στην Αλβανία.


Γράφει η Andri Λύτρα-συντακτική ομάδα του arisvinews. Eίναι γνωστό ότι η Αλβανία ανήκει στην σφαίρα επιρροής της Τουρκίας. 


Ο Έντι Ράμα με τον Ερντογάν, συνδέονται με προσωπική φιλία, καθώς ο Αλβανός πρόεδρος είναι μέγας θαυμαστής του ομολόγου του. Για αυτό ο Ράμα ασκεί την πολιτική της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. 


Υπευνθυμίζω τι απάντησε ο Έντι Ράμα σε ερώτηση του euronews, ο οποίος τόνισε ότι είναι καλός φίλος του Ρετζέπ Τ. Ερντογάν και διαβεβαίωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει εχθρικές διαθέσεις απέναντι στην Ελλάδα.  «Είμαστε πολύ καλοί φίλοι (με τον Τ. Ερντογάν). Είμαι πολύ περήφανος που είμαι φίλος του. 


Ο Αλβανός πρόεδρος παραβρέθηκε στα εγκαίνια της τρίτης γέφυρας του Βοσπόρου, την οποία ο Ερντογάν την αφιέρωσε στο όνομα του Οθωμανού σουλτάνου, Σελίμ ο Τρομερός, που είχε σφάξει 40.000 Αλεβίτες της Μικράς Ασίας, ο Ράμα ήταν πρώτος στο πλευρό του. Ο Σελίμ ο Β, ήταν ιδρυτής και μέλος μιας πανάρχαιας παγανιστικής σέχτας, στην οποία ανήκει και ο σημερινός πρόεδρος της Τουρκίας.  


Το όραμα του Ραμά σχετικά με την μεγάλη Αλβανία, προέρχεται από τον θαυμασμό του, προς τον Ερντογάν και τα επεκτατικά σχέδια του Τούρκου σουλτάνου.  Από εκεί πηγάζει ο αλβανικός εθνικισμός. Στα πλαίσια των προαναφερόμενων σκοπών, κατά την συνάντηση της υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεότητας,  Έβις Κούσι με τον Τούρκο ομόλογό της Ζιγιά Σελτσούκ, χθες, στην αλβανική πρωτεύουσα, η αλβανική πλευρά εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς την Τουρκία για την υποστήριξη στον τομέα της εκπαίδευσης παρέχοντας

υποτροφίες σε Αλβανούς φοιτητές καθώς και για την ανοικοδόμηση πολλών εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων.

Στην συνάντηση συζητήθηκε η συμφωνία που υπεγράφη στην Άγκυρα στις 6 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.

Η Κούσι εξήρε, επίσης, την ετοιμότητα της τουρκικής πλευράς για το άνοιγμα του υποκαταστήματος του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης στην Αλβανία.

«Είμαι πολύ σίγουρη ότι μετά από αυτήν την επίσκεψη, αλλά και μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας θα συνεχίσει να εμβαθύνει όχι μόνο στον τομέα της εκπαίδευσης, αλλά και σε όλους τους τομείς", δήλωσε η Κούσι.

Αλβανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου